МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Дух Фрідтьофа Нансена про Україну та про життя взагалі.

08/03/2001 | Augusto
Фрідтьоф Нансен (Fridtjof Nansen)(1861-1930) був великою людиною: 12-ті кратний переможець чемпіонату Норвегії з лиж, в свій час світовий рекордсмен в бігу ма милю (ковзани), як вчений - стояв біля колиски сучасної неврології хребетних, як мандрівник він перший пройшов Гренландію з Заходу на Cxід, він спробував досягти Північного полюсу і наблизівся до нього найближче для свого часу, як державний діяч він допомогав Норвегії "розвестися" з Швецією (дві країни були в політичному союзі з Шведською домінацією до 1905 р), був активний в Лізі Націй (це та організація, з якої виросла ООН), отримав Нобелевську премію Миру (1922). Ще досі можете зустріти в старий літературі (див. напр. В.Набоков) "нансеновській паспорт" (для біженців з Росії, яких ніхто не хотів приймати, бо документи були недійсні), дуже порядна та шляхетна людина. Пара його думок відносно України 2000-2001 року:
"Я думаю, що поміркованість є небезпечна пастка для людей, що хочуть досягти своєї мети. Вони так часто дивляться назад, що не можуть досягти нічого. Єдиний метод - це спалити позаду себе свої кораблі, щоб відкритим був тільки один щлях - вперед."
(Нансен знав, що казав, до нього всі хотіли пройти Гренландію зі Cxоду (населеного) на Захід, а він висадився з експедицією на Заході, коли дороги назад вже не було і пішов на Cxід!).
"Політика та політичні програми вже не потрібні світу - їх забагато. В кінці залишашється для будь-якого політика одна мета -боротьба за владу. Ми не можемо далі сподіватися на порятунок від традиційних керівників."
"Вони, що замерзли за політичними програмами, що нічого не можуть запропонувати людям, що не можуть нагодувати голодних - ось ці люди і є справжня пошесть Європи."

Відповіді

  • 2001.08.03 | Майдан

    При всій повазі до Духа Фрідтьофа Нансена


    Хоча й цей дух щойно сказав багато хорошого, мушу констнтувати що політиків, чиновників та клятої бюрократії немає лише в льодовиках Арктики і Антарктики, пустинях Сахари та інших непридатних для життя людини місцях.

    Мені здається що спроби робити політику без політиків є безперспективним і навіть шкідливим, тому що ці політики все одно появляться , лишень будуть видавати себе за борців з політиками...

    Те саме про вічні стогони про бюрократію, засилля держави, змову банкірів і таке подібне...

    І ще одне - Нансен роблячи дору справу і годуючи голодних мимоволі (чи свідомо- адже його б інакше не допустили б до цих голодних) вибілював в очах Заходу більшовицьку владу, яка організувала це один із перших голодоморів...

    Хоча попри все Нансен мені шаленно подобається...
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.03 | Augusto

      Нансен це казав про Європу ще ДО ІІ Світової...

      ну і хто був правий? Також Нансен годував голодних в СССР, а не відбілював комунізм, тоді як "ідейні" проголосили всіх комуністами, ну то і не годували...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.03 | Roller

        Хорош мужик, Нансен. Народ его помнит.


        В горде Ростове моя бабушка жила на улице Нансена. Она носоит его имя и сегодня. Значит Нансен хорошый мужик.
        Я рад что он Вам нравится, пан Аугусто.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.03 | Augusto

          Це була велика трагедія, що Нансен вмер в 1930!

          Бо ту людину неможливо було б "обдурити", дуже чесний та шляхетний... А так - 1933 рік, мільйони дурних хахлов вимирають від голоду, ніхто ніде не ворушить і пальцем (ослабляють комунізм, очевидно).
    • 2001.08.03 | Shooter

      Re: При всій повазі : резюме


      Сьогодні в політиці
      ідеалізм - непродуктивний
      ідейність - необхідна


      (портрет Віктора Ющенка "клави" невідомого шутера початку 21 ст. :):)
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.03 | DevRand

        Re: При всій повазі : резюме

        Пане Шутер: Нансен - не ідеаліст.
        Це не відсутність ідей, це "Шлях самурая"
      • 2001.08.03 | Augusto

        Викликаю дух Нансена... Пане Фрідтьофе, чи Ви тут? Тут, тут! Кхм...

        Я бачив очі на голодних обличчях дітлахів, що без надії дивилися в сумрак, я відчував на собі погляд вимучених матерів, які в тихому відчаї прикладали вмираючих немовлят до порожніх грудей та бачив чоловіків, які лежали привідами на землі, яким тільки наближення смерті давало надію. Чому деяки люди не хочуть допомогти? Спитайте тиx людей самі! Я думаю, що їх мотиви - політичні. Це втілення стерільної самозначущості, що відмовляються зрозуміти чуже мислення. Нас вони звуть романтичними, нерозумними, слабкими, сентиментальними ідеалістами, можливо тому, що ми вірим в щось хороше навіть в ворогах, та в те, що дружнім жестом можна досягти більше, ніж жорстокістю. Можливо ми слабкі, але я не думаю, що ми небезпечні, а ось вони, що позамерзали в політичних програмах, що не можуть запропонувати нічого страждаючим людям, голодним мільйонам - ось вони і є головною небезпекою!
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.04 | Shooter

          дух Нансена - мені глибоко симпатичний

          Але хахол сьогодні сильніший Нансена.

          І не тільки оден хахол, але зупинимося на нашому рідному...
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.04 | Augusto

            Дух Ф. Нансена припинів спілкування і на всі запитання відповідає: "Фрам ю!"

            Дуже cxоже на "фак ю", але я так розумію, що якщо його корабель звався "Фрам", а "фрам", то "вперед" по норвежському, ну то він, мабуть, каже "Вперед, ви!"


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".