МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ПОСТУП: Хто контролює "Громадський контроль"?

09/06/2001 | Спостерігач
Хто контролює "Громадський контроль"?
ПАРТБУДІВНИЦТВО
Ольга СНІЦАРЧУК, Київ

Передвиборний сезон у розпалі: тих, хто прагне ускочити у “потяг” до березневого парламенту, стає дедалі більше. З’являються загадкові й таємничі політичні сили. Наприклад, тишком-нишком — без сторонніх свідків і без журналістів — утворилася партія з багатообіцяючою назвою “Громадський контроль”. Виникла вона не з політичного “нічого”, а з уже існуючої громадської організації з аналогічною назвою.

На установчому з‘їзді партії, який відбувся у закритому режимі минулими вихідними, обрали її голову — Василя Волгу. Саме він і очолював до цього часу Всеукраїнську громадську організацію “Громадський контроль”. До речі, вельми цікавим фактом є те, що більшість членів цієї організації (її керівники називають кількість членів понад 50 тисяч осіб, причому ударна сила сформувалася упродовж року) здивовані, що з них “зліпили” партію: раніше їх переконували, що жодна політактивність не передбачається. Однак новообраний голова Василь Волга, виступаючи перед “своєю” публікою, аргументував таке політрішення. Мовляв, організацію закидали ультимативними листами з вимогами припинити діяльність, та ще й пообіцяли застосувати щодо неї силові заходи. Ба більше, з боку влади надійшла погроза створити партію з “нашою” назвою — “Громадський контроль”.

Як стало відомо “Поступу”, організація “Громадський контроль” створювалася як незалежна структура громадянського суспільства з доволі благородною метою контролю з боку суспільства, чи то пак народу, влади. А ще — контролю бізнесу. Василь Волга якось навіть обіцяв в ефірі радіо “Свобода” розвінчати усіх причетних до нелегальної економіки. Нині він виголошує з телеекранів, що народ має право знати правду і погрожує боротьбою з корупціонерами.

Однак зупинимося на постаті самого Василя Волги. Він — колишній радянський флотський офіцер, якому, за його ж словами, пощастило у бізнесі. Відомо, що певний час Волга керував Міжнародною спілкою українських підприємців — структурою, яка була покладена під президентські амбіції екс-прем’єра Євгена Марчука на виборах 1999 року. Щоправда, перемоги Марчука не сталося, а пізніше у багатьох інтерв‘ю Волга зазначав, що внаслідок інтриг був змушений піти з організації. Нині у журналістських колах доволі популярною є чутка, що “Громадський контроль” — організація, за допомогою якої нинішній секретар РНБО Марчук намагається контролювати певних олігархів. Сам Марчук, до речі, в одному з інтерв‘ю категорично відмежовується від співпраці з головою “Громадського контролю”.

Зате у новоствореній партії “засвітився” інший екс-прем`єр — Віталій Масол, нині народний депутат, обраний у парламент від КПУ. Крім того, у керівництві організації — екс-заступник Генпрокурора Ольга Колінько, а також Віталій Цендровський, публіцист, президент Асоціації телерадіомовників і компанії НАРТ. Він (за своїм реноме) нібито не проти розбудовувати національні інтереси України пліч-о-пліч із Росією: до речі, книжка-інтерв’ю Василя Волги під назвою “Важко бути ангелом у пеклі” видрукувана, згідно з паспортними даними, у Харкові, та штрих-кодове маркування на ній чомусь російське.

Нова “темна конячка” вирушила до “світлих” виборчих горизонтів. Наразі вона самотня: Василь Волга стверджує, що не має наміру блокуватися з жодним із нині відомих блоків. Навіть заявляє: “Союзників шукають лише слабкі”.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".