МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

!! інформаційна війна пішла в підпілля !!

05/29/2001 | mchno
<div style="background: black">
<img src="icons/icon23.gif" alt=":ouch:" border=0 align=absmiddle> <img src="icons/icon31.gif" alt=":gun:" border=0 align=absmiddle>
<img src="icons/icon23.gif" alt=":ouch:" border=0 align=absmiddle> <img src="icons/icon31.gif" alt=":gun:" border=0 align=absmiddle>
<img src="icons/icon23.gif" alt=":ouch:" border=0 align=absmiddle> <img src="icons/icon31.gif" alt=":gun:" border=0 align=absmiddle>
<img src="icons/icon23.gif" alt=":ouch:" border=0 align=absmiddle> <img src="icons/icon31.gif" alt=":gun:" border=0 align=absmiddle>
<img src="icons/icon23.gif" alt=":ouch:" border=0 align=absmiddle> <img src="icons/icon31.gif" alt=":gun:" border=0 align=absmiddle>
</div>

Відповіді

  • 2001.05.30 | mchno

    про_ефективне_мозкове_програмове_забезпечення_(мпз)-1: класика й мафія в серці мають те, що не вмирає ?! (patched !! 06-06-'01)

    ...тому номінально безсмертні.

    <img src="icons/icon26.gif" alt=":hot:" border=0 align=absmiddle> <i>свіженький патч до цієї розробки леже :</i>
    <A Href="http://www.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_draft&key=991859359&first=&last=">http://www.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_draft&key=991859359&first=&last=</A>

    <b>шановні добродії та злодії !</b>

    <i>мозкові штурмовики</i> <b>спілки неписьменників</b> та <b>духовного чорнобеля</b> розпочали серію казкових і захоплюючих мандрівок нетрями ворожого мпз. просимо ! розслабтеся, втикайте уважно й отримуйте задоволення. залишайтесь із нами !

    сьогодні ми будемо поринати у світ такої собі дуже класичної моделі створення мпз в політиці, та й у будь-якій немарґінальній галузі культури. <b><i>і так, щоб з повним виринанням !!</i></b>

    отож, мпз, або brainware. зараз у драфтах майдану.орґ іде чимало дискусій про те, яким мпз нам скористатися для тієї чи іншої задачі.

    <b>1.</b> розгляньмо таку пропозиію з обговорення маніфесту :

    <i>>Якщо Ви вірите що кожна людина є вільною.
    >Якщо Ви вірите в рівноправність всих людей.
    >Якщо Ви вірите що честь, достоїнство, почуття самоповаги та поваги до інших є основою здорового та безпечного суспільства.
    >Якщо брехня, непостійність, лицемірство є нестерпними для Вас.
    >Та якщо Ви усвідомлюєте власну громадську вагу
    >
    >то Ви маєте чудову нагоду донести ваші переконання та правду до інших.
    >
    >Наша СИЛА це СЛОВО!
    >Наша СИЛА це НЕВЛОВИМІСТЬ!
    >І найголовніше, наша СИЛА - це Ваш життеєвий досвід, це кількість Ваших ідей, які будуть відкриті для кожного хто хоче правди, шукає за порадою, бореться зі злом.


    </i>

    не знаю, в кого як, а в мене тексти з такими семплами одразу потрапляють до <i>ignore</i>, або <i>порожняку</i>. я не збираюся будь-коли в моєму житті бодай переглядати, наприклад, програму будь-якої з тутешньо-теперішніх партій. чому ?

    тому, що воно <b>неінформативне</b>. тобто: воно <b>не збільшує <i>кількість</i> інформації</b>, хоча успішно збільшує її <b><i>обсяг</i></b>.

    що реально можна дізнатися з подібної тілєги ?

    -- що там присутній певний стандартний (тобто до блю впізнаваний) об'єкт (чи кілька об'єктів) інформаційного довкілля;

    -- що тілєга декларує чиюсь сумісність/підтримку цього стандарту;

    -- бо ж усі благородні дони, звичайно, підтримують цей стандарт, і во вєкі вєков;

    -- (бо ж він -- стандарт, тобто так годиться).

    виходить тілєга, яка ні до чого певного не зобов'язує -- типу <i>новорічної промови президента</i>.

    <b>2.</b> добре. інший улюблений приклад -- об'єкти з характерними семплами типу :

    <i>...слова/поняття/ідеї типу "brainware", "копілефт", "інтерфейс", "кластер", "протокол ip6" незрозумілі для широких народних мас і загалу політиків... </i>;

    <i>...слова/поняття/ідеї типу "правда", "референдум", "імпічмент", "мерчендайзінг", "франчайзінг" чудово зрозумілі для широких народних мас і загалу політиків...</i>

    <i>...треба розробляти ідеї, документи, etc. -- об'єкти, що мали б здатність зібрати до нас якнайшироченніші маси населення...</i>

    я маю за плечима філософський факультет <b>%-|</b> і можу додати :

    <i><b>...бо на тому узгоджуються всі підручники з політології !!!</b></i>

    <b>а що спільного в цих двох екстракцій ?</b>

    а спільний у них принцип: <i>кажімо те, що <b>т р е б а</b> !!</i>

    отут і <b>не</b> починається найперший баґфікс -- тож починаймо :

    <i><b>к о м у</b> треба ????!!!!</i>

    треба, <i>бо так годиться</i>. мається на увазі, що є певний <b>стандартний</b> комплекс мпз, <b>автоматизований</b> для нашого сприйняття настільки, що <i>до раціонального рівня міркувань він зазвичай просто не дістається</i>. цей комплекс є типу реальнішим за будь-які інші й використовується за змовчанням для всіх підтримок невимушеної розмови втролейбусі чи нахвуршеті.

    нехай цей комплекс уявлень (поки що ?) зветься <b>офіційною реальністю</b>, хоча його користувачі (різної затятості) зазвичай вживають яку мовну конструкцію ? правильно, "<b>стандарт(и) де-факто</b>".

    [ тепер, власне, починається <i>баґо-махія</i> з <i>-цид</i>'ом. ]

    відповідно до <i>офіційного</i> статусу цього потворного пакету мпз виникає пацавата методологічна настанова до створення <i>будь-якого</i> мпз:

    <b>"правильне мпз -- це <i>обов'язково</i> мпз, <i>якомога сумісніше</i> з офіційним."</b>

    ну, припустимо. а тепер введемо до галузі розробки мпз (р)еволюційний чинник. що виходе ?

    типу таке: <b>"наперед кожне еволюційне відгалуження <i>для загального блага</i> має дотримуватися якомога повнішої сумісності з дінозаврами."</b>.

    подобається, <i>реалісти</i> ?

    тобто баґфікс перший :

    <b>розглядаймо офіційні псевдооб'єктивні тенденції розробки мпз насамперед як потужне <i>джерело мертвлення.</i></b>

    які фічі дає таке джерело мертвлення / як воно діє ?

    через кілька тупісіньких фільтрів/комплексів можна легко й напрочуд ефективно нав'язувати загалу будь-який пакет чи корпус мпз, і загал сумлінно в те гратиме(ться). і саме тому в україні досі не відбулося <b>8-(</b>, наприклад, революції.

    більш того, можна стверджувати, що <i>цим ми зобов'язані <b>копірайтовій</b> моделі вжитку будь-яких ідей та інформації</i>.

    <b>перше.</b> річ у тім, що коп-і-райт <i>(англ.-ісп. <b>cop-y-right</b>)</i> принаймні суто психологічно виховує страшеннну <b>(8}X</b> повагу до великіх брендів.

    а якщо розглянути феномен бренду <b>функціонально</b>, а не як набір юридичних осіб з певними пакетами (c), (r) та (tm), то брендами насправді за певних умов можуть бути практично будь-які об'єкти інформаційного довкілля.

    в результаті виникає те, що я зву <i>"кошмаром київського універа"</i>, тобто поки я там вчився, з усіх боків щофилини долинали семпли типу: <i>"...але ж <b>не можна не рахуватся з такою величиною, як</b> Хврейд, Ніцше, Потебня, Шевченко (Андрій), Скопенко, Н'ютон, Маркудзе, Ленін, Донцов, Хвранкхвурцька Школа, <b>Піст</b>МодернІЗМ, ЕксзістенціалІЗМ, Трипівська Культура, Потрібне Вписати..."</i>. <b>бо це к л а с и к а !!!!!!.</b></i> причому це ще й не все, бо щось я жодного разу не чув, що не можна не зважати на авторитет мого улюбленого <i>феєрабенда</i> чи що варто хоча б раз зважити на авторитет <i>кастанеди</i>, тобто список імен теж рулиться певними кривтеріями [*], які залишаються вам, шановні добродії та злодії, для самостійних вправ.

    <b>друге.</b> як загалом відбувається вся ця копірайтова свистопісня_й_свистопляска ? приблизно так :

    -- існують всілякі <b>мпз-розробники</b>,

    -- побиті на <b>бренди</b>,

    -- вони розробляють продукт

    -- з одного боку так, щоб можна було якнайшвидше заявити: <i>це <b>я (ми)</b> зробив(ли), <b>я (ми) крутий(і), я (ми) лідер(и)</b></i>, і витискати з того якнайбільше <b>своїх</b> (а <b>не загальних</b>) вигод,

    -- з іншого боку -- ринок ідей ділиться між певною кількістю таких крутих, тому кожен бренд намагається якнайшвидше оголосити, що його продукт повністю підтримує якийсь(якісь) стандарт(и), розроблені ще якимо(и)сь крутим(и), тобто назагал усі граються у гру "<i>а в нас теж таке є !!</i>" -- ну як підлітки, що вдають уже дорослих. надто це властиво для українства, що завдяки своїм мпз-провідникам намагається звідусіль поздобувати (свої) корені.

    ( подобається ? чи, може, саме твою дисертацію колись завалили, бо в ній було замало цитат ? )

    <b>третє.</b> ми доїхали, шановні добродії та злодії, до того місця, де з'являється стражденний і нужденний <i>кінцевий споживач</i> усіх отих розробиськ.

    відомо, що все мпз розробляється під певні цільові групи. найчастіше це називається типу так : "<i>щоб воно було прийнятним (зрозумілим, вставлючим, як "оболонь(R)-2000(TM), etc.) для народу.</i>"

    що це значить ? це значить, що воно має бути таким продухтом споживання, який накриває одразу якнайбільше цільових груп -- вони йдуть, наприклад, на вибори -- і здобувають перемогу для своїх розробників мпз у їхній ринковій війні.

    інша властивість розробки мпз -- денно і нощно кінцевий юзер бомбардується повідомленнями про те, що :

    -- продукти <b>для нього</b>, аби йому було добре, повинні розробляти <b>справжні професіонали</b>, які <b>знають, як краще</b> розв'язати певні (будь-які) задачі (питання),

    -- а <b>йому</b> лишається <b>тільки споживати й насолоджуватися</b>.

    як любив казати карл густав маркс, <i>людською мовою це означає</i> :

    -- світ поділено на

    -- <b>складних (втаємничених) смертних</b>, які <b>знають</b>,

    -- та <b>простих смертних</b>, які <b>не знають</b>, бо, певно, неспроможні.

    (езотерика, блін !)

    тобто, відбувається все загалом навколо того, щоб зібрати <b>багато різних</b> цільових груп в <b><i>одну</i></b> велику статистично-переможну масу під проводом <b><i>одного</i></b> розробника мпз чи синдикату таких розробників.

    яке, виникає враження що, століття надворі ?

    <b>д е в ' я т н а д ц я т н і с і н ь к е століття !</b>

    саме так. бо двадцяте почалося <b>теорією відносності</b>, яку в гуманітаріїв намагався втілити <b><i>піст</i>модерн(ізм)</b>, але так і не спромігся, хоч які великі надії покладали на нього його дрібнобуржуазні розробники.

    добре. завіса. висновок :

    <i><b>на фіга ж ліпити з множини однину ?!?!</b></i>

    для тих, хто за своїм <i>дрібном'яким словом</i> ще не дізнався, що таке <i>кластер</i>, можу пояснити. це коли береться багато або дуже багато компютерів, вони збираються в мережу, а потім найстрашніша задача, яку треба порахувати, просто розподіляється потроху між усіма ними. а поки воно рахує, юзери можуть собі сидіти за своїми машинами й займатися звичними справами.

    це для тих, хто не розуміє різницю між <b>одниною</b> та <b>цілим</b>. а для тих, хто розуміє, далі :

    не варто нам створювати мпз, привабливе й зрозуміле для всіхвсіхвсіх. бо це ще не вдалося навіть <b>зат "оболонь"</b>.

    не варто нам заслаблювати себе підтримкою порожнякових стандартів, за якими стоє лише порожнеча й порожняк. будь-яка революція гине, коли ловиться на спокусу довести попередньому режимові свою респектабельність.

    варто побудувати <b>ціле</b>, до якого будь-кому по кайфу долучитися, <b>лишаючись собою<i> без жодних гнилих компромісів</i></b>. тому, до речі, я саме тут.

    і варто будувати його так, щоб будь-яка людина чи спільнота, що долучається до цього цілого, все необхідне мпз розробляла собі сама (якщо вона ще його не має <b>8-D</b>).

    <i>а як же</i>, -- скажуть реалісти, що забагато читали потворних аналітичних таблоїдів з найманими аналітиками, які пишуть <i>за гроші</i>, однак зовсім не знають бодай слова <b>синергетика</b>, -- <i>як же спільна мета, програма, науковопрофесійно розроблена стратегія ?!?!?!</i>

    нафіг !! <i><b>в нас є найстрашніше -- наша самоорганізація !!</i></b> вони з'являться самі, тільки не заважаймо їм.

    тож давайте краще вчитися застосовувати <b>її</b> та <b>жити в ній</b>, а не встонадцяте обсмоктувати величезний обсяг застарілої інформації.

    і всьо.

    <b>gh. s.</b> докладніше про прошуки класичних розробників класичного мпз і про те, які можуть бути <b>справді ефективні</b> інші моделі його розробки, читайте <i>поля карла феєрабенда</i>, насамперед "<b>проти методологічного примусу : начерк анархістської теорії пізнання</b>" та "<b>наука у вільному суспільстві</b>".

    <i>у нас :</i> була книга : <i>фейерабенд п.к.</i> <b>избранные труды по методологии науки.</b> москва, "прогресс", 1986
    <i>у вас :</i> знаходьте оригінал ! існують англійські й німецькі видання (нім. переклад -- самого феєрабенда). до речі, <b>якщо хто там в змозі подарувати мені англомовне видання -- є змога швидко зробити укр. переклад</b>
    а якщо хто знайде, що десь леже -- викладіть, будь ласка, лінк.
    __________

    [*] оце вже була справді очепятка, але, як на мене, дуже вдала
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.30 | Technar

      спостереження, швидко

      знов-таки, можете втілити його до основного тексту, якщо ... (самому часу нема зараз розбиратися)

      із читання форуму (та згадок про совкові часи, бо я із таким тут майже не стикаюся, а те що не "майже", то теж ламери)

      ----
      "як казав (епітет) ((гуморист))" - широко вживане для імітації свого відсутнього почуття гумору
      ----

      позичити гумор - позичити авторитет - позичити мізки - позичити думку - etc ad lib
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.31 | miner

        Я не mchno, але... (Re: спостереження, швидко)

        Принаймні, один приклад "магічної дії авторитетних джерел" -- надто наочний, щоби його помічати. Це так зване "видихання опозиції", про яке довго теревенили зграї політологів, і у яке повірили значні маси не-надто-затятих, а часом і затятих, опозиціонерів -- несвідомо, ніби мимоволі, просто отримавши-і-не-знешкодивши мозковий вірус. Ще один приклад, старіший -- про неоднорідність опозиції (є праві і ліві, російсько- і україномовні), як про ВАДУ, коли, якщо трохи подумати, це ФІЧА, як не СИЛА.

        Так само, шляхом зараження, номенклатурі вдалося переконати людей, що коло влади колись між 1991 і 2001 роками побували НАЦІОНАЛІСТИ.

        Так само -- по телевізору це сказали -- нам розказують, цебто нам імпринтують, казочку про перспективи олігархічних партій на виборах, про фашистськість опозиції, про наркоманів-убивць, про страшних гекерів, про шкоду вживання маріхуани та ЛСД, про пийте кока-кола, про корону смак бажання, про юльку-злодійку та юльку-жанударку, про насильницьку українізацію, трипільську культуру, сіонську змову, москальський рамадан, китайський Великдень, та кислотно-лужний баланс/аудит.
    • 2001.05.31 | технолог

      Re: про_ефективне_мозкове_програмове_забезпечення_(мпз)-1: класика й мафія в серці мають те, що не вмирає ?! (bugphixed)

      Друже Махно!
      Заздрю анархічному розуму і запалу.
      Дуже корисний месадж, але є єдине "але".
      Не всі ми маємо філософську освіту, тому трохи можемо губитись у нетрях спеціалізованої термінології та професійного сленгу.
      Мабуть, таки краще писати на рівні загальновживаного лексикону, тоді зміст доходитиме краще та до більшої кількості читачів.

      Щодо організації проекту та організації роботи нашої спільноти мені згадалась аналітична доповідь Агенції гуманітарних технологій "Сучасні фабрики мислі" ще від 1998 р.. Я її знайшов на їхньому сайті і думаю, що вона для багатьох буде корисна саме в методологічному плані.
      Ось посилання, де вона: http://aht.org/politics/doklad.html
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.05.31 | mchno

        Re: про зрозумілість та інше

        друже технолог, дякую вам.

        я приймаю ваші зауваги. але є місцева, блін, специфіка. я й так намагаюся, наскільки можу, замінювати філосіфський сленг на щось природніше за звучанням -- для того його й вчив. однак річ зараз не в термінології, а в загальному стилі подачі.

        ми дуже сильно не захід, і наші звичайні-розповсюджені структури мислення передбачають один, блін, <i>стандарт</i>, блін, <i>де-факто</i> : <b>велічезний вміст офффтопіку</b>, тобто того, що поза змістом предмету розгляду.

        тобто : я читаю західний файл про улюблену західну групу <b>чумбавамба</b> ( <!--A Href="http://www.chumba.com"--><!--A Href="http://www.chumba.com"--><!--A Href="http://www.chumba.com"-->http://www.chumba.com<!--/A--><!--/A--><!--/A--> ) і натикаюся там на коротке пояснення, хто такий бертольд брехт;
        -- тобто, за західною (читай: <i>деякою ефективнішою за нашу</i>) системою світосприйняття цілком нормально не знати, хто такий бертольд брехт -- і є собі роз'яснення з приводу частини змісту предмета, про який ідеться;
        -- за нашою ж вважається, що таке не варто розжовувати, бо бертольд брехт -- то така величина, що його точно кожна співбака знає -- тобто, система спрямована на те, що глибоко поза змістом.

        тобто : всі ми, і я зокрема, працюємо в культурі з сильним киданням понтів (а коло співдумців на майдані -- це приємне попускання від того). забагато речей вважаються й заохочуються як "<i>інтуїтивно_зрозумілі</i>" -- бо вони типу зручніші за <i>(просто)</i>_<b>зрозумілі</b>. а насправді дуже багато речей <b>треба з'ясовувати</b>.

        ті речі, що треба з'ясовувати, є, на щастя, проривні для світу взагалі. але доводиться на льоту будувати ще й підгрунтя до їх розуміння. бо в нас і там неявно бігає зовсім різне мпз. вони вже можуть попуститися від багатьох рутинних операцій і більше "процесорног часу" приділяти власне задачам. а в нас поки що карма не пустила.

        от.

        і є ще один важливий момент:
        зараз відбувається конкуренція/відбір різних систем. треба враховувати фічу природного бар'єру -- несумісності різних платхворм мпз.

        справді, заморочтеся переглянути феєрабенда (конкретні розбори можна за браком часу не читати, бо на абстрактну частину приклади в голові виринають самі). там про все це є.
      • 2001.05.31 | miner

        проблема курки і яйця (Re: технологові)

        А саме, що було раніше.

        У випадку з цим постингом/тілєгою mchno знову виникає та ж історія, що з Маніфестом /dev/rand, а саме: формулювання специфічною підмножиною особистого лексикону автора vs загальновживаним лексиконом.

        Зрозуміло, що друге юзабельніше, але перше, перш за все, швидше, по-друге, не всі ідеї можна відтворити загальновживаним лексиконом (до речі -- що це таке -- "загальновживаний лексикон"? де його означення? межі?), і, по-третєе, позаяк форум -- середовище інтерактивне.

        Майдан, надто розділ Чернеток, не є "вєщатєльним" ресурсом на кшталт інтернет-газети, тому розраховувати на аж надто неприготовану аудиторію -- несерйозно. Випадкові люди тут не водяться, а як водяться, то дуже низенько і только у воєноє врємя. А що таке приготована людина? Це людина, яка коли щось не знає/не розуміє -- перепитує.

        Якщо ми виховаємо в собі культуру ПЕРЕПИТУВАННЯ незрозумілого, це не тільки зніме цю проблему, але й просто прискорить процес розвитку ідей відсотків на 50-70 мінімум.

        Отож, за умови деякої когнитивно/пальчиками-по-клаві активности тих, хто щось не второпав перше (формулювання специфічною підмножиною особистого лексикону автора) з може поволі перетікати в друге (формулювання загальновживаним лексиконом), а то й третє (формулювання під конкретну цільову групу з елементами тесту "свій-чужий", коректною системою явних/неявних посилань, готовими до вжитку елементами МПЗ, тощо).

        ТОМУ МОЖНА:

        1. Надерти mchno обитри вуха, щоби не крутив з себе типу-розумного.
        2. Перепитати у нього незрозумілі місця.
        3. Створити простіший текст(и), що передавали би ту саму інформацію.
        4. Розгорнути лексично/стилістичну дискусію про курку і яйце, мову і сленг...ad inf...ad inf...ad inf...ad inf...

        Яка з цих дій конструктивніша -- не сужу і не судимий буду :-)))
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.05.31 | технолог

          Re: Куркам:про лексику

          Моє зауваження висловлене тільки з однієї причини. Хоча, дійсно, випадкових людей може тут і немає, але той продукт, що тут народжується, виходитиме до широкого загалу, маю надію, навіть за межі Мережі. Тому він і повинен обговорюватись і викладатись загальнозрозумілим способом. Буквально, як кажуть(це не цитата з "папіка"), на пальцях.
          В усіому іншому згоден.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.05.31 | mchno

            так за що ж і боремося !

            власне, технологічний бік справи потребує от що :

            <b>розробляйте пальці, на яких треба пояснень.</b>

            тобто, наприклад : з якими ключовими поняттями потрібні варіанти викладу всіляких ідей.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.05.31 | технолог

              Re: так за що ж і боремося !

              Навскидку: може відкрити тут окремий розділ, де можемо вивішувати і свої і не свої матеріали про технологічні методи?
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.05.31 | miner

                Може(те) -- Відкривайте. Це було б супер (-)

    • 2001.06.01 | Горицвіт

      поки що таке

      Дуже цікаво.
      Наскільки я розумію, впливати ми маємо НЕ на кінцевого споживача, бо, як ви пишете:

      > інша властивість розробки мпз -- <b>денно і нощно </b>кінцевий юзер бомбардується повідомленнями про те, що

      Головне тут - інсталяція. Через телевізор в основному. І встановити можна що завгодно майже, і якість встановленого мпз ролі не грає. Воно буде бігати, чого і добивалися розробники і замовники. Був би добрий інсталятор.

      І бігає, що ми бачимо.

      Але є можливість впливати на самих офіційних розробників.

      Чи так я зрозумів ваш намір?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.06 | mchno

        про_ефективне_мпз_1 -- патч 1 : йдеться про те, що ворожі мпз-богадєльні -- на мило [миючий засіб]

        [ ну, нарешті я вигулькнуло з офффлайну ! привіт усім ! ]

        давайте поміркуємо : чи є звичний порядок найкращим ?

        йдеться про те, що звична розробка мпз -- то продажная дєвка імперіалізма, і <b><i>скільки можна в п л и в а т и на кінцевого користувача мпз ? чи не краще повернути розробку мпз до його мізків ?</i></b>

        так, як, наприклад, портал mp3.com повертає музичний бізнес до рук музик ( http://www.mp3.com/newartist/dam.html , англ. ). або зверніть увагу на відмінність розробки gnu-програм від розробки нормальних комерційних продуктів. просто_користувач може лишатися просто_користувачем (якщо/поки йому не набридне <b>:-)</b>), і для розробки потрібних йому тулз звертатися до власне_розробників, однак:

        -- процес розробки за бажання легко відстежувати, контролювати й коректувати від і до, без всіляких патентованих / комерційних таємниць;

        -- звертаючись до розробників, користувач звертається до розробників, а не до корпоративної піар-шараги, що 1441 хвилину на добу робе пику цеглиною, бо вони ж, блін, -- <b>солідна контора</b>, і всі понти рекламного позиціонування на тему розвести лоха замовити розробку саме нам відсихають, бо непотрібні.

        розробка мпз має бути якнайнеформальнішою, і це принципово. всі оті інстітути і різні богадєльні менш ефективні, бо там процедура розробки потребує забагато порожняку.

        а насамперед до порожняку призводе ієрархічний спосіб організації інформаційного простору -- як на рівні окремої богадєльні треба для поваги процитувати свого завкафедрою, який на цю посаду, до речі, потрапив головно за адміністративні, а не наукові свої якості, так і на рівні культури -- треба вивчати майстрів до посінєнія і тільки у воєнноє врем'я наважитися встромити свої n копійок.

        давненько вже час дати користувачеві попуститися від тиску думки професіоналів. для докладного пояснення варто почитиати феєрабенда або, наприклад, наомі кляйн ( http://www.nologo.org , англ. ) -- ця фіча з попуском від батьківського нагляду різноманітних професіоналів, до речі, зараз дуже сильно переймає прогресивний нарід західної цивілізації. у того-таки феєрабенда дуже класно описано, як же дофіга насправді позанаукові чинники впливають на наукову діяльність. так і остальні. врахування думок та побажань кінцевого користувача в класичній розробці мпз обіймає зовсім невелику частину розробки -- набагато менше, ніж, наприклад, ритуальні па в бік інших розробників, підтримання сумісності з вже існуючими розробками, бо вони, звичайно, недолугі й застарілі, однак пізно, прокомпостовано, поставлено на потік, а переобладнувати це, як влучно звуть його марксисти-леніністи, <b>духовне виробництво</b> -- нафіг їм треба ? вони хочуть ощасливити своїми розробками користувача чи все ж таки бути з них щасливими самі ?

        до речі, з приводу всієї цієї тілєгі почитайте чудовий твір пєлєвіна "поколение ,п'" ( http://www.lib.ru/PELEWIN/pokolenie.txt , рос. ) -- саме про розробку мпз.
  • 2001.05.30 | mchno

    gh. s. -- один організаційний момент

    технар, /dev/rand і, звичайно, майнер !
    ваші додатки/зауваги ви можете вбивати просто в тіло оригінального постингу -- з позначкою, хто це.
    бо ми копілефт чи хто !?
  • 2001.05.31 | mchno

    ! аксіоми / пропагандеми / глоси для інформаційної війни !

    коли технар зробе, це буде колективний копілефт-постинг.

    -- весь наш досвід є тільки набором перцептивних патернів та моделей, що їх описують

    -- ми можемо сказати, що ми <i>знаємо</i> щось, тоді й тільки тоді, якщо ми маємо не менш двох альтернативних моделей цього чогось.
  • 2001.05.31 | miner

    Re: Варіант BY ZINC

    що я цим хотів сказати
    zinc, 31-05-2001 05:50

    http://www.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_free&key=991277441

    Після довгих дискусій та суперечок, за якими я на Майдані спостерігав, або й намагався приймати участь, я дійшов до таких спостережень:

    Не важливо чи пройде рехверендум чи ні, не важливо чи піде Q-чмо чи ні, чи стане Україна ще більше президентською чи перетвориться на парламентську – рано чи пізно буде наступати момент, коли вибір, що безпосередньо вплине на наше майбутнє, повинен буде зробити народ, тобто громадяни з правом голосу. І це не тільки найближчі вибори до ВР, але й майбутні вибори Президента, і всі наступні вибори, і не тільки вибори.

    А тепер, поглянувши на результати недавніх соціологічних опитувань, давайте відверто скажемо собі, чи можемо ми очікувати чогось хорошого від тих виборів. Відсотків 20 обирають ностальгічне минуле, відсотків 40 або не вірять нікому з тих, хто є, або не вірять в те, що вони можуть щось змінити, або просто “забили” й не думають. Є відсотків може 8 тих, хто все ще вірить в національно-демократичні ідеї, відсотків 20 тих, хто з незромілих мені причин обирає СДПУ(о), ДемСоюз, тіпа Зелених, всяких там НДП тощо. Ну і решта, що є прихильниками інших “малих” партій. (Вибачте, якщо забув кого, чи наплутав з цифрами, суть далеко не в цьому).
    Оптимізмом від такої картини явно не віє. А, тим більше, знаючі в кого знаходиться контроль над засобами промивання мізків, які будуть включені на повну силу в “науково” та економічно обгрунтовані моменти, можна й зовсім стати песимістом.
    Єдине, в чому можна черпати хоч якийсь оптимізм, так це в таких чисто теоретичних гіпотезах як: наші люди в більшості своїй -- моральні або принаймі прагнуть такими бути, вони ще не розучилися думати, не збайдужіли повністю. В той же час вони не дуже довірливі, особливо до ідей та політиків, вони в основному покладаються на інших, а може навіть і вірять в месію, вони точно не готові щось робити самі, крім може як підти на вибори.

    Что дєлать ? З результатів опитувань можна намітити такі базові цілі:
    1. зрозуміти на чому, на яких міфах, базується популярність комуністів, та дати привід критично задуматись
    2. теж саме про владно-олігархічні партії
    3. заронити зерно критичної думки і усідомлення необхідності вибору в мізки “болота” до того, як почне працювати мізко-мийка
    4. не пропагувати ніяких ідей крім загально-людських і ніких авторитетів крім “кристально чистих”, нехай ідеології та лідери самі конкурують між собою
    5. провокувати на думку

    Трошки розробок по цілям.

    Про комуністів:
    Очевидно їх вважають втіленням ідельних комуністів-святих, чесними, порядними, близькими до народу, розумними, безкомпромісними. Це все дуже вразливе до критики. Можна додати критику самої ідеології, відомі факти “перегибів” в СРСР, та нездатність нинішних комуністів до реальних змін.

    Про бюрократо-олігархів:
    Їх часто вибирають за принципом “чую дзвін та не знаю де він”, тобто по назвах щедрих на buzz-words (зелені – кращий приклад), не знанні їх “основних” членів, некритичним ставленням до морально-людських якостей, часто незнанням фактів.

    Болото:
    Тут все ясно, це ті для кого “всі вони такі, або такими стануть такими як дорвуться”, або “все одно нічого не зміниться, все підтасують”, “мій голос нічого не рішить” тощо. Головне, що можна сказати цим людям, що чесні і порядні люди є, що не треба за когось голосувати, якщо він вчинками показав, що він не такий. Що не голосуючі він точно нічого не змінить, а так є шанс. Можна й використати аморальність (як мінімум) Кучми та недовіру лбдей до нього.

    Напевно, фінансові та пропагандистські можливості “наших” будуть дуже обмежені, тому найкраще буде використувовати стислі та максимально ефективні форми агітації.

    Для цього вони повинні бути несподіваними, провокуючими, шокуючими, часом навіть образливими. Це не повинна бути пропаганда, а скоріше збурення, поштовх до самостійної думки. Не варто намагатись дати якомога більше інфрмації, достатньо дати бажання отримати, знайти її. Існування попиту на об'єктивну, принаймі різнобічну, інформацію може зробити більше ніж будь-яка “викриваюча” якція.
    Саме ідеї таких агіток я намагався породити в попередньому постингу.

    http://www.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_free&key=991193100&first=&last=
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.31 | mchno

      контра комуністів -- окремо : ідея

      от про них була в нас із майнером ідея:

      воно реально ніякий не комунізм, а просто люди займаються своїми нудними політичними справами, використовуючи відомий бренд.
    • 2001.05.31 | технолог

      Re: Варіант BY "комуністи"

      Нема часу зупинитись розширено, тому однією тезою.
      Комуністи, зокрема, виграють в громадській думці тоиу, що піднімають, хоча й на рівні демагогії, дійсно життєво важливі для пересічного населення проблеми. На відміну від так званих націонал-демократів, які "витають в облаках".
      Теза дуже проста - не воювати проти комуністів, а ставити прості та зрозумілі питання, наприклад, чому малі пенсії, та пропонувати конкретні шляхи досягнення "светлого будущего".
      Це не популізм, а якраз відстоювання настроїв і сподівань тих людей, підтримку яких необхідно отримати.
    • 2001.06.01 | Горицвіт

      про сегментацію електорату

      Мої спостереження.

      За мотивацією поведінки на виборах люди діляться на такі категорії.

      1. Голосують, як скажуть. Таких більшість. А джерело (хто каже): (а) телевізор, (б) місцеве начальство (особливо по селах і дрібні державні чиновники).

      2. Голосують традиційно. Сюди потрапляють всі виборці комуністів і частина націонал-демократів, особливо Рух.

      3. Слухають раціональні аргументи.

      4. Голосують випадково. Один мій знайомий так пояснив, чому він голосував за "зелених": "А в них така прикольна реклама крутилася".
  • 2001.05.31 | Augusto

    А можна мені трохи попрацювати вогнегасником-адвокатом С-ни?

    А чи українське суспільство потребує нових ідей? Тим більше пан Технолог вірить в свою магію, але забуває, що людина, навіть Хомо Сапіенс Украсієнсіс, має вбудовану фічу для самонавчання і другого разу, коли ваше чаклунство спрацьовувало може просто не бути? Бо українці дуже чутливі до брехні! А пан Технолог розповідає про шалений успіх МММ'а і загрожує поновити! <img src="icons/icon7.gif" alt=":):" border=0 align=absmiddle> Тим більше, коли я cxопив свій момент "саторі" і зрозумів дії Q-чма, для мене стало ясно, що Україна не йде на Захід, а деградує, вже зараз, фактично, Україна в Африці (хомаж ту Гриць Кобза), а там всі фічі не працюють, бо ви тулите "Адобе Пейджмейкер" на "286" компьютер та ще і в реальному модусі! Виглядає:
    а) жменька європейські (dez)орієнтованих людей в безразличній країні;
    б)втрачено контакт з базисом до того, що я маю вплив на реальність в Україні такий же, як і всі, хто заходить з облцентрів (а не з сіл, чи райцентрів тут нікнейми!)
    ц)я, хто мало не вбив Олафа Темпельмана (спеца з Cxідно Європейських питаннь в "Амнесті") за проціну України, тепер розумію, що все ж він мав рацію - Україна ще одна країна "без алюру", третій світ.
    д) хтось мріє поновити сербіянський "Отпор!", бо комусь видається, що купка пришелепкуватої молоді скинула Слобу, а ви спитайте мене, хто був на терені, де була експльозія, що змела Слобу! Я не даю навіть натяку! А без цього, вешталася би опозиція Бєоградом до Страшного суду ( а там не та купка збиралася, що в Київі, і не "проплачено"!).

    Переношу мій пост з їншої гилки:

    На жаль, освіта в Україні вщент корумпована, може гарна програма, але за гроші в Україні і віслюк отримає "освіту"!
    Augusto, 31-05-2001 10:25
    Статистика - вщент брехлива, порівнюю - Ф.Р.Н.-безробіття в окремих районах до 20%, Молдова - до 35%, Україна - 4,7%! Не вірю.
    Корупція - дуже поширена, увійшла в звичай, навіть норму, кожен думає тільки про гроші, душа більшості людей перетворилася на копійку (навіть не на гривню!).
    Розрив між середньою людиною і такозваною "елітою" вже не перекривається нічим, вже йде навіть не на "рази", на "порядки"!
    Освіта стала закритою для пересічних людей, Ви ще мислите категоріями 80х років, а шанса отримати вищу освіту прості люде немають, звідки це 8-ме місце, енівей, чи можете надати лінк, плс?
    Будь яка недорозвинута країна виглядає так само, в Нігерії - багатющі поклади нафти, бідний народ, страшна корупція, швидки авта та "євроофіси", не бачу ніякої різниці, якби відкинути кольор шкіри, столиця Нігерії то є Київ-2!
    Пасивність базису, напівтерористичні каральні органи, кланова структура, забобони, злидні, не бачу нічого визначного.
    В цей же час: Пакістан і Індія стали державами з атомною зброєю, Китай готується до першого пілотованого запуску в космос, Індія запустила свій перший сателіт "Вішну-1". "Сіліконова долина" набита індусами...

    П.М. А це голос українського майбутнього:

    газетa "форум" у розділ запитань до Сашка Волкова:

    Можно ли к Вам устроиться на работу? Я студент 3 курса Нац университета им Шевченко, <B>философский факультет</B>(!), специальность <b>ПОЛИТОЛОГИЯ</B>. 24 года. Проходил практику в СДПУ(о) Мой тел 412-45-24, пейджер 4605-460 аб 1042 Белик Игорь
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.05.31 | DevRand

      ?(Re: А можна мені трохи попрацювати вогнегасником-адвокатом С-ни?)

      Так, ну добре, в африці то й в африці. Значить будемо більше слухати як її там,
      мгангу, чи умбгдінгу, а ! онджембо йозонгомбе! :) (так так, я теж читаю самвидав.нет ;) )
      А ось про "Отпор" заінтригував, заінтригував :). А так, просте питаннячко, як все таки скинули Мілошевича? Історія скоріш за все повчальна, в тому числі і для нас тут, в "Ніггерії" :))))
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.01 | Augusto

        Теж мені Е=М*С**2!

        Страйк, а потім повстання на шахтному комплексі "Колубара", що давав вугілля на всю Сербію знесли Слободана за тиждень! Я не хочу казати, що "Отпор!" не робив нічого, але згадайте коли цап Джинджич носився зі своєю дурнуватою теорією - 100.000 людей на демонстарцію - Мілошевич йде, який то рік був? Збирали до 50.000 в Бєограді на три-чотири тиждня (не підемо з вулиці без перемоги)! Ну і так виглядало - дарма (джаба). Маніпуляції з адмінресурсом та шахтари його добили! А щоб не було нудно, ось Вам лінк на вебсайт однієї дівчини з "Отпорy!" багато візуального матеріалу, цікавий лейаут, шкода, що вона його занедбала!http://mila.ljudmila.оrg/uw2/кrоmpіr/ не знаю, чи працює зараз <img src="icons/icon9.gif" alt=":(:" border=0 align=absmiddle> Може я єдиний, хто його ще пам'ятає... А можете пошукати інше на себсько-югославських ресурсах, перекладача, практично не треба, візи в сайберспейсі не питають!
    • 2001.05.31 | технолог

      Re: А можна мені трохи попрацювати вогнегасником-адвокатом С-ни?

      Augusto писав(ла):
      > А чи українське суспільство потребує нових ідей? Тим більше пан Технолог вірить в свою магію, але забуває, що людина, навіть Хомо Сапіенс Украсієнсіс, має вбудовану фічу для самонавчання і другого разу, коли ваше чаклунство спрацьовувало може просто не бути? Бо українці дуже чутливі до брехні! А пан Технолог розповідає про шалений успіх МММ'а і загрожує поновити! <img src="icons/icon7.gif" alt=":):" border=0 align=absmiddle>

      Августо, Ви ж не Адвокат і не блажений Августин. І я теж. Тому весь час наголошую саме на тому, що треба до народу йти з ПРАВДОЮ. А Ви мені чіпляєте МММ. Якби я був у МММ, ми б зараз з Сергієм горілку пили, а не в обласних центрах сиділи.
      А тепер до справи: є такий напрямок гуманітарних технологій як комунікативні стратегії. Вони можуть бути як маніпуляційні(брехня), які корродують суспільство та державу, або конвенційні(правда), які за рахунок громадської конвенції(суспільної угоди) ведуть до розвитку держави. І ніякої магії в цьому немає. Все це давно відомо і використовується.
      Я бачу, що таки прийдеться відкривати на Форумі лікнеп.
      Оголошую набір до першої групи технологічно неписьменних, записуйтесь.

      Трохи нижче Твердий Роман знову згадує про вибори Тимошенко в Кіровоградській області.
      Хочу відповісти й на його "неписьменність", бо він ображає особисту фахову гордість.
      Пане Романе, крім тих коштів, що були кинуті на округ (а в деяких округах витрачалось значно більше), на окрузі постійно товклася як сама Тимошенко, зустрічаючись з виборцями, так і купа фахівців, яка готувала цей процес. А крім того ще купа фахівців працювала у Дніпропетровську. І досягли без "вкидання" більше 90 % голосів. Так що не тільки гроші важливі. Повторюся в стонадцятий раз: ЧАС, МАТЕРІАЛЬНІ РЕСУРСИ, ЛЮДИ ТА ЇХ ТВОРЧІ ЗДІБНОСТІ.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.01 | Augusto

        А ось один монент мені незрозумілий...

        ... виглядає, що Ви працюєте десь в контакті з пані Ю, а чому ж Миколу з "Майданом" погнали від неї?
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.06.02 | технолог

          Re: А ось один монент мені незрозумілий...

          Я на разі не працюю з жодною політичною силою.
          Наша структура свого часу працювала з тими замовниками, які відчували необхідність в цій співпраці і замовляли нашу роботу.
          Є бажання - можемо попрацювати і з Вами.
          А якого Миколу погнали, навіть не знаю.
  • 2001.05.31 | Рoман ShaRP

    Re: !! тут відбувається мобілізація до інформаційної війни (+) !!

    Після довгих дискусій та суперечок, за якими я на Майдані спостерігав, або й намагався приймати участь, я дійшов до таких спостережень:

    <i>Не важливо чи пройде рехверендум чи ні, не важливо чи піде Q-чмо чи ні, чи стане Україна ще більше президентською чи перетвориться на парламентську – рано чи пізно буде наступати момент, коли вибір, що безпосередньо вплине на наше майбутнє, повинен буде зробити народ, тобто громадяни з правом голосу. І це не тільки найближчі вибори до ВР, але й майбутні вибори Президента, і всі наступні вибори, і не тільки вибори.
    </i>

    <b><u>БРАВО !!!</u></b>
    А тепер, будьласка, <big>на біс</big> <b>ДЛЯ ВСЬОГО МАЙДАНУ</b>


    <i>А тепер, поглянувши на результати
    ***
    Єдине, в чому можна черпати хоч якийсь оптимізм, так це в таких чисто теоретичних гіпотезах як: наші люди в більшості своїй -- моральні або принаймі прагнуть такими бути, вони ще не розучилися думати, не збайдужіли повністю. В той же час вони не дуже довірливі, особливо до ідей та політиків, вони в основному покладаються на інших, а може навіть і вірять в месію, вони точно не готові щось робити самі, крім може як підти на вибори.</i>

    В даному разі то дійсно "чисто теорія". В нас вже введена "дипломатія доляра", та "вибори доляра". Є ж відома приказка про партію <i>ЗЕЛЕНИХ</i> (долярів, ясно)

    <i>Что дєлать ? З результатів опитувань можна намітити такі базові цілі:</i>
    <u><i>1. зрозуміти на чому, на яких міфах, базується популярність комуністів, та дати привід критично задуматись</i></u>

    Вибачайте за прононс, але хрєн з ним з кольором та *тіпа* платформою. Люди голосують за ковбасу та хліб, а не за прапор. Комуністи -- стереотипні "ковбасники", то досить таки відомо.

    <i>2. теж саме про владно-олігархічні партії</i>
    Та сама історія. Коли Юля Тимошеко була, перепрошую, олігархинею ("ЄЕС України") , вона спокійно купила до виборів цілий район Кіровоградщини -- я про то писав у вільнй форум.
    От що мене дійсно цікавить -- так це як Володимира Бондаренка примудрилися мало того що переобрати на 2-й термін, так ще й обрати одночасно і до Верховної і до Київ Ради, -- при тому, що олігархом він не є , а представляв навіть "МИ" , -- антикучмівське об*єднання.
    Хоча з тих пір він встиг записатися в команду до Омельченка ...

    <i>3. заронити зерно критичної думки і усідомлення необхідності вибору в мізки “болота” до того, як почне працювати мізко-мийка</i>
    1) А де ми візьмемо а то гроші?
    2) де гарантія чи хоча б шанс, що нам повірять ?

    <i>4. не пропагувати ніяких ідей крім загально-людських і ніких авторитетів крім “кристально чистих”, нехай ідеології та лідери самі конкурують між собою
    </i>
    І ми просто загубимся -- бо так роблять ВСІ. ПОрівняйте програми "різних" кандидатів , -- на папері всьо добре, а реально -- дуля. До тогож, варто протягнути "партійний" виборчий закон і тоді , -- "п..здець всім сподіванням". (ще одна чом не тема для спротиву? )

    <i>5. провокувати на думку</i>
    ТА це запросто. Але як зробити , аби її почули?!?!?!
    Ваші пропозиції?


    <i>Трошки розробок по цілям.
    Про комуністів:
    Про бюрократо-олігархів:
    Болото:
    Напевно, фінансові та пропагандистські можливості “наших” будуть дуже обмежені, тому найкраще буде використувовати стислі та максимально ефективні форми агітації.
    </i>

    Згоден.

    Дивився попередній постинг.
    Непогано , -- хоча "не все зразу".
    Але , -- що з тим робити?


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".