МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Чи приживеться російська мітольоґія на українському ґрунті?

05/25/2001 | Адвокат ...
"Національная ідєя", точніше "русская національная ідєя" -- то доволі своєрідний витвір російського державного менталітету. "Собіраніє земєль" ( == "русская національная ідєя" ) -- то лише інтеліґентна форма "хапай всьо, что лєжіт рядом; хорошо лєжіт, плохо лєжіт -- нє важно; своьо оно илі чужоє -- не сущєственно".

Російський істеблішмент весь час опікувася отим своїм мовним шедевром. Безкінечні розмови про оту ідею та похідні, "о судьбах Россіі", -- візитна картка російської літератури, а пізніше -- совєцької. І з тієї літератури той міт і потрапив у свідомість як росіян, так і тих, кого вони "зібрали". Більшовики з комуністами лише закріпили досягнення "проклятоґо царізма", та добре з нього скористались.

Намагання винайти, сконструювати "українську національну ідею" є або свідомим, або підсвідомим мавпуванням поведінки "старшого брата". Причому мавпування отому "братові" дуже вигідне. Бо немає нічого кращого за інструмент асиміляції, аніж змусити асимілюємих говорити мовою асиміляторів та копіювати стиль, манеру та прийоми мислення асиміляторів. Бо зрештою, виростає люд, що відрізняється від асиміляторів лише "дрібничками" на кштальт акценту, але асиміляторам не тотожний, і всі це знають, і, коли треба, добре з того користаються.



Українці не мали в свойому менталітеті нічого такого, що треба б було маскувати пафосними фразами. Вони мали мрію. Мрію про українську державу. Вільну та соборну. Ця мрія схожа на віковічну мрію євреїв про повернення на батьківщину предків.

Мрія про свою державу знов стала реальністю для українців. Цього разу "с барскоґо плеча", "на шару", без боротьби. Це добре, бо не було жертв. Але це і погано, бо для більшости людей, що жили в Україні на початку 90-х років минулого сторічча, було вельми незрозуміло те, що сталося. Вони ще так-сяк про "русскую ідєю" побалакать могли, "братова" наука не пройшла повз! А от про власну, українську... Здебільшого їм просто не спадала не думку потреба у такій ідеї. Трохи потому їх почали заколисувати солоденькими пісеньками про те, що "вікопомне мрія українського народу здійснилася, назад дороги немає, у нас панують мир та спокій, тобто "всє ідьоть по плану". "Колискової" співали всі разом, і перефарбовані комуністи, і їхні непримеренні опоненти рухівці. Доколисали до Ку-чмо-стану. А "по ходу пієси" провели ре-русіфікацію, лякаючи "російськомовне населення" "жахами українізації", ошукали людей лоходромами, заборгували "старшому братові". Тож маємо: попри "антилюдяну українізацію, що порушує права та свободи людини", українська мова знову опинилася там, де їй відвів місце таваріщ Андропов; українська держава стоїть над прірвою втрати незалежности; український етнос занепадає. Тож і зробив Ку-чмо висновок: "національна ідея незпрацювала".


А вчені мужі та жони на цьому форумі насолоджуються, формулюючи "українську ідею" по-російські. Та виробляють компіляції із Деклярації прав людини, заради "високої мети об'єднання українського народу під прапорами опозиції". Ділять "націоналістів" на "харошіх" і "талібів", опозицію -- на "праву", "ліву" та ще якусь іще, але "не таку". Не забуваючи час від часу хизуватися своїм українством та винести українській мові вирок: "до науки -- непридатна, до комп'ютерів -- теж", та "вознєсті глас протєста проти тієї клятої українізації". Гарна розвага, пані та панове!

Не було її, української ідеї у російському розумінні, бо не потрібна була. Немає її і зараз. І надалі її не буде. Йде до того, що знову буде "вікопомна мрія українців про власну державу". Тож паклкі борці з націоналізмом і увійшли в раж. Але, як не вдалося їхнім попередникам, так не вдасться і сьогоднішнім асіміляторам знищити український дух, український націоналізм, не вийде зробити "нову совєцьку людину": етнічного українця із російським менталітетом. В кращому випадку буде знову "совок звичайний, тобто вульґаріс".




P.S.
Бажаєте добра Україні -- виробляйте краще поточну мітольоґію, спрямовану до перемоги Юліного рехверендуму.

Відповіді

  • 2001.05.25 | Майдан-Інформ

    А тим часом в Росії...

    25 МАЯ, ПЯТНИЦА
    В Малом зале Госдумы в Москве пройдут парламентские слушания, посвященные проекту закона "О русском народе".
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.25 | Адвокат ...

      Народ в законі. ;-))))) Ото буде чого ку-чмо-ноїдам мавпувати! ( - )

  • 2001.05.25 | А В

    Re: Чи пожрана російська мітольоґія на українському ґрунті?

    Українці не мали в свойому менталітеті нічого такого, що треба б було маскувати пафосними фразами. Вони мали мрію. Мрію про українську державу. Вільну та соборну. Ця мрія схожа на віковічну мрію євреїв про повернення на батьківщину предків.

    Как Вы правы! Мрию! Именно мрию!
    (Я не могу их спросить, покойных, но они создали историю, которая создала улики)
    Украинцы и не могли возвращать себе Киевскую Русь, поскольку Турция и "затуркани" до Черновцов, Польша и "_кат_олики" до Чернигова, Ханство и "хамы" - до Мелитополя, а Сичь - более похожа на табор, кочующий по мере нужды...Вот 17 век Украины. И лишь потом, при Богдане Хмельницком...(Уж не из оккупированных земель предок бежал, вряд-ли хмелеводом был) - откуда ни возьмись - пришли браться из Мурома, Пскова, Новгорода и их военной столицы - Москвы...И не пришли, а вернулись, как и позже евреи на свою землю...Но если евреи выкупили силами Ротшильдов не только Иудею и Самарию, но и Палестину и, собственно, древний Израиль, то для русского народа в силу климата - деньги были дефицитом. Зато сила, масса, энергия и решительность были ресурсом не худшим, чем швейцарские ландскнехты в эту же эпоху...Ум? А вот ума - не было, не хватило ума всех пидлегликов Польши католической, Турции басурманской и Татарии работорговой депортировать...То же оказалось свойственно и еврейскому народу, когда нападавших на земли исконные не депорти%
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.25 | Фідель

      Re: Чи пожрана російська мітольоґія на українському ґрунті?

      ДА-с, Я чесно кажучи був про вас дещо кращої думки. Ви мені, шановний нагадали одного русского, товариша - приємну, розумну людину, до речі, коли не випивав, який постійно, як напивався кричав, що ви "хахли - казли, нічаво нє умєєтє", а ми росіяни ... д'артан'яни. А сам був маленький, плюгавенький татарин з тамбовської губернії.
      Так ось, під час такого стану, один мій товариш, теж, до речі, москаль, підпіс так кулак до його фейсу, та й каже: Це ти росіянин, ти ж татарва... Той, який би п'яний не був, одразу зрозумів, що зараз будуть бити.
      І ще один момент. Я так розумію, ви розумієтеся на російській психології. Так от, моє спостереження, а я в Москві п'ять років провчився, не поважаютьмоскалі тих, хто їм с***ку лиже, викрористовувати можуть, але зневажають. І правильно роблять.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.25 | сергій

        Все вірно

        Є зауваження–
        іторії про п'яних казлів не можуть бути ніяким аргументом.
        Я з п'яничками взагалі ніколи не спілкуюсь і не приймаю участі в ганебних збіговіськах з бухлом.

        П'яниці– ганьба всім народам.

        Алкоголь– отрута для ідіотів. Вживати його хоч в якому завгодно вигляді і кільксті– самовиправдовування і самознищування.

        Ніякі обставини, чи пояснення щодо того що начебто воно розслаблює не мають бути.
        Брудне свинство, слабкість, уродство–
        ось що є пияцтво.

        Обмежене пияцтво ще гірше, бо в реальності це просто познажаю тупість п'янички який не усвідомлює своє свиньство.

        А росіяни нехай пиячать скільки завгодно.
        Це в них і так національний характер.
  • 2001.05.25 | АВ

    Re: Продолжение...

    Ум? А вот ума - не было, не хватило ума всех пидлегликов Польши католической, Турции басурманской и Татарии работорговой депортировать...То же оказалось свойственно и еврейскому народу, когда нападавших на земли исконные не депортировали, а пытались цивилизовать согласно своим моральным догмам...Сталин же таких ошибок не допускал - и за Израиль "чешскими" ППШ в 1947 году воевали не измождённые концлагерники, и не пригнанные русские, а три дивизии добровольцев из СССР, да так, что первые заседания Кнессета велись на русском языке, и акт о независимости Израиля был написан тоже именно на русском языке.

    Северяне были легковерны, веря в братство южан...Но в 1991 году всё изменилось, впрочем выбор народов не оспаривался и не пресекался военной силой, Кравчук хапнул госрезерв СССР на Украине (поэтому и признала власть Украины долги СССР народу за свои, Кучма продал ядерное оружие и не был в этом обвинён Кравчуком, больше продавать нечго, кроме полонянок...10 лет хватило Украине, чтобы "хотеть в Европу", но Европа уже имела все условия для инвестиций, скупок, лоббизма - и не хочет замораживать средства в Украину, лишь вывозит. Вот она, соборна и вольна...Но чуть бедновата, худеет народом, худеет до полной неподвижности...Жаль! Делать что-то нужно, а не люльку дидуся смоктати!

    Мрии - хороши, но что зимой будет, не мрия ли об отоплении и освещении? :((

    Или отбуксируем неньку к Америке, к тёплому океану и субтропикам, поближе к складам полупросроченной продукции? :(

    Вы говорите про Юлю? Но Юле не хватает ума создать референдум под вопросами:

    1. Не высоки ли ставки налогов?
    2. Не мучительна ли их оплата?
    3. Не бесполезна ли, всё едино штрафуют?
    ...
    4. Вправе ли народ отменить устаревший закон?
    5. Могут ли судить гражданина лишь судьи, без присяжных?
    6. Вправе ли Президент дублиовать Парламент указами?
    ...
    7. Есть ли у вас средства на оплату энергии?
    8. Справедливо ли выселять из квартир за неоплату?
    9 ...

    Да ещё 500 вопросов можно было задать, где вывод - один: "Феодализм и Кучма - устарели, СОВСЕМ устарели". Но впрямую речь об этом бы не шла. А каждый день задержки в ЦИК - делал бы Юле рекламу!

    Но либо она не хочет избавиться от феодализма, желая занять лишь пост Кучмы, либо у неё работают тупицы с филологическим апломбом, где филология имеет приоритет над победой.
    Все, кто поддерживают Юлю - ничего не предлагают кроме поддержки Юли. Хотя решения - очевидны, от разработки сценария воздействия референдума, как агитационного средства, что на основе реальных нужд граждан - и до видеопротокола на входах в участки. Бред! Как она могла заработать столько, не умея решать очевидные, банальные задачи в краткие сроки! Впрочем, от Вас я на ответ не рассчитываю, не утруждайте себя. Всё равно Тимошенко имеет лишь тенденциозные каналы получения информации, в т.ч. и из Инета, а критику рассматривает в последнюю очередь, после делегатов с предложениями о чудесах...А на агитационных стереотипах - далеко не уедешь, примером тому Ваш постинг о клеветниках в удалённой теме и ответ на него...
    _________________________________
    С реальной любовью к Украине! - АВ
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.25 | Гура

      Парламент поддержал закон, который разрешает выносить на референдум только один вопрос (-)

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.25 | АВ

        Re: Могли!

        Могли назвать соцопросом, а потом подать в Суд Европы. Хоть маркетинговым исследованием...Я ж говорю, Юля что то...Не хочу. А вдруг - сможет! Надоело говорить, получая в ответ на темы лишь лозунги и автобиографии чьи-то... (я не про Вас, а про обстановку в УБК, как Украина Без Критики! ) Вот уже порты сканят на проксе, нюки тупые применяют, пока я тут и только тут сижу за бронёй...А может и связь такая, хорошо, что не отключили...
    • 2001.05.30 | Остап

      AB, куди подівся Працівник баштану імені Чапаєва? (-)

  • 2001.05.25 | Максим'як

    Re: Менше звертати увагу, а робити свою справу. Націоналізм - наша ідеологія супротиву.

    Саме націоналізм в 20 ст. наніс нищівний удар по кольоніалізму і комунізму. Ідея націоналізму в тому столітті принесла на карту 100 нових країн і доказала, що націоналізм є сьогодні найпередовішою і панівною ідеологією в світі, яка основується на глибинних процесах формування етносів як екосистем. Жодна ідеологія не має шансів його наздогнати по чисельності прихильних. Наразі, в світовому інтелекті нова ідеологія інформатизму має дуже малий ареал поширення який, крім того, є дискретним.
    Україна, саме завдяки націоналізму є такою, як записано в Конституції.
    Націоналізм є значно ширше поняття, ніж воно вміщається в головах кількох українофобів. Тут є найширший сперктр ідей і шляхів їх реалізації. Фантастичний пласт досліджень ( взяти хоча б сучасний китайський).

    Неминучість ідеологічного програшу російського кольоніалізму перед українським націоналізмом заставляє вдаватися до репресивних заходів - формування комуністичних бойовиків (фактично російських), вбивств і залякувань, але факти річ уперта, за 10 років кількість учнів в російських школах в західних областях України зменшилась на порядок. Тому пішов масовий наступ на українську культуру, намагаючись її задавити за будь-яку ціну. Фінансування і спланованість цих заходів для Росії стало проблематичним після упорядкування газо-нафтових відносин у минулому році. Але російський імперіаліст просто так не вступиться, очевидно, що останньою його спробою буде балканізація України, до якої він серйозно готується.

    Проти ідеології націоналізму зараз не має жодної аргументораної теорії, яку би вона не розбила. Тому, на заміну наукового підходу висувається ідеологія кольоніалізму легко прикрита дрімучим невіглаством, профанізмом і всякою фобією. Крім того, всі сучасні неорухи, як екологічні, глобалістичні і т.п. є тільки складовими нижчого порядку націоналістичних ідеологій окремих країн чи їх об”єднань.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.25 | Фідель

      А ось, що я думаю

      Згоден з вами. Хотів би трохи розміркувати про міфи, про що саме й почав говорити Адвокат. Власне, їх (загальнопринятних міфів) не так вже й багато. Зупинюся на двох з них. перший - міф о Сизифі, який, власне мені нагадує сучасну українську історію. Довга й виснажлива боротьба, а коли здається, перемога вже на обрії, все починається з початку.
      Але мені, особисто, більш до вподоби міф про Моїсея. Навіть, якщо нам придеться блукати по пустелі 40 років (може все ж таки трохи менше), ми будемо мати ясну і реальну перспективу - землю обетованну, нашу Україну. У нас будуть послідовники, той самий Ісус Навін, який врешті решт перейде Йордан і захопить Єрихон. Перспектива такого ходіння дуже важка, але вона необхідна. Пам'ятаєте, завдяки кому Моісею вдалося приборкати заворушення серед євреїв, які втомилися і хотіли повернутися у сите і затишне рабство, завдяки Левітам. Можливо у цьому приборкані вони були надто жорстокі, але врешті вони отримали свою мрію. Я не закликаю поводитися як Левіти, я говорю лише про те, що дійсно, російські міфи - збирання земель, Великая Россия тощо нам не потрібні.
      Наш міф - це стовп (Боже проведіння), який веде нас до Землі Обетованной.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.25 | Максим'як

        Re: А ось, що я думаю

        Стосовно допису Адвоката, то він все правильно пише, але в нього такий стиль висловлюватися. Тут кожен має свою рація і він і ви і я. Питання є просто фантастично інформативно об"ємне.

        Стосовно Сізіфа, то треба просто дивитися яку частину української історії ми розглядаємо. Те, що українська нація сформувалася на основі автохтонного населення, при сучасних генетичних дослідженнях вже важко заперечити. Щоб все зрозуміти, чому в одні періоди є держава, а в інші періоди тільки інформація про державність, (згадайте листи Хмельницького, скільки там згадок про наше походження) потрібно охоплювати періоди значно більші, як це зробив Чмихов у своїй праці - 8 тис. років і розставив все по своїх місцях.

        Для створення касти брахманів, левітів або по-нашому - провідників, необхідна нова релігія, ну може не в буквальному розумінні, але як поєднання націоналістичних ідей і християнських цінностей. Мойсеєве чи Лютера, наприклад, закріпилося, що не скажеш про Г. Вірта чи нашого Силенка.

        Люди із-за політики чи сучасних технології зовсім перестають звертати увагу споконвічні філософські істини. А саме від них потрібно відштовхуватися. На кожне століття є щось нове, але справді вічне появляється раз на кількасот років, а то і рідше.
    • 2001.05.25 | сергій

      нарешті хтось написав коротку тезину основу загальновідомих фактів щодо націоаналізму

      Це є рівень ЗДРАВОГО ГЛУЗДУ.

      Загальновідомі засади сучасної політілогії.

      Пропоную всій кодлі брудних гестапівців вивчити це напам'ять. Інакше буде впроваджено нищівного містичного страйку по їхнім пикам.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.25 | DevRand

        О, тут придумують нові терміни! ;)

        > Пропоную всій кодлі брудних гестапівців вивчити це напам'ять. Інакше буде впроваджено нищівного містичного страйку по їхнім пикам.
        ---------------------------------------------------------
        Угу ;) Містичного, метахвізичного та гострое(нерго)тичного. Удар буде нанесено страшними камікадзями з Трипільскої Республіканської Армії ;) Це буде майже як відома битва Лінукса Льюіса та адмірала Канаріса :)
    • 2001.05.26 | Адвокат ...

      Націоналізм - наша ідеольоґія самозбереження.

      Тобто -- subj!

      Спротив -- то єдино можлива форма самозбереження в умовах, у яких знаходится нація зараз.

      Спостерігаючи діскусії з національно-ідейної проблематики, я побачив відносно нову, хоча й несвіжу ( бо їй років вже буде 70-80 ) "ідейку": "Побудуємо Україну без українців".
      Відносна новинність цього шедевру проґностично-повчальної думки полягає в тому, що вона обґрунтовується Правами людини, а вони -- то св'яте! Люди, українці,-- то не св'яте, тим можна нехтувати. А от Права людини -- не чепай!!!
      Совєцькомовні "патрійоти" України ( СМПУ ) вкотре зробили спробу перейти у ідейний наступ. Відчуваючи підтримку мовних братів з півночи, вони особливо активізувалися у двох напрямках: 1). "досрочно сдать в експлуатацію правільную украінскую націюнальную ідею"; 2). "немедленно і не счітаяясь ні с чєм раздєліть опозіцію на правільную і неправільную".
      Продивляючись можливі продовження СМПУ надибали можливість розділити не тільки опозицію, але й усю націю на "хороших" ( переважно неукраїномовних українців ), "поганих" ( переважно україномовних ) та "дуже поганих" ( тобто україномовних націоналіств, а що їм непереливки було -- "талібів" ). І оскаженіло заходилися цю можливісь впроваджувати.

      Отакі "Права чєлавєка"...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.26 | Мартинюк

        Страусизм - ідеольоґія самообмеження (про самозахист і самонаступ)

        Будь яка нація нагадує такий собі басейн в який багатьма трубами втікає і витікає вода. Якщо басейн (озеро) достатньо великий, а приток води не надмірний, у ньому зберігається стійка екологічна рівновага а отже і унікальна неповторність та тяглість його екосистеми.

        Як тільки перекрити доступ для води яка поступає, басейн чи озеро або пересохне або перетвориться у смердючу калюжу.

        Так само і кожна нація- вона взаємодіє з сусідами і світом, втрачає своїх членів, але зате постійно поповнюється за рахунок новоприбульців. переселенців, втікачів. Згоден що цей процес не завжди приємний для старожилів, одначе через покоління-два всі образи забуваються ( якщо вони не пігріваються щтучно). Ситуація України в цьому відношенні є навіть доволі бгагополучною - старожили ( українці за походженням) становлять 70 відсотків наслення, інша мова, яка поширилася в Україні внаслідок цілеспрямованої програми по утиску українсько мови, є легко зрозумілою для україномовних, а українська так само для російськомовних. Тому нема великих перепон і конфліктів у повсякденному спілкуванні, а ті хто забули свою мовою можуть це дуже легко зробити при елементарному сприянні( або хоча б не протидії влади). Неукраїнці за походженням не мають абсолютно нічого проти аби читати українські книжки та газети, однак держава робить все можливе аби таких газет та книжок не існувало.

        В цій ситуації, яка ускладнюється тим що держава однаково обкрадає всі групи населення, незалежно від мови та національної приналежності, і просто ставить їх на гарань фізичного вимирання, формулювання національної ідеї є цілком очевидним і неминучим.

        Якщо цим не бажають займатися ті, хто вважає себе представниками етнічно чистих україномовних українців ( такі є і вони дійсно мають підстави цим гордитися) то цю ідею сформулють ( на свою користь звичайно) радикальні росйські ( чи совецькі) націоналісти, такі як відомий інтернетівський добродій АВ.

        В противному представники етнічно чистих україномовних українців (ЕЧУУ - по аналогії з американскими WASPами) повинні чітко визначитися хто такі є ЕНУН -етнічно нечистокровні неукраїновні українці і чесно сказати що з ним слід робити. Всяка мовчанка та невизначеність у цьому питанні робить цих ЕНУН піддатним на антиукраїнську , зокрема російсько-шовіністичну пропаганду, розколює акурат навпіл українську націю і гарантуєує паразитичний та грабіжницький спосіб існування того, що ми не зовсім коректно називаємо "українською державою".(Правильніше було б називати "антиукраїнською державою")
        Насправді це є правлінням банди номенклатурних мамелюків, які і є на разі основною загрозою для ураїнської нації - як в матеріальному, так і в мовно-культурному і навіть просто у сенсі фізичного виживання.

        Уникання розгляду цього питання є позицією страуса, який ховає голову у пісок аби не бачити неприємних і небезпечних речей. Це величний початок грандіозної дороги у бантустани чи резервації на манір індіанських у Америці, тільки на території України.

        Не плутайте Моїсеїв з Сусанінами дорогі землячки!
        Вижилі з розуму єврейські дідугани , яких гестапівці призначали керівниками єврейських гетто робили все можливе аби переконати євреїв не тікати з гетто, бути "виваженими та "передбачливими" , свято берегти єврейську ідентичність і не спілкуватися з ніким поза гетто, не займати "неєєврейським" справами на манір збройної бортьби, не водитися з "некошерними" партизанами.

        І все це говорили надзвичайно розумні люди - досвідчені політики , професори та релігійні авторитети. І говорили вони загалом правильні речі,істини які давали євреям можливість виживати і навіть процвітати протягом тисячолітть. Але результат відомий - Освенціми та чисельні Бабині яри зовсім поряд з гетто...

        Кажуть що диким страусам також загрожує вимирання...
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.26 | Пані

          Не идею, а мечту... (Ющенко inside)

          ... надо формулировать. Я сама было повелась на это "национальная идея" (технолог помнит), а сейчас вижу, что была неправа. Напишу больше, а коротко - вы сами разницы между мечтой и идеей видите? Мечта ведет в будущее, идея оправдывает - объясняет, замутняет, что угодно - прошлое и настоящее. При переводе на украинский смысл вышесказанного не меняется.

          Я тут подумала над писанием адвоката и попыталась ссобразить, есть ли хоть одна известная мне страна, где сформулирована "национальная идея". Не вышло.

          А вот всякие "националные" мечты - сколько угодно. Начиная с Генриха 4 и горшка с супом. Это тот король Франции, который жил в 16 веке, собрал страну почти в нынешних границах и придумал мечту про Соединенные Штаты Европы. Похоже мы доживем до ее осуществления.

          Американская мечта. Ну все кино смотрят, сами понимаете, Дисней, МакДональдс (елы ж палы, дети МЕЧТАЮТ о походе в туда, ват как мечту продают, учится надо!)

          Австрийская мечта даже есть. Так такое слово, что не выговоришь (найду - вставлю), означает что-то вроде "комфорт", финтифлюшечки, люстры хрустальные, венские кафе или тирольские штюбе, оперетты, венский вальс. Красивая и легкая жизнь. Имерия развалилась сто лет назад, мечта осталась до сих пор.

          Англичанин мечтает о доме-крепости обязательно с садом и конюшней. Немец - выйти на сытую пенсию и объездить весь мир первым классом. Француз и венгр - про свой виноградник.

          Это я очень грубо и схематично.

          А какая мечта у украинца? Садок вишневий коло хати (дом с садом в пригородной местности), хрущи над вишнями (и пасека, как символ независимости ни от кого)... Чтоб дети были выучени та вгодовани, красивая жинка (роботящий муж). Ну и вареники со сметаной само собой. И на сытый желудок поговорить о душе и боге.

          Ужасно анти-урбанистичная мечта. Сельсикм духом пахнет. Старая, как мир. Единственная коррекция на современность - деньги и карьера уже делается в городе.

          А теперь все дружно посмотрели на Ющенко. Мы видим живое ходячее воплощение существующей украинской мечты. Я опускаю описание, у всех ума хватит самим додумать.

          Вот почему националисты, патриоты, просто здравомыслящие люди хапаются за Ющенко. Никого на самом деле не волнуют его политические симпатии, к нему тянутся как к живому воплощению мечты.
        • 2001.05.27 | Гура

          Десять питань до пана Мартинюка

          Шановний п.Мартинюк!

          Це дуже добре, що Ви нарешті так сміливо і відкрито поставили основне націоналістичне питання "всіх часів та народів":

          >...представники етнічно чистих україномовних українців (ЕЧУУ - по аналогії з американскими WASPами) повинні чітко визначитися хто такі є ЕНУН -етнічно нечистокровні неукраїновні українці і чесно сказати що з ним слід робити.

          Правда, я його чекав більше від п.Максим"яка, а тут з"ясувалося, що є більш послідовні та чесні націоналісти. От і добре. Але в мене є деякі питання і я сподіваюсь, що Ви так же відверто і сміливо дасте на них відповіді.

          1) Хто такі "етнічно чисті україномовні українці"?

          2) Які є відомі Вам наукові методи для з"ясування приналежності до них?

          3) Що треба вважати за еталон етнічної чистоти?

          4) Чи вважаєте Ви, що треба зробити відповідні наукові досліди над кожним громадянином України, щоб скласти списки з такою категорією?

          5) Чи вважаєте Ви, що такі громадяни складають важливу категорію і держава повинна про них відповідно особливо піклуватися?

          6) На які категорії (касти) можна поділити всіх інших українців і за яким принципом?

          7) Як бути в такому разі з правами людини, з тим, що всі люди є рівні перед Богом?

          8) Як бути з з іншими народами, предки яких теж жили спокон віку на теріторії Україні?

          9) І нарешті - дійсно, що робити з "брудними" українцями?

          10) І останнє - Вам не здається, що колись вже це все було в історіі людства?

          З повагою, Гура
          /демократ, ліберал, але на жаль, "брудний"/
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.27 | Мартинюк

            Мені буде важко відповісти на ці питання

            В першу чергу тому що вони мене зовсім не цікавлять, а в другу тому що все таки мені здається в Україні більш менш серйозні люди також цим не цікавляться.
            Однак спробую про це подумати і щось відповісти.
      • 2001.05.27 | Максим’як

        Re: Це розробки Табачник & Kо

        Ситуація є досить проста, на мій погляд, якщо брати до уваги ці дискусії на форумі.
        Йде підгонка різних варіантів чергового масового забембування народу, для розчистки дороги для команди Суркіса і Медведчука на майбутніх виборах та ще для кількох слабших команд. Згодіться, що треба мати багату уяву, щоб побачити в них пошук якихось шляхів до гармонійного співіснування.

        Легко видно, що протягом кількох місяців методично закидуються певні кліше, які скоро перейдуть на шпальти газет і телебачення. Основне завдання: не дати на виборах виграти проукраїнським силам, тобто людям, які прийшовши до Верховної Ради, захист національних інтересів будуть ставити на перше місце. Не буду багато розповідати, але здійснити задум їм вдасться тоді, коли не буде за кого голосувати, а натомість добрий дядько Суркіс, тут як тут буде з мішком цукру на порозі хати. Для цього їм необхідно всіх менш-більш серйозних лідерів, які стоять на проукраїнських засадах, або вбити, або опустити до рівня Удовенка. Щоб відбулося те саме, що було два роки: а за кого голосувати? За комуніста, за кагебіста, чи за рухівських ..., що неперервно гризуться між собою? Найбільше зусиль прикладатиметься, як сказала Тимошенко, на забруднення Ющенка, а я ще добавлю Пензеника і Плюща.

        Я вже давно звернув увагу, що максималізм багатьох молодих хлопців стає чудовим середовищем для впроваджування таких технологій. Молодий політик, який не вміє розрізняти національні інтереси в політиці не потрібен українському народу, краще на тому місці мати відкритого ворога і формувати ідеологію боротьби з ним, ніж доказувати посередності, що вона не під тими гаслами йде. Я хочу привести один, вже історичний, приклад, як молодий Шандрюк, будучи заступником голови УРП, протягнув в програму партії таку тему, щоб заборонити вивозити з України товари закордон. Таких перлів Ясно, що людина зеленого поняття не мала про національні інтереси, не кажу вже про націоналізм. Націоналізм для молодого політика найкраща, найзахоплююча і найпростіша до засвоювання тема. Якщо жити в Україні і не думати щоденно, як наш знайомий священник каже:”А, що ти сьогодні зробив для України?”, тоді про якого політичного лідера може бути мова? В тому вся і суть є захована, що той, кому все українське і кожна українська людина є найдорожчою, може при владі стати тільки слугою свого народу, а той, хто йде під гаслами наших соціалістів, комуністів, демократістів чи інших істів, буде тільки тим народом поганяти.

        Мені прикро, що елементарні істини з національних тем є багатьом просто не відомі.
        Те, що знає з 5 рочків мале французеня чм німчик, у нас тут розглядається, як “наукова проблема пошуку національної ідеї”. Так от, з моменту прийняття Конституції України, ця тема закрилася, бо вона є реалізованою і вписаною в перших статтях цієї Конституції. На цю тему написано сотні наукових праць в 20 ст. і звичайних статтей, але щоб їх прочитати потрібно прикласти зусилля, щоб знайти, бо в таких газетах, як “Факти”, “Товаріщ”, “Камерсант” чи “День”такого ніколи не помістять ні Суркіс, ні Мороз, ні Рабінович, ні Марчук. Читаючи такі газети людина просто займається самозомбуванням. Оце незнання свого, рідного, українського і сприяє ділити нас на хороших, поганих і дуже поганих і таких геть зовсім поганих, що добре думають про тих, що пагано не думають разом з ними про інших.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.27 | сергій

          Про ідею

          Я вже писав і маю повторити–
          національну ідею шукати позначає не мати ніякого грунту під своєю нацією.

          Національна ідея саме наше украінське життя.
          І шукати тут не треба і нічого формулювати.
          так званий термін "націонална ідея" вигадали комуністи з команди єльціна.
          Вони не могли ніколи мати основи для свого життя бо не мають людського життя а мають "існування", як пацюки в дірках дерев"яної параші.
  • 2001.05.26 | Горицвіт

    Про ідеї

    У росіян називається “русская идея”. Тільки так, без слова “національная”. У них ідея месіанська, наднаціональна, їхня місія – об’єднати всі народи, визволити їх, принести всім справжню духовність.

    Те, що намагаються (-лися) конструювати під назвою “українська національна ідея” – зовсім інше. При цьому методи побудови схожі на російські, але значно збіднені.

    Зате результат, тобто власне “ідея”, - кардинально відрізняється. Взяти відповідні російські журнали – це ж читається, як пісня! Вперед, Росія! Великий російський народ все змете! Принесе щастя всім і “некую особую духовность”!

    Причому це все подається сегментовано, на різні групи, з різною аргументацією, від газети “Лимонка” до “Вопросов философии”. Дуже сильно зроблено було. Традиції, фінансування, працюють цілі інститути.

    Чи бачив хтось що-небуть подібне в Україні?

    Чи потрібна нам ідея?
    Якщо коротко – так, потрібна. Кожен проект починається з ідеї і є фактично розгортанням цієї їдеї. Правильні ідеї мають властивість втілюватися майже автоматично. Це стосується і життя окремої людини, і фірми, і нації.

    Які перспективи?
    Позитивні.
    Наші противники будуть швидко занепадати, причому швидкість занепаду буде рости. Проблема їхня в тому, що їхня ідея – неправильна. І нічого свіжого нема, а інерція і традиції заважають появі цього свіжого.

    Наша ситуація краща. Ми можемо творити з чистого листка.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.26 | Technar

      Проект починається? Який проект?

      Горицвіт писав(ла):

      > Чи потрібна нам ідея?
      > Якщо коротко – так, потрібна. Кожен проект починається з ідеї і є фактично розгортанням цієї їдеї. Правильні ідеї мають властивість втілюватися майже автоматично. Це стосується і життя окремої людини, і фірми, і нації.

      Про що ви, пане Горицвіт? Проект "Українська держава" почався багато сторіччь тому. "Українська нація" теж.

      Мені здається, що зараз мова йде про вдосконалення попередніх проектів (bugfix, напр. - покращення державного устрою), а не створення нових. Якщо це bugfix, то нова ідея недоречна, бо тоді то не bugfix, а новий проект. Багато програмерів не цьому зривають роботу та завалюють проекти.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.27 | Горицвіт

        Хоч би і проект багфіксинга

        > Проект "Українська держава" почався багато сторіччь тому. "Українська нація" теж.

        Безперечно.

        > Якщо це bugfix, то нова ідея недоречна, бо тоді то не bugfix, а новий проект

        Зверніть увагу, я не говорив про нову національну ідею. Справді, вона незмінна: "...вікове прагнення українців жити в своїй державі...", і вона досі не реалізована. Хоча, тут уже наші опоненти на цьому форумі можуть сказати: "А как же? Есть вєдь нєзалєжная Украіна, что же ви ещьо хотітє". Але ж ми знаємо, що вона не така, як ми хочемо. Має піти детальніше пояснення ідеології і політики.

        Тобто "національна ідея" - багатозначне поняття. Це і те невловиме, що відчуває українець, елемент колективного підсвідомого. І політична ідеологія. І корпус PR-текстів, генерованих для реалізації цієї ідеології.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".