МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Мишко, поясни, будь ласка, що цей ...Чемерис робить?

06/07/2001 | Ростислав
"Україна без Кучми" готова жити з Кучмою

УП, 6.06.2001, 20:47

Несподівано опозиція заявила про готовність до переговорів з владою. Через два місяці після публічного, але неофіційного рішення Форуму нацпорятунку відмовитися навіть від гіпотетичного діалогу з Кучмою одна з гілок "єдиної опозиції" – комітет "Україна без Кучми" – почав демонструвати толерантність.

У середу, в шостий день літа, співвкоординатор "України без Кучми" Володимир Чемерис зустрівся з Віктором Мусіякою. Прізвище останнього – директора Інституту законодавства Верховної Ради і екс-віце-спікера – Кучма назвав ще три місяці тому серед можливих посередників у самий розпал вуличних пристрастей. 6 червня Мусіяка і Чемерис вирішили поспілкуватися на тему "можливості переговорного процесу між владою і опозицією".

Учасники зустрічі по різному оцінюють атмосферу навколо можливого діалогу між владою і опозицією. Чемерис повідомив УП, що "опозиція задекларувала готовність до переговорів" і "відмови від переговорів не було". Мусіяка, який був присутній на зборах засновників Форуму нацпорятунку на початку квітня, був свідком, як ФНП фактично погодився з принциповою позицією Тимошенко і Головатого. Словами останнього, ФНП "наклав табу на слово "переговори". Мусіяка ще раз підтвердив готовність бути посередником, і "для цього потрібна тільки згода сторони опозиції на те, щоб я був посередником". Нічого подібного він поки не чув: "Спершу ФНП говорив, що їм потрібен в посередниках Квасневський, а потім вони пішли на референдум. Якщо зараз вони готові – то ради Бога…"

На питання УП, чию позицію він представляв на зустрічі з Мусіякой, Чемерис сказав, що є і співкоординатором "України без Кучми", і членом координаційної ради "За правду!", і членом ради ФНП, і навіть учасником штабу з проведення антикучмістського референдуму. Однак, не дивлячись на послужний список, фактично Чемерис може виступати тільки від імені "України без Кучми". Також цікаво, що члени ради ФНП, коли створювався Форум, чи не поклялися не проводити сепаратний діалог.

Відсутність мандата на переговори від "об'єднаної" опозиції Чемерис прикриває тим, що "в переговорах є необхідність у суспільства, соціальних груп". "Це об'єктивні питання, і суспільство буде вимагати їх вирішити: це зміна системи влади, соціально-економічних відносин, свобода слова, права людини, непідписання закону про вибори, про тимчасові слідчі комісії, про запровадження інституту держсекретарів". Питання відставки Кучми, як видно, тут вже немає.

Мусіяці Чемерис відводить роль "човникового дипломата", який міг би підготувати грунт для переговорів, весті які опозиція готова тільки з самим Кучмою.

Чемерис говорить, що "альтернативою діалогу можуть бути тільки барикади" і погрожує: "З осені не виключаємо хвилю протестів". "На літо плануємо багато роботи. Плануємо серйозно відреагувати на День Конституції і День незалежності, на приїзд Папи Римського. Плануємо походи в села, збирати підписи за проведення референдуму".

Питання в тому, чи потрібні ці переговори з непомітною в останні місяці опозицією самому Кучмі. Мусіяка розказав УП, що з лютого (!), коли Кучма запропонував йому бути посередником, він більше з ним не бачився і не по телефону чув.

Відповіді

  • 2001.06.07 | Майдан-Інформ

    Re: Мишко, поясни, будь ласка, що цей ...Чемерис робить?

    Сьогодні ми візьмемо розширений коментар від самого Чемериса. Хай сам і пояснює.
    На перший погляд це дуже нагадує "близькосхідний мирний процес".
  • 2001.06.07 | МихайлоСвистович

    Re: Мишко, поясни, будь ласка, що цей ...Чемерис робить?

    Вже пояснив у темі "Проект 450+1. Конкретні питання".
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.07 | Ростислав

      Це більше схоже на ніж в спину ініціаторів референдуму.

      МихайлоСвистович писав(ла):
      > Перепрошую за пізню відповідь, але тільки щойно прочитав.
      >
      > Так, "Україна без Кучми!" дійсно розглядає варіант переговорів з гарантом, але це не є колабораціонізм. Тим більше, не готові ми жити з Кучмою.
      >
      > Ідея переговорів полягає в двох моментах:
      >
      > 1) після того як ЦВК відмовив у реєстрації ініціативної групи по референдуму (якби зареєстрував, то за законом нам належала б частина ефіру)

      Михайло, якщо ти не знаєш, то вчора черкаська ініциативна група подала скаргу у Верховний Суд на дії ЦВК.
      Так що поспіх УбК мені не зрозумілий і в голову лізуть усілякі неприємні думки.

      >переговори - це єдиний можливий вихід на екран, до тогож на екран УТ-1, яке є в кожному селі, щоб чітко донести до людей свої ідеї.

      Якщо я не помиляюсь, то вихід в ефір "ут-1" - це була ПЕРЕДумова переговорів. Отже УбК вирішила піти на сепаратні переговори...

      > 2) ми свідомі, що Кучма на переговори не піде, тому це буде додатковий доказ і Заходу, і Квасневському, який чи не єдиний з європейських голів держав, не уникає зустрічей з Кучмою, що український Президент не демократ і не європеєць, бо уникає цивілізованих шляхів виходу з кризи.

      Отже УбК відмовилось від ідеї референдуму, так? І вирішило переконувати європейську громадськість в нецивілізованості Кучми. Сильний хід!
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.07 | МихайлоСвистович

        Re: Це більше схоже на ніж в спину ініціаторів референдуму.

        Знаю, що подали в суд, але одне одному не заважає.

        Переговори не сепаратні. Так само можна назвати сепаратним і референдум, оскільки на нього теж не було згоди всієї опозиції.

        Від референдуму ніхто не відмовляється. Ні УБК, ні Чемерис, ні Луценко.

        Чому всі так ревно ставляться до проявів будь-якої ініціативи? Так було з референдумом, так є й з переговорами.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".