МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Associated Press про Кінаха (переклад)

05/29/2001 | Косарик
Оригінал на http://www.nytimes.com/aponline/world/AP-Ukraine-Politics.html

======

Київ, Україна (Associated Press) -- Парламент України у вівторок затвердив представника ділових кіл Анатолія Кінаха як нового прем'єр-міністра України, що означає можливий кінець довгої парламентської кризи.

Кінах є кандидатурою Президента Леоніда Кучми на цю посаду. Його шанси на затвердження були невизначенними до останньої хвилини, і в кінці кінців багато з комуністів, які домінують в парламенті, вирішили не голосувати взагалі - що може передрікати проблеми для Кінаха у майбутній взаємодії з парламентом.

Остаточний результат був 239-2, і ще 12 утрималось. Кінаху, який очолює Український Союз Промисловців і Підприємців, а також партію зі схожою назвою, потрібно було щонайменше 226 голосів у парламенті, який складається з 450 депутатів. Решта парламентарів не голосували.

Минулого місяця, комуністи протидіяли економічним реформам уряду і про-кучмівським центристам, які вимагали більших повноважень для зміщеного попередника Кінаха. На протязі кількох місяців в українській політиці домінують суперечкі між комуністами і Кучмою.

Кінах, якому 46 років, є колишнім морським інженером, який був заступником прем'єр-міністра з промислової політики у 1995-96 рр., і тепер перед ним складна задача формування нового кабінету. Йому треба буде врахувати інтереси як фракцій, які його підтримали, так і своїх суперників.

У зверненні до парламенту у вівторок, Кінах пообіцяв розвивати тіснішу взаємодію з законодавчою владою і місцевою владою, з якими попередній уряд буцім-то посварився. Він також сказав, що стосунки України з такими організаціями як Міжнародний Валютний Фонд можуть бути переглянуті - що є очевидною спробою задобрити комуністів і їх союзників, які вважають МВФ інструментом західного тиску на країну.

Ці стосунки "повинні базуватись на взаємовигідних зв'язках і рівних правах, і мають виключати будь-які спроби силового тиску або диктату," сказав Кінах.

Парламент усунув попереднього прем'єр-міністра, Віктора Ющенка, у минулому місяці, заваливши уряд, якому приписують досягнення перших ознак економічного зростання в Україні після майже десятиліття пост-радянського спаду.

Комуністи сподівались згорнути реформи і повернутись до командної економіки радянського типу.

Україну також стрясають протести опозиції, яка вимагає усунення Кучми, якого дехто звинувачує у тому, що він був замішаний у вбивстві критичного журналіста, Геогія Ґонґадзе. Кучма відкидає звинувачення.

Кінах пообіцяв продовжувати реформи і просувати інтеграцію України з Європою і світом - але також дав зрозуміти, що він може задовольнити деякі вимоги комуністів і можливо включити комуністів у кабінет.

Виступаючи перед керівниками профспілок у понеділок, Кінах пообіцяв зробити "дуже важкі економічні реформи" легшими для українців, але без втягнення в "соціальний популізм". Він сказав, що збільшення зарплат і боротьба проти злиденности були б його найважливішими пріоритетами.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".