МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗУСТРІЧ З УНСОВЦЕМ, ЩО ВИЙШОВ З СІЗО СБУ.

06/01/2001 | МихайлоСвистович
Сьогодні я їздив забирати з лікарні командира київських унсовців Ігоря Мазура.

Перше враження - жахливе. Хлопець сильно схуд, очі запали. При його двометровому зрості він і так був худим, а тут ще втратив 12,5 кг.

Але очі його палають ще більшим завзяттям. Проте говорить він значно зваженіше. За час перебування за гратами він сильно подорослішав. Не кається, рветься щось робити.

Він знаходиться в абсолютно іншому вимірі, бо потрапив за грати на піку протестної хвилі, тому не сприймає наші розповіді про апатію в опозиції.

Першим його питанням було: "Як твоя спина? Другим: "Що там сайт Майдан?" і третім: "Як здоров"я Чемериса?"

Тобто, він живе так, ніби сьогодні 10 березня.

Ігор попросив мене довезти його додому, бо ходили чутки, що його знову заарештують, як тільки він опиниться за межами лікарні. А мене після того затримання з пляшками міліція не чіпає.

Тому він хотів, щоб хтось міг сповістити про його чергове затримання.

В нього не було коштів, навіть верхнього одягу. З взуття - лише капці.

Ігор попросив лікарів, щоб його виприсали сьогодні, бо в нього в ці вихідні День народження дитини і 4 роки весілля. Потім він збирався зателефонувати домашнім, щоб приїхали за ним, але побачив нас і не став чекати. Він сказав: "Якби мені в СІЗО сказали "йди додому", я б, не вагаючись відразу пішов навіть босий і в одних трусах по снігу".

Я взяв таксі, і ми за півгодини вже були в нього вдома. Але там вже його чекала щойно принесена повістка на завтрашній допит в СБУ.

Цікаво, лікарі до останньої хвилини не погоджувались його виписувати, а есбеушники випередили нас з повісткою?

Ми з Ігорем поговорили, він розказав багато цікавого. Я взяв в нього інтерв"ю, яке поставлю на сайт в один з цих трьох вихідних (як тільки розшифрую з диктофона).

Нагадую для тих, хто знаходиться за межами України: понеділок в Україні також буде вихідним днем.

Відповіді

  • 2001.06.01 | Сергій Кабуд

    Хотілося б побачити фотографії пана Мазура. Ось саме так як він виглядає зараз.

    Ці фотографії та їм подібні мають справляти враження по всьому світу.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.02 | МихайлоСвистович

      ХОРОША ІДЕЯ, АЛЕ НЕЗДІЙСНЕННА.

      Хороша ідея, але, на жаль, не здійсненна. Заважають дрібниці, через які, до речі, ми і програємо на всіх фронтах.

      Зараз поясню. В нас немає цифрового фотоапарату. Раніше ми просили Андрія Підпалого з Самвидаву фотографувати наші акції, але його фотоапарат за 1500 доларів виробив свій ресурс і зламався остаточно та безповоротно. До того ж, фотоапарат потрібно мати свій, бо чужий не можна мати завжди під руками.

      Можна сфотографувати і звичайною мильницею, але, по-перше, ці фотографії потрібно негайно проявляти, тобто плівку хоча б в 12 кадрів треба мати на кожен день. А в нас немає на це коштів, немає і сканера. По-друге, потрібно витратити купу часу на біганину по пунктах проявки плівки, сканування і т.д. Для цього немає людей, бо на шару, на жаль, ніхто не хоче весь час сидіти там, щоб його завжди можна було викликати.

      Щоб зараз зробити Ігореву фотографію, мені треба їхати до нього додому. Зателефонувати я не можу, оскільки в нього вдома після арешту виникли проблеми. Його випустили тільки тому, що в адвоката був аргумент: Ігор має постійне місце проживання у Києві, тому його легко знайти в разі потреби викликати на допит (інші заарештовані унсовці такого місця проживання в столиці не мають).

      Ігор живе з дружиною та її батьками, і зараз СБУ давить на тестя, щоб той виписав його з квартири. Тоді хлопця знов запроторять за грати. Тесть переляканий, він не дозволяє Ігорю підходити до телефону. Тобто, мені потрібно їхати до нього на Харківський масив, фотографувати і т.д. А я маю купу справ. Мені сьогодні потрібно побувати в кількох місцях одночасно, переговорити по телефону з багатьма людьми.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".