МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ДО ТИХ, ХТО МАЄ ПРЕТЕНЗІЇ ДО НАШОГО САЙТУ.

06/07/2001 | МихайлоСвистович
До нас чіс від часу електронною поштою надходять пропозиції по вдосконаленню сайту. Часто вони висловлюються в формі претензій. Причому з вимогами зробити це негайно.

Тому я хочу трохи пояснити, що наш сайт відрізняється від інших подібних, хоча і стоїть з ними у рейтингу на одному щаблі. Я вже колись наводив приклад ProUA, яке поглинало 10 тисяч доларів на місяць. Так само є і з іншими фінансованими сайтами. В них там працюють цілі команди штатних працівників, які отримуюють за це гроші. Тобто, це є їхня робота. І з них можна вимагати все, що завгодно.

Тому я хочу розповісти історію сайту Майдан.

17 грудня до нашого наметового містечка прийшов мій знайомий і почав приставати до всіх, що потрібно не просто сидіти, а давати якусь інформацію. Оскільки в нас немає ніяких телеканалів, то залишається Інтернет. Всі, крім мене, від нього відмахнулись, а я підвів його до Луценка. Той сказав, що 18 грудня тут буде його прес-служба, а поки що бери 20 гривень і Свистовича та пиши собі в Інтернет під його наглядом все, що завгодно.

Ми пішли в Інтернет-кафе, але по дорозі зустріли ще одного знайомого, в якого на роботі був Інтернет, і куди можна було зайти у вихідний день. Він запропонував піти до нього, і ми почали передавати повідомлення на форумі Гонгадзе. Саме в цей день я вперше дізнався, що таке Інтернет. Що таке електронна пошта я дізнався днем пізніше.

Під керівництвом друзів я навчився цим користуватись, і тут раптом до мене почали звертатись інші знайомі, яких я не бачив вже кілька років. Серед них були й комп”ютерники, і ми попросили їх намалювати нам сайт. Вони погодились, і 20 грудня з”явився сайт Майдан.

Він був примітивний (новини і форум), але більшого вимагати від них я не міг, бо, по-перше, вони все зробили безкоштовно, по-друге, заплатили ще свої гроші за реєстрацію чи ще якісь там формальності (я в це навіть не вникав), по-третє, вони завантажені роботою, специфіка якої полягає в тому, що вони самі заробляють на себе гроші, а не мають стабільну зарплату в якійсь конторі. Тому вимагати від них безкоштовно працювати над вдосконаленням сайту, означало, іншими словами, вирвати з їхнього рота шматок хліба, бо за той час, що вони витратили б на сайт, вони могли б заробити енну кількість грошей.

Прес-служба Луценка 18 грудня не з”явилась. Я підійшов до нього вранці 18-го, і він сказав, що його газета “Грані” аналітична, там немає майстрів репортерського жанру, а у вас це непогано виходить, тому, якщо ви не проти, продовжуйте цим займатися.

Я був проти, але інших бажаючих не знайшлось. А коли створився сайт Майдан і набув деякої відомості, мене, вже не пам”ятаю на чию пропозицію, обрали керівником прес-центру Громадянського комітету “За Україну без Кучми!” При цьому не виділили ні приміщення, ні техніки, ні копійки грошей. Я їх і не просив, оскільки, по-перше, мав свої заощадження, по-друге, бачив, що грошей і так не вистачає на елементарні речі: харчування мешканців наметового містечка, листівки, привезення людей з регіонів тощо.

Правда, мені ніхто не виставляв ніяких умов, що писати і як писати. Вони взагалі не пов”язували прес-центр з сайтом, а мали на увазі підготовку прес-релізів, інформування ЗМІ про акції тощо. Я спитав, чи не проти Комітет, щоб Майдан був офіційним сайтом акції “Україна без Кучми!” – всі відповіли, що не проти. Але ніяких юридичних прав Комітет на сайт не заявляв, сказали приблизно так: це твій сайт, пиши на ньому що хочеш, став УБК, прибирай УБК, ми тобі довіряємо. Єдине прохання – не виступати від імені Комітету, не узгодивши це з самим Комітетом.

Отже, спочатку нас було двоє. Писали ми на сайт з різних місць (від знайомих, друзів, з Інтернет-кафе, з офісів партій, з Айрексу та інших контор, де можна було дорватися хоч на чкійсь час до безкоштовного Інтернету.

Потім на нас електронною поштою вийшли люди, які запропонували нам вдосконалити сайт і перевести сервер в Америку. Безкоштовно (формальності з реєстрацією і т. ін. Вони оплатили самі). Це було ризиковано, але ми погодились, оскільки на крайній випадок в нас залишався ще старий сайт. Як бачимо зараз, ризик виявився виправданим, хоча я й досі не бачив на очі ні Технаря, ні багатьох інших з Адмінгрупи.

Тепер про команду Майдану і наші можливості та потреби. Тут вже я веду до якогось прообразу кошторису.

Людей, які пишуть на Майдан новини (і мають паролі), є п”ятеро. Але через те, що вони змушені заробляти ще на прожиття, роблять це вони нерегулярно. Тому постійно на Майдан до недавнього часу писав лише я, час від часу це робить мій знайомий, який і дав ідею створення сайту. Але в нього четверо дітей, і вони мусять чергуватися з дружиною, оскільки гроші заробляють обидва, хоча їхні роботи дозволяють іноді не бувати на робочому місці. В нього вдома є Інтернет, але, по-перше, його потрібно оплачувати, по-друге, комп”ютер в нього такий, що сильно не розженешся: не вистачає оперативної пам”яті, маленький жорсткий диск, на який не влазять вже навіть тектові файли, а про якісь нові програми годі мріяти. Після того, як ви мені надіслали гроші, я не відремонтував холодильник, а дав частину з них ще одному майданівцю, і тепер, як самі бачите, стрічка новин в нас покращилась. Будуть ще гроші, наймемо няньку для дітей ініціатора створення сайту, а він є найбільшим фахівцем з усіх нас в Інтернет-журналістиці.

Потім – Адмінгрупа. Її кількість мені невідома. Але, окрім Технаря та його людей, в ній працюють ще четверо моїх знайомих. Двоє з них – технарі, інші двоє – досвідчені користувачі, які іноді можуть щось написати. Але в основному вони проглядають форум та інші сайти і повідомляють мені про все цінне, що з”являється в Інтернеті чи на форумі Майдану. Іноді вони можуть щось пропустити, бо також роблять це у вільний від роботи час. А роботи в них вистачає, як і дітей також.

Технар і його люди також не б”ють байдики, а працюють на своїх роботах, де начальство не цікавить сайт Майдан. Тому я – не директор сайту, і не можу ставити перед ними якісь вимоги. Я можу Технаря лише попросити. Взагалі, я маю кожен день молитися за цього чоловіка, оскільки питався у знайомих програмістів, скільки часу він має приділяти сайту, і вони відповіли, що чимало. Тобто, ми не можемо вічно експлуатувати хлопця на шару, тим більше вимагати від нього так багато. Він та його група теж повинні бути включені до нашого кошторису. А наїжджати легше за все. Особливо на людину, яка після основної роботи працює на Майдан за рахунок сну. Йому потрібно хоч на вітаміни кошти, щоб відновити сили.

Приміщення в нас теж немає. Тому я тягаю свій комп”ютер по різних партіях і громадських організаціях, де є можливість хоч іноді мати доступ до Інтернету. Мій знаймий безкоштовно під”єднує його до мережі та ставить проксі-сервер, але в мене там потрібно встановити ще хоча б 64 мегабайти оперативної пам”яті та курити для нього мережну карту (чи плату), бо на днях в мене заберуть ту, яку дали напрокат знайомі.

Є ще в мене лап-топ, який мені теж дали знайомі у тимчасове користування. Та до нього потрібен модем, Інтернет-картка і хоча б 32 мегабайти оперативки.

Територіально можна було б розташовуватися в Чемериса. Там є і окрема кімната, і морально ніхто не давитиме на голову, оскільки Володя – мій давній друг. Приміщення близько до центру і до метро. Але в нього лише одна телефонна лінія, на якій висять всі (а людей там товчеться чимало), тому для Майдану потрібно завести ще дві додаткові (одна – для Інтернету, друга – для телефону). Краще три – для Інтернету, для дзвінків на Майдан і для дзвінків з Майдану, але це вже розкіш (кожна телефонна лінія – біля 1000 гривень). Також потрібно купити Інтернет-картку (про виділену лінію поки що можна лише мріяти), а комп”ютер я поставлю свій і ще один нам Чемерис дасть. В нього є вільний. До того ж непогано було б Чемерису ще щось сплачувати за оренду, бо йому зараз збільшили платню до 800 доларів на місяць, а в грантах, що йому дали, на оренду дозволено витратити лише 200 баксів. Тому він змушений буде пустити туди суборендарів, а краще, щоб це були ми, а не якісь чужинці. Тим більше, що Чемерис – це частина опозиції, тому кошти, які б Майдан сплачував йому за оренду, йшли б на користь загальній справі.

Оце лише загальні проблеми та потреби сайту. Тому я дуже прошу, не вимагати від нас та Технаря неможливого, а зрозуміти наші проблеми. Сайт Майдан і є тим унікальний, що створився і підтримується за кошти і зусиллями неполітиків-ентузіастів, які нічого з цього мати для себе не будуть. Теоретично, лише я можу з цього щось отримати, але практично, навіть, якби захотів цього, то навряд чи б досяг.

Відповіді

  • 2001.06.07 | Technar

    Доповнення Технаря

    Оскільки Михайло тут згадав і про мене - я мушу вставити свої п"ять центів. Не подумайте, що я зовсім нематеріальна людина, в мене теж є велика родина, в тому числі й родичі в Україні, що потребують підтримки та таке інше. Але враховуючи моє поточне матеріальне становище я повинен бути останнім, хто отримає хоч три копійки винагороди за роботу на Майдані.
    Я присвячую цьому стільки часу, скільки можу, й фактор грошей не зробить цій час більшим або меншим.
    Мої "люди" - то співробітники, що мають дуже приблизне уявлення про Україну, але можуть подивитися за сервером, коли мене немає, та натиснути "ресет" у разі потреби. То звичайна сісадмінська солідарність, що не потребує ніякої винагороди, крім пива, яке ми все одно вип"ємо, незалежно від майдану.

    Михайле, користувачі Інету то є люди, зпаплюжені миттєвістю всього (доступу, відгуку, спілкування, інше). Вони потребують всього й негайно незалежно від грошей, статусу сайту або географічного розташування. То не є щось притаманне Україні, або політичному змістові сайту, або його громадській структурі, то є скрізь. Не зважайте на це. Виправдовуватися тут нічого. Вони писатимуть та скаржитимуться все одно. Це я вам кажу, як старий вовк (на "хлопця" я за віком вже не тягну, хоч як би мені цього не хотілося - :)

    А про все інше я можу тільки підтримати Михайла.
  • 2001.06.07 | Сергій Кабуд

    Я маю модем для лаптопу який можу пожертвувати вам.

    Спробую передати. Здаєтся хтось їде завтра.
    Якби дізнався раніше– передав би 3 дні тому.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.07 | МихайлоСвистович

      Re: Я маю модем для лаптопу який можу пожертвувати вам.

      Ми були б Вам дуже вдячні.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.07 | Сергій Кабуд

        А як ми вам вдячні– то не чим не зміряти. Але чекайте бо поки ще не ясно як передавати. То я занадто рано написав(–)

        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.06.07 | Technar

          Про передачу заліза з-за кордону

          Я маю великий досвід сабжа щодо передачі з США, гадаю, що не дуже воно відрізняється для країн Європи.

          Висновок - передавайте гроші, а не залізо. Передаючі залізо, ви не навмисно створюєте великі проблеми для сторони-отримувача в Україні.

          Передача будь якої залізки проходить через українську митницю. Митні збори на комп"ютерне обладнання сягають від долей відсотка (за запчастни) до 40 відстоків (за готову техніку). Митники намагаються здерти по максимуму. Доходить до того, що ви посилаєте старий модем, що не має жодної споживчої цінності тут, а там за нього отримувач змушений платити 5-10 а то і більше гривень, та витрачати час на митниці.

          Передача через когось це вихід, але не надійний, бо цей хтось, як він не є дипломатом, може бути змушений теж платити митниці щось, витрачати час, та другий раз з вами не привітається.

          Найкраще це передати гроші тому, хто знається на придбанні комп"ютерного обладнання, що було у користуванні. У кожному великому місці є щось на кшталт спеціалізованого flea market (колись у совку це звалося "радіо-балка", зараз не знаю), де можна придбати не нові модеми та ін. у працездатному стані. Це виходить дешевше та зручніше, ніж користуватися поштою, федексом, ди-ейч-елом, тощо.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.06.08 | Остап

            Згоден з технарем. Люди не сушіть собі голову! І тримайте язик за зубами!!!

            Шановні опозиціонери, не вигадуйте чудернацьких способів для революційної роботи!

            Ви хочете конкурувати з олігархами?

            Не уявляю, щоб олігархи думали над тим, як передати модем з Америки в Україну ...

            Якщо є такі дрібні проблеми, то не бажано виносити їх на загал.

            ПМ.
            Пане Свистович, Ваша щирість Вам боком вилізе....
            Для чого Ви виказали, скільки Чемерис платить за офіс?
            Хто в Вас запитував ?!!!
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.06.08 | МихайлоСвистович

              Re: Згоден з технарем. Люди не сушіть собі голову! І тримайте язик за зубами!!!

              Це його офіційна плата комунальним органам. Тому владі ці цифри відомі.
            • 2001.06.08 | Псевдонім

              Re: Згоден з технарем. Люди не сушіть собі голову! І тримайте язик за зубами!!!

              Остапе, та після цих вчорашніх повідомлень у мене все опустилось.
              Куди я попав?
              Надія пропадає на очах.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.06.08 | Остап

                Про які повідомлення мова ???

                Псевдонім писав(ла):
                > Остапе, та після цих вчорашніх повідомлень у мене все опустилось.
                > Куди я попав?
                > Надія пропадає на очах.


                Про які повідомлення мова ???

                І яка була надія?
          • 2001.06.08 | Roller

            Re: Про передачу заліза з-за кордону

            Радил-балка, в Киеве называется "Космодром". И находится на площади космонавтов.Кроме того в Киеве имеется такое колличество компьютерных фирм, что удовлетворят любой вкус, подещевке. Смотрите HON-Line в киосках или интернет.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.06.08 | Остап

              Вже 10 років не так ....

              Roller писав(ла):
              > Радил-балка, в Киеве называется "Космодром". И находится на площади космонавтов.Кроме того в Киеве имеется такое колличество компьютерных фирм, что удовлетворят любой вкус, подещевке. Смотрите HON-Line в киосках или интернет.

              Вже 10 років не так ....Там тепер фуд супермаркет і стоянка для автомобілів.
              Б/в запчастини до комп"ютерів продають (і купують..) на Караваєвих дачах.

              ПМ.
              Ви коли останній раз були в Києві, пане Ролер?
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.06.09 | Roller

                Так этож рядом.


                Так этож рядом. Накароваевых, правильно.
                Но называют космодром. Когда был, не помню. Может с полгода назад.
                Кстати я сделал опесатку НOT LINE.
  • 2001.06.07 | Максим'як

    Re: Дещо запитаю.

    П.Михайло, ви ж є член УРП, чи може я помиляюся?
    В Києвіє офіс УРП, принаймі був.
    Що, Лук”яненко буде проти?
    Для чого ви шукаєте приміщення? Може тоді поясните чи розкажете, як там справи в УРП. Мені, наприклад, дуже цікаво. Адже думаю не секрет, хто там зараз в серкретаріаті. Прошу, як маєте час.

    ПМ. УРП дуже тиха партія, а це би була добра нагода, зробити там представництво Майдану.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.07 | МихайлоСвистович

      Re: Дещо запитаю.

      Саме про це я і збираюсь поговорити з Левком Лук"яненком. Але там проблеми з телефонами, бо через страшну заборгованість більшість з них відключені. Дешевше встановити нову лінію, ніж оплатити ті борги. А поки не оплатиш борги, нову лінію не встановлять.

      Але я виясню ще всі деталі, і може ми зупинимось на УРП.

      P.S. Ви прямо читаєте мої думки.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.07 | Максим'як

        Re:А хто там, зараз наближений і в секретаріаті?(-)

        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.06.08 | МихайлоСвистович

          Re:А хто там, зараз наближений і в секретаріаті?(-)

          Любов Балабат - заступник голови
          Любов Стасів - голова секретаріату
          Богдан Кавулич - голова Київської міської організації та помічник Лук"яненка
          Тетяна Табєлєва - редактор "Самостійної України".

          З усіма в мене нормальні відносини. У всякому разі я не маю, що їм закинути.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.06.08 | Остап

            А їм є що Вам закинути ?

            МихайлоСвистович писав(ла):
            >
            > З усіма в мене нормальні відносини. У всякому разі я не маю, що їм закинути.

            А їм є що Вам закинути ?
            Думаю, що є...
            Бо просуваєте СПУ, замість того, щоб просувати УРП...

            ПМ.
            Якщо пан Лук"яненко не надасть Вам дозволу сидіти в офісі УРП, то вірно вчинить, бо не гоже чужою ідеологією дискридетувати святі ідеї УРП.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.06.08 | МихайлоСвистович

              Re: А їм є що Вам закинути ?

              Мушу Вас розчарувати. Лук"яненко зі мною повністю погоджується, бо йому, на відміну від Вас, болять інтереси України, а не ідеології.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.06.08 | Остап

                ??? Л.Лук"яненко діяч міжнародного масштабу ? ( нєльзя аб"ять нєаб"ятнає...)

                МихайлоСвистович писав(ла):
                > Мушу Вас розчарувати. Лук"яненко зі мною повністю погоджується, бо йому, на відміну від Вас, болять інтереси України, а не ідеології.


                ??? Л.Лук"яненко діяч міжнародного масштабу ?

                Його болять інтереси України як держави на міжнародній арені, чи як?

                Категоріями Україна можна оперувати тільки стосовно інших країн.

                Вельмишановний пан Лук"яненко є лідером УРП, партії, що має ідеологію, Ви забули про це?

                Чи УРП відмовилась від ідеології і відстоює загальноукраїнські інтереси. (за кордоном..)

                Якщо це так, то на якому з"їзді УРП відбулися такі метаморфози?

                ПМ.
                ( нєльзя аб"ять нєаб"ятнає...)
                ПМ2
                "Разруха начінаєтся в головах" Проф. Прєображенскій.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.06.08 | miner

                  Остапе, сайте мовість! (Re: ??? Л.Лук"яненко діяч міжнародного масштабу ?)

                  тьху, тобто МАЙТЕ СОВІСТЬ!

                  Лук.яненко один з небагатьох демократичних політиків, що НЕ ЗКОЗЛИВ, а як десь помилявся, помилки визнавав і виправляв.

                  Про його правозахисницьку діяльність я просто мовчу, бо йдеться про НАЦІОНАЛЬНОГО ГЕРОЯ.

                  Тому, Остапе, зрозумійте, що на поточному етапі, коли треба рятувати Україну від приготованої їй фашистської (ні, не фашистської, а значно гіршої, просто слово фашистська -- зручна лайка) ДИКТАТУРИ, не пора, не пора, не пора наводити великі і дрібні мєждусобойчики. Є барикада, з одного боку -- ті, хто не від того, щоб допомагати будувати тоталітарну Україну, з другого -- ті, хто категорично ПРОТИ. Позиція Лук’яненка щодо соціалістів нагадує позицію Черчіля щодо Сталіна 1941 року. Дозволю нагадати: "Проти Гітлера я годен союзничати навіть із Сатаною". У нас, на жаль, є своє ріднесеньке таке саме...
                  (http://samvydav.net/posters/1reich1volk1fuhrer.jpg)

                  Тому, будь ласочка, Остапе
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
                  МАЙТЕ СОВІСТЬ!
          • 2001.06.08 | Максим'як

            Re:Дякую, то чисто моя цікавість політичного характеру.

            Взагалі, як маєте час п.Свистович, то при нагоді опишіть ситуацію в УРП. Що утворилося нового, хто залишився і на яких програмних засадах стоїть. Що планує робити п.Лук"яненко і де бачить свій електорат і т.п. Бо інші партії якось на очах, а УРП зовсім не чути.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.06.08 | Roller

              Я извиняюсь. Подскажите.


              Я извиняюсь.Я знаю кто такой Лукьяненко и с уважением к нему отношусь.

              Но не знаю как переводится УРП. Думаю украинские реформы и порядок. Подскажите, честно не знаю.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.06.08 | МихайлоСвистович

                Re: Я извиняюсь. Подскажите.

                Українська республіканська партія.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.06.09 | Roller

                  Спасибо.

              • 2001.06.08 | Остап

                Вам воно не треба, не переймайтесь.

                Roller писав(ла):
                >
                > Я извиняюсь.Я знаю кто такой Лукьяненко и с уважением к нему отношусь.
                >
                > Но не знаю как переводится УРП. Думаю украинские реформы и порядок. Подскажите, честно не знаю.

                Вам воно не треба, не переймайтесь.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.06.09 | Roller

                  Уговорили



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".