МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Партія, яка сподобається Ющенку: якою вона повинна бути?

05/26/2001 | Остап
Адже існуючі партії дійсно такі, що "з ними в розвідку не підеш". А нову партію Ющенко з якоїсь причини створювати не хоче або не може, або в нього просто така ідея не виникла, на відміну від Азарова :-(.

http://www.demokratiya.org/read.php3?f=1&i=84&t=81

Відповіді

  • 2001.05.26 | vujko

    takoyu, shcho ne "kyne"

    U krayinah z "dvopartijnoyu" modellyu partiya
    namagayet'sya zajnyaty pozyciyu poblyzhche do
    centru, shchob vytusnyty zvidty yedynogo
    konkurenta. Pry cyomu ye nebezpeka vtratyty
    marginaliv u "svoyemu" kryli. Yushchenkovi
    ce navryad chy zagrozhyye - tyazhko uyavyty shcho patrioty v Radi golosuyut' proty polityky
    Yushchenka. Vin, podibno, tezh probuye zajnyaty
    nishu centru, dyv napr.

    http://part.org.ua/default.php?art=14346518

    Ale ye insha problema. Azarov, Poroshenko -
    kynut'. Plushch - ?. Z kym?
  • 2001.05.26 | Shooter

    Re: Партія, яка сподобається Ющенку: якою вона повинна бути?

    Нову партію створювати пізно. Крім того, сьогодні це невигідно - ототожнювати себе з якоюсь конкретною партією. Та й обмаль "партійнотворного" матеріалу. Азаров, до речі, нічого не створював - його "поставили на трон" вже давно існуючої структури/структур.

    Ющенку вигідніше очолити блок партій центристського спрямування. "Призвавши" в свої ряди, скажімо, Плюща, Сироту, Шишкіна та інших "поміркованих", але щирих патріотів - сторонників європейського вибору України.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.26 | Shooter

      P.S. від Мостової

      Проанонсований блок, створюваний Віктором Ющенком, це суміш різних політичних, ідеологічних жанрів, інтересів і методів боротьби. Об’єднуючим началом, звісно ж, може бути бажання змінити правила гри в країні і суть самої системи. Однак Віктор Андрійович, який категорично не хоче виступати «проти», бажаючи виступати лише «за», своїм політичним пацифізмом навряд чи зможе об’єднати сили, на які він розраховує. Більшість цих сил не має досить чіткого і всіма ними визнаного уявлення про те, як потрібно жити. Але ця ж, до того ж переважаюча, усвідомлює те, що так, як зараз, — жити не можна. Реальною консолідуючою основою в цій ситуації швидше за все буде не усвідомлене прагнення об’єднатися всім людям доброї волі, а бажання створити силу, альтернативну тим силам, які створили олігархи. Таким чином блок Ющенка, якщо йому судилося відбутися, «проти» дружитиме в набагато більшому ступені, аніж «за». Хоча одне не виключає іншого.

      Чому люди, котрі об’єднуються, вибирають подібні цілі і спільних ворогів? Бо в своїй більшості це люди, які відбулися або в бізнесі, або в політиці. І кожному з них є що втрачати. Одному з організаторів цього блоку я поставила запитання: «Ви маєте намір боротися з олігархами для того, щоб у випадку перемоги стати ними?» Співрозмовник категорично спростував таке припущення, заявивши при цьому, що прозорість правил гри, якої організатори блоку прагнуть, буде кращою гарантією збереження капіталів і їхньої стабільної роботи. Одним словом — організатори блоку — це і є та буржуазія, котра дійшла розуміння, що стабільність і прозорість необхідні як умови переходу від періоду первинного накопичення капіталу до цивілізованого ведення бізнесу. Не скажу, що цієї думки дотримуються всі, хто прагне потрапити в блок, але про більшість у такому ключі можна говорити спокійно.

      Водночас людям, які хочуть установити нові правила, є що втрачати у світі, у якому панують нинішні реалії. Саме тому більшість ідеологів блоку влаштовує схема, відповідно до якої під час виборчої кампанії блок не критикує Президента, зосереджуючи свою увагу на олігархах, котрі є для когось економічними, для когось політичними, а для когось ідеологічними противниками, для країни — конкурентами в боротьбі за виживання.

      Примітно, що проти олігархів виступає основною силою не пролетаріат, а заможні громадяни України. Якщо дуже прижмуритися і не помічати нюансів, то можна сказати, що в боротьбу зі старим вступає нове покоління буржуазії. Проте нюанси є, і закривати очі на них у ході передвиборної кампанії ніхто не буде, й організаторам блоку про це варто пам’ятати.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.26 | Shooter

        Підсумуємо від Мостової

        П’ять губернаторів, два Рухи і «Реформи й порядок» на Заході. Омельченко, Плющ, Ващук і Кириленко — у центрі. Кушнарьов і Ахметов — на Сході, плюс крупні бізнесмени, плюс профспілки, плюс молодь — усе разом дуже-дуже круто. Так круто, що навіть здається нереальним. Втім, час покаже. Причому як життєздатність утворюваного гігантського блоку, так і його результативність і подальшу ефективність.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.26 | NoName

          Re: Підсумуємо від Мостової

          А Олександр Мороз та опозиція будуть з гучним вереском боротися проти цього блока, звинувачуючи Ющенка у співпраці з Кучмою , на радість СДПУ(О) і комунякам. :((
          Їй Богу, касетний скандал не дурні люди придумали. На жаль.
        • 2001.05.26 | ilia25

          Я вже казав, що я оптиміст, але..

          Shooter писав(ла):
          > П’ять губернаторів, два Рухи і «Реформи й порядок» на Заході. Омельченко, Плющ, Ващук і Кириленко — у центрі. Кушнарьов і Ахметов — на Сході, плюс крупні бізнесмени, плюс профспілки, плюс молодь — усе разом дуже-дуже круто. Так круто, що навіть здається нереальним. Втім, час покаже. Причому як життєздатність утворюваного гігантського блоку, так і його результативність і подальшу ефективність.

          А от що в цей час буде робити Кучма? Бо якщо ви забули, то реальна влада в країні належить саме йому. А на манімуляціях своіми противниками та інтригах він всю свою кар'єру збудував.

          Ющенко з його блоком потрібен Кучмі тільки для того, щоб розколоти та відібрати вплив у послідовної опозиції, тобто у політиків на кшалт Чорновола, Мороза або Тимошенко, які йому не підконтрольні. А також в старій ролі дубини проти олігархів. Як тільки ці задачи будуть виконані -- а воні вже майже виконані -- то Кучма опустить і Ющенка, і його губернаторів так, що ті ніколи зі своєї пасіки і носа не казатимуть.

          І тільки поробуйте довести, що на це в Кучми не стачить хитрощів чи волі.

          Проблема "політики" Ющенка в тому, що ії успіх, чи провал на 99% залежить від бажання Кучми підігрувати Ющенку. І я ніколи не повірю, що Кучма може щиро цього бажати.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.26 | Shooter

            Битва за хохлів

            ilia25 писав(ла):
            > Shooter писав(ла):
            > > П’ять губернаторів, два Рухи і «Реформи й порядок» на Заході. Омельченко, Плющ, Ващук і Кириленко — у центрі. Кушнарьов і Ахметов — на Сході, плюс крупні бізнесмени, плюс профспілки, плюс молодь — усе разом дуже-дуже круто.

            > А от що в цей час буде робити Кучма? Бо якщо ви забули, то реальна влада в країні належить саме йому. А на манімуляціях своіми противниками та інтригах він всю свою кар'єру збудував.
            >
            > Ющенко з його блоком потрібен Кучмі тільки для того, щоб розколоти та відібрати вплив у послідовної опозиції, тобто у політиків на кшалт Чорновола, Мороза або Тимошенко, які йому не підконтрольні. А також в старій ролі дубини проти олігархів. Як тільки ці задачи будуть виконані -- а воні вже майже виконані -- то Кучма опустить і Ющенка, і його губернаторів так, що ті ніколи зі своєї пасіки ....

            Та ні. Кучма вже готується на заслужений відпочинок (за 3 роки). Ймовірність того, що Кучма "піде" на третій термін - дуже низька. Тому підшукується "прєємнік" (для лоха Кучми - щоб польстіть його совіцькій натурі). А прєємнік, як Ви вже здогадуєтесь, буде той, хто на кінець терміну президенствування папіка буде мати найбільшу політичну вагу.

            Тепер до виборів 2002. Сьогодні український електорат (умовно-спрощено і схематично, проте...) можна розділити до 3 великих груп: українців-патріотів, комуністів-москалів (тут: примарне значення москаль - не національність, а спосіб мислення) і хохлів. Останніх - більше навіть, як перших і других разом.

            Тому наступні вибори - це буде "битва за хохлів". Хто її виграє - той і візьме "банк".

            Такщо "наш" банкір (як мінімум - українців і хохлів. та й москалів (неортодоксних) - теж, просто вони ще то не усвідомлюють) поки що робить цілком вірні і відповідаючі реальному сьогоденню кроки.

            Ми переможемо!
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.05.27 | ilia25

              Кучма -- НЕ лох

              Shooter писав(ла):
              > Та ні. Кучма вже готується на заслужений відпочинок (за 3 роки). Ймовірність того, що Кучма "піде" на третій термін - дуже низька. Тому підшукується "прєємнік" (для лоха Кучми - щоб польстіть його совіцькій натурі).

              В цьому ми і розбігаємося. Ви вважаєте Кучму лохом -- і це ваша трагічна помилка. Власне у вас не має жодної причини вважати Кучму лохом. Він може прикидуватись дурником, але в джунглях української політики лохи не стають ватажками зграї. Кучма вже не раз доводив свої здібності тримати владу в руках і не втрачати контроль над ситуіцію навіть за дуже небезпечних обставин.

              Ющенко, доречі, це прекрасно розуміє, тому і не наважився відкрито виступити проти Кучми. І я не вірю, що Ющенко дійсно розраховує перехитрити Кучму. Якщо він так думає, то саме Ющенко і є лохом.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.05.27 | zinc

                підленький маньячок

                Бути підступним та безсовісним, маніакально триматись за владу -- це все не означає бути не лохом. При існуючій системі влади треба бути або трошки порядним або дуже ідіотом, щоб її не втримати.
                Якби він був не лох, ми жили б в значно кращій або значно гіршій державі, але питання лох він чи не лох в нас би не виникало.
              • 2001.05.27 | Shooter

                Плутання дефініцій

                Ми з Вами прекрасно сходимося в розумінні, та використовуєм відмінні дефініції.

                Лох - це не адекватно дурень.

                Лох - це совок. Людина без ідеї і моралі. З відповідним світосприйняттям, ментальністю, лексикою етс. Тому 95 % відсотків сьогоднішньої української "еліти" для мене - лохи. Причому, кончєні.

                А те, що Кучма - не круглий ідіот (особливо у відстоюванні свого status quo Папіка, Гаранта та інших наваротів) - тут я повністю з Вами погоджуюсь.

                Ющенкові не потрібно "обхитрювати" Кучму - їхні "магістральні шляхи" не пересікаюсться. Проте якби Ющенко восени-взимку (чи сьогодні) попер проти Кучми - вже давно би ліпив равликів своїм бджолам на дачі.
      • 2001.05.27 | Shooter

        P.S. від Тичини

        Система така, що ніхто в країні не може розраховувати на якийсь вплив без участі Президента. Епоха «України без Кучми» для опозиції наближається до завершення. Настає нова епоха: «Як вижити при Кучмі».

        На жаль.

        Проте "Ми переможемо!"
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.27 | Пані

          Эпоха как выжить при Чме продолжается уже 7 лет

          Ничего нового. Все, кто хотел, приспособились.

          Может для оппозиции оно и приближается к какому-то промежуточному финалу, но метастазы пошли в народ. Сам факт продолжительных выступлений против Чма внес такие перемены в мозги людей, что просто удивительно. Я последний месяц кроме выходных провела на колесах в провинции (опять в маленьких городках). Если не лом будет, напишу подробнее. Такое впечатление, что люди стали меньше бояться. Вот как ни странно.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.28 | vujko

            prosymo!

            I, yakshcho mozhna, riznyzyu po vikovym grupam,
            po soc. typam.
    • 2001.05.26 | Адвокат ...

      Схоже на те, що

      панові Ющенку або самому те примарилося, або чорт навіяв: виліпити таку собі дзеркальну копію опозиції під гаслом "За!"

      Але, як би там не було, самі потуги "клонувати" досвід опозиції заради зміцнення існуючої влади, є вельми відвертим завідченням сили опозиції. А мавпувати -- то така вже у ку-чмо-ноїдів натура.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".