МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Доллар падаєт !!!!!!!

08/15/2001 | А-а-ааааааааааааа
http://www.lenta.ru/economy/2001/08/15/dollar/
http://www.imf.org/external/np/sec/pn/2001/pn0187.htm

В опубликованном 14 августа докладе МВФ, посвященном экономическому положению США, выражается озабоченность возможным резким падением курса доллара по отношению к основным мировым валютам.

МВФ отмечает, что размер дефицита платежного баланса США по счету текущих операций представляет собой угрозу для стабильности доллара, особенно если производительность труда будет низкой.

Дефицит по счету текущих операций вызван, в частности, тем, что активы иностранных инвесторов в США, которые приносят прибыль, превышают величину заграничных активов, принадлежащих американцам.

Правление МВФ также обеспокоено падением нормы сбережений и ростом долга корпораций и домашних хозяйств США в последние годы. Вместе с тем в докладе МВФ отмечается, что дальнейшее падение цен на акции может вызвать снижение потребления в стране и в краткосрочном плане рост нормы сбережений, что приведет к еше более глубокому спаду экономики.

Курс американского доллара по отношению к евро упал до отметки 90,59 центов за евро, что является самым низким значением с 23 апреля 2001 года. По отношению к йене доллар снизился до уровня 120,88 йен за доллар. В этом квартале курс доллара снизился на 6,2 процента по отношению к евро и на 3 процента по отношению к йене.

Відповіді

  • 2001.08.15 | Б-ббббббббббббббб

    Еще немного бреда

    Известный российский экономист Татьяна Корягина предсказывает скорый кризис мировой финансовой системы, которая выразится, прежде всего, в обесценивании доллара.
    Выступая сегодня в эфире радиостанции "Эхо Москвы", она назвала даже конкретную дату - 19 августа.

    В то же время Татьяна Корягина подчеркнула, что вероятны и отклонения от сроков. Экономист не исключает, что курс доллара по отношению к рублю в нашей стране будет находится на уровне 15-20 рублей за доллар. После этого обменные пункты просто будут закрыты, так как наши фондовый и валютный рынки просто перестанут существовать.

    Судя по всему, основания для опасений действительно имеются. В опубликованном накануне докладе Международного валютного фонда сообщалось, что размер дефицита платежного баланса США по текущим операциям несет угрозу для стабильности доллара, в особенности в том случае, если производительность труда будет низкой.

    Между тем сегодня на утренней биржевой сессии по американской валюте последняя операция была зафиксирована по котировке в 29,365 руб./долл., а максимальная еще выше - по курсу в 29, 375 руб. за одну американскую денежную единицу, подчеркнули эксперты. Таким образом, уровень этих сделок превысил официальное значение доллара на 3-4 коп. Средневзвешенный же показатель валюты США по итогам спецсессии в третий рабочий день недели увеличился на 1 коп., достигнув отметки в 29,34 руб. за одну американскую денежную единицу. Специалисты объясняют рост курса доллара на ЕТС невмешательством Центробанка в ход торгов и обычным приближением уровня сделок на бирже к межбанковским значениям.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.15 | Мартинюк

      Про доллар і 19 серпня

      Доллар дійсно знаходиться під постійною загрозою ( але це вже триває років 50 якщо не більше). Причина полягає не в якихось інвестиціях чи не-інвестиціях або ж прихованих хворобах американської економіки, а в банальному експорті інфляції за межі США.

      Все це проявляється у тому що основним експортним товаром США вже давно єне товари, навіть не програми і музичні записи, а шаленно популярні у всьому світі зелені папірці -"бакси" з портретами американських президентів . Американська стабільність і віддаленість від театрів воєн зробила доллар вигідним способом збереження капіталу і багатства.

      Будь яка політично і вівдповідно економічно нестабільна територія у світі починає як насос висмоктувати доллари з навколишнього міжнародного обігу. В результаті всього цього на 1 доллар у США припадає не менше трьох за його межами.

      З одного боку це позитив - США колись надрукували ці папірці, однак звичайно не роздали їх просто так , а одержали за них конкретні товари та послуги ( часом наприклад політичні). Однак за логікою міжнародного економічного обміну ці гроші повинні колись повернутися у США, і США повинні на них запропонувати еквілентну суму товарів чи послуг.

      Цього до сих пір не ставалося , оскількі ці гроші безконечно циркулюють в зонах "нестабільності" замість власної валюти. Воно зрозуміло - за американську валюту можуть постояти кваліфіковані фінасисти і могутня американська політична машина.

      Повернення ( внаслідок наприклад паніки на фінансовому ринку) закордонних трьох долларів до свого одинокого співвітчизника зумовить падіння курсу доллара в чотири рази - 1$=25центів.

      Однак в умовах паніки це вийде у 5-10центів.

      Зрозуміло що США таким чином вимушені бути зацікавлені у перманентній економічній , а значить і політичній нестабільності в основних доларопоглинаючих зонах.

      Тепер щодо України - цікаве останнє підвищення курсу доллара.. На фоні укріплення гривни воно особливо помітне . Подібне падіння гривни( чи купона) спостерігається щороку напередодні дня Незалежності. Потім гривня правда стабілізовується, але настрій псує...

      Конкретні причини завжди дуже цікаві і звязані з відпускним сезоном та украінським урядом.

      Власне в часі відпусток нібито від імені українського уряду чи інших подібних установ приймаються рішення , які викликають панічне бажання усіх учасників валютного ринку масово скуповуваити доллари. Наприклад розпускаються абсолютно "достовірні інформації" про те що скоро будуть якісь обмеження у закупівлі долларів, чи буде заборнено імпорт чого небудь.

      Потім , коли начальство повертається з Канар, воно все спростує, але до того часу багато хто заробить на ривках курсу.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.15 | Фарбований Лис

        Re: Про доллар і 19 серпня

        Пане Мартинюк, якщо не секрет, то звідки ви черпаєте такі глибокі знання?
        І якщо вже на те пішло, то чи не скажите ви скільки долярів всередині США, скільки назовні? А також, як ці цифри відносяться до профіциту американського бюджету?
        Як ви думаєте, який процент займає вссвітня долярова готівка по відношенню до тих же втрат долярів на фондових ринках?
        До того ж, звідки ви взяли таку арифметику, що якщо три зайві бакси повертаються, то ціна бакса падає на 75%??? Хіба існує лінійна залежність між попитом і пропозицією?
        ну скільки можна?
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.16 | horbal

          Re: Про доллар і 19 серпня

          Щоб припинити суперечки про джерела інформації - раджу завітати на

          http://csf.colorado.edu/wsystems/

          The World-Systems Electronic Conferencing Network

          WSN is an electronic conferencing network and information source for scholars and researchers who are studying world-systems. The purpose of WSN is to facilitate the sharing of information about research, data, publications, announcements, meetings, syllabi, commentary, book reviews, scuttlebut and etc.

          підписавшися на їхню розсилку (discussion list), можна задати конкретні питання фахівцям з історії та сучасності світової економіки - і отримати відповіді - з посиланнями на джерела, конкретні ціифри, дані, статистику...

          На мою думку, це один із найшвидших способів отримання потрібної інформації (не завжди через навіть найпотужніші пошукові системи знайдеш те, що мають у своїх архівах фахівці-науковці).

          На список підписані такі "світила" сучасного світ-системного аналізу, як "батько" світ-системного підходу в соціології Іммануїл Валерстайн (президент Американської соціологічної асоціації) та його колега Крістофер Чейз-Данн.

          http://fbc.binghamton.edu/ - Центр імені Фернана Броделя. Містить багато корисних матеріалів, але на даний момент сайт чомусь недоступний (принаймні мені).


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".