МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Передвиборна арихметика

07/20/2001 | Shooter
(виходячи з важливості обговорюваної теми, дозволю собі ще раз запостити своє повідомлення в "рут" форуму...не все ж Ющенка чмирити)

Спробую довести тезу, що єдиний передвиборний блок НУ-ФНП-СПУ є "смерті подібний". За допомогою двох "теорем".

Крайова умова: розглядаєм всіх 450 місць - і пропорційну, і мажоритарну частину.

Перед першою з них - коротенька лема.

В демократіях без громадянського суспільства частка популістського/ситуативного електорату є значною. В умовах сучасної України ведем мову про хахлів, чисельність котрих колвається в околі 50 % від загального числа виборців.

Теорема перша. Три окремі передвиборчі блоки НУ, ФНП-ДО і СПУ після виборів дадуть в сумі в 1,5 раз більше депутатських мандатів, ніж єдиний передвиборчий блок.


В симпатиків ФНП-ДО і СПУ частка "нестабільного" електорату низька. При 7-8 % обидвох блоків кожен, цю частку можна спрогнозувати до 1-2% в СПУ і 2-3% у ФНП (всі цифри - від загальної кількості мандатів). Причому суттєвим є те, що зі згаданих "хитливих" абсолютна більшість є потенційними виборцями НУ.

З іншого боку, тих 1-3% відсотки для СПУ - це кілька людей в парламенті зі швидше прокомуняцькими, чим проукраїнськими поглядами. Для ФНП - "кілька зайвих доніїв", політичної ваги котрих вистачить для декларації з парламентської трибуни "Кучма - лох і казьол!". Але це вже всім відомо і так давно, а реальний політичний ефект від подібних дій сьогодні дуже низький.

Інша річ тих же ж згаданих 3% для НУ. Чим сильніший Ющенко, тим легше йому буде відстоювати свої позиції і умови - як у парламенті, так і в стосунках з Кучмою.
Проте, як всі розуміють, тих 3% великої погоди не роблять, тому на цьому з ними покінчимо.

Вернімся до НУ. Тут ситуація із симпатією виборців абсолютно відрізняється від СПУ чи ФНП. Правда, всякі versii.com, полохали, скачки та інші або недалекі, або чесно відпрацьовуючі своїх 30 срібних особи намагаються обмежити Ющенка виключно на НРУ-УРН-ПРП-КУН. Тоді "якість" виборців НУ була би адекватна якості оних ФНП чи СПУ, а кількість - десь на рівні 12-14% (здається мені, що в Полохала в школі були великі проблеми з числами). Проте тішмося, що в реалі все ще виглядає не так. НУ, завдячуючи Ющенку, має перспективи (великі) не стати "клубом одиноких сердець 4 нацдемівських дам", а значно збільшити свої "кількісні характеристики". За рахунок "іншої якості" - значної частини згаданих в лемі 50 відсоткових in general хахлів. Від 10 до 20% від загальної кількості мандатів. В цьому випадку НУ в цілому може розраховувати на 22-27%.

Разом - 40-50%.

Альтернатива - єдиний блок. Дух і риторика - відверто антикучмістські (інакше бути не може). Максимальна к-сть голосів - 30-35 %. НЕ БУДУТЬ ХАХЛИ ГОЛОСУВАТИ ПРОТИ КУЧМИ. Або їх то заставлять зробити/переконають через абсолютно непідвладну нікому із трьох "масову пресу". Результат - "та сама трибуна, тільки частіше" - і жодних реальних важелів на політичні (а значить - і економічні) процеси в Україні.

Ще одна сторона тієї ж "єдиної медалі", теж дуже суттєва, буде розглянута в теоремі нумер 2.

Теорема друга. Відверто антикучмівський уряд не існуватиме.

Реальна політична вага Президента України (тут - велика літера "П" - повага виключно до посади) знаходиться десь на рівні політичної ваги 50 відсотків парламенту, якщо не вище. І навіть якби Ющенко зробив фінт і, набравши своїх 22-27% (що би давало тих згаданих "спільних" 40-50%), вже в парламенті крикнув "Кучму - геть!", то і коню, і радикальному антикучмісту зрозуміло, що в цьому випадку уряд буде сформовано бандюками. Що, в свою чергу, є 80% гарантією плавного переходу кучмізЬму в якийсь тігіпкізЬм чи медведчудкізЬм (зміниться тільки назва) і наступного гниття України протягом, як мінімум, 10-30 років.

Інша річ - НУ з під 30% і без антикучмівської риторики. Але про це детальніше - в "Постелекторальній алґебрі"

Резюме

Єдиний виборчий блок НУ-ФНП-СПУ є апріорі АБСОЛЮТНОЮ ПОРАЗКОЮ на виборах-2002 всіє опозиції і народу в Україні в цілому.

Сформуваши єдиний блок, можна відразу потихеньку збиратись на рибу. І рибалити наступніх 10-12 років як мінімум.

Відповіді

  • 2001.07.20 | Хахол

    Шутер набагато переконливіший за Полохала (може це сила імені - "как ви яхту назовьотє..." :)

    Єдине слабке місце вашого аналізу:

    За ті самі "50% ситуативного електорату" буде вестися КРИВАВА ВІЙНА З ПОЛІТИЧНИМИ ТРУПАМИ, і ще зараз далеко не очевидно що хоча б 20% з тих 50% Ю. гарантовані.

    Власне він може узяти і більше... якщо виживе або й виграє у тій війні. Але ж війна тільки починається! Треба добряче озброюватися.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.20 | Shooter

      Re: Шутер набагато переконливіший за Полохала (може це сила імені - "как ви яхту назовьотє..." :)

      > За ті самі "50% ситуативного електорату" буде вестися КРИВАВА ВІЙНА З ПОЛІТИЧНИМИ ТРУПАМИ, і ще зараз далеко не очевидно що хоча б 20% з тих 50% Ю. гарантовані.
      > Але ж війна тільки починається!

      Як на мене, то вона вже йде повним ходом - ще від травня. Коли Плющ+Гладій з "убалтувающих" перетворились "в уболтаних".

      Та й на цей форум гляньте - гатять "во вєсь калібр". Чомусь нагадалось: "...і з маленького Пєдріньйо виросте великий пєдріла." (іспанська народна приказка).
  • 2001.07.20 | Максим’як

    А я кажу, що Ви передчасно робите висновки..

    Лема перша: В демократіях без громадянського суспільства частка популістського/ситуативного електорату є значною.

    Теорема перша сформульована некоректно.
    Оскільки:
    1. Саме Ющенко володіє найбільшою часткою популістсько/ситуативного електорату.
    2. Необхідною умовою блокування в НУ (читаєм заяву ЮВ) є відсутність антикучмізму, догматизму та пр. дзвонізму.
    3. В блок НУ ще неввійшов ніхто і є тільки заява ФНП-ДО про таку можливість.
    Єдина умова при якій Т.1 може матиме місце – нинішній стан залишеться без змін, але тоді взагалі проблематичне утворення НУ.

    Теорема два - приймається.

    Але:

    Лема друга: Мандатна більшість в парламенті є наслідком електоральної більшості в суспільстві .

    Теорема третя:
    Ситема буде в будь-якому випадку перевизначеною, якщо електоральна більшість в суспільстві не буде сформована до виборів. (При збереженні існуючих схем блокуваня партій, блоки після виборів не сформують більшості, бо існує безліч розв”язків, що є тотожним).

    Необхідна і достатня умова: Система має єдиний розв”язок тільки тоді і тоді, коли НУ включає центр
    (В попередньому дописі я сказав про вагання в центрі Азарова-Плюща-Гладія), або Ющенко персонально підтримає необхідну кількість мажоритарників, які переможуть.

    Summary:
    Якщо Кучма хоче мати єдиний розв’язок, то він повинен тиснути на центр до виборів (кажу – не хоче).
    Якщо Ющенко хоче мати єдиний розв’язок, то він повинен персонально підтримати необхідну кількість мажоритарників.
    Основне поле боротьби лежить за мажоритарників.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.20 | Shooter

      Та я погоджуюсь


      Моя арихметика - варіабільна. В розумних межах, звісно. :):

      Проте ризикну (який я, виявляється, ризиковий дядько :): ) знову спрогнозувати, що 50% мажоритарників "купуватиметься" - або ще на виборах, або "на корню" після виборів.

      Я намагався в свій аналіз закомпонувати і мажоритарників. Тобто пробував працювати з відсотками після "закриття торгів мажоритарниками".
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.20 | Максим’як

        Чесно, то для мене є питанням, чи відбудеться НУ.

        Про крайову умову Ви написали з самого початку, але не наголосили на ролі мажоритарників, що вони мають однакову вагу із блоками. А стосовно підтримки Ющенком мажоритарника, то це матиме набагато більшу популістську вагу, ніж позиція самого мажоритарника. Я вже писав, що якщо Ющенко не отримає в НУ центр, то він може перетягнути аграріїв і демократів, які в партійних списках на других ролях, а йдучи із підтримкою Ющенка на мажоритарні округи вони отримуюють значно кращі шанси. А то вже Ющенку дивитися наскільки перекупаємим є його протеже.

        Як Ющенко сказав, що він проводив інтенсивні консультації від правих до лівих і залучився їх підтимкою.
        Про кого ж тоді йде мова?

        Уявимо собі таку ситуацію, що завтра, подібну Тимошенко, заяву видасть хтось із центру, то він повинен вже враховувати, що Тимошенко і він повинні якось між собою знайти спільну мову – без Ющенка.

        Їм всім прийдеться ламати себе, або вони ще не дозріли до такого кроку. От звідси і будем думати чи будемо рибалити, чи ні.
        (Хоч рибалити, грибарити і попивати вино буду, навіть якщо НУ не відбудеться).
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.20 | Shooter

          НУ відбудеться


          На крайняк - "4 самотні праві дами" (але то було би зле).
          Але без АП і НДП - ті самі собі "вибрали долю".
          Проте Штірліц-Плющ ще буде нужон - але про це в наступному топіку "Постелекторальна алґебра" (як зберусь :): :.

          Щодо мажоритарників, то тих "50% непродажних" будуть віддзеркаленням пропорціної частини.

          Продажні попутують до бандюків. Чим останні собі можуть суттєво збільшити фракції.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.07.21 | Максим’як

            Re: НУ відбудеться

            Я чому так кажу про НУ, бо він категорично відмовляється очолювати тільки "чотири самотні дами". І ніколи не очолить.

            А Ви ще не спішіть із своєю алгеброю, бо навколо нього ще три рази все зміниться. Всі продовжують цю придуркувату тему про блок НУ для правих, а поправді тільки Медведчук у Львові запитав:"А хто в той блок входитеме?"

            І я питаю: "Хто в той блок входитеме?" Крім Тимошенко всі мовчать ще, я не чув офіційної заяви від правих. А Юля хитра баба, застовбила собі місце в НУ і тепер, хто хоче приєднуватися повинен з нею позицію узгоджувати.

            Ющенко напевно кайф ловить.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".