МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Йой. МИ ТАКІ ОБРАЖЕНІ

06/25/2001 | Майдан-Інформ
На адресу судді Юрія Василенка надійшов лист з ДПА вимаганням спростування коментарю. Суворі податківці, не наводячи жодного факту по суті викладеного у коментарях, вимагають офіційного вибачення за заподіяну моральну шкоду через засоби масової інформації. Ми запитали суддю Василенко, чи збирається він перед кимось вибачатися, чи щось спростовувати.

- Звичайно ж, не збираюсь! Я розумію, що податківцям неприємно було читати мій коментар, але в мене є всі підстави мати про слідчих податківців саме таку думку. Впевнений, що фігуранти тих 10 з чимось тисяч кримінальних справ, які були порушені, але не дійшли до суду, можуть на конкретних прикладах довести, що правий я, а не податківці. Був би радий зустрітися з “ображеними” в суді і послухати, як вони збираються пояснювати, що сталося з цими 10-ма тисячами справ. Цікаво також, чи вибачилися податківці хоч перед кимось з означених фігурантів за безпідставне притягнення до кримінальної відповідальності та незворотньо втрачені через це нервові клітини. Взагалі лист ДПА вважаю продовженням спроб натиснути на мене, з огляду на те, що про позов до мене моїх колег з Київського міського суду щось нічого не чутно, а Генеральна Прокуратура ніяк не може визначитись, порушила вона проти мене кримінальну справу за наклеп, чи ні.

Надаємо коментар судді Юрія Василенка на запитання газети “Галицькі Контракти” щодо статті 148-2 “старого” КК України, а саме “чим пояснити те, що у 2000 р. Було порушено за цією статтею 12 тис. кримінальних справ. Лише 1985 справ дійшло до суду, а засуджено до позбавлення волі всього 62 особи та лист податкової адміністрації від 07.06.2001 р.
Юрій Василенко, суддя колегії в кримінальних справах Київського міського суду:
- Великий розрив між 12 тис. порушених справ за ухилення від сплати податків і 62 засуджених за цією статтею торік можна, на мій погляд, пояснити кількома причинами. Перша – органи слідства не знайшли доказів. Але коли відсутній склад злочину, навіщо порушувати кримінальну справу? Тут є декілька цікавих моментів. Якщо вони “порушували “ так багато справ, а потім припиняють більшість за відсутністю складу злочину, це означає: або органи слідства були зацікавлені порушити цю справу (переслідуючи власні інтереси, чи інтереси свого керівництва, чи якихось третіх осіб), або слідство проводилося настільки погано, що справді не виявили доказів. Наступний момент – не виключений підкуп, тобто хабар. І нарешті - склад злочину таки є, але справа припиняється шляхом прохань, “телефонного права”.
- Часто трапляється так, що слідчі, не маючи інших доказів, переходять зі статті 148-2 на статтю 167 про халатність – злочин через необережність. Це рух по лінії найменшого опору, і водночас тенденція – я дуже часто зустрічався з такими фактами. Логіка в таких випадках проста – справа порушується за 148-ю, але замір у несплаті податків податківці не знаходять, а слідство ж іде, хтось має відповідати, тоді давай ми підприємцеві 167-му “впаяємо” - і вовки будуть ситі, і вівці цілі. І тут, без сумніву, величезне поле для хабарів, особливо коли звинувачення небезпідставні: де-факто сторона, яка перебуває під підозрою, дає гроші, а де-юре її справу зводять до халатності. Таких справ з “душком” досить багато, особливо господарських – пов’язаних із фінансами, розкраданням, зловживанням, несплатою податків, фіктивним підприємництвом, створенням фірм.


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
04655, МПС, м. Київ-53, Львівська пл., 8 тел.: (044) 212-51-59,212-45-20 факс: (044)212-08-41


Судді колегії в кримінальних справах Київського міського суду Ю.Василенку
01025 м. Київ, вул. Володимирська,15

У газеті "Галицькі Контракти" №21 за 21-27 травня 2001 року від Вашого імені надруковано статтю "Ст. 148-2 - величезне поле для хабарів", в якій наведенні викривлені, недостовірні статистичні дані про "кількість порушених кримінальних справ про ухилення від сплати податків і засуджених за цією статтею громадян та звинувачено слідчих у хабарництві".
Не беручи до уваги заангажованість та упередженість Вашої публікації, цитую: "Переслідуючи чи власні інтереси, чи інтереси свого керівництва, чи якихось третіх осіб.., не виключений відкуп, тобто хабар.., справа припиняється шляхом прохань, "телефонного права ", що Ви як суддя, юрист і фахівець бездоказово, безпідставно не мали права стверджувати.
Слідче управління податкової міліції ДПА України вважає Вашу статтю як образу, дискредитацію всієї системи органів досудового слідства і зокрема слідчого апарату податкової міліції органів державної податкової служби та оприлюднення неперевіреної, фіктивної і недостовірної інформації тому ми залишаємо за собою право захищати державні інтереси в установленому законом порядку. У зв'язку з цим вимагаємо від Вас офіційного вибачення за заподіяну моральну шкоду через засоби масової інформації.
Заступник начальника податкової міліції
начальник Слідчого управління
податкової міліції ДПА України
генерал-лейтенант податкової міліції С.М. Піскун

Відповіді

  • 2001.06.25 | Andriyko

    Re: Йой. МИ ТАКІ ОБРАЖЕНІ

    Нет, замечательные парни все же работают в налоговой милиции - гвозди бы делать из этих людей! Неужели действительно не получается сообразить, что когда приводится как минимум четыре альтернативных объяснения причин чего-либо, то одно из них, вырванное из контекста, ну никак не может рассматриваться как "сведения, изложенные неправдиво, порочащие честь и достоинство или деловую репутацию"? Понятно, что "сведения" в смысле статьи 7 ГК УССР могут быть только утверждением, но никак не предположением (каковым, в силу своей альтернативности, является изложенное в интервью), но, как видно, понятно, не всем. Пишите, господа сыскные мытари, бумага все стерпит :)


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".