МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

АНТИПРЕЗИДЕНТСЬКА ОПОЗИЦІЯ ЙДЕ НА ВИБОРИ ДВОМА КРИЛАМИ, ЯКІ ЗБИРАЮТЬСЯ В МАЙБУТНЬОМУ ПАРЛАМЕНТІ УТВОРИТИ КОАЛІЦІЮ.

07/09/2001 | Михайло Свистович
Сьогоднішнє засідання Форуму національного порятунку, всупереч численним повідомленням засобів масової інформації, не визначило єдиного лідера і не збиралося його визначати. Хоча лідер ФНП з офіційними повноваженнями вже визначився. Ним, як і очікувалося, стала голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, яка очолила передвиборчий правоцентристський блок під назвою “Форум національного порятунку – демократична опозиція”, куди не увійшли ліві члени ФНП. Рішення було прийнято консенсусом, тобто, за згодою цих самих лівих членів. Віктора Ющенка на засіданні навіть не згадали.

Ті, хто пророкував розкол опозиції напередодні парламентських виборів, мали рацію. Але вони прорахувалися. Як виявилося, опозиція навчилася домовлятися, хай навіть ці домовленості і не є найкращим варіантом, та, з огляду на безліч чинників, які тягнули антипрезидентські сили в різні боки (розбіжність в ідеологіях, амбіції лідерів, прагнення здобути політичні дивіденди з протистояння режиму саме своїй партії, хай, навіть, і на шкоду іншим партнерам), прийняте сьогодні рішення є оптимальним.

Розуміючи, що внутрішньо опозиційна конкуренція рано чи пізно переросте у взаємопоборювання, опозиційні “вожді” визнали за краще домовитись і поділити славу та виборців. Тому сьогоднішньому засіданні передували тривалі кулуарні переговори та, дивлячись правді в очі, торги. Напевно, саме тому сьогодні засідання Ради Форуму було як ніколи велелюдним: з’явилися всі, окрім ув’язненого Андрія Шкіля, хворого Володимира Олійника та Сергія Головатого, який перебуває у відрядженні до Ради Європи. Відсутнього через відрядження Левка Лук’яненка замінив його повноважний представник, заступник голови Української республіканської партії Богдан Кавулич.

Наявність двох неформальних лідерів опозиції ставала дедалі очевиднішою, і, якби на цих місцях були менш розумні люди, ніж Олександр Мороз та Юлія Тимошенко, можливо, опозиція б розкололась. Вирішення питання полегшувало існування кількох опозиційних утворень, які за рейтингом відомості та популярності серед народу можна розташувати в такому порядку: “Україна без Кучми!”, Форум національного порятунку, “За Правду!” З них лише два перших більш-менш відомі по всій Україні.

Оформлена сьогодні офіційно домовленість звучить так:

1. Форум національного порятунку схвалив ініціативу створення партнерських передвиборчих блоків, які відмовляються від взаємного поборювання.

2. Створюється правоцентристський передвиборчий блок “Форум національного порятунку – демократична опозиція”, який очолює Юлія Тимошенко.

3. У Верховній Раді на основі депутатів-членів Форуму національного порятунку створюється міжфракційне депутатське об’єднання демократичної опозиції.

4. Створити в майбутньому парламенті коаліцію з депутатів обох блоків: правоцентристського та лівоцентристського.

Отже, виборчий блок, очолюваний Юлією Тимошенко, тепер має право на ексклюзивне право використання бренду ФНП на виборах, що звучить значно потужніше, ніж партія “Батьківщина” чи Центральний штаб референдуму. Олександру Морозу дістається більш розкручений та популярний бренд “Україна без Кучми!”. Однак він не може використати його в назві блоку, очолюваного Соціалістичною партією, проте в агітаційних матеріалах участь соціалістів та їхніх партнерів в акції УбК згадуватиметься постійно, чого не робитимуть партії блоку ФНП. Тобто, поділилися приблизно порівну: одні беруть менш розкручений бренд і використовують його в назві та агітації, другим дістається більш розкручений бренд, але використовують вони його лише в агітації.

Коментуючи прийняте рішення, народний депутат Тарас Стецьків зазначив, що краще було б, звичайно, утворити спільний опозиційний блок, але, якщо вже вирішили йти на вибори окремо, то такий варіант є кращим, ніж розкол та конкуренція. На пропозицію народного депутата Тараса Стецьківа були прийняті засади “взаємонепоборювання”. Це означає не агітувати один проти одного, а на запитання, наприклад, правоцентристу “А що ж Мороз?” відповідати: “Він теж достойний кандидат, і якщо ви не бажаєте голосувати за нас, голосуйте за нього”. Аналогічно мають відповідати соціалісти на питання щодо Тимошенко, Матвієнка, Лук’яненка. Також Тарас Стецьків окреслив і головну небезпеку, яку приховує в собі рішення про створення блоку ФНП: якщо цей блок набере, скажімо, п’ять відсотків, це дасть пропрезидентським силам формальну підставу

До речі, виборчий блок ФНП і Форум національного порятунку – це різні речі. Форум залишається діяти в якості координуючого центру всіх опозиційних сил, і перед ним стоїть ще одне важке завдання: розділити між право центристами та лівоцентристами мажоритарні округи, щоб опозиційні кандидати не конкурували один з одним, та організувати роботу осередків всіх опозиційних сил на місцях на єдиного кандидата, незалежно від ідеологічних розбіжностей.

Звичайно, пересічний громадянин сприйматиме ФНП та виборчий блок ФНП-ДО як одне ціле, і це додасть ваги цьому бренду: робота лівих у Форумі національного порятунку піде на користь правим. Та іншого шляху немає – інакше програють всі. І добре, що всі це розуміють. Якщо досягнута домовленість втілиться в життя – це буде вперше в історії України. Хоча, завжди хочеться більшого.

Умовно кажучи, відбувся прецедент, коли правило “два українці – три гетьмани” не спрацювало. Досягнута домовленість, що “два українці - два гетьмани” (правий і лівий як аналогія до правобережного та лівобережного). Колись, можливо, буде і один гетьман. Але це вже післявиборча перспектива.

Взагалі, про кількість партнерських блоків не йшлося, хоча всім зрозуміло, що їх буде два. Навряд чи хтось з учасників акції “Україна без Кучми!” захоче чи зможе використати назви ФНП та УбК в своїх інтересах, окремо від цих двох блоків. Всі основні “політзірки” вже погодились діяти спільно, тому, якщо хтось і виокремиться, то зможе використати ці назви лише для себе особисто, а не для партії, балотуючись по мажоритарному округу.

Про блок, очолюваний Віктором Ющенком, третю силу, яка здатна внести корективи у передвиборчу стратегію антипрезидентської опозиції, ніхто не сказав ні слова. Хоча його незрима присутність відчувалася всюди. І в кулуарах розмови про нього теж виникали. Адже в блоці з Ющенком з членів Форуму національного порятунку не збиралися йти лише ліві. Всі ж праві сили з ФНП (і “Батьківщина”, і “Собор”, і УРП) і досі бачать себе в коаліції з Віктором Андрійовичем. Але його довга мовчанка та відомості, що просочуються з оточення екс-прем’єра, свідчать, що до себе в блок він нікого з антипрезидентської опозиції він не візьме.

В зв’язку з цим в неоднозначну ситуацію потрапляють ті члени ФНП, які одночасно є членами партій (і входять в цих партіях до керівних органів), що не увійдуть до виборчого блоку ФНП, створюючи власні блоки з Ющенком чи без нього. З членів Ради Форуму це Євген Жовтяк (Український народний рух), Тарас Стецьків, Володимир Філенко і Тарас Чорновіл (партія “Реформи і порядок”). Якщо вони увійдуть до виборчого блоку ФНП, їх, очевидно, “попросять” вийти зі своїх партій. Навіть, якщо вони йтимуть не за списком, а по мажоритарному округу (найбільші шанси виграти мажоритарні вибори має Тарас Чорновіл). Адже не можна бути одночасно в двох парламентських фракціях.

Можемо констатувати, що і на цих виборах націонал-демократичним силам об’єднатися не вдалося. Два Рухи, ПРП та КУН (з Ющенком чи без нього) опиняються в одному блоці, “Собор”, УКРП, УРП, УХДП – в іншому. Цей розклад може змінити лише Віктор Ющенко, якщо вирішить створити широку коаліцію, де б знайшлося місце Рухам, ПРП, КУНу, “Батьківщині”, “Собору”, УКРП, УРП, УХДП та решті партій. Хоча, чим далі, тим таке рішення стає все менш імовірним.

Тому й на цих виборах виникає проблема взаємопоборювання націонал-демократами один одного. І Тарас Стецьків, який “розривається” між ФНП та ПРП, пропонує розповсюдити принцип непоборювання ще й на блок Ющенка, якщо там не переважатимуть олігархічні та антиукраїнські сили. Але про це потрібно ще домовлятися. Хоча б про непоборювання між ФНП та блоком Ющенка. А ще краще між ФНП, блоком Ющенка та блоком Мороза. І тут домовитись буде проблематично: якщо Мороз готовий не зачіпати Ющенка, то як змусити рухівців не критикувати соціалістів?

Відповіді

  • 2001.07.09 | Іщенко Володимир

    Чудово!

    Рішення йти двома блоками краще, ніж якби опозиція об'єдналася в один. Багато людей на Західній Україні не проголосували би за цей блок, тільки тому, що там був би Мороз. Тепер кожен, хто не підтримує чинний режим, має вибір проголосувати згідно зі своїми ліво-правими переконаннями. Це, звісно, стосується лише того випадку, якщо все про що вони заявили, вони здійснять насправді, тобто не будути конкурувати у мажоритарних округах, в наступній ВР будуть діяти спільно тощо. Цікаво, як на це зреагує Ющенко?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.09 | ilia25

      Так, непогано

      Оскільки і соціалісти, і ФНП-ДО мають добрі шанси подолати прохідний бар'єр, то йти на вибори роздільно має сенс.
    • 2001.07.09 | Shooter

      Re: Чудово!


      >Цікаво, як на це зреагує Ющенко?

      :): Невже так важко передбачити?

      Зреагує так, як би і мав: в парламент - кожен своїм шляхом. "Список Ющенка" покриває набагато ширше електоральне поле, ніж Батьківщина чи Мороз, але одночасно вони не перетинаються.

      В парламенті неважко передбачити співпрацю Ющенка з Батьківщиною. З Морозом буде важче, але в принципових питаннях, думаю, вони домовляться. Ризикну твердити, що в загальному співпраця між згаданими буде вестися в більшості випадків на умовах Ющенка.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.10 | ilia25

        Ющенко -- паталогічний боягуз

        Цікаво, скілки ще він повинен це доводити своєю мовчанкою, що б ви у це повірили?

        Цікаво те, що його боягузство може вже само по собі довести його до цугундера. Відкрита боротьба дає певні гарантії від переслідувань, візміть хоч приклад Тимошенко. А якщо Ющенко буде продовжувати зціпеніло мовчати, то його "рейтинг" остаточно випарится -- і його з'їдять. Не тому, що він буде небезбечним, а навпаки -- тому що стане безпорадним, а у людей буває дуже добра пам'ять.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.10 | Shooter

          Чи Ілля - паталогічний ющенкофоб?

          >Цікаво, скілки ще він повинен це доводити своєю мовчанкою, що б ви у це повірили?

          Не завше той, хто "думає вголос", чинить мудро. Крім того, Ющенко ще навесні заявив, що з "його" блоком все внормується у вересні.

          >А якщо Ющенко буде продовжувати зціпеніло мовчати, то його "рейтинг" остаточно випарится -- і його з'їдять.

          :): Ви би прослідкували за його рейтингом хоча би від лютого цього року. НІяких виразних коливань він не зазнав. Та й не дивно це - до Інтернету на Україні приступ має екстремальний мінімум людей. Решта має щастя Вас не читати...;):

          Крім того Ілля, я ніяк не можу зрозуміти - Ви дійсно такий наївний чи все прикидаєтесь? Вибори "робляться" вже сьогодні. І якщо Ви хоч трохи спостерігаєте за "політичними двіжєніями", то мали би побачити, що протягом двох останніх місяців між Ющенком і "братанами" ведеться активна підкилимова боротьба по "перетягуванню центру". Наскільки Ющенкові вдасться сформувати "не-виключно правий блок", настільки відсотки цього блоку зростуть від 15 до 25.

          Морозу і Тимошенко сьогодні нічого втрачати (як і здобувати). Ющенку все ще є що.

          Почекаймо на вересень.
    • 2001.07.10 | zinc

      любов vs нелюбов

      >Багато людей на Західній Україні не проголосували би за цей блок, тільки тому, що там був би Мороз.

      давно вже мене мучить таке питання... ось і Володимир тут пише, і в інших прогнозах для блоків часто використовується теза, що якась частина людей не проголосує за той чи інший блок тільки тому, що туди хтось "не той" входить, хоча інші учасники начеб-то "ті".
      А чи це справді так ? чи справді нелюбов до одних переважає над любов'ю до інших. Невже людина стане голосувати за когось "лівого" (не в політичному сенсі :)) тільки тому, що на її думку її улюблена партія обрала не того союзника ? Невже люди настільки не довіряють "своїм" ?

      Розумію, що питання трошки не в тему цієї гілки, але дуже цікаво як ця проблема виглядаж для психологів, соціологів, політологів. які були історичні преценденти ?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.10 | ilia25

        Вам на це краще Лис відповість :) (-)

      • 2001.07.10 | Іщенко Володимир

        Re: любов vs нелюбов

        Тут проблема в тому, що широка опозиційна коаліція (тобто праві і ліві разом) давала би козир у руки олігархічної пропаганди, яка на Західній Україні напевно б використовувала "комуністичне минуле Мороза та деструктивну роботу на посаді голови ВР".
  • 2001.07.09 | НеДохтор

    ???: Прес-центри

    Якщо коротко то:
    Із ФНП утворилось два партнерських передвиборчих блоки, які відмовляються від взаємного поборювання:
    правоцентристський та лівоцентристський.

    Питання:
    Чи створено (чи планується створити) прес-центри (або щось подібне) для висвітлення роботи цих блоків?
    Imho, якщо цього не буде то цю плутанину ЗМІ доведуть до абсурду і ніхто нічого не зрозуміє.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.09 | trick

      Re: ???: Прес-центри

      ... A jaksho PresCentry stvoreno, to mae buty duzhe zhorstka i operatyvna koordynacija roboty PresCentriv mizh soboju, shob ne dublyvaly na ne shkodyly odne odnomu podachamy v ZMI itd.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.09 | НеДохтор

        Re: ???: Прес-центри

        А також, як елемент дисципліни:

        заборонити учасникам блоків неузгоджені виступи, інтерв’ю і т.і.

        Тільки виважені і узгоджені заяви і тільки через прес-центр (або подібний орган, або через речника, чи голову блоку).

        Головне, щоб ці блоки, реально чи в уяві виборців через ЗМІ, не роздробились на ще менші.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.09 | Shooter

          Re: ???: Прес-центри


          Думаю, блоки будуть діяти відносно автономно. І під двома різними лейблами (хоч соціалісти і не будуть виступати під шапкою УБК). І 2 окремих пресцентри будуть.

          Що є розумним - в пропорційні частині кожен буде собі вибирати, кого захоче. Якщо ж взяти до уваги, що Україна досить чітко географічно подлена на праву, "рожеву" і червону, то неважко передбачити, що в мажоритарних округах проблема протистояння між кандидатами в депутати від ФНП і УБК майже не виникатиме.

          Доречі, якщо з "морозівськими" мажоритарними регіонами більш-менш зрозуміло, то цікаво, на що розраховує ФНП. Купляти як на минулих виборах то робила Громада - не ті фінансові можливості. Тому виглядає на те, що ФНП для перемоги на мажоритрці доведеться "негласно" домовлятися із "списком Ющенка".
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.07.10 | НеДохтор

            Re: на що розраховує ...

            Shooter писав:
            > Доречі, якщо з "морозівськими" мажоритарними регіонами більш-менш зрозуміло, то цікаво, на що розраховує ФНП.

            Мені здається що вони відчувють цю свою слабкість і це є однією з основних причин їх теперішньої активності.
    • 2001.07.10 | Михайло Свистович

      Так.

      Прес-центр ФНП точно створюється. Про прес-центру блоку Мороза спробую сьогодні дізнатися.
  • 2001.07.09 | Ростислав

    Що ж, схоже ідея триумвірату ім.Донія перемогла

    Якби ж ще "надія нації" не гальмувала...
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.09 | Мартинюк

      Скоріше це ідея ім . Володимира Литвина.

      Однак все це можна назвати бойовою нічиєю.
      Обєднати остаточно опозицію не вдалося, але й персварити також не вийшло.
      Як не дивно спливає старий "ідейно-територіальний консенсус" - це мов наша територія, а це мов ваша. Цей негласний розподіл появився десь у 1992 році, і основні політичні гравці його дотримувалися.
      Переділи територій проходили як правило в межах "ідеологічних" блоків, спочатку комуністам віддали до того соціалістичні вотчини Донбасу і Сходу, - потім Вітренко у було віддано у електоральне "кормленіє" цілу Сумщину.

      Спроба Чорновола 1999 році вийти за межі "своєї" території і вторгнутися через Черкаси та черкаського голову Олійника на береги Дніпра закінчилася для нього відомою аварією...

      Як би не було ця схема не порушує вже складений територіальний бізнес-розподіл, а це дає шанси швидше з ним домовитися.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.10 | ilia25

        Re: Скоріше це ідея ім . Володимира Литвина.

        За виборів по партійним спискам об'єднуватись має сенс лише для того, щоб подолати прохідний бар'ер. Якщо ж кожна частина має шанс пройти самостійно, то навіщо дратувати правих Морозом, а лівих -- Тимошенко?

        То ж на мій погляд це рішення є оптимальним.

        Єдина проблема -- це уникнути конуренції в мажоритарних округах.
    • 2001.07.09 | Shooter

      Хех :)


      Вибачте, пане Ростиславе, але здається, що у Вас або проблеми з читанням, або з розумінням прочитаного, або з пам'яттю.

      Доній пропонував до виборів підписати/продекларувати "пакт" між Ющенком, Морозом і Тимошенком. Причому, якщо Ющенко - "майбутній президент" більш-менш зрозуміло і реально, то на якій підставі і яким чиним Доній збирався "робити" Тимошенко і Мороза відповідно ПМ і Головою ВР - нікому не відомо (хіба Доній то знає, але нікому не хоче розказати).

      Але менше з тим. Головний брєд Донієвої ідеї полягав в тому, що Ющенко, де-факто, оголошує війну Кучмі. Що відразу би понизило % Ющенка з 20-25 на 7-8. То би була найбільша дурість, яку собі сьогодні можна уявити.

      Так що перемогла не-Донієва ідея. А раціональна, Ющенко з "неортодоксними" опозиціонерами і, можливо, з деким із неортодоксних олігархів. Мороз - окремо. І Тимошенко - окремо. Найтверезіша, а тому легко передбачувана "комбінація".

      На відміну від фантасмагорій Донія.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.10 | Спостерігач

        Я звичайно перепрошую, що втручаюсь у Вашу розмову

        - просто заздрю Вашій самовпевненості :-)

        Я не є прихильником ідеї Донія, бо не вважаю Ющенка достойним бути Президентом - тому захищати саму ідею я не збираюсь. Але Ваша вбивча нелогічність, підкріплена Вашою самовпевненістю (:-)), не лишає мені шансів для того, аби промовчати.
        Shooter писав(ла):
        >
        > Доній пропонував до виборів підписати/продекларувати "пакт" між Ющенком, Морозом і Тимошенком. Причому, якщо Ющенко - "майбутній президент" більш-менш зрозуміло і реально, то на якій підставі і яким чиним Доній збирався "робити" Тимошенко і Мороза відповідно ПМ і Головою ВР - нікому не відомо (хіба Доній то знає, але нікому не хоче розказати).

        Гм. Якщо триумвірат візьме принаймі відсотків 40 (а на Майдані дехто впевнений в можливості і 100% :-)), то не бачу причин, аби він не міг диктувати ВР і Президенту свою волю. Чи пропонуєте призначити Ющенка і головою ВР і спікером і Президентом одночасно? :-)))

        > Але менше з тим. Головний брєд Донієвої ідеї полягав в тому, що Ющенко, де-факто, оголошує війну Кучмі. Що відразу би понизило % Ющенка з 20-25 на 7-8. То би

        От на цьому місці, якщо Ваша ласка, зупиніться і поясність свою вельми цікаву думку :-)

        > була найбільша дурість, яку собі сьогодні можна уявити.

        > Так що перемогла не-Донієва ідея. А раціональна, Ющенко з "неортодоксними"

        Виходить Донієва ідея - раціональна. Не зациклюйтесь, Шутере :-)

        > опозиціонерами і, можливо, з деким із неортодоксних олігархів. Мороз - окремо. І Тимошенко - окремо. Найтверезіша, а тому легко передбачувана "комбінація".

        То Ви заздрите, Шутере? Не думав що все так банально...

        > На відміну від фантасмагорій Донія.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.10 | Shooter

          Ваша розмова

          >То Ви заздрите, Шутере? Не думав що все так банально...

          Ні, ще банальніше.

          Якшо Ющенко, скажімо, візьме 25%, а Мороз чи Юля - по 7-8, то чи не здається Вам, що на пост ПМ (попри Ющенкові президентові) міг би претндувати хтось із списку Ющенка? Розвинути думку, чи вже здогадались?

          Ще банальнішою є нагла брехня Ростислава. Оскільки суть Донієвої ідеї була зовсім відмінною від реального розвитку подій.

          Чому ж у випадку переходу Ющенка в будь-який момент від осені минулого року і по сьогодні в табір "непримиримої опозиції" він (а значить і всі ми) набагато більше втрачав, ніж здобував - було говорено і писано не один, і не два рази. І навіть на цьому ж форумі.

          Пошукайте і перечитайте.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.07.10 | Спостерігач

            Re: Ваша розмова

            Shooter писав(ла):
            > >То Ви заздрите, Шутере? Не думав що все так банально...
            >
            > Ні, ще банальніше.
            >
            > Якшо Ющенко, скажімо, візьме 25%, а Мороз чи Юля - по 7-8, то чи не здається Вам, що на пост ПМ (попри Ющенкові президентові) міг би претндувати хтось із списку Ющенка? Розвинути думку, чи вже здогадались?

            :-)))
            Ну добре, Ющенко - Президент, людина Ющенка - прем'єр. А спікер, спікер хто? Йой, я вже зрозумів Ващу думку - теж людина Ющенка?!
            Чи ні, назло Морозу віддамо спікерство Медведчуку, нє?

            :-))))
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.07.10 | Shooter

              Re: Ваша розмова


              Ви знаєте, погоджусь з Вами в одному: сьогодні ще дійсно смішно домовлятися про що-небудь, крім, можливого, одного: Ющенко - наш президент.

              Бо варіантів розвитку ситуації - після виборів-2002 є якщо не безліч, то "достатня" кількість.

              А для того, щоб зважувати ймовірні варіанти розвитку, треба для початку "догнати" два постулати:

              1. Весь розподіл "політичного поля" буде проводитися виключно на основі політичної ваги того чи іншого політичного угрупування у ВР нового зразка. Підкреслю: після проведення "капітало-крадними" фракціями акції "Прикупи мажоритарного депутата". Ризикну твердити, що після закінчення цього процесу ні Тимошенко, ні Мороз не піднімуться вище 5 місця (на жаль).

              2. Вся опозиція - явна і замаскована - навряд чи здобуде у майбутньому парламенті більше п'ятидесяти відсотків місць (з урахуванням мажоритарної частини). Тому зовсім не виключаю ситуації, що після виборів, допустимо, доведеться домовлятися з Гориничем (ТПУ-НДП-ПРУ-...) про політичну підтримку майбутнього "уряду Ющенка". І пожертвувати заради цього, скажімо, постом Голови ВР.

              Вчіться трохи реальної політики. А не голих лозунгів і непереборних, але слабо обґрунтованих бажань.
          • 2001.07.11 | Ростислав

            Re: Ваша розмова

            Якби Мороз, Юля і Ющенко домовились, виписали стратеґію і тактику, і сповістили про це Електорат, то в них були б шанси взяти більше 50%.
            Але про що говорити, Шутере? Вони не домовились.
            І найжахливіше (я не глузую - це дійсно дуже погано), що Ющенко здається запізнився...
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.07.11 | Shooter

              Re: Ваша розмова

              >Якби Мороз, Юля і Ющенко домовились, виписали стратеґію і тактику, і сповістили про це Електорат, то в них були б шанси взяти більше 50%.

              Якби вони про це "сповістили електорат", а ткаож папіка і бандюків, то в цьому випадку не набрали би разом і 30 відсотків. Бо тоді Ющенко був би "Юля нумер 2". А не Ющенком.

              >Але про що говорити, Шутере? Вони не домовились.

              Про це ні Ви, ні я щось твердити напевно не можемо. Як варіант розгляньте "вони домовились, але нікому про це "не розповіли". А домовлятись "публічно" встигнуть і в парламенті.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.07.11 | Ростислав

                Re: Ваша розмова

                Shooter писав(ла):
                > >Якби Мороз, Юля і Ющенко домовились, виписали стратеґію і тактику, і сповістили про це Електорат, то в них були б шанси взяти більше 50%.
                >
                > Якби вони про це "сповістили електорат", а ткаож папіка і бандюків, то в цьому випадку не набрали би разом і 30 відсотків. Бо тоді Ющенко був би "Юля нумер 2". А не Ющенком.

                Не розумію що означає "Юля нумер 2" і чому він конче має "цим" стати. Не йдеться ж про те, що Ющенко стає заядлим опозиціонером. А лише про те, що Ющенко публічно каже про досягнення Юліних реформ, Юля каже про перспективи Юещнка як Президента, Ющенко - про порядного і проукраїнського лівого Мороза. Виборці бачать, що троє сильних і порядних людей _спільно_ бажабть добра їм і Україні. І виборцям залишаються або комуністи або один з цього триумвірату. Наразі ж виборці бачать три сили, що знаходяться в стані ні миру ні війни.

                > >Але про що говорити, Шутере? Вони не домовились.
                >
                > Про це ні Ви, ні я щось твердити напевно не можемо. Як варіант розгляньте "вони домовились, але нікому про це "не розповіли". А домовлятись "публічно" встигнуть і в парламенті.

                Якби була домовленість, "Антимафія" (що входить в ФНП) не копала б під Ющенка. Слідкуйте за новинами, Шутере, і аналізуйте...
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.07.11 | Михайло Свистович

                  Антимафія копає не під Ющенка, а під Волкова.

                  У всякому разі, вони так стверджують.

                  Хоча, звичайно, справа банку "Україна" сильно вдарить по Ющенку, хай, навіть, він сто разів до його банкрутства непричетний. На нього Бродський і Ко повішають всіх собак.
            • 2001.07.11 | Фарбований Лис

              Re: Ваша розмова

              Звідки у вас ці дані? З чого ви взяли, що об*єднання буде результативним?
              Від об*єднання овочів виходить суп, а від об*єднання води, вогню і землі - нічого привабливого.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.07.11 | Ростислав

                Re: Ваша розмова

                Йдеться не про об'єднання партій, а _публічне_ декларування спільної мети - демократичної, неолігархічної, європейської України, наприклад.
        • 2001.07.10 | Максим’як

          Re: Той, хто на 100% впевнений, хай закусить і проспиться (-).

  • 2001.07.10 | Shooter

    Питання до знавців вибочого закону.


    Доречі, яким чином ФНП-ДО може "юридично" перетворитися у передвиборний блок для участі в "пропорційній" частині?

    ФНП не є юридично зареєстрованою структурою...
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.11 | технолог

      Re: Питання до знавців вибочого закону.

      Це якраз найпростіше. Під час створення і подальшої реєстрації виборчого об'єднання партій приймається назва (будь-яка за бажанням членів блоку) і у ЦВК реєструється вибочий блок з відповідною назвою.
    • 2001.07.11 | Горицвіт

      У них БЛОК ПАРТІЙ. Зареєстрованих. А назву блоку вони можуть дати яку хочуть. (-)

  • 2001.07.11 | Shooter

    Перші реакціі ззовні

    Інформація ЧТК.

    http://www.sme.sk/clanok.asp?vyd=20010711&cl=78329

    Цитата

    "Politickí analytici predpokladajú, že tri opozičné hnutia môžu pri marcových parlamentných voľbách prilákať asi polovicu voličov (приблизно половину виборців) a predstavujú tak vážnu výzvu pre súčasné vedenie prezidenta Kučmu.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".