МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ОБГОВОРЮЄМО ПРОЕКТ СТАТУТУ МОЛОДІЖНОГО ГРОМАДЯНСЬКОГО КОМІТЕТУ "ОПІР!"

05/29/2001 | Майдан-Інформ
Відбулось чергове засідання ініціативної групи по створенню Молодіжного громадського комітету "ОПІР!"

На ньому був розглянутий проект Статуту організації.

Оскільки нова організація планує охопити якомога шірші верстви молоді і для забезпечення дійсно народного характеру "ОПОРУ!" ініціатори створення організації одноголосно вирішили звернутися за допомогою у складанні Статуту до української молоді, виставивши його проект на всіх доступних їм сайтах.

Сайт Майдан відкриває обговорення Статуту Молодіжного громадського комітету "ОПІР!" на Вільному Форумі.


ПРОЕКТ

Затверджено
Установчими зборами
Молодіжного громадянського комітету
“ОПІР!”
«___» ___________ 2001 року
Протокол зборів № 1



СТАТУТ
Молодіжного громадянського комітету
“ОПІР!”

Стаття 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.
1. Молодіжний громадянський комітет “ОПІР!” в подальшому - «ОПІР!», є молодіжною громадською організацією, що створена на підставі Закону України «Про об’єднання громадян» і здійснює свою діяльність у відповідності з Конституцією, чинним законодавством України, а також цим Статутом.

2. “ОПІР!” є некомерційною, неприбутковою організацією, що діє на всій території України.

3. “ОПІР!” діє на засадах добровільності й рівноправності членства та на принципах самоврядування, законності та інформаційної відкритості (гласності).

4. Метою створення “ОПОРу!” є: захист прав і свобод своїх членів через громадську діяльність, що спрямована на підтримку демократичного розвитку українського суспільства, збереження конституційного ладу, становлення в Україні верховенства права та моральної, соціально відповідальної політики органів державної влади та місцевого самоврядування.

5. «ОПІР!” не є юридичною особою і легалізується шляхом повідомлення.

6. Місцем розміщення керівних органів “ОПОРу!” є місто Київ.

7. Офіційна назва організації:

українською мовою – молодіжний громадянський комітет “ОПІР!” (скорочено: «ОПІР!»);

англійською мовою – Civil Youth Committee “RESISTANCE!”.

Стаття 2. ЧЛЕНСТВО В “ОПOРі!”.

1. Членство в “ОПОРі!” є індивідуальним.

2. Членами “ОПОРу!” можуть бути громадяни України, які досягли 14 років, що поділяють мету та завдання “ОПОРу!”, підтримують заходи “ОПОРу!” і які набули членства відповідно до цього Статуту.

3. Рішення про набуття членства в “ОПОРі!” новим членом приймається відповідною Радою на всеукраїнському, обласному чи місцевому рівні на підставі його письмової заяви.

4. Форми участі членів у діяльності “ОПОРу!” визначаються чинним законодавством України.

5. Члени “ОПОРу!” мають право:

1) обирати і бути обраними до керівних органів “ОПОРу!”;

2) одержувати правовий захист і підтримку з боку організації, у тому числі при розгляді справи за участю члена організації в судах загальної юрисдикції;

3) у будь-який час ознайомитися зі звітами про діяльність “ОПОРу!”, брати участь у всіх публічних заходах “ОПОРу!”;

4) за своїм бажанням у будь-який час на підставі письмової заяви припинити своє членство в “ОПОРі!”.

6. Члени “ОПОРу!” зобов’язані дотримуватись вимог цього Статуту, а також рішень керівних органів “ОПОРу!” з питань, що віднесені до їхньої компетенції.

7. Членство в “ОПОРі!” не обмежує інші права і свободи людини і громадянина, визначені Конституцією та законодавством України.

Стаття 3. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ “ОПОРУ!”.

Для досягнення мети своєї діяльності як громадської організації “ОПІР!”, через залучення інтелектуальних та інформаційних ресурсів концентрує свої зусилля на реалізації основних завдань:

1) сприяння демократизації українського суспільства, єднанню демократичних організацій, ініціативних громадян для створення умов розвитку демократії та громадянського суспільства в Україні;

2) сприяння політичній та правовій просвіті молодих українських громадян, допомозі молодіжним громадським організаціям, метою створення та діяльності яких є демократичні та державницькі ідеї, правовому захисту громадян, які цього потребують.

Стаття 4. НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ “ОПОРУ!”.

Для реалізації проголошених завдань “ОПІР!” у встановленому законом порядку:

1) налагоджує співробітництво з українськими та іноземними державними та громадськими організаціями, фондами, науковими установами, суб`єктами господарської діяльності, органами державної влади та місцевого самоврядування для реалізації статутних мети та завдань;

2) веде роботу для залучення фінансових, матеріальних, інтелектуальних та інформаційних ресурсів, необхідних для реалізації підтримуваних ним програм та проектів;

3) надає підтримку державним програмам, програмам громадських організацій, реалізація яких відповідає статутним завданням “ОПОРу!” і сприяє утвердженню демократичного розвитку України;

4) бере участь у підготовці та проведенні конференцій, симпозіумів, круглих столів і семінарів, організовує виставки, презентації, мітинги, пікетування, громадські роботи та інші масові заходи у формах, що не суперечать Конституції України;


5) здійснює чи бере участь у виданні та поширенні друкованих матеріалів, створенні радіо-, телепередач і фільмів, що відповідають меті “ОПОРу!”, сприяє розвиткові засобів масової інформації, що дотримуються у своїй діяльності принципів свободи слова та відсутності політичної цензури;

6) готує громадську оцінку діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування через юридичний та політологічний аналіз актів, дій чи бездіяльності цих органів, інформує громадськість про результати такого аналізу;

7) інформує українську та закордонну громадськість про свою діяльність.

Стаття 5. ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА “ОПОРУ!”.

1. “ОПІР!” самостійно визначає свою внутрішню організаційну структуру і може засновувати у встановленому порядку свої осередки та групи сприяння діяльності “ОПОРу!”, які забезпечують виконання його статутних завдань та вступати у партнерські відносини з політичними партіями та громадськими організаціями, які поділяють мету “ОПОРу!” і є партнерами-учасниками у її досягненні. На мітингах, пікетуваннях та інших масових заходах, які проводить “ОПІР!”, використовується тільки символіка державна та символіка “ОПОРу!”.

2. “ОПІР!” є надпартійна структура. “ОПІР!” виключає можливість верховенства жодної політичної партійної ідеології. “ОПІР!” виключає можливість участі у вборах як суб’єкт виборчого процесу.

3. Порядок участі партнерів “ОПОРу!” у вироблені стратегії, планів діяльності та публічних акціях “ОПОРу!” визначається окремою партнерською угодою, що підписується уповноваженими на те особами з боку “ОПОРу!” та юридичних осіб-партнерів.

Стаття 6. КЕРІВНІ ОРГАНИ “ОПОРУ!”

Керівними органами “ОПОРу!” є:

З”їзд;
Рада;
Президія

Стаття 7. ЗБОРИ “ОПОРУ!”.

1. З”їзд; “ОПОРу!”, в (далі «Збори»), є його вищим керівним органом. Збори скликаються за потребою, але не рідше одного разу на рік, а у разі необхідності, на підставі рішення Ради, або якщо цього вимагає не менше однієї третини членів “ОПОРу!”, - позачергово. Час і місце проведення Зборів, а також норми представництва від осередків “ОПОРу!” для проведення З”їзду визначаються Радою.

2. Збори/З”їзд правочинні приймати рішення за наявності не менше половини від числа членів “ОПОРу!” або обраних осередками “ОПОРу!” делегатів у разі проведення З”їзду .

3. До компетенції Зборів відноситься будь-яке питання діяльності “ОПОРу!”.

4. До виключної компетенції Зборів “ОПОРу!” належить:
1) затвердження Статуту “ОПОРу!”, а також змін та доповнень до нього;
2) обрання та звільнення з займаних посад осіб, визначених цим Статутом;
3) визначення чисельного складу та обрання членів органів “ОПОРу!”;
4) заслуховування, обговорення та затвердження звітів органів та посадових осіб “ОПОРу!”;
5) визначення стратегії діяльності “ОПОРу!” відповідно до його статутних мети й завдань;

5. Рішення Зборів/З”їзду ухвалюються більшістю голосів від кількості присутніх членів/делегатів, а з питань змін та доповнень до Статуту - від загальної кількості членів/ делегатів.

Стаття 8. РАДА “ОПОРУ!”.

1. У період між Зборами діяльністю “ОПОРу!” керує Рада, в подальшому - «Рада», що здійснює виконання рішень Зборів.

2. Чисельний та персональний склад Ради визначається Зборами.

3. Рада правочинна вирішувати всі питання діяльності “ОПОРу!”, окрім тих, які віднесені цим Статутом до виключної компетенції Зборів.

4. Рада збирається на свої засідання не менше одного разу на 2 місяці, а в разі необхідності - частіше. Засідання Ради є правочинними за умов присутності на засіданні більше двох третин членів Ради. Рада ухвалює всі рішення 2/3 від присутніх на засіданні. Рішення з процедурних і технічних питань ухвалюються простою більшістю голосів від загальної кількості членів Ради.

5. На кожному засіданні Ради обирається новий головуючий, який веде засідання та підписує разом із Секретарем протокол та інші документи, ухвалені Радою.


Стаття 9. ПРЕЗИДІЯ “ОПОРУ!”

1. У період між засіданнями Ради діяльністю “ОПОРу!” керує Президія, в подальшому - «Президія», що здійснює виконання рішень Зборів та загальне керівництво поточною діяльністю “ОПОРу!”, а також представляє “ОПІР!” у відносинах з державними органами, фізичними та юридичними особами в Україні й за кордоном.

2. Чисельний та персональний склад Президії визначається Радою.

3. Президія правочинна вирішувати всі питання діяльності “ОПОРу!”, окрім тих, які віднесені цим Статутом до виключної компетенції Зборів та Ради.

4. Президія збирається на свої засідання не менше трьох разів на місяць, а в разі необхідності - частіше. Засідання Президії є правочинними за умов присутності на засіданні більше двох третин членів Президії або їх повноважних представників. Президія ухвалює політичні рішення 2/3 голосів від усього кількісного складу Президії. За письмовою довіреністю член Президії може передати свій голос іншому члену “ОПОРУ!”. Рішення з процедурних і технічних питань ухвалюються простою більшістю голосів від загальної кількості членів Президії. Член Президії якщо він не був присутній на її засіданні (незалежно від того чи він делегував свій голос своєму повноважному представнику чи не делегував) не має право піддавати сумніву рішення цього засідання.

5. На кожному засіданні Президії обирається новий головуючий, який веде засідання та підписує разом із Секретарем протокол та інші документи, ухвалені Президією.

6. Ведення зборів Президії визначається регламентом, який затверджує Рада.

Стаття 9. РЕВІЗІЙНА КОМІСІЯ.

1. Ревізійна комісія утворюється за рішенням Зборів “ОПОРу!”. Збори можуть прийняти рішення про обрання Ревізора.

2. Ревізійна комісія здійснює контроль за діяльністю органів та посадових осіб “ОПОРу!” щодо дотримання ними вимог Статуту і виконання рішень Зборів.

Стаття 10. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ “ОПОРУ!”.

1. Припинення діяльності “ОПОРу!” може бути здійснено шляхом його реорганізації або ліквідації за поданням Ради “ОПОРу!” та за рішенням Зборів, що ухвалюється більшістю у дві третини від обраних на них делегатів, або за рішенням суду.

2. Інформація про ліквідацію/реорганізацію “ОПОРу!” друкується у пресі.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".