МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Новини. УП: Кучма звільнив Замковенка.

07/24/2001 | НеДохтор
http://www.pravda.com.ua/?10724-6-1
-------------
Кучма звільнив Замковенка

УП, 24.07.2001, 19:35

версія для друку

Найбільш скандальний суддя України втратив роботу після того, як Кучма поставив автограф під відповідним указом. Формулювання звільнення подібне до вовчого квитка – "в зв'язку з порушенням присяги судді".

Документ прийнято на підставі подання Вищої ради юстиції з урахуванням рішення Кваліфікаційної комісії місцевих суддів столиці України.
----------

Відповіді

  • 2001.07.24 | Augusto

    А ось тепер громадянин Замковенко нехай начувається!

    Ось зараз він і накоїть чогось!:): Або "відкриються зненацька" злочини "банди Замковенка"! Тут тобі і "боротьба" з корупцією, буде! Це тобі не "десять років за пару буряків" (Замковенко ©) давати! Єдина дорога - опозиція (це без стьобу, вважайте на його рухи в близькому майбутньому).
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.25 | Чучхе

      Наскільки я пам"ятаю, судді призначаються і знімаються Верхрадою? Хто може пояснити детальніше? (-)

      -
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.25 | Ростислав

        Згідно Конституції судді звільняються тим органом,

        що їх призначав.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.25 | Спостерігач

          ЗМІна: "Печерсьkий суд - не на замку.Там ще працює Замковенко"

          Печерсьkий суд - не на замку
          Там ще працює Замковенко
          "ЗМІна", 2001-07-25 16:10:00

          Президент Кучма своїм указом звільнив Миколу Замковенка з посади судді Печерського районного суду міста Києва. Підстава — порушення присяги судді. Таким чином він задовольнив подання Вищої ради юстиції з Урахуванням рішення Кваліфікаційної комісії місцевих суддів Києва. Спостерігачі навіть не пригадують подібного випадку, щоб Президент втручався у діяльність судової гілки влади.

          Втім, вважати «питання Замковенка» вичерпаним не варто, пише "Україна молода". У Верховному Суді нині перебуває скарга на рішення Вищої ради юстиції. Микола Замковенко та його адвокат Андрій Федур переконані, що вона буде задовільна. «На чому грунтується наша впевненість? Рішенням рекомендувати Президенту звільнити Миколу Івановича Вища рада юстиції порушила 131-шу статтю Конституції, в якій чітко виписані її повноваження, — каже Федур. — Коментувати ж президентський указ я не можу. Ми його ще не бачили. Але якщо там йтиметься саме про звільнення з посади судді, то, можу вас запевнити, ми також його оскаржуватимемо. Мені цікаво, що то були за радники, які штовхнули Президента на підписання цього указу. Це не компетенція глави держави. Є поняття суддівського самоврядування. Зрештою, не Президент призначав Миколу Замковенка на посаду в Печерському суді, тож він і не може його звільнити. Ми знаємо, які сили задіяні проти нас, але руки ми не опустимо».

          Нагадаємо події, які передували дню, коли Кучма поставив автограф на указі про звільнення Замковенка. Роками все йшло «гладко», аж доки Замковенко не прийняв кілька рішень, від яких у влади волосся дибки стало. Замковенко змусив Генпрокуратуру визнати матір Георгія Гонгадзе потерпілою стороною. Рішення — історичне, оскільки відтепер кожен, хто стикнеться з проблемами невизнання, ігнорування, може йти до суду. Потім було рішення у справі про звільнення Юлії Тимошенко...

          У травні цього року столична прокуратура порушила проти Замковенка кримінальну справу за зловживання службовим становищем. У кабінеті, квартирі судді були проведені обшуки. Пізніше дії правоохоронців визнав незаконними Київський обласний суд. Вища рада юстиції прийняла рішення рекомендувати Президенту звільнити Замковенка, оскільки зафіксувала близько двадцяти порушень у справах, які він вів.

          Сьогодні Микола Замковенко був на робочому місці. Наказ про звільнення може видати лише уповноважений на це орган. Миколу Замковенка призначала Київрада. Звідти новин не надходило. Схоже, це той випадок, коли президентський указ — зовсім не указ. Київрада — орган місцевого самоврядування, який до президентської вертикалі влади ніякого відношення не має. Васал мого васала — не мій васал.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".