МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Фрагменти розмов Леоніда Кучми із записів, зроблених офіцером Миколою Мельниченком.

05/07/2001 | borys
Нижче подаються усі епізоди, що були оприлюднені українською редакцією Радіо Свобода.

(Примітка: усі тексти розмов подаємо українськими літерами майже так, як вони сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках – треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

Відповіді

  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 1-4

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Епізод 1

    Кучма: Слухай, хто відповідає за частоти у тебе … комітет цей. Скажи. Cкажи, що платить «Бі-Бі-Сі» і «Свобода» за використання наших частот і в порівнянні з, світові всі, пускай мнє довідку … (пауза) Їх треба блядь прибрати на хуй! (пауза) Так чи ні?

    Невідомий: … дати відсотки?

    Кучма: Аа! «Свобода» і «Бі-Бі-Сі»! Які суми вони сплачують і які світові. Порівняння зі світовими.

    Невідомий: Харашо.


    Епізод 2

    (Російською мовою. Очевидно телефонна розмова чи розмова через переговорний пристрій, чути лише Леоніда Кучму).

    Кучма: Хорошо, так што спасібо! Ти мнє скажи насчьот, гм, гдє аріфмєтіка ето, значіт, частоти для, для «Свободи». (пауза)

    Кучма: Арєнду … в Пріватбанкє. … на хєра мнє ето нужно.

    Кучма: Ти слушай (Люд ?). Ну ето бардак, когда просто
    (пєрєфіхтоварівался ?). Он что на прак.. пє.. Нєт, значіт данниє прєтензіі к … Пріватбанку. Пріватбанк пєрєпродаєт туда, прєтензіі … Радіо «Свобода». Ну ето ж бардак.

    Кучма: Конєчно, абсолютно точно. (пауза) Хорошо.

    Кучма: … нє на Украіне значіт (пауза), ну знаєш, так сказать … практічєскі значіт … (пауза) У тєбя єсть. Да-да, да. Хорошо, (єдь ?).


    Епізод 3

    Невідомий: … приймав цю програму … я ж кажу …

    Кучма: … Що ж він (сував ?), блядь, радіостанції «Свабода», блядь, Купчинському … Що він (блядь ?) (другий рік ?).

    Невідомий: На всяк випадок там механізм … («Довіри» ?). Тому там канали шумлять. А вони можуть (спровокувати ?) прибор якийсь.

    Кучма: (нібито, назвав чиєсь прізвище) знає що-небудь.

    Невідомий: Ну да. Кредіт. Значить … там же (на Кіпрі ?) … На ці питання.

    Кучма: Хай краще …


    Епізод 4

    (Схоже на те, що у приймальній назвали прізвище, нібито, Сухай?»).

    Кучма: Віталій Іванович, пускай заходить.

    Невідомий: Тисячу вибачень.

    Кучма: Я знаю, що як … супер … Я трохи температурю … ангіной.

    Невідомий: Ангіна?

    Кучма: Там в Прохоровке продуло. Від, з такими амбаром, з етім (разом сміються).

    Невідомий: Я просто, чесно Вам скажу - захорував я. Хотів ще на дві-три хвилини у Криму піти. Щось в мене, якось так вийшло, що мені через пів доби, сказали так. Не знаю як пояснював … влітку, потім після виборів. Потім на новий рік - прийшов (Тимченко?) та ще й … ну варто піти, президента перед новим роком … та багато подій буде! До президента не пішов! Значить, ну два слова в стилі ретро.

    Кучма: Якби!

    Невідомий: Ну я не сумнівався в результаті виборів. Знаєте, ми, що я відповім. Ну скажім, що Росія звернеться з проханням до України про приєднання Росії до України, Леонід Данилович.

    Кучма: Ну, може таке буть.

    Невідомий: Армаґедон, планета з планетою. Там Вулкан весь світ трусить. Але, так тихенько в деяких напрямках таких працював … на кожен, видовищі, говорив, там, де президента не можна підставлять … Оце ж йому … станція «Бі-Бі-Сі», «Голос Америки», «Свобода». Один попробував і ваша … була реакція, тобто. А я тихенько і … довів … виборів. І «Бі-Бі-Сі», і «Голос Америки», і через киян, гм, через бувших в ті часи рухівців. (Поснажав ?) її там. Вона зразу сидить - в хаті. Пока ми є, но, якщо. Купчинський, якщо захоче, то на третю (каденсію ?), то ми їх всіх там вгамуємо.

    Кучма: По Купчинському.

    Невідомий: Да-да. І він, що він, звідти там. У самій Росії він колись працював … А там у Франції, Лондоні уже інших почали нормально запитувати, тобто.

    Кучма: (Відправили ?).

    Невідомий: Так, ну от таку от, як козаки. Я колись був куратором по лінії МВС (на Луганщині ?). Хай воно … Я кажу: ви їм прочитайте пару документів … по інтернеті … може вам трошки (надує ?), тоді вже не до чого… (по вєсь сельванову ?) сама … Поїхав, правда отамана не було, був … якісь два, дві постанови про знищення. Пішли на вибори … інші - небагато, але стежать. Тобто. Ну так на Заході. Ви знаєте інтелігенцію … Я кажу: та в нас нема такого. (Де Голя ?) в нас нема. Піночета нема. І такого не потрібно (мілітарно ?). (Імпотента ?), що ж їм підробить. Навіть якщо (обрізання ?). Ну ось такий термін. Вірю в цивілізованого диктатора … інтелігентним художеством … тобто … як це … знать, щоб. Мені нічого не треба. Що, в вас є такі люди про яких ви не знаєте. Щедрі прихильники. Навіть ті, хто завжди будуть стоять на вашому боці. (пауза)
    Ну оскільки я Вас не бачив. Такий маленький, (коротка пауза) значить сувенір є. (певне збентеження) Є й немаленький! (підвищеним голосом) Я вже передав..! Якби (в січні ?) не передумав … Придумав маленьку кульку. Там, якісь, написав (кому треба ?). (пауза)

    Кучма: (нібито Кучма щось розглядає). О! То це таке!

    Невідомий: Колись побачив, що ви віддали … (далі запис переривається)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 5

    Про засідання Конгресу української інтелігенції, про Юлю, Ющенка та інше.

    (Леонідові Кучмі доповідає з деяких питань «невідомий», скоріш за все, керівник президентської адміністрації).


    Кучма: Дякую!
    Невідомий: Леонід Данилович, ти мені годину даш?
    Кучма: Так не знаю, там?
    Невідомий: Ну про все. Там було засідання в п’ятницю КУІну - Конгрес української інтелігенції там проводив. Мені перетелефонував, каже - там, що підтримка уряду, там відставка (Юлі ?) і так дальше. Це ввечері він передзвонив, обіцяв, шо там розібрався в якіхось. Сама головна була (…). Він сказав, що там була начальник управління. Саме більше там виступав. Тобто, ну це неправда, по-перше. І в мене завжди на такі заходи буває в Україні - внутрішньої політики (...). Унас там (Кісільковий ?) такий є.
    Кучма: (…)
    Невідомий: (Той факт ?), що участі, так дальше. На ній ніхто не виступав із наших. Звернення вони прийняли, ну, бо в пресі це пишеться, так дальше. Але звернення було досить (…) до вас – до президента, тобто ваша (прихильність ?). Президент (сказав ?), що, є там такий. Але люта, що людство. Ну нормально виважене рішення, я вам (…) так скажу. І саме головне, що цікаво було (президенту підприємствам ?) інформацію … був начальник внутрішньої політики там. І виступав саме більше. Ну без мене, без моєї, десь, погодження, таких речей не робиться. Крім того, що - такого не бува.
    Кучма: А та, шо (…) звонила, вона ніяк. Нема по закінченню, (так сказать ?). В нас її документи. В мене нема (союз розрахунку ?), а там дві вєщі, коториє дещо.
    Невідомий: З урядом?
    Кучма: (…) з нею.
    Невідомий: А (називає, нібито, прізвище) пише кілька звернень, що є промахи і каже ― Ющенко їх мабуть виправляє.
    Кучма: …(биваєт ?)
    Невідомий: Ну.
    Кучма: Тоді, як він, бач, він не хоче це робити.
    Невідомий: Він зайшов… я ж розмовляв, бо я ж то, та тоді говорив. Він прийшов та говорив. Я з ним не говорив, але так з оточнення. Десь так, я знаю, тусуються значить. Ну зараз в складній ситуації і не знає виходу, як це робити.
    Кучма: (…)
    Невідомий: Ну хай би, здасть віце-прем’єра, ну віддасть, звільнить. Зараз будуть звинувачувати, що він (здає ?) керівників. Зарплати (заберуть ?), там є за шо. Тобто розгубленості.
    Кучма: А він не знав, кого брав?!
    Невідомий: …Леонід Данилович, ну.
    Кучма: Він же знав кого брав. Я, я от, особисто, двічі з ним розмовляв.
    Невідомий: (…) я (робив журналіст ?).
    Кучма: Піди прочитай матеріали саміздату. Вся ця (преса?) завдає. От чорт, тільки сейчас там, там забрали (оті ?). Перше, всі документи підписував чоловік, вона не підписувала. Сначала в неї був наступ. По-друге, нам же тільки сейчас почали (…) матеріали, ці документи. Конєшно. Надо же … блокіроватся почалась, так сказать. (…) в світі боротьба з (…). А зачєм. Вони за рахунка братися - жодного рахунку… А хто тут. А справа туди (…) була давно. Вона й не закривалась і працювалось!
    Невідомий: Тому.
    Кучма: От сейчас, тільки, щось дали нам…Кіпр… як тільки Кіпр віддав прокуратурі ці документи. Все, так зразу є підстави для арешту. А так же просто арештувати за то, що є слухи та скажімо прольоти?
    Невідомий: Ну (про) розмовляють, так сказать, йдуть розмови за то (…), що просто обставини заставили вже сьогодні Юлю працювати на користь держави! Тільки обставини!
    Кучма: Слухай! Так ти што, охуєл што-лі? Хто тобі казав, що на користь держави працює? Вона працює блядь в свій…
    Невідомий: Там іде чітка тенденція на відмивання…
    Кучма: (Єсть ?)
    Невідомий: Ну а уряд…
    Кучма: Слухай! Ні за яких (чічів ?) не було. Вона ж ці кошти, які є за енергоринок (документів ?) … не відомо, по яких … вона (встановчу ?) платність і так далі. За вугілля, за, за, ето самоє, за мазуту, блядь, і за. Ніхто ж нічого не знає!
    Невідомий: (Міністерство такую ?) …інформацію.
    Кучма: Є (кілька). Взято…в законі (соціального ?) контролю. Билі крадіжки, а там тисячі тих самих - рахунків. Каже - як я? І за два роки не розберусь!
    Невідомий: Ну звичайно, куда воно ще.
    Кучма: Хай…
    Невідомий: …п’ятдесят, сотні мільйонів. Ну зараз проплата пішла… і мусів.
    Кучма: Проплата пішла, не настільки так, як декларується. А вони на бюджеті (оце ?) таких дурять.
    Невідомий: Ну саме… (наповнюється ?) бюджет…
    Кучма: Так нуль! Для бюджету нуль! І всі ці кошти вона десь (знімає?) і вони ж ідуть закордон… на... рахунок.
    Невідомий: Юлія, щось так…
    Кучма: Хто, я брав людину? Є ж …
    Невідомий: Прем’єр-міністр, звичайно!
    Кучма: І то кажуть, що він (пауза) грається в жмурки.
    Невідомий: (Тепер ?) приймати рішення.
    Кучма: (…) і тільки тогда приймати рішення…
    Невідомий: (Це робити ?)… Леонід Данилович.
    Кучма: Другим путьом.
    Невідомий: … якщо про це … ми ..працьовуємо конкретну … тобто (пашину ?) фабрику. Ми ще за півтора місяця запустимо (пашину ?) фабрику, яка (була ?), як то кажуть… не, не. Не гірше (від ?) …
    Кучма: Віктор, якщо хоче обличчя зберегти, так він повинен, блядь, офіційно … (пауза) І набрати тих людей, які, (блядь ?), здатні, блядь, ефективно працювати.
    Невідомий: Ну звичайно, що так! Грати в політику нема сили і змоги, й потреби! Президен є. То просто…
    Кучма: … і для чого принципами? З цими (пенсіями ?).
    Невідомий: … (морози, морози ?) і то правда, що він (гидотну ?).
    (Хтось із них): (Я же не так ?). … (ми туди фінансували ?).
    Невідомий: … за рахунки інших? (…). Швидше. Ну навіщо це все, так пока..
    Кучма: (…)
    Невідомий: … фінансовані.
    Кучма: Абсолютно.
    Невідомий: … (двадцять один ?) мільйон зняв в минулому місяці. Я був в відпусці…
    Кучма: … це (не фінансово?) ні наука, культура, ні на охорону здоров’я, (ні ?).
    Невідомий: … за виплачені пенсії. Хто його знає наскільки це можна було (в силу) до кінця року, (ні ?), щоб так (воно ?) …
    Кучма: Ну тим більше, що ми в прошлому році (погасили ?) шістсот дев’яносто заборгованості.
    Невідомий: (він ?)
    Кучма: Чи то цифра: (чотири ?) п’ятдесят, так що ми в ц.. прошлому році більше, більше заробили, ніж цей бюджет (в році ?).
    Невідомий: Ми же в зимою, фактично (загасили ?)…
    Кучма: (Да ?).
    Невідомий: До прем’єрства. Ну є ця проблема, звичайно ж вона дуже серйозна.
    Кучма: … (ПРИМІТКА: довге нерозбірливе речення)
    Невідомий: … Ну підписали
    Кучма: (в силі думка ?) прем’єр (блядь ?) ( в Росії ?) ну підновив він… (блядь ?)
    Невідомий: … (два грузини ?)
    Кучма: (Влілся ?) (дали 7 сек. нерозбірливо)
    Невідомий: … а він президент, це його основа, стержень держави. Все.
    Кучма: … можливо, як…
    Невідомий: Леонід Данилович і по податковій.
    Кучма: (Все-таки?).
    Невідомий: Там є один (прецедент ?)… Виник в районі, місяць (продержав від ?) …
    Кучма: (…)
    Невідомий: Я тут поклав інструкцію, що забороняє подавати інформацію … районною державною адміністрацією … тільки зі згоди … податківця … ну це ж, ну … перша посадова особа, ну якщо цього … треба сказати. (далі 15 сек. нерозбірливо)

    Невідомий: … Ну серйозно (слухається ?), ну трохи проблеми … я не хочу там нікого підминати, нормально працюється. Ну, коли йде процес протистояння, коли цей процес накручують. Вони й підприємців підминають…

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 6

    Розмова Леоніда Кучми із Гловою СБУ Леонідом Деркачем.

    (Увага! Ненормативно лексика (мова оригіналу!))

    (Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

    (самого початку розмови на стрічці не має)

    Кучма: Ну він же, значить (став ?), спочатку казав, шо ні.
    Деркач: Він знав (як ?) то було.
    Кучма: Коли тобі казав?
    Деркач: Я ж йому тоді здавалса, коли розібрав всіх.
    Кучма: Аа!
    Деркач: Я же влітку (…).
    Кучма: Да! Я єму запісочку (оставіл ?).
    Деркач: (Тєм лучше ?). (пауза) Там у нєво (янтарь ?), у нєво Рибкін бил. Сітуація там, (нє остался ?).
    Кучма: Гдє?
    Деркач: (В бабіл ?).
    Кучма: В якому плані?
    Деркач: Ну, там же (до бєлкі ?) (…), (блядь ?).
    Кучма: Я сєйчас Габрічу скажу, блядь, еті, оні по-моєму, блядь, (…). Я хочу ще розібратись (…), сам етіх, потокі контрабанди. (пауза) Так чи ні?
    Деркач: Вєдь оні , блядь. Іспугался, у нєво в банку (десяткі ?) тисяч (…) работать і (пєчалітся ?) (…). (пауза 5сек.)
    Кучма: Так! (пауза)
    Деркач: (Ну пока єсть ?). (гортання паперів, пауза 5 сек.)
    Кучма: Ну нормально, я це знаю, блядь, (сітуацію ?). А шо етому (хулі-то ?) работать.
    Деркач: Аа?
    Кучма: І одному, і второму запрєтіть, пускай анонізмом нє занімаются.
    Деркач: Значіт, ми сєйчас работаєм в єво банкє, там задача, (… …). Вот, а раньше там же ж 7 чєловєк, счас другая організація. Тє, міністром договарівалісь, шоб мнє напісалі заявкі, і такім образом полностью тогда с (Варашипніковим ?) (пауза) (Такі ?). А полностью ето кабінєт міністров. Значіт, ми там (задавалі нєсколько ?) п’ятнадцать, восемьнадцать с (Габрича ?). Вот. (Чьо там ?), сдєлалі дома, шоб нікакіх там (двіженіє єсть ?). Ну ето нам поменьше.
    Кучма: Правільно!
    Кучма: Но он пообєщал, шо нє будут виносіть. Там ще.
    Деркач: (…). Ну счас всьо дєлают для тово, штоби полностю разбіть еті правітельства. (Для Алєйнічєв ?) отдал (…), он же вернулся с Бєльгіі, (пауза) (Шамілюхов ?).
    Кучма: Ну, (комуністич ?).
    Деркач: Да, (…). Вот ето. (пауза 15 сек)
    Кучма: Етот хуйньой занімаєтся, блядь!
    Деркач: Чєво?
    Кучма: Разборкамі с Олєксєєнко.
    Деркач: (підвищеним тоном ) (Дашед ?)?
    Кучма: Конєшно!
    Деркач: Зачєм?
    Кучма: Ну как зачєм, разборкі, блядь! Я (…) Кравчуку. (Значить ?), Раду Національної безпеки з тим, просив Даній, блядь, нагадувати. (Тіла ж нєту такова ?).
    Деркач: (підвищеним тоном) Леонід Даніловіч, да я с нім на (…).
    Кучма: (перебиває) А чьо ти, блядь, обискі в квартіру етой (Лучєрановой ?).
    Деркач: Уголовноє дєло!
    Кучма: Какоє уголовноє дєло?
    Деркач: Ну какоє уголовноє дєло, оні пропускают (нєдера с ?). Леонід Даніловіч! (Кучма перебиває майже криком)
    Деркач: (підвищеним голосом) Да ну, нєчєво я нє!
    Кучма: (грубим тоном) Всьо!!!! (пауза) Кончай! Давай, давай слєдущій!
    Деркач: Ну зачєм так, штоби Алєксєєнко, ну тисячу раз, (а ліквідієнко ?) ето нє нужно.
    Кучма: Нє нужно. Павлуша наступіл нам на хвост, блядь, банєчкой займаєтєсь, тєх (шари ?) должни заніматся.
    Деркач: Да пусть занімаются!
    Кучма: Ну кто занімаєтся? Блядь.
    Деркач: Ну хто ж ще на мене?. (пауза 5 сек.) На хвост , я только подати, кому-то, ну й понятно десь.
    Кучма: Слухай! Ти в суботу дивився, ч я то не дивився на еті, только (Нєдєра ?), а Нєстірєнко - журналіст, которий раньше, (пауза) как то називался в пєрєдачє.
    Деркач: Вєдь, я ж тє.
    Кучма: (…)
    Деркач: («Погляд» ?)?
    Кучма: Да, («Погляд» ?)! Ну ти дивився чи ні?
    Деркач: По Кисілю?
    Кучма: Конєшно!
    Деркач: Да! Значіт.
    Кучма: А чьо ето ви, такіє матєріали? Пєрєдал, блядь, Деркачу малому.
    Деркач: Я нічьо нє.
    Кучма: (перебиває) Там же рядом етот самий, блядь, (пауза) і Кравчєнко.
    Деркач: Кравчєнко, я нічьо ім нє пєрєдавал, нікакіх.
    Кучма: (криком) Нє давал!!!
    Деркач: (…) нє пєрєдавал.
    Кучма: Он же, слушай, (Драч ?)! Чьо он, блядь, подайот, ето ж Андрєя передача. (пауза) Ти шо хочєш, блядь, шоб Кравченко знову тєбя на хуй послал, і с тобой больше нє здоровался, ілі как!
    Деркач: Леонід Данілович! Ну чьо такоє тут, я, я чьото там Кравчєнко. Ми с Кравчєнко в нормальних отношеніях!
    Кучма: У нормальних отношеніях, когда твой синочєк нє, нє показивал вот такіє матєріали. (пауза) Ну как же етот, шо ви охуєлі штолі, блядь!
    Деркач: Я сказал, штоб оні вирєзалі буквально етот.
    Кучма: (криком) Ну ти шо ж (за еті ?), показалі по всєму телєвідєнію, украінскому, блядь. По государствєнному каналу. Йоб твою мать! Я же сколько раз, блядь, вигонял Деркача малого, блядь, із етого самого. Єщьо раз ти іх отдав, блядь. (пауза) А єслі со мной, блядь, там же счас Долганова нєт, заместітєлю, ісполняєт об’язанності. Он, а (шо ж ?) мєня взялі за горло, блядь, і (я срєді ніх ?). Нє імєл права показивать! (пауза, далі крик) Я ж на Юлю давіл, я нє знаю, ето ж прєдставіть, (ето бил) народ. (Он бил знаю де ?). Це ж просто його надо на (мєсяц ?).
    Деркач: Ето всьо на самом дєлє говоріл.
    Кучма: Шо ти (…), блядь, я, поїхали, (сварки ?). Нєт, блядь, (Жернавскій ?). Льонь! Шо ти, слушай, шо у вас, блядь, творітся? Єслі на государствєнном каналє Кісіля показивают рядом с етім самім, блядь, із Кравчєнко, блядь. Так можно показать ково, ково угодно, блядь. (пауза 7 сек.) Це ж (ужас сказати ?). (пауза) Как народ, блядь, еті самоє? Шо (хіхікнув), шо ето прєзідєнт дєржіт, блядь, міністра, которий с уголовнимі людьмі (работал) обнімаєтса. Ето (чьоб ?), откуда , шо в Нєстєрєнко, блядь, общєствєнний деятель слєженія, блядь, (єздіт ?) Кісільом.
    Деркач: (Данєнко ? або да нєт ?) у мєня нікакіх етіх.
    Кучма: А гдє же то оні взялі? …
    Деркач: Ну (значіт ?).
    Кучма: (криком) (Для чєво ?). Ти знаєш, гдє оні взялі!!! Он же дал пльонку і забрал пльонку, блядь на тєлєвіденіі пльонкі то нє осталось. Я попросіл, щоб я.
    Обидва: (викрикують по кілька слів)
    Деркач: У мєня нікакіх нєт, гдє там, (кому-то ?) (отдавлял ?), (каму нє поздравлял ?), кому вручал старший. У мєня нєт пльонок, я нє хожу туда, нє снімаю. Оно мнє нє нужно, Леонід Даніловіч! Ви меня правільно поймітє. Ну нічєво етово нє (сдєлал ?).
    Кучма: (…) Слушай! Я тєбя (…) понять уже (…), ніхуя понять нє могу, когда такіє, блядь, проколи дєлаются! (пауза) Ти нє знаєш Кравчєнко, мнє (чєхі ?) зашлі, сказалі.
    Деркач: (Ксанич ?).
    Кучма: Ето же нє знаєт Кравчєнко! Он, бля, вообщє с ума сойдьот. Тєм болєє, блядь, как-то, впєчатлєніямі там.
    Деркач: (Єдєм , в етой?).
    Кучма: А тут єщьо (…). Докумєнти можеш оставіть!
    Деркач: Да нєт, я буду, показивать іх всєм.
    Кучма: Нєт, докумєнти можеш еті нє тащіть, а оставіть!
    Деркач: Но тут много докумєнтов! Тут лучше говоріть, етот (… …).
    Кучма: Ну, в четирнадцать трідцать! (далі кілька слів нерозбірливо).
    Деркач: Леонід Даніловіч! Я нікогда, ніково, протів ково, нє работал, і протів вас, (слушайтє ?)…
    Кучма: (криком) Прі чьом тут. Прічьом протів мєня. Ну єслі б, возглавляєт, слушай, твой син. Я тєбє сколько раз ето говоріл.
    Деркач: Ну я шото знаю, да понімаю. Нікакіх матєріалов, нікому, нічєво нє даю, і шоб ви самі понімалі …
    Кучма: (криком) Ну откуда матєріали, от етот?
    Деркач: (підвищеним голосом) Ну, (от єво ?) знаєт, откуда у мєня еті матєріали. Я вам скажу в четирнадцать трідцать, откуда оні взялі. Но у мєня нєт, насчьот.
    Кучма: (перебиває) Ну так, шо в тєбя нє хватаєт (ті шо ?), блядь, шо нільзя показивать для Кравченко. (пауза)
    Деркач: Ну тє же (отдают ?). Я разбєрусь! Я чєсно говорю! У мєня. Я ні, я ні (про дунаду ?), какіє-то там, торжества, гдє, што …
    Кучма: (пару слів нерозбірливо)
    Деркач: Харашо!

    (Деркач або й разом виходять з кабінету)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 7

    Про газету «Сільські вісті» та низку інших питань.

    Леонідові Кучмі доповідає керівник Державної податкової адміністрації Микола Азаров.

    (Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Азаров: Лєонід Даніловіч, так виходіт (…). Значіт, по «Сєльськім вєстям». Трєбуєтся просто ваша указівка, значіт. Етот же дурак Олєйнік. К нєму прішлі, спокойно єму говорят, што так і так, два мільйона ж должна ета «сєльськая жизнь». Ти о чьом пєчатаєш ? А нєкоториє (друковать ?) ето как (…). Єслі ти будєш продолжать пєчатать, так, ми ж значіт (звернемо ?) … всі ці (пі-сі ?). Порядок, такой закон! От.
    Кучма: (Угу ?).
    Азаров: Ну шо ти, припиняй! Тогда у нас всьо, вмєстє со своімі нє будєт. Ну (норманци ?). Я заходіл к Павловой. За чью та, Олєйнік, комуто єщьо.
    Кучма: Олєйнік ?!!
    Азаров: Да.
    Кучма: Він шас у наших …(з деньгамі ?) находіт.
    Азаров: Ну вот, я Владіміру Міхайловічу сказал: ти доложи вєрно презідєнту, штоб он знал. Вот такой он поганий чєловєк! Нормально (розмов.. ?). Оні насчьот всех іх долгов (покоїлись ?). Вот, ето.
    Кучма: Ну, я там написав доручення в, значить, Жулінскому, хай.
    Азаров: Да, ну то!
    Кучма: Я ж думаю, що Жулінский, вистачить розуму.
    Азаров: (перебиває Кучму) У мєня такоє прєдложеніє! Значіт, у нас же, уж єслі началі давіть, ми должни прідавіть!
    Кучма: Я ж Жулін.., я Жулінскому чітко сказав.
    Азаров: Шаг впєрьод, шаг назад, он просто, так сказать.
    Кучма: Та ні! Ну його треба задушити в радє.
    Азаров: (Возьмьом ?) такую лінію, значіт, (про Крим ?). (пауза) Лєонід Даніловіч, єсть собі бюджет, так. У мєня (всє іх ?) суперечкі ідут в таком планє. Значіт, у нас установлєн порядок фінансування в етом году, значіт, которий ставіт, наше фінансування завісіт от дохода в бюджет. Значіт (…), (он граєт ?), всьо должно бить, так сказать. Такім образом сдєлано, штоб ми ходілі і просілі. По чьєй то постоянно (ета ?) (крьопкуш ?). У нас же резолюціі єсть, (діректіви ?) діють і порядок фінансування. (пауза)
    Кучма: (Пєтров ?).
    Азаров: (…) завести діючий порядок фінансування. (пауза 25 сек.) Чєрєз п’ять мінут откриваєтся міровой чємпіонат молодьожи по кік-боксу, я там прєзідєнт, там же самоє, дєла
    Кучма: Ето ж надо, шоб, ето самоє. (пауза) Значіт, тут же бланк єсть спеціальний.
    Азаров: Ну, (…), он же вообщє, (відіш ?), дєла. (пауза) Тєпєрь, значіт, по слов’янству. У нас счас (Тімах ?) со Стельмахом договорілся. Што (іх ?) бєзпокоіт? Я єму сказал, давай ми с тобой расчітаємся счас с (Ковальчєнком ?).
    Кучма: Вот ето самоє главноє!
    Азаров: Да, (і тЕрмінал ?) прошу. Стельмах, от в єво каналє (рябошишов ?). (пауза 13 сек.)
    Кучма: Я ж (дав ?) єму (Колоянич ?).
    Азаров: (Да оні мнє сразу ?) (новодєльца ?). Я скажу, у мєня со (Стельмахом ? або Cпінахом ?) проблєм особих нєт.
    Кучма: (Да ?), толковий. То, прошу забезпечити у каналі.
    Азаров: Да. (пауза 4 сек.).
    Кучма: (схоже на те, що Кучма пише і вголос повторює - «у каналі», далі шарудіння паперу і каже, нібито, (Драч ?))
    Азаров: Тєпєрь же оні, значіт, вот (по окр ?) зовнішніх волн, так. Там сєрйозная справа і оні мнє єйо ламают, (пацани ?). Значіт, я нє очєнь хочу сорітся с (Уліним ? або Суліним ? чи Туліним ?). Нам надо постанову, которую ми прінялі – отмєніть! Потому што у нас всьо (видєлєно ?), (просто ?) (отдєлєніям ?) відповідать. Но я ж досконально разобрался с етім вопросом. І ета постанова, которую ми прінялі, я на всєх іх законно, я вам могу показать всє бумагі. (пауза) Іначє, ми іх (держав про нєво Зімов ?). Оні (на шею іх обвілі ?). Ющенко.
    Кучма: (перебиває) Так давай я іх указамі звільню! А на тєх, (шо надо ?) (нє людьмі ?). Ну напішу Ющєнко, прошу задусить (щєнкамі ?). (пауза 7 сек.)
    Азаров: (…) счас забірают (же ?) дєпозіти іхні - в валютє. Так, Віктор Андрєіч (нє пожалєл ?) (чь я то ?), шоб мнє (Виворяхін ?) сдєлал всьо, што я по тєлєфону. Оно вєдь, развє так (нєкоториє вєщі ?).
    Кучма: Так! Єму контроль, якшо нєт, значіт. (пауза)
    Хтось із них: (…) (пауза) (Пєтров ?) (далі шарудіння паперу)
    Азаров: Тєпєрь ото, о чьом ми сєводня говорілі, Лєонід Даніловіч, по мазуту. Нас бєзпокоіт проблєма, в том чіслє і (Мазутнафт ?). Знаєтє, шо творітся, якшо срєдняя цена (ім таково розу ?) на митной тєріторіі Украіни промиваєтся (в інтервальний ?) мєньше п’ятсот, а тисячу (трісот ?) грівєнь за тону (…) (чєрєз маркі такіх по мазуту ?). По (пянрич ?) підприємству мазут (вирінулі ?) на украінской … (то Турція ?) (потєряєт ? або потєряла ?).
    Кучма: (У хім ? або Юхім ?) хай йде!
    Азаров: … (до ?) п’ятісот грівєнь за тону. Я просто, штоб ви далі указанія уряду, фондам доручіть факти (які сьогодні ?) … і так далєє. Ну, можно говоріть (на розглядах ?). Хай думають всьо-такі! (пауза 6 сек.)
    Кучма: (притишеним голосом) Ющенко (прошу ?) вибачитись з ним.
    Азаров: Да, пошол, договорілісь (всьо кого?). (пауза 5 сек.)
    (далі чути голос когось третього: нерозбірливе коротке запитання, на що Кучма відповдає «Заходь!») (пауза 5 сек.)
    Азаров: Лєонід Даніловіч.
    Кучма: (перебиває) Только (наш ?), надо ж мій виступ, шоб вони не отдавали повністю (там ?) (пауза) і до тебе.
    (знову звучить голос третьої особи, схоже на те, що президентові принесли на підпис якісь документи)
    Кучма: Ну от, виступ там, коли з (енерго ?) (…) (чи що ?). Які моменти.
    Азаров: Основні моменти.
    Кучма: (…) І там, де я вже черезчюр на уряд наїжджав, по скромніше.
    Азаров: Ну да. (далі знову звучить голос третьої особи, яка, очевидно, після підписання Кучмою паперів, виходить з кабінету)
    Азаров: Лєонід Даніловіч, вот.
    Кучма: Чьо?
    Азаров: (Вот ?) етот хочєт со мной канєшно (с Уліним ? або Суліним ? чи Туліним ?) обслєдованія. Но, вот ета постанова уряду (одна тисяча сто дєсять), (под которой Махаял ?). (Значіт, ту котору ?) (про мєня ?) он разсказивал, как єйо (Смолєнко ?), хотя я єво нє знаю. (І ми єво ?) (…), когда тормознулі там, наложилі (в волотіморовє ?) рахунки. Ми виявілі схєму, по которой сгонялісь всє еті гроши. Сгонялісь оні чєрєз (сістєму півовєдов ?). (пауза) К сожалєнію, висвєтлілісь нє с лучшей сторони …
    Кучма: (Она ж, она ж ?) свінья, блядь, ти же (…). (Дальший суд ?).
    Азаров: Мільярд п’ятсот двадцать сємь. Я, шо ж ми ще з ними дораховуєм, взаіморасчьот суб’єктов государствєнново, вот етой (діяльності ?) (дип склади ?). (Лєкарствамі ?) (…) (расчітано ?) (…) насчітиваєт, там дєв’ятка і так далєє, і так дальше. Поетому, я думаю, шо надо відмєніть ету постанову. Я ім заслав офіціально нєдєлю тому назад. Вот! Значіт, (карусєль ?) (…) (зєльоная ?). Ну, я ж, с фактамі показиваю. (Шось встановою ?) по розпорядження уряда до двох тисячі столєтія надо відмєніть. (пауза 34 сек.)
    Кучма: (схоже на читання) «Я пішла, (Піскун ?), прошу (додаткової)», значіт.
    Азаров: Ну отож.
    Кучма: А там він писав в бюро рахувань. (пауза 20 сек.)
    Азаров: Лєонід Даніловіч. Єщьо такой вопрос. Значіт, (в сімєліри ?) прошол законопроект про (запобігання, так сказать ?) (противодію, значіт, діям ?) (організації відмивання ?) (…) шляхом учинення злочину … Я устанавіл (…), єсть указ прєзідєнта, так, которий опрєдєліл основниє (намрямкі ?), работалі там.
    Кучма: Правільно!
    Азаров: Так. Ми создалі соотвєтствующєє управлєніє, структури, коториє (пауза) для дознанія етіх вопросов (у нас тут ?) (…) (є тово ?). Пропонуєтся створіть (в сістєму ?) міністєрства … в міністєрствє фінансов спеціальний підрозділ. (пауза) Шо воно діється, для чєво.
    Кучма: Нє торопісь!
    Азаров: Вот. Нєт, так, завтра будєт … (раздвігатся ?) (…). Я прошу вас наложить на, рєзолюцію. (пауза) Там уже Ющєнко: прошу врахувати, ілі, шо там. Ну я напішу шо ето, нє доцільно.
    Хтось із них: Єсть.
    Азаров: Так ми подготовілі … вашего указа (закон соціальний ?), для чєво дєлать, нє додєлать, а. (пауза 15 сек.) Лєонід Даніловіч, значіт, што єщьо такоє, послєдній вопрос і я пошол. По второму вопросу я на слєдущій раз. (пауза) Значіт, я, к сожалєнію, должен вам ето говоріть, потому што (СєрЯда ?). Значіт, Бакай, по одной схемє і такіх фірм нє мало. Уже існує полгода. (…) (трідцаті мільйонов ?). То ім поставят. (нерозбірливо кілька слів)
    Азаров: … (інтєрєсу ?) Украіна випускаєт (вєксєля ?) (…). Бєрьот іх (укр-радіо-лютич ?) (пауза) … добича, заключаєтся договор с (украінскім ?) целєвой на одново із, страховую компанію, которую возглавляєт там (Хрустовін ?) … (восємсот ?) сємдєсят мільйонов рублєй. Тє ім … процент должно, (отдайот вот еті ?) вєксєля под другую бумагу. Ета страховая компанія трідцать трі мільйона продайот (от ето ?) … структури, значіт, із контом восєм-сємь процентов. Чєтирі мільйона (у нас ?). За чєтирі мільйона вєксєля - продайот (за дєсять). Посколько всьо ето ідьот … (нерозбірливо 6 сек.) которим оні і продают еті вєксєля. Вот на етом етапє ідьот виємка живих дєнєг із-за торгового (…) Украіни.
    Кучма: Чєрєз Укргаз?
    Азаров: Чєрєз (Укргазплан ?), да! Укргазбанк платіт еті вєксєля, вєксєль (мнутся ?) по дев’ятнадцать мільйонов. (Ето Могіля ?), а тот Сорочєнко етому (арландай ?), значіт, (дватцать чєтирі ?). (Вікур ?) просіт п’ять мільйонов, а …
    Кучма: (Вообщє ?), хуй на жопу блядєй.
    Азаров: І такім образом … (кілька нерозбірливих слів)
    Кучма: (перебиває) Слушай, бєрі за жопу блядєй.
    Азаров: Значіт, Леонід Даніловіч, ето же блядство (блядноє ?).
    Кучма: Кстаті, я етот банк, блядь, ето, он мнє ж, уже ж в (каталог ?) жаловался, блядь. Шоб туда чєрєз нєво пєрєчіслял деньгі в Туркмєнію, а он, блядь, ніхуя, (нє откажусь ?).
    Азаров: Да. Поетому, єслі оно добро дайотся?
    Кучма: Даю добро!
    Азаров: А я бєз всяково шума начінаю, вот ето, всю кампанію. У мєня (сини ?) сжати ... (Тімчєнко ? або Чімченко ?).
    Хтось із них: Вєдь єво син Паша в Совмінє (…).
    Азаров: В прінципє, он прішол в Волгоград (позволілі єму ?) (… …). (пауза)
    Кучма: Ну слушай. Придушилі єво. Ето ж чєловєк Бакая, кстаті.
    Азаров: Совмін, да?
    Кучма: Совмін!
    Азаров: Ну я єво, (с нім ?) …
    Кучма: … нєкій палєц, бля.
    Азаров: (За намі ?) Волков, (…).
    Кучма: Даві !!!
    Азаров: Да, харашо. (пауза) Леонід Даніловіч, єщьо хочу отпросітся у вас. Возможно, мнє в п’ятніцу потрєбуєтся сьєздіть на Родіну на дєньок.
    Кучма: Харашо!
    Азаров: Я в п’ятніцу поєду, в воскрєсєньє вєрнусь.

    (на цьому розмова завершується, Кучма і Азаров обмінюються ще кількома репліками, Азаров прощається і виходить з кабінету)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 8

    Леонід Кучма розмовляє з тодішнім Головою СБУ Леонідом Деркачем та ще кимось третім. І вони разом переглядають документи, підготовлені СБУ.

    (Запис зроблено у червні 2000 року)

    (Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Кучма: Счас я етому самому сказал.
    Невідомий: Деркачу?
    Кучма: Деркачу! (пауза) Я ж єму (…). (далі Кучма через переговорний пристрій запитав, чи прийшов Деркач і, отримавши позитивну відповідь, розпорядився, щоб той заходив)
    Деркач: Здраствуйтє!
    Кучма: (відразу запитує) Так шо с тім Елькорич, ілі как?
    Деркач: Єльцовим?
    Кучма: Єльцовим!
    Деркач: Значіт, (…).
    Кучма: Там же …
    Деркач: Я же говоріл, я ж єму дал, сєводня даже бумагу.
    Кучма: Я ж віжу, шо то твоя бумага!
    Деркач: Вот, значіт, єво напугалі там, звонілі, значіт, от етот, што … і он убєжал в (Гарабамєш ?) к мамє. Сейчас он крутітся там.
    Кучма: Значіт, он уже, вже в Жені, (постоят здєсь ?).
    Деркач: Вот і (Сад Вакіров ?), етот звоніл мнє нєсколько раз. Женя, блядь, я нє знаю, но может бить чєрєз нєдєлю. Ну єслі шото надо на Гонгадзе, я нє знаю. Ми далі (…). (назвав ніби абрівіатуру установи)
    Хтось із них: Туда прямо. Так, там показано п’ять.
    Деркач: І по (Бутінкову ?) сразу.
    Кучма: (Гонгадзе ?), (ето), пісал (в шуб ?).
    Деркач: (Я с нім бил ?) (в комуніста ?) Петровіча, шоб оні там.
    Хтось із них: Задніцу надавілі!
    Деркач: У Плужнікова висєлілі, і сказалі, шоб он, єслі (тот ?) (заніматся на комп’ютерє ?), для нєво там (…).
    Кучма: (А гдє ж ?). Там (прокол же ?), (і сдастса туда ?).
    Деркач: Поетому вот такая.
    Кучма: Ти (..лю ?) сказал ето, да?
    Деркач: Я (тєлєзама ?) позвоніл, (болту ?) сказал, єслі шо надо.
    ? Кучма: (Шо надавіл тогда ?).
    Деркач: … шоб офіціально бил докумєнт.
    Хтось із них: А (етот ?), (чуть шо ?) (…).
    Деркач: (Но откуда ?). Єму позвоніл по тєлєфону, вот. Што, єслі ти, (нє забєрьотєсь ?), заніматся с етой хєрньой, так ми тому другому отдадім. (пауза) (Ето шльот вам ?), буквально чєрєз п’ять мінут … (шо он остался, забйот іх ?).
    Кучма: (починає емоційно щось говорити, Деркач зупиняє його)
    Деркач: Значіт разбєрьомся, счас разбєрьомся! Пєрєхвативаєм дєло! Я, (і оні што-то доказивать ?), ето ж (Плотніков ?).
    Кучма: Слушай, у нас газети етім вистачить …
    Хтось із них: Шо нєт?
    Деркач: Двє сєкундочкі!
    (можливо, що Деркач дістає підготовлені документи, оскільки через певний час присутні будуть переглядати «розшифровки» підслуханих телефонних розмов)
    Невідомий: Ну, а Гонгадзе бил на ставкє в Юлі нашей.
    (далі дуже тихо ніби в іншій частині кабінету протягом 5 сек. звучать нерозбірливо голоси, прослуховуються слова: «а Васька ждьот ?», «чєм пісать», потім пауза 17 сек.; після цього знову звучать нерозбірливо кілька слів, і знову пауза 10 сек.)
    Хтось із них: (Блядь, Захаровіч ?), тут! (пауза)
    ? Невідомий: Це розформував Потебенько (пан-габодов ?), добро тільки двадцять п’ять. (пауза)
    Деркач: (Шо би тєх ?). (пауза 6 сек.)
    Кучма: Я нє знаю. (Хто цим ?) (зендагі ?), блядь, Сєміноженко.
    Деркач: Должни.
    Кучма: В, Олєйнік там. (пауза 5 сек.) (кашляє)
    Деркач: Шо ето за кашель такий?
    Кучма: (Да нічого ?).
    Деркач: (сміхом) От ето (етово слова ?).
    Кучма: (…) (очкі ?).
    Деркач: Отаково симбіоза я єщьо не бачив. Степан Хмара, Григорій Омельченко і Юля. (пауза 12 сек., шарудіння паперами)
    Хтось із них: І єщьо какая-то женщіна.
    Деркач: Ну тож у ніх. (накладаються голоси, пауза 7 сек)
    Кучма: Ето надо же ж!
    Хтось із них: (Семєльоне ?). (пауза 13 сек.)
    ? Кучма: Охо-хо-йой-йой! Там (…).
    Деркач: (сміхом і задоволеним голосом) А, а ви подивіться, як він з нею розмовляє, як з любовніцей.
    Хтось із них: (читає, прослуховуються слова: «я дивлюсь», «надієнько»)
    Хтось із них: Ой, (бля ?).
    Деркач: Как всьо ето подивишся, шо, як воно вокруг там, (з низу ?). Як чєрві. (пауза 9 сек.)
    Кучма: Я думаю послє двадцать п’ятово, послє (побєди ?) она будєт єщьо воспріімчівєй. (пауза 11 сек.) Омельченкіна … я тебя прівєтствую.
    Деркач: Угу!
    Хтось із них: (нерозбірливо два слова - схоже на нецензурну лайку)
    Деркач: А там далі почитайте. (пауза 7 сек.)
    Кучма: Ой-йой-йой! (пауза 32 сек., шарудіння паперу)
    Деркач: Там, по Піховчек до вас, коли ви його визивали, там корекція була, ну там почитайте! Він позвонив Медведчуку, той - приходь до мене, подумав, я тобі скажу, як себе вести, там. (пауза 4 сек.)
    Кучма: (По ?), сходіл Сєрьожа (Полковскій ?), (етому чьо ?) получілось … (пауза 17 сек.) А ето он чьо свою запісь навєрно оставіл. (пауза 15 сек.)
    Деркач: Угу! (пауза 1 хв. 17 сек.)
    Кучма: (Еслі б я ?) от етіх людей …
    ? Невідомий: Нє, ну я тоже (тут ?).
    Кучма: Прігнісь, прігнісь.
    ? Деркач: Он тоже (із ради ? або зрадив ?). (пауза)
    Деркач: Лєонід Даніловіч, Піховчек намі полностю управляєм. (пауза) Он в свойо времья провалілся і єво можно било прівлєкать, он получал в амєріканцов бабкі за інформацію. Ми єво прєдупрєділі, он (…). (пауза 20 сек.)
    ? Невідомий: Ето Мєдвєдчук, да, когда-то.
    Хтось із них: Угу.
    Деркач: Ну шо он прієдєт ко мнє (чєрєз десять ?), пєрєговорім, а потом поєдєм дальше. (пауза 10 сек.)
    Кучма: І Марчук с німі?
    Деркач: Угу!
    Кучма: І Марчук знаєт, шо он на етом самом (…) провалілся, да?
    Деркач: Нєт! Марчук нє знаєт! Вот, в прінципє єво, всє еті єво двіженія (пауза) (магнітом ?) … (пауза 1 хв. 55 сек.)
    Кучма: У Нью-Йорк, піздєц.
    ? Невідомий: Ето с кєм он разговаріваєт с Єльчуком етім?
    Кучма: Угу! (пауза 5 сек.)
    Хтось із них: (читає - нерозбірливо кілька слів)
    Хтось із них: Да, (Аронян ?).
    Деркач: В смислє? Пусть ідьот он в етіх всєх дєлах, (ета ?). Я знаю, (єйо ?) там, с (Тернавской ?) дальше шото там. (пауза 20 сек.)
    Кучма: Ха-ха. Я тєбє, к етому говоріл, ти (срєді ?) послєднєє врємья дождєй етіх. (хіхікнув, пауза) Я єму сказав (…) ко мнє пойдьош прєс-сєкрєтарьом, блядь. Я не питав, іспугался, тебя за (Курільніцу ?), в етом самом … (сміється)
    Деркач: Ето он там.
    Кучма: (сміється)
    Деркач: А там же етот, Волков подключілся, шо нахер тєбє надо.
    Кучма: Ну да, ну да! (пауза)
    Деркач: Нєт, ну правільно от ви началі с німі потіхоньку іграть. Оні счас, оні уже дьоргаются, оні нічьо нє соображают. (Кучма хіхікнув) Ви одін дєнь дєлаєтє рєшенія, потом єво нє продолжаєтє і ідьотє чуть в сторону, і начінаєтса дьорганьє.
    Кучма: Оні ж, холодно, блядь, одєваются, а я (согрєтим ?).
    Деркач: Ага!
    Кучма: А вот тут (с Коробєртиха ?) (самалєл ?). (пауза) Вони ж. (пауза) Та кудись, там. (пауза 38 сек.) Он, кстаті, он со всємі іграєт Піховшек, (здєсь ?).
    Деркач: (голосно сміється) (Я єму ?) нагадував, подсказивав, шо пойді вот, затраві вот ето, блядь, шо оно будєт. А потом смотрім, как оно реакція туда расходітся. (пауза 7 сек) Он хочєт Горбуліна чьото витащіть в штати. (пауза) Счас (Колесніков ?) с етой, с етімі (вирєшіл ?), шо он хочєт (от нєво). (пауза 25 сек.)
    Кучма: …
    ? Кучма: Находіт, (наносіт ?) новості, Пінчук нє ходіт, носіт, получаєтся колєктівізм. (пауза 21 сек.)
    Деркач: Там счас, я слишал вчєра, как он ето, шо вродє Суркіс і Мєдмєдчук (подарілі Льонє ?) квартіри больше.
    Кучма: Ну (Шатилов ?).
    ? Невідомий: Ето кто-то?
    Кучма: Аа?
    ? Невідомий: Ето кто-то говоріт?
    Деркач: (А одін ?) (водку кушал ?), ну, еті … роблять, шо, коли то там, розпускає такіє слухі. (Ну ?) еті. (пауза) Как будто, (іх нє ?) … (пауза 10 сек.)
    Кучма: (нерозбірливо 8 сек.) (пауза 26 сек.) Да, пов’язалі, блядь, нє завісіт. (хіхікнув)
    Деркач: Аа?
    Кучма: (можливо читає) (Нє хрєна мнє ?) нє вєрят.
    Деркач: Ну потому, шо, он дєржіт … Оні всє на нєво, нє подпускают к сєбє.
    Хтось іх них: Правільно дєлают! (пауза 34 сек.)
    Кучма: (читає) Шоб я (…), шо же ето. Юля полєзний чєловєк, шоб она всєх етіх …
    ? Невідомий: (Ну ето ж ?) (надо ?).
    Кучма: … остановіть. (пауза)
    Деркач: Ну он такой малєнькій провокатор, а потом із етово (…) растасківаєт. (пауза 42 сек.)
    Кучма: … на статтю ету.
    ? Невідомий: Жєнщіна! (зітхнув)
    Деркач: А тут Піховшек с женщіной, да?
    Хтось іх них: Угу!
    Деркач: А (конверту жде ?). Шо він не (задовольняєтся ?), і Кравченко, (ілі ?) (…) (Путіним ?). (пауза)
    Кучма: (Гарбулін ?) (пєнсіонєров ?) (же ждьот, блядь ?).
    Деркач: Нє, ну я (нє знаю ?), ну оні обсуждают, шо вже пора с німі разбіратса. (Ето у нас ?).
    Кучма: Вяхерєв зацепілся за Юлю (… …). Мнє просто расказалі, шо з (Захарченком ?) (нєту ?) матєріалов, (плюс сюжети ?) (на ватира ?), (Рєбчінов ?), шо, блядь, с етім, блядь. (далі читає) … (всі оні наши ?) … (пауза 14 сек.)
    Кучма: А шо ж то за женщіна, тєлєфоном?
    Деркач: А ето у нєйо, ето, по-моєму, она в (нєк ?). (Карнаум ?) бил с нєй очєнь, актівно общаются і єщьо прі прєдвиборной кампаніі.
    Кучма: (… …) я встречаюсь раз в мєсяц. Нє, я, я просто, шо піздьош. (У Ємця ?) матєріал. (Пєтру ?) … шо ж, і тєбя снімают.
    Деркач: Да. Ну, єслі прєзідєнту надо, так он сніміт!
    Кучма: Да ето (сніг ?).
    Деркач: (нерозбірливо кілька слів, пауза)
    Кучма: (напевно читає) Наталя, … (пауза 22 сек.) У Наташи етой (саматож ?). (пауза) (В етой?).
    Деркач: Угу. (пауза 13 сек.)
    Кучма: (напевно читає) (Я нє імєл, так от ?). (хіхікнув)
    Деркач: (сміхом, задоволеним голосом) Для Суркіса ето почітайте, тут іх.
    Хтось із них: Шо (Піховшек ?) … (пауза 33 сек.)
    Кучма: Тігіпко (…) у нас (сухом у бога ?), блядь. (пауза)
    Деркач: (…) мєжду прочім, сітуація сложная, срєді ніх.
    Кучма: (підвищеним голосом) (…), а какого ти хуя, блядь, дал по, по етому самому, по (…) в поддєржку етім чєрнолобим!
    Деркач: Так (ви по ?) (стальнік ?) - вибросіть!
    Кучма: (криком) Да ти што ?!!
    Деркач: (підвищеним голосом) Ведь, Леонід Даніловіч!
    Кучма: (криком перебиває) Да ти што ?!!
    Деркач: (криком) Леонід Даніловіч! Я вам прінєсу, вашей рукой сдєлано, ну!
    Кучма: Да, дай (…)!
    Деркач: Харашо! Нєт, так я вам чєсно говорю! Ви спросітє у Володі, я ж Володє отдал, у нєво, у Володі ета бумага. Клянусь, шо он, я ж, чьо ж я, дУрєка буду валять, шо і на сєбя буду какіє-то брать. Ви всєх іх …
    Кучма: (перебиває) (…) (звільню ?) (вмєстє зараз ?)!
    Деркач: (перебиває Кучму) Нє, двє нєдєлі тому!
    Кучма: (Да нє ?), нє двє нєдєлі.
    Деркач: Ну, ну может трі нєдєлі. І ви прямо взялі, і только сказалі, только Тєрнополь, я нє знаю ково.
    Кучма: (вже спокійно) Опрєдєлілся. А здєсь.
    Деркач: (підвищеним голосом) Нєт, он єво, куда-то шол. Я єму, про ето. Саша, я, нє іграю в такіє ігри.
    ? Невідомий: (Ти не давав ?).
    ? Деркач: (…).
    Кучма: (спокійним голосом) Піховшек тут дає правильно. (Фьодор ?). (шарудіння паперами)
    ? Невідомий: (Пропустив ?).
    Деркач: Так шо. (пауза) Я, пусть всьо ето, ну от, возьмітє в, ілі я счас скажу, пусть покажет.
    Кучма: (Нє, нє надо ?).
    Деркач: Нє, ну ви ж самі галочку ставілі, я ж. (пауза 1 хв. 15 сек., гортання паперів)
    Кучма: (А етот ?). (пауза 30 сек.) Саме большиє синці получаєт президент. Ха! Піховшек, блядь, (сілятчік ?). (пауза 9 сек.)
    Деркач: Так он (тоже самоє ?). (пауза 19 сек.)
    Кучма: Чєртовські сільно наших біл, во всєм, всєм говоріт по разному, (блядь ?). (пауза 50 сек.)
    Деркач: Там єсть, я же составлю справку, там гдє-то мінут семьдєсят разговаріваєт Піховчек с ето, с (амеріканцов ?), вот, ну там, со Штатамі, значіт, я ж поддєрживаю вообщє Ющєнко, но он, говоріт, такой бессільний мудак, ну, а шо, шо ж дєлать, ну, прідьотся там с єво сторони каком-то таком. Он говоріт, (как єво ?), вот ето ж в отношеніі Ющєнко (…), УНА–УНСО єво очєнь актівно счас начала поддєрживать. Тігіпко єму предлагал, і он, вобщє-то, нє знаю, што там крутілось, он, вродє виступіл, што он нє хочєт возглавлять Рух, но на нєво потіхоньку поддавлівают, штоби он возглавіл Рух.
    Хтось із них: Ющенко?
    Деркач: Да, штоб он бил большим політічєскім деятєлєм, штоб, значіт, когда єго снімут, чтоби, вот етово, (мочь ?) (… …).
    Кучма: Но он пойдьот в Рух!
    Деркач: Пойдьот, но ето (до краніцов ?). (пауза) Актівізація, допустім, западного іх Руха - ето нє протіводєйствіє только коммуністам, ето протіводєйствіє всєм остальним, вот, а всьо же восточний опит, еслі начньотся актівноє руховскоє двіженіє, то оні нє прімут. Пока всє (…), ну, а конструктівно.
    Кучма: (…) восток то Руха нє прімєт!
    Деркач: Да.
    Хтось із них: Канєшно!
    Деркач: А там людєй больше, і там, (пауза) (він у вас ?), просто, пока оні, вот, так вот бодаются друг с другом, вродє (…). (пауза) Нє знаю, но от сітуація такая, вот даже с точкі зрєнія вашей бєзопасності, вот ми сєводня отслєживаєм, ми счас отслєживаєм ето УНА–УНСО, потому што популярность, допустім, (от ви по ?), популярность Ющєнко, оно можєт прівєсті к екстремізму какому-то, оні просто оголтєлиє, счітают, что уже, вот, Рух і Запад, счітайтє, победіл. Уже ідут на то, штоб Ющєнко коаліціонноє какоє-то правітєльство, штоб он форміровал (… …). Много вопросов, значіт. Ми кінулі одну статью о наших в інтернетє, по Ющєнко. Вот по етім лісточкам, што (казкі ?) (…), што он создайот чєрєз амеріканскую організацію, шоб там … Там хорошая, там єво назвалі амеріканскім (…). Такой вот подтєкст. Ну, нємножко надо отступіть, потому што. (пауза) Тєжело! (Оні ?).
    Кучма: Відіш! (зітхнув)
    Деркач: Я вот нє знаю, ну вот (…) члєн правітєльства … … там, вот, і с (Сюзанной ?) разговарівал і с тєм … (Мудрилка ?), оні (говорят ?), вообщє нє понімают. Бєрьот он іх в кабінєт, (нєт ?)? Ну, єслі вот так от, штоб ви прєдставілі, вот ета (шо з органов ?) бумага. Вот етот (стол ?) (закривалі ми ?), по (колічеству ?), шо он большой, которий … Я (…) шо ви, шо ти дєлаєш. Он мнє – хотєлі на вас (подивитися ?), шоб розібратися, шо до чого. …
    ? Невідомий: …
    Кучма: …
    Деркач: Та нє, ну, ніхєра мнє, тє. Вот, понімаєтє, у нас вєдь чєсно … просто оно.
    Кучма: Я знаю!
    Деркач: Я тільки там, я ж там єму прєдлагал (…) (будні ?), я чьото думал, шо он чєловєк організований.
    Хтось із них: (Із нас ?).
    Деркач: Но, тот же Єхануров. Он говоріт, я нє могу, вот тєм вот. (Два рішення ?) (…) пріньос. Утром на (кладб.. ?).
    Кучма: (Піде там ?), бач, підписав учора, блядь. (пауза) Це ж порушення, блядь.
    Хтось із них: (Факт ?).
    Деркач: Лєонід Даніловіч!
    Кучма: (перебиває) А Юля вчєра ж хотєла просто ізмєніть наглядову раду, тож її …
    Деркач: Вот ето по виборам, состояніє (на ?) … (пауза 40 сек.)
    Кучма: … потелефонуй, хай (сяде в ночі ?) (для вас ?).
    Деркач: Аа?
    Кучма: Хай західні, шо на нєво (справу ?) по Львову, потелефонуй (…).
    Деркач: Нєт, ето счас прієду, я буквально, вот етот …
    Кучма: … і ті мнє зарвалісь.
    Хтось із них: (Чєтвєров ? може Чєтвєрьом ?).
    Деркач: Нєт, ну нєт, ну шо ж, Леонід Даніловіч, я.
    Кучма: (емоційно, нерозбірливо одне-два слова)
    Деркач: Я вообщє нє, нє прінімал.
    Кучма: Я переконаний, шо там Чорновіл переможе, (все та?).
    Деркач: Ну я, так, насколько у мєня інформація єсть, то, нєсмотря на от еті всє шоу, вот. Еті шоу, оні переборщілі. І сєводня шоу пріподносят, как ізлішніє деньгі, откуда дєньгі. (пауза) По Куліку, (бля ?), взять. (пауза)
    Кучма: (Да ?). (пауза)
    Деркач: Оні ж там концерти сумашедшиє дєлают с прівлєчєнієм большово колічєства людєй, а … Кулік может задєкларіровать ето ілі нєт, он тоже ж. (пауза) Ето ж нє стіхійноє (еті ?), какій-то, процес. (пауза)
    Кучма: Шо, (Соткім ?) (допройде ?).
    Деркач: Да. (пауза) Дєло в том, шо он ідьот, ето округ, гдє живут (… …).
    Кучма: Да.
    Деркач: Поетому, (ну шоб ?), каждий за своєво будєт больше. (пауза) А в общєм то, там (пауза) (звоніть ?).
    Кучма: (коротко нерозбірливо щось запитав)(пауза) І (похологаньєв ?).
    Деркач: Раскручіваєтся, ето бувший руководітєль (Павлодат-угля ?).
    Кучма: Угу.
    Деркач: Счас (с Єсніковим ?) (…) договорітса с етім, Волинцом, то оні могут Тігіпко задавіть. Тігіпко счас невигодно Волинца уговоріть, штоб он ушол.
    Кучма: Нєт, (ето ж надо ?) (Холомєнко ?) (…) (самому дать ?).
    Деркач: Ну, (лучше вмовляєт ?), но я, говоріт, в таком случає, єсли он нє сможет, то Волинєц должен ідті на вибори, поетому, єслі он єво купіт, то еті двєнадцать процентов нє пойдут Тігіпко, может трі, четирі, а всє остальние пойдут туда. (пауза 10 сек.)
    Кучма: (Доручівська ?), треба закривати закривати тут всьо (…).
    Деркач: Угу! (пауза 40 сек.)
    Кучма: (Хай чита, то шо міссіс ?), блядь.
    Деркач: (…).
    Кучма: Аа?
    Деркач: (Да ?). (пауза 1 хв. 14 сек., гортання паперів)
    Кучма: А Хмари, шо – не відно?
    Хтось із них: (Та он же ?) (…). (пауза) (…). (пауза 4 сек.)
    Хтось із них: Немає Хмари. (пауза 53 сек., гортання паперів)
    Деркач: Вообщє-то мнє казалось. (пауза)
    Кучма: (А Крош ?) (он ?) всю адміністрацію тримав, блядь. Ето ж (Чіхальчін ?) (чи ?), я вже забув.
    Деркач: І там десь вот етово (Вступнікова ?).
    Хтось із них: (… …). (пауза 4 сек.)
    Деркач: Ви сказалі, он отдаст мнє. Я єщьо нє опрєдєлілся.
    Хтось із них: (По газ ?). (пауза)
    Кучма: Шо ж же ж план етово. (… …) гроші. (пауза 7 сек)
    Кучма: Ну ладно. (зітхнув) Я (щось клацнуло, пауза) (Сабій ?). Тридцять п’ять (а один ?) тридцять (чіпІв ?).
    Деркач: Ну там, єслі можно, прідавіть?
    Кучма: (Оробца ?) нє нужно!
    Хтось із них: Давіть єво?
    Кучма: Так, давно би так, сволочі!

    (Нагадаємо, що ця розмова відбулася у червні 2000 року)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 9

    Президент спілкується з тодішнім Головою Служби безпеки України Леонідом Деркачем і вони разом переглядають документи, підготовлені СБУ.

    (Запис зроблено, скоріш за все, 3 липня 2000 року)

    (Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Деркач: Леонід Даніловіч!
    Кучма: (Врємєнно ?). (пауза, далі кілька слів тихо і нерозбірливо)
    Деркач: Я же.
    Кучма: Я, я то все чітав!
    Деркач: Значіт ви чіталі?
    Кучма: «Украінская правда» (…).
    Деркач: Аа! Да ета, с-сука, етот.
    Кучма: Шо ми то?
    Деркач: Вєдьом дєло! Счас по всєм каналам єво слушаєм, вот. Всє связі єво кієвскіє вивєртаєм. Вот, і.
    Кучма: (Прєсу ?).
    Деркач: І полєз он счас уже і к етому, к Морозу.
    Кучма: Ну ясно, што он с Морозом там содруднічаєт!
    Деркач: Ходіт! (пауза) Ето то, шо он (і Нєкіту ?) взял. На самом дєлє вот такая сітуація. (далі шарудіння паперами і пауза 40 сек.)
    Кучма: Марковска ета, блядь, доктор ета.
    Деркач: Угу.
    Кучма: Сучка, покрила. (пауза)
    Деркач: Шо-то ви хропітє, простужен, да?
    Кучма: (кашлянув) Да нєт. (пауза) (Погарєл ?) Гонгадзе, там (сілов нє знаєт ?).
    Деркач: В общєм, всьо ето чьмо. І (нікононова ?) там (теньша ?). (пауза 14 сек.)
    Кучма: А де вони друкуються?
    Деркач: «Грані»?
    Кучма: Да!
    Деркач: А там, на Волинь, там чітайтє дальше. Ми іх уже викінулі с Волині. І оні тєпєрь іщут мєста. І чєрєз Інтернет, только вибрасивают іх всьо. (пауза) Там (редакцію распісано ?). (пауза 4 сек.)
    Кучма: І треба по, попередити Житомир.
    Деркач: Мнє етот доктор … (Жітомір ?).
    ? Кучма: (постукав по столу)
    Деркач: Угу. (пауза) (Ето оні ?). Ну, юность. (шарудіння паперами, пауза 30 сек.)
    Кучма: Ну, якщо не можна, (поотділяти ?). (пауза) (Агроца ?) розбомбити.
    Деркач: Ето ми счас, (єсть ?). (Так це йому ?) (в опєраціонно ?) опєратівно і потім підключимо, і (КРУ ?), і податковую раду. (Ето нурвей ?). Розтягнемо! (пауза) Так он не тільки (це веде ?). Там же ж … ето Єльцов. Так шо оні счас (в Доценко ?), (всє там ?). (пауза)
    Хтось із них: (Сирота ?).
    Деркач: Все це (нє знала ?), (нікто ?) (і Драч ?). (пауза 47 сек.)
    Кучма: (Гроши , це ж саме ?).
    Деркач: Угу. (пауза)
    Кучма: Хто ж це мені сказав.
    Деркач: (… …).
    Кучма: (Так ?).
    Деркач: Я всє пріношу. (пауза 1 хв. 24 сек.)
    ? Кучма: (І як ?). (пауза 5 сек.)
    Деркач: Іван Федорович, (я до нього ?), (може ?) задокумєнтірую.
    Кучма: (Як ?).
    Деркач: Налічнимі то, шо будут дєньгі (давати ?), так.
    Кучма: (…).
    Деркач: (Не помітили ?). А потом, когда в нєво будєт, давать, етот, (до Гонгадзе ?). (І там десь борг ?) (у ніх Суркіс ?) … Да?
    Кучма: Канєшно!
    Деркач: Шоб воно ото, єслі (под ето ?) … було.
    Кучма: Ну там (треба ?) за жопу взять тих, хто ето (с ?) приймав.
    Деркач: Ну, от … (накладаються голоси)
    Кучма: (Це ж іх рахунок ?), (де ж, де розплатник ?). (стукнув по столу)
    Деркач: Угу.
    Кучма: І (так далі ідті?). Незарєєстрована, (блядь, сєй ?). Там вєдь, (там справу ?) (…) (кримінальне срєдство ?) по (проізводству ?).
    Деркач: … просто всьо ето задокумєнтіровать сразу. (пауза 16 сек.)
    Кучма: (Тєлєсніков ?) (оні полізли ?) навколо СБУ. (сміється)
    Деркач: (…). (пауза 6 сек.)
    Кучма: У, блядь.
    Деркач: Ето Суркіс (…) счєта тут. По счєтам (врьот ?),ето Алє.
    Кучма: (тихо і нерозбірливо кілька слів)
    Деркач: Ми счас провєряєм нєкіє счєта на Кіпрє. Помнітє, я вам показивал тогда, шо, когда Суркіс, (куда ж он дєлся?). (Так оні?) звонілі туда, шоб тє, коториє, у нєво (счас ?).
    Кучма: (Обарзєлса ?), да.
    Деркач: Ну, вот счєта оні развєлі с еті (…) вибрав дєвочку, вот ето било.
    Хтось із них: Нє, я тут.
    Кучма: Но он же (в головшит ?) с етой дєвочкой, а с той нє разводіть.
    Деркач: Ну, дєло в том.
    Кучма: А шо, Мєдвєдчук развьолся? Он же ж нє развьолся, а живьот с етой.
    Деркач: Ну как жівьот, он, сожітєльство у ніх. А с етой нє жівьот. (А ета ?) (…). В етово, она счас ждьот, в положеніі била тогда. (пауза) Дєло в том, што у ніх счєта і тогда Мєдвєдчуку, (провьол протектом ?), шоби бабкі, деньгі коториє у Суркіса, шоб взялі іх поубіралі, как можно мєньше оставілі. Шоб, єслі дєлітся с женой (етой же чьорной ?), когда била, шо в прошлом году. Шоб дєлітся, шоб мєньше етово, (оні там ?)… (пауза 7 сек.) Ну ето там, (точнєє у вас ?).
    Кучма: (Суркіс-Сєгель ?).
    Деркач: (Ета бит, та ?) (Суркіс-Сєгель ?). (пауза)
    Кучма: Ну ето ж картьожнік, вєрнєє етом самом, (шо в нєво ?), рулєтку іграєт.
    Деркач: (Ну, он ?), с которой, (с той, в ето ?). (пауза 17 сек.)
    Кучма: (Андрєй ?) большой, большой ето Грішин, а малєнькая (…).
    Деркач: Угу.
    Кучма: (засміявся, пауза)
    Деркач: Ето от оні разговарівают, (шоб у ніх?) (нє розпався ?), (Єслі б шо-то ?), с вамі будєт какой-то разговор. Там єщьо должно бить, сводкі прідті, шо Гріша хочєт. Вот, шо-то там на ніх, какіє-то сєкрєти у них, (шо-то там ?). (пауза)
    Хтось із них: (нерозбірливо кілька слів, далі пауза 1 хв. 20 сек.)
    Деркач: (У нас же ?) … (нерозбірливо кілька слів і названо нібито якесь прізвище) тот факт єму сбрасиваєт он, (шо там ?) с іранскім послом, тут оні, какую-то поєздку. (Затєвают шо ?), ілі разговарівают, шо, шо в ніх (новєнького з’ясовивают ?). (То нє согласовивать, (пауза) нє согласовивать, шо-то ?). (пауза 1 хв. 43 сек., гортання паперів) (…). (пауза) (Тут він ?). (Ну, вот ?).
    Кучма: (нерозбірливо кілька слів)
    Деркач: Нєт, так у нас заключьон договор, ми с німі …
    Кучма: … (вродє он нє сам, как будто ?) (отстайот ?) всє дєла.
    Деркач: (С лівана у мєня нє сдайотса ?), в дев’яносто восьмом году, даже в дев’яносто п’ятом (прієзжаєт ?), в общєм так гдє-то за двєсті мільйонов, потенціал …
    Кучма: (накладаються голоси, по кілька слів) …(прем’єр ?) … колись же приїзжав прем’єр-міністр, десь в дев’яносто шестом.
    Деркач: Тепер іщьо одін вопрос. Ви (Слєжко ? може Свєжко?) (вєрітє ?)?
    Кучма: Нєт!

    (На цьому запис обривається. Нагадаємо, що цю розмову записано в кабінеті президента, скоріш за все, 3 липня 2000 року).

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 10-18

    (Ці епізоди розшифровані самим Миколою Мельниченком)

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)
    Увесь текст розмов подано українськими літерами


    Епізод 10

    Леонід Кучмма розмовляє з Прокурором України Михайлом Потебеньком. (17 квітня 2000 року)

    ПОТЕБЕНЬКО: Значить, в суботу звонив адвокат Лазаренка Обіходу. Що я, вот, такой-то адвокат, которий єго прєдставляєт, прошу імєть ето в віду. І єсть у нас просьба, і просьба заключаєтся в том, что ми хотєлі би с вамі встрєтітся, но встрєтітся в Швейцарії, обговоріть отдєльниє проблеми. Какіє проблеми? - проблеми інтєрєсниє, і вашему расслєдованію, і нашему, но … нє говорят, вот, шоб дать, так сказать … на Лазарєнко с тєм, щоб дали гарантіі в отношеніі ...

    КУЧМА: Щоб ми дали якісь гарантіі?

    ПОТЕБЕНЬКО: Да. Значіт ... там суд в червні місяці на ... і тому ми вирішили ...


    Епізод 11

    Розмова Леоніда Кучми із тодішнім Головою СБУ Леонідом Деркачем. (29 травня 2000 року)

    КУЧМА: ... розказав, шо останні новини з Америки, шо Павло сказав, шо він готовий, ну торгувався з американцями, він готов дати всю інформацію по Агафонову і (Дідковському ?), ну, напевне почув, що (Дідковського ?) затримали.

    ДЕРКАЧ: ... тут звоніл і казав адвокату ... каже, ти приїдь і ти можеш мені допомогти. Ну, ми будем робить так, щоб вона не поїхала.

    КУЧМА: Хто? (Ващучка ? Лукащучка ?).

    ДЕРКАЧ: Да.

    КУЧМА: Которая адвокат у Павла?

    ДЕРКАЧ: Ага. Она (дура ?), щось найдемо на таможні там, підкинемо.

    КУЧМА: Правільно, правільно, давіть іх надо, блядь! Правильно!

    ДЕРКАЧ: Да, Леонід Данилович, і, значіт, шо касаєтся сєгодняшнєго мєропріятія, канєшно, будут разговори.

    КУЧМА: Какого?

    ДЕРКАЧ: Ну то, что ми провєряєм по всєй Украінє сєйфи. Я думаю, что ета профілактіка будєт хорошей. Сєйчас начнут чістіть сєйфи всє. Єслі служба у сєбя чістіт, пусть почістят всєх. Хорошо?

    КУЧМА: Да.


    Епізод 12

    Розмова Кучми з «губернатором» Сумської області Володимиром Щербанем. (5 липня 2000 року)

    КУЧМА: Ну Лазарєнко шо, ці кошти в 96-му, 97-му році, блядь, я ще не думав про вибори.

    ЩЕРБАНЬ: Леонід Данілич, вообще, Леонід Данілич, ну, повзав би на колінах, розумієте, ще тоді просив би: Леонід Данилич, да пощадіть, будь ласка, не буду ні гавкать, нічого не буду. Я не розумію.

    КУЧМА: Я ж з ним двічі зустрічався, коли були вибори спікера. Я зустрічався з Кравчуком, був Медведчук, і він же поклявся, що віддасть голоси за Кравчука.

    ЩЕРБАНЬ: Угу-угу-угу.

    КУЧМА: А ми йому обіцяли, що.

    ЩЕРБАНЬ: (перебиває) Ну да, залишим, да-да-да!

    КУЧМА: Замовкни, блядь, будем спускати, так сказати, на гальма. Але він не віддав і жодного голоса.

    ЩЕРБАНЬ: Кошмар.

    КУЧМА: Потім ше раз я з ним зустрівся. Він ... значить, шо вот моя була ... а вже Плющ йшов, а Плющ обіцяв ... а він голоси віддав Ткаченку.


    Епізод 13

    Розмова Кучми із народним депутатом України Омелічем. (15 лютого 2000 року)

    (Обговорюють ситуацію у Верховній Раді. Зокрема, йдеться про парламентську більшість, про пристосуванння реґламенту під більшість, про те, що Вітренко сидить на балконі, а також звучить критика на адресу Ткаченка. При цьому Омеліч оправдовується і запевняє, що він не працював проти Кучми).

    ОМЕЛІЧ: Єльяшкевич, Кармазін, Смірнов - це деструктив, який ніколи не працював на державу, а тільки на себе, тому...
    .
    .
    .
    КУЧМА: Павловський - це (друг?) Горбуліна.
    .
    .
    .
    КУЧМА: Лазаренко всіми останніми своїми діями поставив на собі практично крапку. Якщо б за тих часів йому б інкримінували ізмєну Родінє, то більше нічого, те, як він паплюжить Україну. Якщо в нього є там до когось ті самиє, ну що він, чого він досягає, коли наклеп робить на Нацбанк? Що він досягає? По-перше, ти ж тоді був головою уряду, потім ти був депутатом. Чого ти тоді не виступав, не виступив і не сказав, а тепер значіт через ... Бондаренко, там боротьба президентська.

    ОМЕЛІЧ: Да, виступай у нас, чого ти лізеш ...

    КУЧМА: Він перекинув це на Україну. Ну ладно, Україні затримають транш, так сказать, і це ж людям розкажи, вони зненавидять його взагалі.

    ОМЕЛІЧ: Леонид Данилович ... він хотів ...

    КУЧМА: Тебе ж ніхто не чіпав ...

    ОМЕЛІЧ: Абсолютно.

    КУЧМА: Захищайся собі там, викручуйся і т. д. Ні, розкрутив ... причом, я їду в Давос ... Ющенко їде до цього самого, три підряд статті: вчора стаття, сьогодні стаття і перед поїздкою стаття.

    ОМЕЛІЧ: Леонід Данилович, я ... для мене це страшенний удар ...

    КУЧМА: Він же державу ... його ніхто не розуміє. Він повинен зрозуміти, об нього, як об тряпку, ноги витруть, таких людей ніде не поважають.

    ОМЕЛІЧ: ... тут нема жодної людини, яка б розділяла його думку ... чого ти тоді мовчав стільки часу?

    КУЧМА: До речі, по-перше ... це він створив ... облігації, піраміду він створив разом з Мітюковим і при Ющенко, якщо вже на те пішло. Його всюди ж є документи ці, а тепер звинувачує, що Нацбанк під 66 відсотків. Ну, це в першій статті. Січас уже там, мене це не чіпає, 200 млн. було передано на виборчу кампанію. Ющенко б повісився, і він добре знає, що Ющенко настільки чистоплюй. Да, там порушення якісь були, коли розміщував оці самі ...

    ОМЕЛІЧ: ... Верховна Рада це розглядала ... я готовий все зробити, що ви скажете, любе ваше доручення ...

    КУЧМА: Він же пообіцяв спочатку віддати Кравчуку голоси, не віддав же. Слідуюче, він пообіцяв Плющу, потім Бандурці і віддав Ткаченку.

    ОМЕЛІЧ: Бандурко був дуже образливий на нього.

    КУЧМА: Головне, що він слово. Клявся Кравчуку. Леонід Макарович ... це ж було в моїй присутності. Я пішов на цю зустріч ... Леонід Данилович, давай ще раз, ну ладно, давай. Можливості у нього були: спокійно остатися в Україні і таким чином спустити це в нормальне русло. Тим більше, він мені на хвост солі насипав, бо я від нього жодної копійки не брав.

    ОМЕЛІЧ: Да тут навіть, якщо брати … то як можна було влізти між республіканцями і демократами за … Я ж кажу, поки ще Клінтон і Гор залишається при владі, а він сидить, що буде, як буде … він же нічого не знає …


    Епізод 14

    Уривок із розмови Леоніда Кучми з невідомою особою.
    (Розмова відбулася приблизно в листопаді 1999 року)

    КУЧМА: Ще раз кажу: Декларація про вступ до НАТО - це пуста розмова, яка не дає Україні нічого, окрім неприємностей з Росією ... Не запросив цього самого з Білорусії... всі в стороні, а у нас загострились стосунки з ...

    НЕВІДОМИЙ: Щас ...

    КУЧМА: Я подивився. Ти знаєш, що американцям було вигідно, щоб комуністи прийшли до влади.

    НЕВІДОМИЙ: (Не розумію?).

    КУЧМА: Не розумієш чому? І чого себе так американці вели? Саме паскудно вели себе американці.

    НЕВІДОМИЙ: ... на мій погляд вони ...

    КУЧМА: Який транш? А я тобі кажу, що за два місяці було призупинено всяке фінансування.

    НЕВІДОМИЙ: ... зараз ... а но ...

    КУЧМА: Ну і шо, отримали ми 50 міліонів.

    НЕВІДОМИЙ: ... і 7 липня ...

    КУЧМА: А я тобі кажу для чого, щоб прийшли комуністи, щоб тут стала заваруха, добили б Україну до ручки, а потім би комуністів вигнали б, блядь, і на обломках самовластя побудували демократичне суспільство. Вони вже, як боротися з комунізмом. Вот сєйчас Югославію... додушать, блядь. Сєйчас Бєлорусію, блядь, в ізоляцію поставіл ... так же і Україну. Для ніх уже Украіна нічєго не значіт. Вони себе, тому вони себе так і ведуть. Що в них зацікавленність з боку в ці самиє? ... проаналізуй, на виборах, як себе вели вони, як цей Пайфер себе вів: нагло, по-хамські. Ходив, блядь, по цим самим телестудіям, учив всіх, як треба проводити вибори. Мороза підтримував.

    НЕВІДОМИЙ: ... да ...

    КУЧМА: Пайфер відкрито підтримував Мороза, а я тобі ...

    НЕВІДОМИЙ: ... що я ... так. Якщо вони офіційно ... вони не дали б ніяких траншів.

    КУЧМА: (Той ? ті ?) транш (-і?) нічого не вирішував. Я кажу, якщо за два місяці ...

    НЕВІДОМИЙ: ....

    КУЧМА: А чого вони за два місяці призупинили?

    НЕВІДОМИЙ: Тому що, як вони кажуть, значить, в нас по програмі по меморандуму МВФ ми мали ... стовідсоткову ...

    КУЧМА: ... ну (добре?), восєм областей навелі 20 тисяч ...

    НЕВІДОМИЙ: Ну вони кажуть ... за ...

    КУЧМА: Ну я ж кажу, якщо в них є ці самиє (стукає пальцем по столу) ... (башки ?), то перед самими виборами вводити ці. Вони б самі запропонували, шо їм треба робить, це ж політична акція.

    НЕВІДОМИЙ: Вони кажуть, ми жодних не примушували ...

    КУЧМА: Примушували. Програма фінансування примушує. Так і сєйчас нам умови ставлять такі жорсткі. Оні просто діктуют сьогодні, і іде не співпраця, а диктують.

    НЕВІДОМИЙ: (нерозбірливо 30 секунд)

    КУЧМА: Вони ж не бачать чіткої в стратегічном партнерстві. Шо за цей час змінилося, окрім того ... а де ж відміна всіх цих поправок. Де Україна щоб стала країною з ефективною економікою? Нічого. Ці ж рішення валяються просто так.

    НЕВІДОМИЙ: З перехідною економікою ... а ... вони кажуть ... ви не можете втручатись ...

    КУЧМА: То вже розмови. Єсть у нас спеціалісти, які за це відповідають.

    НЕВІДОМИЙ: (нерозбірливо 15 секунд)

    КУЧМА: Ну я сомнєваюсь ...

    НЕВІДОМИЙ: Леонід Даніловіч, я трошки ... був ...

    КУЧМА: Я не знаю, Пайфер в яку гру грав, ну там же робилась заява на цій самій ... він заступник демократії ... а приїхали, подивились... демократія. Коли б на мене 4 міліона ... самий бруд, а потім в США яка грязь була.

    НЕВІДОМИЙ: Воно передрукувалось.

    КУЧМА: … а Конгрес розглядав також питання.

    НЕВІДОМИЙ: В Конгресі питань …

    КУЧМА: Ні, я не маю, що на Конгресі десь то …

    НЕВІДОМИЙ: Да ні, там зібрались … я перепрошую, калік із (діаспори ?), помічники конгресменів, і, значіт, розглянути, який стан по підготовці до виборів і, до речі, там … там абсолютно було … дуже виважено.

    КУЧМА: Ну там по каналу СТБ, ми візьмемо з тобою, покажемо матеріали Гору, блядь ...

    НЕВІДОМИЙ: Але в даному випадку, я знаю, Богдан...

    КУЧМА: Богдан нормально. Слухай, у нас неможливо було сфальсифікувати вибори ніяким чином.

    НЕВІДОМИЙ: Ну це з самого початку ...

    КУЧМА: Ні, це ж ставлення. 14 кандидатів, які працювали проти мене. Вони всі писали каждий день в ОБСЄ, Раду Європи, усюди. Писали, що тут порушення є. Це була технологія виборів.


    Епізод 15

    Розмова Леоніда Кучми із керівником Державної податкової адміністрації Миколою Азаровим про СТБ.

    КУЧМА: Тєпєрь, там надо ж с СТБ (вирішити ?).

    АЗАРОВ: Как?

    КУЧМА: Ну как: забрать, отключіть, оні ж нєзаконно ... хотя оні в конце, так сказать.

    АЗАРОВ: Да. Сломалісь.

    КУЧМА: Сломалісь. Всьо ето. То что оні, блядь, столько гадості... Сєвковіч... вот Сєвковіча унічтожать надо однозначно.

    АЗАРОВ: А я вам рассказивал про ... по СТБ, он же попросілся...

    КУЧМА: Сєвковіч же ходіл к Пайфєру, жаловался. Потом оні пісалі пісьмо в Держ ... шо тут ми, прєслєдуют прєссу.

    АЗАРОВ: Значіт, в етой бєсєдє ... єсть матеріали, і я єму рассказиваю вообщє ...


    Епізод 16

    Розмова Леоніда Кучми з колишнім головою СБУ Леонідом Деркачем, яка відбулася між першим і другим туром президентських виборів у 1999 році.

    ДЕРКАЧ: Леонід Данілич, значіт ... дєло, смотрітє, по каждой області.

    КУЧМА: В Одесской області, це в тебе центр ... да? Ти знаєш, полностью проголосовали за Марчука.

    ДЕРКАЧ: Нє может бить.

    КУЧМА: Я тебе даю слово.

    ДЕРКАЧ: Щас посмотрю.

    КУЧМА: У меня бил Богдан й Греневецкій, так шо ...

    ДЕРКАЧ: Я посмотрю Служба "Р".

    КУЧМА: А-а.

    ДЕРКАЧ: Служба "Р".

    КУЧМА: Полностью проголосовалі за Марчука.

    ДЕРКАЧ: Ну мнє Собков, когда делали, сказалі, что наші проголосовалі із воєнних самиє лучшіє.

    КУЧМА: Нє, ну вот я тєбє ...

    ДЕРКАЧ: Нє, ну может бить, одін центр там.

    КУЧМА: Єто район какой-то там.

    ДЕРКАЧ: (зітхає) Я знаю, я знаю, о чьом рєчь ідьот ...

    КУЧМА: (Волховскій ?).

    ДЕРКАЧ: Ето чісто россійскіе рєбята там осталісь.

    КУЧМА: Ну іх піздануть треба всєх, блядь.

    ДЕРКАЧ: (сміється) Да всєх нєльзя. У нас нєт спеціалістов.

    КУЧМА: А шо ето за служба?

    ДЕРКАЧ: Ето ж ми ...


    Епізод 17

    Із розмови Леоніда Кучми з Генадієм Удовенком, яка відбулася відразу ж після першого туру президентських виборів.

    КУЧМА: Мене дуже подобається те, що я ж і на на-на-на Сході виглядаю погано. В деяких областях я переміг. В Дніпропетровській переміг, Запоріжській переміг. Донецька область …

    УДОВЕНКО: Мене це здивувало, Донецька область, чесно кажучи. Все оце, що там Симоненко, бо комуністи в принципі не (могли ?) ...

    КУЧМА: А я поясню чому. Ми не працювали проти Симоненко. (пауза 5 секунд) Ми не працювали проти Симоненко. Ми працювали проти Мороза, проти Марчука, Ткаченко. Симоненко ніхто не чіпав. Я переміг в окрузі Лазаренко, я переміг в окрузі Ткаченко. Я на першому місці (сміх) в окрузі Єльяшковіча, який їздив, агітував за Мороза. Я переміг ...


    Епізод 18

    Із розмови Леоніда Кучми з (Гриневецьким ? - «губернатором» Одеської області).

    (ГРИНЕВЕЦЬКИЙ ?): Я думаю сєйчас, Леонід Даніловіч, надо дать прямоє указаніє Прокурору Гєнєральному, щоб он дал на мєста вплоть до районних прокуроров. Вот там, гдє «закраснєло», пусть районний прокурор прігласіт прєдсєдатєля колхоза для бєсєди. Ну чєго ми должни власть тєрять ілі упускать.

    КУЧМА: Канєшно.

    (ГРИНЕВЕЦЬКИЙ ?): Ну єслі ми власть, ето ж наш інструмєнт власті – прокуратура.

    КУЧМА: Прокуратура і міліція.

    (ГРИНЕВЕЦЬКИЙ ?): Ну там, гдє ми відім, что проіграєм.

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 19

    Розмова Леоніда Кучми з керівником Державної податкової адміністрації Миколою Азаровим. (24 травня 2000 року)

    (Цей епізод розшифровано самим Миколою Мельниченком)

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)
    Увесь текст розмови подано українськими літерами

    КУЧМА: (звертається до секретаря): Азаров тут? Нехай заходе!

    КУЧМА: Я тебе вітаю! Утром встаю вроді би нормально, голос как в етоє самоє. Ти - чай ілі каву?

    АЗАРОВ: Чай.

    КУЧМА: (звертається до секретаря) Чайку мнє горячєго с молоком. (звертається до Азарова) Может і тєбє тоже с молоком? (знову до секретаря) Два чая с молоком, пускай занєсут.

    АЗАРОВ: Я сєйчас в Фєофаніі прохожу на всє ...

    КУЧМА: Ну, пєріодічєскі надо же проходіть.

    АЗАРОВ: Ну так вот, вот так оні, значіт.

    КУЧМА: (кашляє)

    АЗАРОВ: Я много раз оттягівал ...

    КУЧМА: (кашляє)

    АЗАРОВ: Леонід Данилович, нєсколько нєпріятностєй. Ну значіт, по вот етому Фєльдману, по банку Славянскому. Помнітє, ми іх отслєживалі, адвокатов, всє іх связі, наружнікі стоят, работают. Єсть такой Мушкін Владімір Міхайловіч. Вот єго облічча: значіт, он осущєствляєт связі етого Фєльдмана с кримінальним міром, прокуратурой, міліцієй. Єго, так сказать, опєкун.

    КУЧМА: С Днєпропєтровска?

    АЗАРОВ: Да. І, значіт, зафіксірована єго встрєча с такім Холондовічєм. Холондовіч - ето у Юрія Фьодоровіча начальнік Главного Управлєнія по осущєствлєнію опєратівного технічєского контроля. Болєє часа оні встрєчалісь, бєсєдовалі в довольно укромном мєстє.

    КУЧМА: Ну, здєсь, сначала с адвокатамі (читає роздруковки прослуханих розмов). Калєв - ето женщіна?

    АЗАРОВ: Калєв - ето адвокат.

    ОБИДВА: (протягом 37сек. читають роздруковки записаних розмов)

    АЗАРОВ: Значіт, я вас прошу, Юрію Фьодоровічу нє надо нічєго говоріть, ми продолжаєм ето.

    КУЧМА: Ну, ви отслєживаєтє?

    АЗАРОВ: Да.

    КУЧМА: Кому-то надо башку скрутіть, а чєм он занімаєтся?

    АЗАРОВ: Он занімаєтся всємі літєрнимі мєропріятіямі: развєдка, прослушка.

    КУЧМА: Как єго фамілія?

    АЗАРОВ: Холондовіч. Я в пєрвую очєрєдь удовлєтворьон ... скажем так, рєзультати прослушкі, ну, по крайнєй мєрє, адвокатов ми нє ісключаєм, потому что чувствуєтся, что он знаєт, что єго слушают, то єсть он нє говоріт нічєго.

    КУЧМА: Ну конєшно.

    АЗАРОВ: Тєпєрь, значіт..

    КУЧМА: (кашляє) ... равін Дніпропетровська, равін України. Отєц пісьмо пріслал, значіт там роль ... діректора Южмаша ...

    АЗАРОВ: ... нічєго нє стєсняєтся ... значіт, в процессє рассмотрєнія етого вопроса в судє, сєрьйозноє давлєніє оказивал Ющенко чєрєз ...

    (до кабінету зайшов секретар) Перепрошую, Леонід Данилович, телефонує ... по СК.

    АЗАРОВ: ... так же прокуратура ... там нє простая сітуація, оні понімают, что ... і іспользуются всє канали ... для того чтоби ... значіт ето по Фєльдману. Значіт тєпєрь інтєрєсная сітуація сложилась ... по етому ... дєлу ... значіт ми можем, в прінціпє, і дальше. У нас ето, уголовноє дєло било возбуждєно. Прокуратура Гєнєральная нам єго вєрнула по ... "Украіна"... помніте ... Михайло Алєксєєвіч ...

    КУЧМА: (кашляє)

    (до кабінету зайшов секретар) Перепрошую, по СК (чути телефонний дзвінок)

    КУЧМА: Ало, Боріс Ніколаєвіч, добрий дєнь вам!

    (ЗМІСТ РОЗМОВИ З ЄЛЬЦИНИМ НЕ РОЗГОЛОШУЄТЬСЯ – ПРИМІТКА М.М.).

    (Далі Кучма телефонує відповідним службам, щоб забезпечили відліт Єльцина з м. Севастополя (Бельбек)).

    АЗАРОВ: Значіт, по Криму … і раньше ето било, ну, а мєсяца трі ілі чєтирі назад … значіт, вот возбуділі уголовную справу по … потом я бил на нарадє … формально, нужно убірать єго із Крима … значіт … дєйствующєє ліцо там … ето бивший міністр фінансов Крима … поетому … і всє ето знают.

    КУЧМА: Конєшно, тогда понятно.

    АЗАРОВ: Да, тєпєрь ... ми даже пустілі в газєту "Факти" за субботу ілі пятніцу, пусть коррєспондєнти пройдут по банку Славянскому ... (прокоммєнтіруют ?), как Крим ... к етому дєлу … чтоб прокуратура відєла, что ... настаіваєм (-ют ?) на продолженіі. Ну, чтоб вас нє упрєкалі. Значіт, гдє оні там командуют ... по Шубє всю інформацію я ... по Шубє. Значіт, завісіт от рєшенія, єслі он остайотся там прокурором, то ...

    КУЧМА: Он нє будєт там прокурором, я дал чьоткую команду прокурору, что ...

    АЗАРОВ: Я нє знаю, когда у вас бил разговор с нім. У мєня інформація субботняя. Шуба в свойом кругу говоріл, что он нє только останєтся на свойом мєстє, но і будєт Генеральним Прокурором України.

    КУЧМА: Ну, а что єму остайотся - блєфовать.

    АЗАРОВ: Поетому люді там боятся просто. Значіт, он дєржит там нєсколько прєдпріятій, ну, напрімєр, "Союз Віктан", проізводящєго лікьоро-водочниє іздєлія с ... оборотом нєсколько сот мілліонов грівєн, єжемєсячно дірєктор прєдпріятія ... отдайот Шубє (80 ?) тисяч долларов США. Віно-водочний завод (Юлія ?) , прєдпріятія по пєрєробкє лікьоро-водочних іздєлій ... (лідіруют ?) на випускє нєучтьонной продукціі. Акцизниє маркі видаются бєз всякіх проблєм, потому что акцизнимі маркамі занімаєтся єго ... она вєдьот етот участок.

    КУЧМА: (сміється)

    АЗАРОВ: Дірєктор прєдпріятія (Повясянов ?) єжемєсячно пєрєдайот Шубє 10-15 тисяч долларов і 20% по ... рєалізаціі (нєлєгальной?) продукціі (Азялови цеха ?) - прєдпріятіє по торговлє … промишлєннимі товарамі с годовим оборотом нєсколько дєсятков мілліонов. Чєрєз ето прєдпріятіє Шуба рєшаєт вопроси по ... товаров і ... прєдпріятіє (Єсіда?) спєціалізіруєтся на хранєніі (нєучтьонних ?) лікьоро-водочних іздєлій. Єжемєсячно от ... Шуба імєєт от 35 тисяч долларов, кромє того, дірєктор прєдпріятія (Дворскій ?) рєшаєт чєрєз Шубу, опять же, ето єго (Нона ?) за 1-2 тисячі долларов вопрос … Тєпєрь (Єрмашенко – Крим ?) бил под нєпосрєдствєнним контролєм Шуби, руководітєль прєдпріятія Шаманін бил нєпосрєдствєнно связан с прєступнимі группіровкамі і із-за попустітєльства Шуби. Шаманін сєйчас в бєгах ... чєрєз жену Шаманін. Прєдпріятія (Всєроссійской ілі Фєодосійской нєфтєбази ?) являєтся основним ... дірєктор прєдпріятія (Бартинов ?). Єжемєсячно пєрєдайот Шубє 15 тисяч долларов. Как результат, на протяженіі послєдніх трьох лєт нікакіх проблєм с прокуратурой. І єщьо ряд прєдпріятій (Єгіпті ? Тахор ? Сармаріна ? Окіс ? Віолакі ?) ... прікриваются Шубой с єжемєсячной виплатой єму от 2 до 5 тисяч долларов. Дірєктор прєдпріятія (Ізумрудний ? – Бєляков ?) отказался платіть і, как рєзультат, два года уже провєряєтся міліцієй. Бєляков неоднократно обращался с жалобой. Я помню еті жалоби.

    КУЧМА: Там ета ж ... с Крівого Рога прієхала.

    АЗАРОВ: Да, я сєйчас скажу об етом. В началє тєкущєго года в Сімфєропольском районє било зарєєстріровано прєдпріятіє "Стронг". Ми ж єго тогда прослушивалі... сєйчас у "Стронга" нікакіх проблєм с прокуратурой нєт ... ну, значіт, по Крівому Рогу: сєйчас і вот конкрєтно в началє мая тєкущєго года ... (із ? в ?) Кєрчі ... по опєратівним ... бил задєржан тєплоход (Воуру Пал ?) с грузом ... мєтал в коллічєствє 2800 тонн ... за нєуплату налогов. По ініціатівє Шуби, чтоб нє прівлєкать к сєбє вніманія, так как пошлі разговори, что прєдпрініматєлі хотят откупіться, дєло било істрєбовано Гєнєральной Прокуратурой, і впослєдствіі прєкращєно уголовноє дєло за составом отсутствія уголовного прєступлєнія ... і за ето Шуба і єго сообщнікі із Гєнєральной Прокуратури получілі 200 тисяч долларов. Я етому пароходу, ми детально разобралісь і уголовноє дєло абсолютноє стопроцентноє. Согласно прєдварітєльному ісслєдованію із накладних відно ... номєра машин, коториє якоби свозілі мєталлолом в порт, прінадлєжат лєгковим автомобілям, автомобілю скорой помощі. В ходє командіровок установлєно, что ... нікакой прєдпрініматєльской дєятєльностью нє занімаєтся і т. д. Корочє, 22 апрєля матєріал уголовного дєла істрєбован Гєнєральной Прокуратурой Украіни, а 28 апрєля старшим прокурором отдєла Гєнєральной Прокуратури, старшим слєдоватєлєм замєстітєля (Тітарєнко?) винєсєно постановлєніє о прєкращєніі уголовного дєла на основанії ст. 6 пункта 2. Поскольку в матеріалах дєла нєт свєдєній, указивающіх на налічіє дєйствій должностних ліц завода, ето … ООО, которому прінадлєжіт мєталлолом … а также отсутствія рєальной прічастності к поддєлкє товарно-транспортних накладних, то єсть, нє удалось доказать, что ето он конкрєтно поддєливал накладниє. Значіт, ми продолжаєм дєлом заніматься. Значіт, какіє-то у Шуби с Потебєнько Міхайлом Алєксєєвічєм нєформальниє отношенія і очєнь сєрьйозниє … арєсти … Орловского. Так поетому, єслі єго освобождают, то вот ето всьо становітся матєріалом, а єслі нєт, то … он же завтра арєстуєт, і в камєрє задушат, і вопрсов нікакіх нє будєт. Ето же єго ... опасно, я не говорю там … ночью ... чєпуха ... рєшеніє прінімать.

    КУЧМА: Да, ну ладно, шо ще?

    АЗАРОВ: Что єщьо, Леонід Даніловіч, с крупних такіх проблєм. Значіт, закончілі ми аналіз економічєского состоянія прєдпріятій, оборотних рєсурсов, коньюкторской, дебіторской заборгованості, а матеріал сєрьйозний, к сожалєнію, нєгатівная тенденція ... оборотних срєдств ... продолжаєтся, проаналізіровалі збиткові прєдпріятія ... солідний матєріал для вас посмотрєлі.

    КУЧМА: Я … чісла буду виступать на УСПП.

    АЗАРОВ: Да? Может бить, я на УСПП, ну вот скажем, смотрітє, структури джерел утворення оборотних коштів. За рахунок крєдіторской заборгованості інших прєдпріятій 64%. Вот і всьо … за рахунок бюджетной заборгованості 12%, то єсть бюджет і крєдіторская заборгованость прєдпріятій - ето 67%, за рахунок власних джерел всього 12% ... Тєпєрь, занімаємся ми Енергоатомом.

    КУЧМА: Юля заставіла заплатіть всьо.

    АЗАРОВ: Да, сєйчас ми ето дєло раскручіваєм … Тєпєрь, Леонід Даніловіч, с етім Нєфтєгазом. Я должен вам доложить, а там какоє ви рєшеніє прімєтє. Значіт, нахімічіл Бакай нємало і Діденко. Ну вот, скажем, прі Нєфтєгазє єсть УкрНДІгаз в Харьковє. Ну какіє-то 16 посрєдніков у нєго єсть. Значіт, еті посрєднікі он ... товаріщєству "Новиє мікротєхнологіі" м. Київ за 52 тисячі долларов ... Нафтогаз ... да потом пєрєпродал всьо ...

    КУЧМА: Шо за фірма?

    АЗАРОВ: Я нє знаю, шо за фірма зараз занімаєтся ... потом Нафтогаз ... пєрєкупаєт за 184 мілліона долларов і пєрєчісляєт платєжамі там на ... рахунки фірми (НДІ?), а она мгновєнно.

    КУЧМА: За 184 мілліона долларов? Ой, бля.

    АЗАРОВ: І она мгновєнно же ... в банк ... а там от 5 до 40 мілліонов платят за еті ... затєм єта фірма, затєм ета фірма ...

    КУЧМА: Так шо, у ніх своєго інстітута нє моглі поінтєрєсоваться, і что ето за структура, разобраться.

    АЗАРОВ: Со всємі там разбєрьомся. Значіт, ета фірма пєрєчісляєт, осущєствляєт, обналічіваєтся. Значіт, что ета фірма-двойнік дєлаєт, а ето тє же самиє схеми Бакая самі по сєбє.

    КУЧМА: Ой-ой-ой!

    АЗАРОВ: Я так дєлікатно с (Діденко?) поработал ... но на 22 марта то же самоє продолжаєтся, я сначала подумал, хотя (наші фірми?), всє іх я знаю, і вот за ето я абсолютно ... я в пєрвий раз слишу.

    КУЧМА: І ... он на сєбя работал.

    АЗАРОВ: Ето 100% на сєбя, потому что, ну вот то, что оні дєлают с "Украіной" ... пока ето нєофіціальниє матеріали, поетому смотрітє как?

    КУЧМА: Діденко прігласі і скажи, тєбя же пока із тюрьми випустілі, пока условно, возвращай еті дєньгі.

    АЗАРОВ: Вот ... (матеріали?) по Індустріальному Союзу Донбасса, там такіє сумми ...

    КУЧМА: Ну кого-то вмєсто Діденко. Пустовойтенка? Поговорілі, поговорілі. Я ему сказал: Іван Степановіч, бросай партію і іді, а так, щоб фінансувати НДП, блядь, і на етом все спєкуліровали в Украінє, он нє хочєт просто, ну нє хочєт, а потом, способєн ли он разобраться с тєм бардаком?

    АЗАРОВ: Бардак там, конєшно, капітальнєйший ... і утєчка інформаціі. Дєлают же абсолютно діко і глупо. Пєрєчісліть за какую-то хєрню такіє громадниє дєньгі, тут же пєрєчісліть на обналічіваємиє структури і тут же снять. І сідіт спокойно. Думаєт, что нікогда в жизні нє найдьот етот ... просто ідіот, по-другому я назвать нє могу. Ладно, я с Діденко ...

    КУЧМА: Ти давай ... от сєбя.

    АЗАРОВ: Ну ето нормальний чєловєк, он будєт пахать, он будєт заніматься тєм, чєм єму положено заніматься.

    КУЧМА: А когда ето дєлалось?

    АЗАРОВ: Ето дєлалось по … в послєднєє врємя … прічьом, ето 100% на сєбя, поетому что, когда ми с Алєксандром Міхайловічєм сєлі, то реально било на ізбіратєльную кампанію пєрєдано Бакаєм – ето составіло прімєрно половіну того, а ето нікак нє учітивалось. 184 мілліона даже Волкову нє (пєрєвєлі ?).

    КУЧМА: Ну какіє же сумми …

    АЗАРОВ: Конєшно, нєт, я просто знал, что ето жулік, і я єго давно знаю. В свойо врємя он попался по (Рєспублікє?). Оні так і вісят 70 мілліонов, пожалєлі єго ... я просто там нє разобрался ... в бюджетном комітєтє разбіралі єго вопрос тогда.

    КУЧМА: Я же засєданіє Кабміна провьол. Марчука сдєлал прєдсєдатєлєм коміссіі, а он, бля, в восьмьорку скрутіл. Марчук, блядь.

    АЗАРОВ: Ладно, Леонід Даніловіч, я буду думать, как із етой сітуаціі вийті.

    КУЧМА: Я ему єдінствєнноє правільно прєдложил: єму уйті нахєр.

    АЗАРОВ: Кому?

    КУЧМА: Бакаю!

    АЗАРОВ: А ето очєнь правільно, ето очєнь правільно, Лєонід Даніловіч. Єщьо такой вопрос. Значіт, подпісан закон. Прошол он мімо мєня. Значіт, називаєтся он, названіє інтересноє: "Про внесення змін до ... законодавчих актів України щодо посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом спирту та ... алкогольних та тютюнових виробів".

    КУЧМА: Я нє помню, что я єго подпісивал.

    АЗАРОВ: Єсть такая статья, я уже Владіміру Міхайловічу сказал, но я прошу, что касаєтся налоговой часті, ну проходілі ...

    КУЧМА: Я же всєгда говорю, там, гдє єсть налогі бєз … нє подпісивать.

    АЗАРОВ: Спєціально протащілі. Вот я зачітиваю 6-й пункт "Конфісковані алкогольні напої підлягають знищенню".

    КУЧМА: Так я не підписував ето.

    АЗАРОВ: Підписали.

    КУЧМА: Да нє.

    АЗАРОВ: Вот он. Уже поступіл і я оттуда узнал єго.

    КУЧМА: Вчєра докладивал по етому вопрсу. Я нє подпісивал...

    КУЧМА: (розмовляє з Литвином по телефону) Володимир Михайлович, а ну по цьому самому, ото шо ти мені вчора доповідав по цигаркам і горілкі, що ... Так я не пам'ятаю, що я його підписував ... так не було ж такого ... ну ладно (поклав трубку) ... Він каже: коли зателефонував Микола Янович, я кинувся ...

    АЗАРОВ: А він уже пішов (закон ?).

    КУЧМА: Пішов в Кабінет Міністрів.

    АЗАРОВ: Навєрняка Соболєв ...

    КУЧМА: Амеріканскіє трєбованія.

    АЗАРОВ: ... 52 міліона на сєгодняшній день, оні ж на дорогє нє валяются. Значіт, в год ми дєлаєм примєрно 120 міліонов ... теперь, я не понимаю ... хотя би одін дурак, блядь, додумался: ну как іх знищувать? У нас шо єсть мощності по утілізаціі? У нас шо, єсть средства на хранєнія, транспортіровку? Вєдь ето ж десяткі міліонов бутилок в масштабах. 52 міліонов грівєн на сєгодняшній дєнь. Дєсяткі мілліонов бутилок і виконувати етот закон я, конєчно, нє буду.

    КУЧМА: Нє виконуй да і всьо.

    АЗАРОВ: Нє буду виконувати. Я знаю, кто ето провьол і зачєм.

    КУЧМА: Кто ето, бля, протащіл?

    АЗАРОВ: Да протащіл ето Гончарук, там оні - Сушко, Гончарук. Сушко - народний дєпутат, дірєктор лікьоро-водочного завода. Ім нє вигодно. Когда конфіскований алкоголь ... просто нє вигодно, а дєржавє, наоборот, вигодно, потому что вся стоімость ідьот в бюджет держави ... а от конфіскаціі всьо ідьот ... ето же конкурентная борьба ідьот.

    КУЧМА: Подавал законопроект Кабінет Міністров?

    АЗАРОВ: Подавал законопроект Кабінет Міністров, абсолютно не ізгладів нічєго вообщє, конєчно, я пєрєговорю ... абсолютно нічєго, я єго об одном спросіл: ну кто? ... ну кто ...

    КУЧМА: ... подпісал ... сітуація ... в странє і... бюджет нє так ... Ющенко всьо так з ...

    АЗАРОВ: Ну, расходамі ми не занімалісь ...

    КУЧМА: Ну, доходи увєлічілісь за счьот того, что ... бюджет за етот самий фонд соціального страхованія. АЗАРОВ: ... ето всьо єрунда, ми ж фонд бюджетного страхованія ... нєт, конєшно ... 2,5 міліарда … ми впєрвиє виконуєм державний бюджет. Но говоріть, что ето уряд тітаніческую работу проводіт …

    КУЧМА: Я знаю, що уряд нічого не робить взагалі, а Юля робить так, щоб завалити все.

    АЗАРОВ: Значіт, показники доводятся.

    КУЧМА: По … Юлю надо унічтожить.

    АЗАРОВ: По Юлє ми занімаємся. Я дал команду, она же нє такая дура, она ето …

    КУЧМА: Протів нєйо нужно уголовноє дєло і посадіть єйо на хуй.

    АЗАРОВ: Поетому по ... доходам пусть он нічєго нє рассказиваєт. Ми нікакіє ні пєнсіонниє, ні соціальниє фонди нє счітаєм. Бюджетниє фонди нє пошлі нікуда, только в казначєйство і, кстаті, вот, смотрітє, все остальниє ... прєдставляют (7.4%?) от ... доходов.

    КУЧМА: Нєт, ну подожді, я, я про охорону здоровья, про фінансування там на ... а ...податок на додану вартість, як ви...

    АЗАРОВ: ... на 100% ... ми же увєлічілі відшкодування ... значіт ...

    КУЧМА: Ну , на культуру виділили 13,4% ... на охорону здоровья 16.2%, на ... Національну Академію наук на 14.1%, програма "Селекція рослинництва і тваринництва" на 6.7%, тваринництва 17%, боротьби з шкідниками на ...

    АЗАРОВ: Леонід Даніловіч, то контрольноє направлєніє ...

    КУЧМА: Кто?

    АЗАРОВ: Ну кто - уряд.

    КУЧМА: Ну, оні взяли мілліард.

    АЗАРОВ: Міліард облігаціями, да?

    КУЧМА: Облігаціями. Ну і профіцит же, навєрное, пошол.

    АЗАРОВ: Кстаті, вамі подпісан єщьо "Зміни до державного бюджету".

    КУЧМА: Он нє пріходіт ...

    АЗАРОВ: Єщьо нє пріходіт.

    КУЧМА: Что оні там дєлают?

    АЗАРОВ: Верховна Рада нє пріняла ні одного закона, направлєнного на збільшення дохода бюджета, вмєстє с тєм, ми спісалі заборгованость по сєлу ... прібєгаєт ко мнє, у Каті Ващук там сєкрєтарь коміссіі, показиваєт етот закон, я єго чітаю. Слушай, ти народний депутат, ну как ето понять, спісать всє податкі. Ну как ето понять, шо ето означаєт: спісать всє податкі в агропромисловом комплєксє.

    КУЧМА: Ну, так я ж ... не подпісал.

    АЗАРОВ: Да, тєпєрь шо он дєлал ... Іван Стєпанич ...

    КУЧМА: Да он прішол сюди с законом: спісать всі податки.

    АЗАРОВ: ... (сміх) Нєт, она нє такая ... закон етот ідіотскій. Попалі всє: і комерційні структури і ... 5.5 міліардів ... тєпєрь закон ... об експєрімєнтє в агропромисловом комплєксє. Какой експєрімєнт? Ну просто пєрєсталі брать налог на прібиль, вот і вєсь експєрімєнт. Тєпєрь спісалі тракторооборудованіє і далі, далі ... ето ж всьо ідьот на мінус дохода бюджета. Тєпєрь ... ми ідем с опєрєженієм виконання державного бюджета. Вот он державний бюджет.

    КУЧМА: По Закарпатью как?

    АЗАРОВ: Значіт, по Закарпатью ... я там замєніл начальніка налоговой міліціі.

    КУЧМА: Я тебе ещьо раз говорю, должни бить твоі люді, а не чьї-то другіє.

    АЗАРОВ: Значіт, у мєня єсть больниє такіє трі вопроса: я вам откровєнно говорю - ето Кієвская. Там начальнік налоговой міліціі Засухі. Как только я пошол єму навстрєчу, мнє надоєло с нім воєвать, просто с Засухой. Значіт, уже год я нє імєю сєрьйозних рєзонансних дєл по Кієвской області, рано ілі поздно я іх обоіх убєру.

    КУЧМА: Ти іх прєдупрєді.

    АЗАРОВ: Я іх прєдупрєждал. А лучше би, єслі б етого начальніка куда-нібудь на повишеніє забрать.

    КУЧМА: Ето по Кієвской області?

    АЗАРОВ: По Кієвской. Тєпєрь, Львовская область... стараєтся, нєт вопросов … но ета область тоже может прінєсті большиє нєпріятності ... но Вітя очєнь болєзнєнно воспрінімаєт на етот счьот. Он просто воспрінімаєт ето как ... і вот тєпєрь в Закарпатьі. Трі області, гдє у мєня плохо контроліруєтся сітуація. Закарпаття дєйствітєльно імєєт. Ето друг ... ото ж ви попросілі, то референдум, так далєє, так далєє. Послєдній раз (Гріша ? Міша ?) мне істєріку устроіл, когда уже указ подпісал. Вітя мнє з полчаса по тєлєфону закативал істєріку: как вот такого заслуженного генєрала, прєкрасного чєловєка … освобождая, ти ідьош на поводу у Мєдвєдчука, у ... і так далєє.

    КУЧМА: У Мєдвєдчука?

    АЗАРОВ: Да. І вот Лєонід Даніловіч нє в курсє дєла, там назрєваєт взрив. Там очєнь нєнормальная сітуація в Закарпатьі. Вот я прошу … і так далєє. За нім же ні одного дєла. Ну давай ми єго … от того, что он порядочний, хороший, твой сват, друг. Ну на мінуту отвлєчьомся, скажи, пожалуйста, хоть одно рєзонансноє дєло. Ето же граніца, там контрабанда.

    КУЧМА: Там страшноє … і лєс вивозят со страшной сілой.

    АЗАРОВ: Да, поетому я говорю: (Гріша ? Міша ?) нє настаівай. Ми с Волині взялі нормального хлопца ...

    КУЧМА: Подожді, а ето самоє, а по Закарпаттю ...

    АЗАРОВ: Он дайот за ...

    КУЧМА: ... ти став туда … чєловєка і нє вздумай согласовивать с етім самим кадри.

    АЗАРОВ: А я і нє думаю.

    КУЧМА: Тєбє что порєкомєндовалі, кого туда ставіть?

    АЗАРОВ: Значіт, ну, он порєкомєндовал ...

    КУЧМА: (перебиває) С Волині взять?

    АЗАРОВ: Нє с Волині, со Львова начальніка... (Ващук ?) нормальний он парєнь, єго можна ставіть, єслі б нє одно но: у нєго чьоткая рєпутація, что с Мєдвєдчуком і ... очєнь тєсно связан. Вот ето, а в прінціпє, он грамотний ініціатівний чєловєк. Мєня другоє удівіло, мєня удівіло, что ми с Віктором пєрєговорілі по тєлєфону, а на другой день мнє звоніт Ющенко і слово в слово пєредайот наш с нім разговор, і говоріт: что для вас мнєніє прємьєра на сороковом мєстє, а на п-пєрвом мєстє мнєніє соціал-дємократов? Ви что ... кадри по партійному спіску? Я єму ... я нє буду подпісивать ету постанову только, чтоб Віктора ... ну я ... что ето хєрня, я с Віктором договорілся ... Кого ставіть? Вот Вітя настаіваєт на етом львовском хлопце, в прінціпє, я отношусь к нєму очєнь нормально. Єслі б Вітя нє настаівал, я б єго поставіл. Оні пойдут к вам, будут убєждать.

    КУЧМА: Оні мнє надоєлі по губернаторам. Дорвалісь уже так. Я ж нє могу, блядь, клан дєлать, понімаєш, із рєгіона.

    АЗАРОВ: Вот сєйчас пока вродє Віктора ...

    КУЧМА: Ну да, он на пару днєй уєхал в Швейцарію, там випускной бал у єго дочкі.

    АЗАРОВ: Но он хлопєц настойчівий, вот єму когда что попадьот в голову ...

    КУЧМА: Ну конєшно, чєрєз налоговую службу можна задавіть.

    АЗАРОВ: А поетому, Леонід Даніловіч, я подумал і мнє нє хочєтся с нім цапаться. Сєйчас у мєня пока єсть алібі, что Ющенко сказал, что нє подпішет.

    КУЧМА: Ну так Віктору скажи ...

    АЗАРОВ: Леонід Даніловіч, что єщьо хочу вас попросіть, мнє надоєло, откровєнно говоря, в ногі кланяться етім Кірєєвим прідуркам, просто прідуркам. Вот, (прочтітє?) ... пішет ... постанову ... умєньшити ... суму видаток... і фінансовому ... Ющенко страшно обіжаєтся, когда ...

    КУЧМА: Окей!

    АЗАРОВ: Вот по НДСу. Да, Леонід Даніловіч, єщьо одін вопрс хотєл обсудіть. По Миколаєвскому глінозьомному. Я нє знаю, знаєте лі ви об етом ілі нєт, оні гдє-то порядка 250 тисяч тонн боксітов с (моб. рєсурсов?) взялі ... распоряженія Кабінєта міністров, так і за щьот етого, єстєствєнно, занізілі базу налогообложенія. Занізілі ні много, ні мало на 212 мілліонов грівєн.

    КУЧМА: Взять за жопу.

    АЗАРОВ: Єслі брать, то я даю команду ...

    КУЧМА: Пусть дєньгі платят да і всьо.

    АЗАРОВ: Значіт по полной прграммє. Хорошо. Значіт і по НДСу, какая сєйчас сітуація. Ну налог на добавочную стоімость - ето основной доход в Государствєнний бюджет. Основной. Значіт, нєсмотря на то что ... вот по ... комплєксу експєрімєнт, что он нам дал... (далі на протязі 47 сек. звучить критика дій Ющенка). Добілісь права рєалізаціі ... аукціона, подпісал Ющенко на аукціонє угля, газа. Казалось би, помогітє сєйчас развєрнуть ето дєло, ето же чістий доход в бюджет. Опір твориться неймовірний ... сдєлалі такім образом, что сама ідєя аукціона діскрідітіруєтся.

    (На запитання Азарова відповідає Кучма в уривку розмови з Губернатором Донецької області Януковичем:

    Я. 15% плюс за 5 мєсяцев. Но дальше пойдьот база с прошлого года. Више і пойдьот нємножко сніженіє, пойдьот сніженіє, хотя, как говорітся, уровєнь с начала года будєт расті, с начала года, із мєсяца в мєсяц уровєнь будєт расті. Завтра пєрвий день аукціона по коксующємуся углю. Начінаєтся ета ігра уже вот, ну посмотрім.

    КУЧМА: Ну ми же договарівалісь, что ні одна, ні одін дірєктор шахти нє прієзжаєт для того, чтоби …)

    Ну, єслі … кто будєт покупать. Єслі же чуть сніжать цени … тєпєрь на аукціонє формуєтся цена … 100% прєдоплата - лучше і прідумать нєвозможно. Да єщьо с етім Славянскім банком завязан … банк і Южкомбанк сєйчас … ми хотім вот какой ход. Прокуратура сопротівляєтся ... может ми вєрньомся к практікє: одін раз в мєсяц собіраться с сіловікамі?

    КУЧМА: Хорошо!

    АЗАРОВ: Трєбуєтся согласованноє решеніє. Вот, положим, сєйчас шо ми хотім імєть: желєзниє обвінєнія во взяткє. В чьом ета взятка виражалась: оні іспользовалі свойо служебноє положеніє, размєстілі своі ... тоєсть проценти 2000%, 2800%. Ето 100%, консультіровалісь у Маляренко - ето Верховний Суд, у спєціалістов Верховного Суда. 100% обвінєніє по взяткє проходіт. Наша геніальная Гєнєральная Прокуратура говоріт: нєт основаній ... Значіт, почєму ми хотім взять за взятку, потому что нєуплата налогов – трудно доказуємоє дєло, страшно трудно доказуємоє. Поетому, пока дойдьот дєло до суда, конєшно трудно, а взятку... закрить іх там і судєбний процес пойдьот, а вторим епізодом возьмьом ... Крим ... вот етого (Рудькова?) і всьо остальноє. Вот такая у нас задумка. Так что єслі ви добро дадітє, ми так і будем дєйствовать. Учітивая рєзонансность дєла, щоб говорілі … почалі арєстовивать банкіров.

    КУЧМА: Я вот посмотрєл 100 россійскіх крупних банков, у ніх капітал 1 трілліон 200 мілліардов долларов.

    АЗАРОВ: Да, а наши все за кордоном ховають... нормально прошла прєс-конфєрєнція. Освєщєніє било нормальноє. Ну нормально прошол, значіт ... тєпєрь, 23 состоялся арбітражний суд г. Кієва ... всьо абсолютно законно ... етому дураку тєпєрь...(мілліард?) ... ну на мєня ... Засуха мнє звоніт і говоріт: какоє ти імєл право (публіковать ?) в ... газєтє, а я ж ейо нє чітаю. (сміх)

    КУЧМА: Да Засуху і Татьяну ...

    АЗАРОВ: Я єйо не чітал.

    КУЧМА: Оні мєня всю жизнь полівают, а тєпєрь ми … дєлаєм послє виборов. Єслі б до виборов, сказалі б політічєскіє.

    АЗАРОВ: Тєпєрь, Леонід Даніловіч, по Донєцку. Значіт, (Роман ?) вчєра мнє звоніл. Ну там всьо ж такі надо то, что ми с вамі согласовалі, дєлать. Ну нахєра ідті на поводу у Януковіча по Богатирьовой етой.

    КУЧМА: ... она ж бєзработная.

    АЗАРОВ: Ну і хєр с нєй.

    КУЧМА: Я же ...

    АЗАРОВ: Ми же тогда, когда с вамі пєрєговорілі, я ж Рибаку сказал об етом, ми ж рєшилі єго двігать - сєрьйозний чєловєк.

    КУЧМА: Пусть он ... в совєтє.

    АЗАРОВ: В каком совєтє?

    КУЧМА: В городском.

    АЗАРОВ: Кто?

    КУЧМА: Ну Рибак - замєстітєль ... замєстітєля направляєт.

    АЗАРОВ: Та ні, ну (Бішулін?) - ето сєрьйозний чєловєк. Ну нахєра нам мусор в Вєрховной Радє по большому счьоту? Вот єслі б ми дєйствітєльно подбіралі народних дєпутатов болєє мєнєє … как і по етім...

    КУЧМА: (перебиває) Я ж дал на нєйо согласіє, когда нє било твоєй кандідатури.

    АЗАРОВ: Ну когда нашлі, как сказать ... шо ж ми ... всє остальниє партіі раскручівалісь, а ету похєрілі ... поетому ж прінялі, (Шорохан ?) ідьот, я с вамі посовєтовался, і прінялі. Он бивший главний інженєр Точмаша - сєрьйозноє прєдпріятіє, я єго знаю 15 лєт, больше скажу, порядочний чєловєк, дєйствітєльно порядочний.

    КУЧМА: Ну прєкрасно, а главноє ... ну ладно, занімайтєсь, я нє думаю, что ...

    АЗАРОВ: Етот же давіт єго, вот етот наш вєлікій.

    КУЧМА: Януковіч?

    АЗАРОВ: Да, бу-бу-бу. А Рибак дєйствітєльно ... (сміх)

    КУЧМА: По Юлі, так сказать, собіраєшься розкрутіть?

    АЗАРОВ: По Юлі шо надо ... уголовноє дєло возбуждать, у мєня основаній больше чєм достаточно.

    КУЧМА: Там же в Росії, знаєш, открито уголовноє дєло по етому самому …

    АЗАРОВ: У нас сєйчас послє рішення всєх арбітражних судов наліцо уклонєніє от уплати налогов. Сумма огромнєйшая. Шо нам єщьо надо: ваше добро і всьо.

    КУЧМА: Приїхав Обіход з етого самого із Кіпра. Кіпр дав тільки за два года 96-й, 97-й, потому, что только с 96-го у ніх появілся закон об, как єго? Ну сєйчас оні прісоєдіняются к Європєйской …

    АЗАРОВ: ... пока ...

    КУЧМА: За еті два года пєрєвєдєни на счєта 325 мілліонов долларов.

    КУЧМА: Так, Леонід Даніловіч, шоб ви зналі, ми с Кіпром же прєкратілі переговори о подпісаніі договора о двойном налогообложеніі. Єслі ми подпішем етот договор, то будут законни все еті пєречіслєнія.

    КУЧМА: Да?

    АЗАРОВ: Да, поетому я тормознул. Ми в прошлом году єщьо летом ето дєло тормознулі, нєсмотря на настойчівиє просьби. Тєперь, ми ж с Рігі прівєзлі по Фєльдману. Там значітєльниє сумми ... на (АСК ?) ... ну Латвійскій банк, а потом с Латвійского банка на офшори, трєбуєтся просто врємя ... там распєчаткі-простині ... гроши шлі на ... а потом дальше ... он на допросах - полноє молчаніє. На Юлю показаній нє дайот, а ми сєйчас ...

    КУЧМА: Посаді єго к уголовнікам, пускай оні.

    АЗАРОВ: Леонід Даніловіч, ну ви знаєте, шо значіт. Я вам нє рассказивал, по Запорожью так ... прапорщік, которий організовивал ... в одном СІЗО ... тєпєрь ми забіраєм єго сюда, потому что там сєйчас ... такоє у нас законодатєльство, і ні к какім єго уголовнікам нє посадім. Єслі ми хотім, чтоби суд прошол без сучка – задорінкі … і уголовнікам, кстаті сказать, сказано уже ... єго нє тронут, нікто єго нє посмєєт тронуть.

    КУЧМА: А он сідіт в міліціі?

    АЗАРОВ: Деркач прєдлагал к нєму ...

    КУЧМА: Хорошо. Єслі ми сєйчас банк "Славянскій" отпустім, піздєц нам.

    АЗАРОВ: Леонід Даніловіч, ну я вас понял, ми дєлаєм всьо, чтоби ...

    КУЧМА: Будут над намі смєяться, больше нічєго.

    АЗАРОВ: І, потом, вот еті все дєла, коториє я докладивал, ми продолжаєм. Приватбанк. Сєрйознєйший матеріал по Пріватбанку. Брокбізнесбанк - там тоже, а ... ми отпустілі, он доволєн. Зєвсбанк так ...

    АЗАРОВ: Настолько всьо повязано, а на уровнє губєрнаторов вообщє.

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 20

    Леонід Кучма спілкується з тодішнім Головою Служби безпеки України Леонідом Деркачем і вони разом переглядають документи, підготовлені СБУ. Йдеться, серед іншого, про «справу» Юлії Тимошенко, про деякі матеріали, що були оприлюднені у засобах масової інформації, а також про «стеження» за журналістом Олегом Єльцовим.

    (Запис зроблено нібито 11 вересня 2000 року, розмова триває 47 хвилин)

    (Увага: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів. Ненормативна лексика - мова оригіналу!)


    Деркач: Добрий день!

    Кучма: Здравствуйтє! (пауза 6 сек.) У мене очкі даже (…). (пауза 17 сек.) (ПРИМІТКА: схоже на те, що Деркач приніс і передав президентові документи)

    Деркач: Лєонід Даніловіч! (пауза)

    Хтось із них: (…). (пауза)

    Кучма: (Сємчук ?) Тімошенко (… …). (пауза 1 хв. 5 сек.)

    Деркач: (Там ?).

    Кучма: Сотруднічаєт с Юлєй?

    Деркач: Да! Общаются! …

    Кучма: Аа!

    Деркач: І всє ето видумкі, (блядь ?). (пауза 20 сек.) То ж нє то, шо кто-то, говоріт, а оні …

    Кучма: Там ми … (пауза 17 сек.) Він (звичайно ?), (блядь ?).

    Обидва: (один з них сміється, далі нерозбірливо по кілька слів) (пауза 30 сек.)

    Кучма: На мільярд меньше (за …), меньше (…).

    Обидва: (нерозбірливо по кілька слів, пауза 55 сек., шарудіння паперами)

    ? Кучма: В Австралію всє єдут.

    Деркач: … (пауза 27 сек.)

    Кучма: Уже нєльзя (…) радіостанції. (пауза 10 сек.) Ето …

    Деркач: Вот етот (Шилін ?). Ето (комік ?), я ім пріносіл.

    Кучма: Вот тут мнє говорят, што тут одна структура.

    Деркач: Ето, вот тот банк, которий чєрєз (пєтнаха ?) (усєл ?) восємсот мільйонов на Прібалтіку.

    Хтось із них: І Ющєнко (вєдьот ?) вніматєльно, да?

    Кучма: (…).

    Деркач: Вот поетому, от оні, у цих, (блядь ?). Я нічєво нє могу. Тут (говоріт ?) про тє структури. Только я нічєво нє могу, я там. (пауза) Всьо работаєт. То, то єсть - нє работаєт!

    Кучма: Ну ето ж, (ето оні ?). (пауза)

    Деркач: А (Шиліну ?) (…) (Мєдвєдчук ?), оні с одной партії, поетому (…) єво надо как-то защітіть. (пауза 40 сек.)

    Кучма: Тут какой-то (…), банда.

    Хтось із них: Да єсть.

    Кучма: (Суддя которий ?).

    Деркач: Угу! (пауза 6 сек.)

    Кучма: (Пріценко ?) добрий (день ?).

    Деркач: (засміявся, пауза 10 сек.)

    Кучма: Єслі надо будєт … там же Закарпатьє, снімать, нє снімать (етот ?) … снімать. (пауза 20 сек.)

    Кучма: А Мєдвєдчук командуєт 7 мєсяцев.

    Деркач: Да. (пауза) І самоє главноє, шо чоловік прогібаєтся.

    Кучма: (Що хочєш ?) сказать!

    Деркач: (Да просто ?). (пауза)

    Кучма: (Мойо дєло ?).

    Деркач: Угу! (пауза) Надо (…). (пауза 40 сек.) Ето інтєрєсний момєнт, шо он за рубєж прячєт еті коє-какіє докумєнти, коториє (люміног ?) подпісивал. Всєво лішь!

    Кучма: А там, так сказать. (пауза 1 хв. 7 сек.)

    Кучма: У (Чєрванєнка ?) (вообщє то я ?) (відєл ?) харашо, (шо надо ?) (набив ?).

    Хтось із них: Да. Так сказать.

    Хтось із них: (Посмотрі ?) вот ету (…)!

    Деркач: (…).

    Кучма: Ну понятно. (пауза 7 сек.)

    Деркач: То (оні ?) … (оні же самі ?) с адміністраціі. Нічьо, нічьо нє говоріл …

    Кучма: (Ха ?). (пауза)

    Деркач: (Вот ?) мєня настораживаєт, што он, своєво, шо он спрятал докумєнти.

    Кучма: …

    Деркач: Ні …

    Хтось із них: Ну, тобто, по второй.

    Деркач: Він точно говорив, шо там процес, шо … (Прішейка ?) отдал і вот, вот нєт, і тово нєт.

    Хтось із них: Поетому. (пауза 11 сек.)

    Кучма: Юля ж должна етому самому, (пауза) Єдіниє Енєргетічєскіє сістєми должни для (жерадьорьова ?) огромную суму дєнєг. Он же вєсь (…).

    Деркач: Н-да! (пауза) Зато оні работают по-мєньше. Ето (Пакушев ?) (вже ?) работаєт і на етой нєдєлі, (он ?) продайот своіх, і туда к Макарову, к Єльцову і розщеплєніє етіх вєніков ізнутрі, там … із сорока п’яті доларов п’ятнадцать …

    Кучма: (Юс ?) (еті сам ?) оддал, вмєстє с (Патрушем ?) разобралі.

    Деркач: Так вот, я … (паспорти ?) туда (замам ?) ні хрєна, тобто нє нам какой-то (тєлєвізор паралєльно ?). Серед банковскіх структур … У мєня єсть заготовка под Юлю, єслі б вдруг завтра надо, она будєт прокручєна. У мєня ж дєло по контрабандє, бандіт. (…) оно нє закончєно і нє закрито, оно пріостановлєно. То єсть, тє двадцать шесть тисяч, коториє.

    Кучма: А говорят (свєдєнья ?) за тєх … (..хову ?) в московском аеропорту тоже.

    Деркач: В московском нє знаю, інформаціі такой (нєт ?).

    Кучма: Во (Лвовковє ?) задєржалі тоже с дєньгамі.

    Деркач: Но еті двадцать шесть, Лєонід Даніловіч! Дєло лєжіт, так. То єсть, єво завтра можно откривать і єйо прівлєкать в (копєйку ? ). І двадцать шесть тисяч єсть уголовно наказуємая (дія ?). Поетому … данниє. (пауза) Поетому до прінятія бюджета нічєво таково нє надо, што б … там нє виброшена єщьо. (пауза 12 сек.) Ну вот.

    Кучма: Еті, (Чорновіл ?) (…).

    Хтось із них: (Так ?).

    Кучма: Ну, (на к ліцом то ?), договорімся, що робити.

    Деркач: (Так ?).

    Кучма: Што, но отдаст тє докумєнти …

    Деркач: Хто (Чорновіл ?)?

    Кучма: Да.

    Деркач: (Так ?). Да ну!

    Кучма: Ми с (Костюжельніковим ?), значіт, шоб ми занімалісь полностю етім самім, блядь …

    Деркач: І штоб … (другіх ?).

    Кучма: … (другіх ?) … (мнєніє ?) оказалось … (о це ще там ?). (пауза 6 сек.) Слушай, можно сказать, що ті, всє (правдічєхі ?) сам знаєш, прокурор (етіх ?) … докумєнти на (нєво ?). (пауза 20 сек., гортання паперів)

    Хтось із них: (Вот імєнно ?). (пауза 22 сек.)

    Кучма: Це треба, так і пише! Він же (думав ?) про …

    Деркач: Так це … (просто ?) … я ж нє знаю, может он с вамі согласовивал.

    Кучма: Ні. (пауза)

    Деркач: Їх там блядство хєрове! Очєнь хєровоє! (Про.. ?) факти, возмущєнія. Он же в опозіціі … Оні прямо там аж крічат (на тебе ?). (пауза 5 сек.) Можно здать факт чєрєз («День» ?), (блядь ?). Нє факт, (а ето ?), в інтернет чєрєз Бєльгію, вот тут, от імєні, значіт, там каково-то партії, етово (товаріщі партіі лінди ?). І в інтернет, і запустіть сразу … (пауза 10 сек.)

    Кучма: Я …

    Деркач: Вони ж лащатся, шоб вєздє бить хорошимі. Ну (гад ?), я б вам іще (…) вмєстє ходілі послє (Польши). (пауза 7 сек.)

    Кучма: Треба ж (це ?) терміново здати.

    Деркач: Та ви шо? Я просто, шоб там (Єльцову ?) сказал. Я счас пріду – оні всьо організуют.

    Кучма: Ну нема ж справи такої. Він же офіційна особа (перетикати ?) …

    Деркач: Ну це … всьо равно, как мальчікі. Ви понімаєтє, ето ж ви так рассуждаєтє, а он … захотєл іх і (повєсіл ?). (пауза 21 сек.)

    Кучма: Ну він не їде вже в Австралію.

    Деркач: Бо там … ви знаєте, які (дивіденди ?), да?

    Кучма: Ні.

    Деркач: Там же, (…) повар є, функціональні, там хто-то єщьо і єщьо, і, (хам ?). Оні как там началі возмущаться в фракції, шо, так то так, (отчьотно ?). Чьо ето. Дєнєг нєту на спортсмєнов, а он десять тисяч (шльот ?) (…). Нє красіво ето всьо!

    Кучма: … Да ти (сам ?) он, сьогодні какой-то, какой-то …

    Деркач: (Справа в тому ?), дєло в том, што … какіх-то у мєня … прієзжают чєрєз трі часа. Я говорю, што такоє, ну на два часа …

    Кучма: Щоб тєбя варту попросить.

    Деркач: (…). (пауза 5 сек.) Ето ж, єслі в Австралію (гєрманскій) … (пауза 20 сек)

    Кучма: (Счукаду ?) ти не дивишся?

    Деркач: Да про нєво Рибачук, которий, Рибачук єво главний помощнік ілі (брат ?) єво (старший ?).

    Кучма: У нєво ?

    Деркач: Да. Та тут (сучара ?) почітайтє дальше! Я просто хочу с вамі согласовать, я на два роки (хотєл ?).

    Кучма: … (промєнятся прішлось ?) (…).

    Деркач: Ага! Так, я ж думав там, почітайтє там (со льдом ?) машини грузят. Всьо ето, направду етіх, коррєспондєнтов етіх. Тут всє (лєзут ?) к нєму в дом, а просят прідті, а потом розпішітєсь (спрашивают ?) (суркіс ?). Ющєнко вєдучий. Откуда гроші на такоє, ну й всьо. (пауза) А на такоє протівно … такоє бєзтолковоє.

    Кучма: Ну … де брати (десять ?) тисяч.

    Деркач: Ну да.

    Кучма: За (рахунку ?) (раньче ?) забрати сюди …

    Деркач: Да ну. У мєня ж єйо муж работал, помощнік. Потом я єй, к тому же отправлял вмєстє с нєй (зарубєж ?) в Вашингтон … (пауза 19 сек.)

    Кучма: … (пауза 38 сек., переглядають папери)

    Хтось із них: …

    Деркач: Ну ше ж мнє надо.

    Кучма: Да. (пауза 19 сек.)

    Деркач: Ну, Радіо «Свобода», (господі ?). (пауза 40 сек.) Ну ж … (пауза 30 сек.)

    Деркач: Ну ета. (зітхнув)

    Кучма: Радіо «Свобода» …

    Деркач: (…).

    Кучма: Радіо «Свобода», єго ж етот самий, Купчінскій, який в Чехії сидить і отримуєт, налаштована крічать (ахінею ?). (пауза 15 сек.)

    Кучма: А шо то, комусь роблять.

    Деркач: Га?

    Кучма: Шо (такоє ?) … чи це, це українська?

    Деркач: Спілка, ну.

    Кучма: Радянських офіцерів.

    Деркач: …

    Кучма: І озброєна (в повстанній ?) армії.

    Деркач: Угу. (пауза 9 сек.) Ну ето, оціх.

    Кучма: Треба заарештовувати, блядь, всіх.

    Деркач: Ну ето, от, 21 чісла, оні … всіх …

    Кучма: Всіх забрати!

    Деркач: Забрати всіх, а оставіть, а потом часть (от родствєннікі ?) іх випустіть.

    Кучма: Іскусствєнно!

    Деркач: А основних етіх всєх.

    Кучма: Шо за …

    Деркач: (Ілі вивєсті дєло ?). Тут, всьо можно тут (комітєт етот). Всьо протівозаконно, то єсть, ето, к насільствєнному свєрженію сущєствующєво строя.

    Обидва: (нерозбірливо по кілька слів) (пауза 48 сек.)

    Кучма: Ну вот надо брать і работать.

    Деркач: (…).

    Кучма: … (Кіровограда ?), ілі што …

    Деркач: Да. Ето ж (…). Он же ж там. У нас же ж.

    Кучма: Мнє, цей самий сказал, што кто-то сільно спрацював … етот начальнік (служби ?) (…).

    Деркач: Угу. (пауза) Ну ж там готовят.

    Кучма: (Самотній ?).

    Деркач: Да. Готов (Єльцову ?). (Как он ?) мєропріятіє. Ми ж єво … нє только здєсь. А в Харькові і (ета ?) в Кієвє. (пауза 22 сек.) Там єщьо (вьол ?) (…) випливаєт трі мільйона, коториє Півоваров на виборах отдав … Сєйчас (с етім ?) задокумєнтіруют … (пауза 1 хв. 35 сек., гортання паперів)

    Кучма: А що … працюють?

    Деркач: (Нє ?) (пауза)

    Хтось із них: … шо тєбє розповсюджоватся …

    Кучма: … скажу, що це таке …

    Деркач: Дєло в том, што.

    Кучма: (Оборона ?), ілі как іх там ще …

    Деркач: Волков.

    Кучма: Волков!

    Деркач: Но Волков, он же ж і сотруднічаєт с етімі всємі помощнікамі (…).

    Кучма: (Харашо ?).

    Деркач: Вот. І шо інтєрєсно, шо Ющєнко (сам ?), вєрнєє етот - Марчук сам просіл (у ?) (…).

    Кучма: … єто самоє, Віктор дрочіт (пауза) Тімошенко за (єво ?) здоровьє.

    Деркач: Хто?

    Кучма: Марчук!

    Деркач: Нє знаю.

    Кучма: … що ж ето, тоді які відносини між Ющенко.

    Деркач: А шо йому Тімошенко. (…) он хочєт участвовать в етом ринкє.

    Кучма: Да, ето понімаю.

    Деркач: Єму надо дєньгі.

    Кучма: (Да ?).

    Деркач: (Ну і всьо ?). А там оні договарівалісь.

    Кучма: Пожівітся што-лі на (етот ? самом ?), (да ?).

    Деркач: Ну єздіт он вмєстє отдихать.

    Кучма: Но еті факти (…).

    Деркач: Ага … шо оні гражданскій брак заключілі, оні заключілі.

    Хтось із них: Повєзьот же.

    Деркач: Я нє слишал, штоб оні расходілісь с етой женой, (так сказать ?).

    Кучма: Но она … такая стала худая.

    Деркач: Жена єво?

    Кучма: Да. Вона ж такая була …

    Деркач: Вот ето, вот етот Єльцов, от ето, то шо, кто ето пішет. А вот для начала ж к нєму установіл контакт Бакай.

    Кучма: Тот (сам ?) … (пауза 25 сек.) І він як (…) Радіо «Свобода»? (пауза 8 сек.)

    Деркач: Ну он знаєт, в каво іскать, гдє он, оні там (…) с Плужніковим, с етім московскім он общаєтся. Ето, от, відітє, вот он, по етому, елєктронной почтє общаєтся вот с етім вот Плужніковим. Там нєсколько єсть момєнтов, значіт, в Росіі.

    Кучма: Плужніковим, ілі (Портніков ?)?

    Деркач: (Портніков, Портніков, Портніков ?)!

    Кучма: Ето здєсь, пісал Сєргєй Плутін.

    Деркач: І Сєргєй Плутін, там єсть в Москвє.

    Кучма: Да? Єто шо родич його там?

    Деркач: Нєт, нєт, ето московскій корєспондєнт. (пауза 7 сек.) (Там ?). (можливо показує щось у паперах, далі пауза 10 сек.)

    ? Кучма: Ну шо ж (таке ?). (пауза 6 сек.)

    Деркач: Значіт, ми єщьо счас связі єво понаходім. Ну, кромє там Бакая. Хто, чєво? Потому што йому кто-то і сбрасиваєт інформацію. Он же сам єйо нє бєрьот, вот, і потом.

    Кучма: «Украінская правда» продалась Мєдвєдчуку! Відіш (стоіт ?).
    Деркач: А от етот Горшков, ето єво псєвдонім, от етово Єльцова, ето єво псевдонім.

    Кучма: (Да ?).

    Деркач: Да!

    Кучма: … (пауза) Ну ладно, допустім …

    Деркач: Постоянно.

    Кучма: Ето на тєбя там, (блядь ?).

    Деркач: На мєня, на всєх он там. От ето єво (цитата ?)… вот ето єсть.

    Кучма: (Очєнь мало ?) (…).

    Деркач: Угу. Он на всєх там (пашет ?).

    Кучма: Все це треба (деньгамі ?) у нєво взять, да?

    Невідомий: Так ми ж це, с ето, викінулі с інтернета.

    Кучма: С інтернета, (ілі оні ?).

    Деркач: В інтернет … (пауза)

    Кучма: Оні нє єво, да?

    Деркач: Вот ето, ето ім пісано!

    Кучма: (ніби відповів на якийсь дзвінок чи через переговорний пристрій) … харашо!

    Деркач: Ето ім пісано. (пауза) (Так мнє єво ?) … єво. (пауза 19 сек.)

    Кучма: (Відіш ?). Он там на (дєлє ?) (наворочєн ?).

    Деркач: У нєво много, єслі всьо брать з інтернета, там очєнь много …

    Кучма: Гм?

    Деркач: У нєво очєнь много … такіх (…). То што он там (мотори ?) іщєт, (і кто там развозіл ?).

    Кучма: Ну, так слушай. (пауза) Навіть (симпатяк ?)

    Деркач: (Угу ?).

    Кучма: Аа!

    Деркач: На нєдєльку.

    Кучма: Ти тут нє затягівай.

    Деркач: Нєт, я с судом, пару нєдєлєк, ето закончім.

    Хтось із них: Він же знал.

    Деркач: (Імєнная ?) связь.

    Кучма: Гм.

    Деркач: Ну ето ж связі тут, тут всєво, всєво ето інструкції (друковані ?). (пауза 2 хв. 10 сек.)

    Кучма: Ну дєйствітєльно, (блядь ?). (пауза)

    Деркач: Нєт, так ідті надо!

    Кучма: …

    Деркач: Нєт, так гдє вам нє нужно, почєму? (І вовсє п’ять ?) пріходітє самі … сітуацію, штоб он.

    Кучма: …

    Деркач: А ідті надо.

    Кучма: (Чєво ето ?). (пауза 44 сек.)

    Деркач: Ну ето только одін епізод, а (… ) ето сістєма. (пауза) (Чєм он кушаєт ?).

    Кучма: Він давно вже лєзєт на рог!

    Деркач: От там, он с, Віктор с нім дружит.

    Кучма: …

    Деркач: … (тімченко ?).

    Кучма: Ну (…) хуй с нім. Я просто шоб. (пауза) Возьмьом.

    Хтось із них: Ну пацани, от.

    Деркач: (Сємьі у ніх і тут ?) об’ясняєт етім всєм. Он лєзєт.

    Кучма: …

    Деркач: Посмотрітє етот …

    Кучма: Обдумаєм.

    Деркач: Рєдактор єво ґазєти. (пауза 55 сек.) Харашо (..стян) умеєт всьо (…).

    Кучма: По етому, што, што ти давал, еті докумєнти, там, (Кучмара ?) шо ж то це таке. (пауза)

    Деркач: Значіт. (… ) от, от бач, (чітай ?) … вот с етім. У мєня тут … (женє ?) …

    Обидва: (нерозбірливо кілька реплік)

    Кучма: Ето к … (Парєнь ?).

    Деркач: Взять … Єльцов. Так вот ето.

    Кучма: (…).

    Деркач: Там і с нім …

    Хтось із них: (Вот ?). (пауза)

    Кучма: Мнє нє нужен (показивать єво). (пауза) Пока!

    Деркач: А от тут … он пішет. (сміється) Пока нє надо і запустіть.

    Хтось із них: (Нє ?).

    Кучма: Ето … нє надо, всєво лішь.

    Деркач: Ну да.

    Кучма: А там (до прєзідєнта ?). (пауза 8 сек.)

    Деркач: Так шо то (мєра сіяєт ?), самі всьо (скушают ?).

    Хтось із них: (На двух квартірах трьох ?) … (пауза 30 сек.)

    Кучма: Ну да, пока ж, а ето п’ятоє чісло …

    Деркач: Угу.

    Кучма: (Чуркін ?).

    Деркач: Нєт … (пауза)

    Кучма: Га.

    Деркач: Нєт, ну про (…) оні нічьо нє пісалі.

    Кучма: Гу.

    Деркач: В інтернетє оно вишло. По Волкову с.

    Кучма: Нєт, ето по Волкову, а … с Єхануровим.

    Деркач: Тут, одно только (…). (пауза 2 хв. 20 сек.)

    Хтось із них: А от! (пауза 40 сек.)

    Деркач: … ета! Тут по (Суркісу ?).

    Кучма: Тут по Морозу, так нє хєра (…), блядь, … (пауза) Я маю на увазі (його вмєняємості) … Камінском.

    Деркач: По Камінском, сєйчас работаєм, по всєм (претензіям ?) … (пауза 1 хв. 10 сек.)

    Кучма: Треба підсказати (семорянка ?) і (Юрковичу ?) (слову ?), шо Мороз веде … (пауза 15 сек.)

    Деркач: … там от ето, шо по (Пєтровскому ?). Так (..тровскій ?) хочєт своіх св’язать с Сімонєнко. Ну а (дмітровічєм ?) (било ?) хорошо.

    Кучма: (Кто ето пісал ?)?

    Деркач: Ну от тут … в Харковє, от етот (запорожец ?).

    Кучма: Аа! Конєшно!

    Деркач: Потом етот (бучій.. сінга.. ?).

    Кучма: Ну (ім ?), як ше (надрочить ?) (от ?), допросити, я, я допрошу Сімонєнко, це ж проголосуют.

    Кучма: Та ні, … (пауза)

    Хтось із них: (Убійством ?). (пауза 36 сек., гортання паперів)

    Кучма: Ну он … це ж реклама … (Бупєнко ?), (Бупєнко ?) (це ж взагалі ?) …

    Деркач: Єсть в … прівєзлі мнє (це ж за мной ?).

    Кучма: (…). (пауза)

    Деркач: Дєпутат … об’єдіняют Рух .

    Хтось із них: (Он шо ?) (…). (далі нерозбірливо 20 сек.)

    Обидва: (нерозбірливо кілька реплік)

    Кучма: Аа?

    Деркач: Ну … отстраніть от етой (…) (балашумін на воробйову ?).

    Кучма: Как, как …

    Деркач: … (пауза) Лєонід Даніловіч. Вот почітайтє вот ето, вот. Я вам вручав, от, ето вот.

    Кучма: А хто ж це …

    Деркач: Такіє прєдложенія. Вєдь ето, понімаєтє.

    Кучма: Ето било давно. (пауза 37 сек.)

    Хтось із них: (Ну ж ?). (пауза)

    Кучма: … (отлічно ?).

    Деркач: Нєт, так вот я (чьотко ?). Ну вот такоє прєдложеніє. Пєрєд тєм, (как ви будєтє снімать ?), взять єво … да.

    Кучма: Угу.

    Деркач: (Траковченко ?) (бюджетнік ?) І што б, ваше било прєдложеніє, шоб ви (єму далі ?) нєштатний совєтнік. (…). Політічєскі ето очєнь вигодно. В отношеніі фінансово … дєньгі … І какіє-то, потом договорьонностью, за еті консультації. (Дєньгу ?) найдут.

    Кучма: Я просто смотрю, што, может бить тєх взять два ілі трі такіх, штоб (по содєржанію ?).

    Деркач: (Кумінов ?) вже, (в міжнародному ?) … фондє (там ?) своі люді. То (…) какіє люді, так тогда оно ясно будєт … єслі дальше пойдут по (…) какому-то. Што-то … што-то нє, нє … там, гдє … Да.

    Кучма: Да! (шарудіння паперами). (Ще ?) (…) прєдупрєдіть, пускай он бєз своєй вєрсії (…). Шо там, блядь, н.. н.. хуйня, блядь занімаєтся там …

    Деркач: …

    Кучма: … сталківаєт, блядь, мнє ето. Ну по Літвіну там і по другіх (прєзідєнта ?). Та шо, знаєш.

    Деркач: По Літвіну.

    Кучма: Ну знаєш, лучше двух … значіт, значіт так!

    Деркач: Нє должно бить.

    Кучма: Нє должно бить!

    Деркач: Лєонід Даніловіч! Я могу с вамі завтра єхать?

    Кучма: Да! В восєм трідцать … нє дев’ять, а …

    Деркач: Ви (на трінадцатоє ?) надолго остайотєсь.

    Кучма: Ну, до обєда!

    Деркач: До обєда, да?

    Кучма: Ну я побуду только на (воз ?) заєду і в сінагогу, і всьо. Сразу, в сінагогє (навєрно ?) нікакіх оркєстров там нє будєт.

    Деркач: Харашо! (схоже на те, що Деркач виходить з кабінету)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 21

    Президент спілкується з головою Сумської обласної державної адміністрації Володимиром Щербанем.

    (Ця розмова, яка відбулася в другій половині вересня 2000 року, частково вже оприлюднена в ітернетівських виданнях)

    (Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).


    Щербань: (…) дєло у нас лєжит. Ну воно не чемне. Ну, він. Як він був секретарьом рай, горкома партії по ідеології, я удівляюсь. Ну, я Вам кажу, (я єму ?). Ну, оно, ну.

    Кучма: Ну, хай, (вистачить ?).

    Щербань: Ні те, ні се. Да. Позаймаємось там, якшо тиск буде від того, від його депутатів, то піде. Ні, ми його залишим, скандалу не буде, там, шоб. Це все будемо робити тихенько, та й усе. Був Сімоненко.

    Кучма: (По Шостке ?), шо є, тут, якісь зрушення там.

    Щербань: Аа! Так я Вам скажу, які зр.., по, в цілому, по Шостке?

    Кучма: Да!

    Щербань: Да, (гарадский ? пром) дає туди і сировину дає, по виготовленню фарб на «Свємі», на підприємстві. Поки (…), я тоді скажу пізніше. Значить, є, зрушення є! Воно дуже таке, ну. Невеликі вони, але є, оце таке. Я думаю, шо піде воно. (пауза) Відносно рейтінгу, значить ми робили соцопит, робили по Вітренко і по Марченко, по всім нардепам, які у нас є в області, там шість чоловік. Значить, в місті Ромнах, звідки Марченко. Тільки два відсотки і будуть голосувати за Марченка. Сімдесят не визначились. По Вітренко - двадцять три відсотки, які будуть її підтримувати по Конотопу. Сорок дев’ять - не визначились. С рейтінга там, уже він пада, пада й пада. Так шо, готуємось до виборів 2002 року. Починаєм готувати всіх: від голови сільської ради, селища, депутатів районних рад, міст. Зараз готуєм списки. Зараз перевіряєм всіх, так потихеньку на лояльність там, і так далі, так далі. Хто якого кольору? Шоб, шоб уже жодна, не пройшло.

    Кучма: Треба на мажоритарні округи мати, як її (…) ці кандидатури (…).

    Щербань: Будем ставити. Ну, тут погоджувати будем з Вами, кого і, да, ставити! Шоб воно дійсно, пройшли тільки ті, хто нам потрібен, та й усе. Ну, у нас. Так, із шести депутатів у нас же більш-менш. Дашухін у нас, Деркач Андрій у нас і Череп у нас. Це три таких в нас.

    Кучма: (… …).

    Щербань: Да. А три Тропін, Вітренко і Марченко, це ті ортодокси. Були комуністи у нас 16 числа в суботу.

    Кучма: Сімонєнко?

    Щербань: Сімонєнко. Сімонєнко і було восєм депутатов Верховної Ради.

    Кучма: (Сумськіє ?).

    Щербань: Фракція. Значить, жінки там, шось за нєфть там, злагоду і так далі. Била ета, Заклунна била там. Зібрали людей вони на площі. Ну, на площі зібрали, думають, шо, сто п’ятдесят стариків. Зібралися, так. Значить.

    Кучма: (В Ромнах ?).

    Щербань: Нє, (отут ?), в Сумах.

    Кучма: В Сумах?

    Щербань: В Сумах, да! Значить, нема вже, у людей інтересу нема, зовсім (вже немає ?). Шо то старички, які прийшли туди, і все. Зовсім нема інтересу! Тоєсть, то, шо (на ?) очікували там, зовсім не получилось. Рейтинг у комуністів, він пада, пада, падає, падає, і причьом нормально.

    Кучма: Ну (Заклунна ?) (счєм ?) возяітся (тільки ?).

    Обидва: (накладка голосів, нерозбірливо по кілька слів)

    Щербань: (сміється) Все правільно. Пам’ятники Леніну вже не залишила (і остова ?) в (затокє ?) один остався вже, площа, там все, сміття вивозяться, останнє це. Так шо, все це. Зараз возьмусь за райони потихоньку, шоб в районах поубирать іх ,усіх там. У нас деяких поубирали, щоб вичистити.

    Кучма: Я тепер (тисну ?) Донецьку, Дніпропетровську я буду (давить ?).

    Щербань: Нє, правільно, правільно, нехай.

    Кучма: (нерозбірливо кілька слів)

    Щербань: Правільно, правільно! Правільно, це ж ідеологія, якби не було зараз. Правільно, правільно! Ну Кучеренко мені казав. Каже.

    Кучма: Кучеренку я …

    Щербань: Ти мені скажи, розкажи, як? (сміється) Як це треба робити? Бо, каже, президент дав це за доручення, зняти. Дніпрогес … А Дніпрогес (так комуністує ?).

    Кучма: Ну там, на Дніпрогесі, (такі ж порядок ?).

    Щербань: Так, я к етому, скажи, шо там, рушиться, (чорт нов під нім ?). Шо от, треба, (примандрувати ?) там. Зніміть, та й усе.

    ? Кучма: (Да ?).

    Щербань: (Ну, а ?), ракетних тракторів нам треба. Відносно ж Хімпрому. Значить по Хімпрому. В п'ятницю у Єханурова засідає комісія, яка готує матеріали на кабмін для того, щоб прийняти остаточне рішення і передати Хімпром в управління області. Єдина тут, якщо Єханурова нагода буде, сказати йому, щоб це рішення було, ну там воно й так вроді, вже, вже (підго.. ?). Да, а так. А тоді ми доведем так, як я казав, все до ума доведем. (пауза) По спіртзаводам, я у вас листа підписував. Був сьогодні я у етого, у керівника цього (Сладкова ?). Він каже, (да я ?) з президентом поговорю, шо в комунальну власність передавати не будем. Я кажу, тоді в управління передати, бо ніхто ж ними не займається. Так шо (він ?). Тому й ніхто не займається. Ми завантажуєм там, й воно рухається тут в державній, управлінні, державній власності. А там просто, чесно кажучи, там (…). Ну я з … Отакі справи. Леонід Даніловіч, сьогодні ж «Динамо» Київ грає. Ви не будете на футболі.

    Кучма: Я не піду.

    Щербань: Можна сходити мені, а я, а (Вам то ?) …

    Кучма: (Мені важче ?) …

    Щербань: Ага! Значіт, «Дінамо» Кієв команду, сумська, сумський «Спартак» вибив в ігрі на кубок.

    Кучма: (…). (розсміявся, далі сміються обидва)

    Кучма: …

    Щербань: (сміється) Добре. Ну, а так вродє, шо працюємо.

    Кучма: (Там сьогодні еті ?) «Манчестер».

    Щербань: Ну пару штук закоти, я думаю, шо (…).

    ? Кучма: В абцайті …

    Щербань: Да. Пару штук закотить. (У нас там ?).

    Обидва: (нерозбірливо по кілька слів)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.05.16 | Technar

    Епізод 22

    Президент спілкується з народним депутатом Дмитром Табачником, який свого часу очолював президентську адміністрацію.

    (Тривалість розмови – 50 хвилин)

    (Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках – треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Табачник: Можно?

    Кучма: Прівєт, Діма!

    Табачник: Доброго здоров’я! (пауза 4 сек.)

    Кучма: (…) колишній (…).

    Табачник: Уже повернувся.

    Кучма: Так тут.

    Табачник: У мєня в пєрвий раз, штоб чєтирі дня … (нерозбірливо 5 сек.)

    Кучма: Еті сто три дні, коли (Плющ ?). Ну ти, коли, еті ж, нічого, а за завтра отдай цьому.

    Табачник: Ну от, как всєгда … Сєгодня нємножко (пока ?) лучше.

    Кучма: Ти похудєл же ж как! Да?

    Табачник: Да, да. Я ж спортом занімался. Актівно хожу в спортклуб. (Карточка ?), запісался.

    Кучма: Ну ж, це роки. На мене, ти (небось взял ?).

    Табачник: Я ж постійно займаюсь.

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Ну, как к (мамє ?). Ну, так то солідно сказал, так сказать, а ето, шо … понадєл. Я говорю, да нєт, я вроді по брюкам, брюкі тє же, шо з 94-го года в прєзідєнта.

    Кучма: Вообщє ти, нєдарма ти с (…) (говоріш ?).

    Табачник: У мєня счас (отдих ?). І (я, вот, ето ?) буду куріть бросіть. Больше пачкі виходіт в дєнь. Всєгда собіраюсь, собіраюсь, но, ні как … скурю.

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Бил в Соєдіньонних Штатах Амєрікі. Я спєціально пєрєключаю мову, бо деякі – тільки українською.

    Кучма: А ніхто ж не знав, (де й був ?), був.

    Табачник: Ну, я ж по науковій лінії, ну я ж там ніякої.

    Кучма: (Вже ми ?) питались – і як, де Табачник … ніхто тебе не приймає.

    Табачник: Нє правда!

    Кучма: Як (ти щезнув ?), де Табачник? (сміється)

    Табачник: Табачнік (голосував ?) ще 14-го чісла. Табачнік написав, до речі, декларацію більшості! У мене даже новий екземпляр єсть!

    Кучма: Ні, так. Тоді да …

    Табачник: … Большинству я напісал, а сказалі, шо напісалі я і Кравчук. Но Макаровіч то по, поправлял. А тєкст …

    Кучма: Да.

    Табачник: А я просто, двє бумагі хотєл пєрєдать. Пробівался чєрєз Волкова, раза чєтирі, чєрєз.

    Кучма: Ні разу нє давал!

    Табачник: Ніхто, нє..

    Кучма: (Ні в пріймальной ?).

    Табачник: А оні спєціально. Я напісал бумагу одну, как на мой взгляд, так сказать, достаточно інтєрєсна.

    Кучма: (В пріймальной ?) … сказати, (тоді несе ?).

    Табачник: Адміністратівно-тєрріторіальниє рєформи. Но я два слова скажу. Значіт, бил в Соєдіньонних Штатах Амєрікі і прочітал чєтирі лєкціі. Двє в очєнь хорошем унівєрсітєтє, по-моєму, у ніх там – в Нью-Йоркє. Одну, тоже в Вашингтонє – в хорошем унівєрсітєтє, то ж там унівєрсітєт, а Вашингтона … конгрєс. Я бил, такой, муніципальний, називаєтся просто – Вашингтонскій городской унівєрсітєт. Значіт, во врємья, когда бил в Вашингтонє і Нью-Йоркє, то началі дьоргать і прєдлагать всякіє встрєчі. Одін у мєня єсть, інтєрєсноє прінятіє. (Давній ?), чєрєз … пєрвий зам Олбрайт Строб Телбот. (Мнє сніміт комнату ?), так сказать, шоб я єй стал набіваться.

    Кучма: (…). Він знає, шо хоче!

    Табачник: (Он даже ?). Ну (йду туди ?).

    Кучма: Русофіл?

    Табачник: Русофіл! Да! Видєрнул пообщаться. В Нью-Йоркє навьязалі встрєчу с Гєнрі Кіссінджером – тоже інтєрєсно. І должна била бить встрєча с мером Нью-Йорка Джуліані. Но єво зам сказал, шо (…) сєнатори кінулі протів Джуліані, то расскажітє щось Джуліанє, ето просто (сукі ?) … прєступность. То на слєдущій дєнь будєтє с нім обєдать. Значіт, (проблєми ?) і (інформаціі ?). Я говрорю, нєт! Ну, ну, ну как (…). А там же показивают … шо-то говоріш українською мовою, а пєрєводчік шпаріт, шо хочєт – шо прібил с Украіни такой-то там і сказал, шо надо голосовать за Джуліані. І назад. (І оні мнє ?) (даже ?) …

    Кучма: (На такіх ?) (…).

    Табачник: (…) (жостко ?), (гади ?). І оні мєня … С Телботом очєнь долго, часа два, і вєчєром поужиналі, а потом с, (…) замміністра. Значіт, із Кіссінджером – інтєрєсно.

    Кучма: Ну ой. (зітхає) (Трудно воображеній ?).

    Табачник: (Вот, так от ?).

    Кучма: … запішеш мнє (на касєтнікє ?).

    Табачник: А он піджак, так шо он уже снял … Єсть нєсколько такіх вопросов, коториє я счітал, шо могут бить вам інтєрєсни. Мнє кажется, шо в Соєдіньонних Штатах Амєрікі очєнь рєзко заканчіваєтся («горючєє» ?). Она уже просто.

    Кучма: Заканчіваєтся?!!

    Табачник: (… …).

    Кучма: … наоборот, там же (…) (поставіт ?) …

    Табачник: Я сужу по публікаціям. В двух очєнь крупних ґазєтах «Лос-Анджелес таймс», «Нью-Йорк таймс». І я сам слишал в новостях – і радіо, і тєлєвізіонних. Єво напрямую називалі главним віновніком коррупціонних дєйствій і с банком на Кіпрє. Опублікований, виступал нєсколько раз по тєлєвідєнію бивший високопоставлєний сотруднік ЦРУ (Едвард Маґол ?), которий бил дірєктором отдєлов. Он ушол по возрасту, вислужив сєбє положенную пєнсію. Нанялся адвокатом к Лазарєнко.

    Кучма: Та, ну тож, какая-то там стаття, так сказать, появілась.

    Табачник: Ну да.

    Кучма: (…) пісал, шо чєтиріста мільйонов, по-моєму ілі сколько, блядь. Всьо, всьо пошло прєзідєнту. (Кудись ?) (… …).

    Табачник: Ну, он там пішет больше всєво про Ющєнко! Про Ющєнка – прєзідєнта.

    Кучма: Ну все ж, (ти ж хорошо ?), прєкрасно понімаєш. Дєньгі, коториє єсть в Національном банкє – імі распоряжался (…) только глава Національново банка.

    Табачник: Поетому, оні о ньом і пішут! Так сказать, шо вот он..

    Кучма: … нє правітєльства, блядь. Вітя – новий прєзідєнт. Нікаково доступа сюда оні нє імєют.

    Табачник: Ну, і поетому оні.

    Кучма: А тєм болєє в 97-ом году. (Ето ж всьо ?) за 97-ой год.

    Табачник: Шестой-сєдьмой. (Так тогда уже ?). Шестнадцать.

    Кучма: Ну, тогда ж бил у Лазарєнко …

    Табачник: … в сюжетє новоє, што, (впєрвиє стайотся ?) (в історіі ?), шо..

    Кучма: Вот так.

    Табачник: У ніх там (докладивают ?) (ліцом ?), когда-то лучше подтєкст. Как ето всьо (прямо подтєкстом ?) … Но почєму, вот, в (…) большой авторітєт, потому шо он, когда-то … у Лазарєнка (…) адвокатскіх (історій ?), отказался єво защіщать. За ето уплатіл нєустойку. Ну, прочітал єво, і отказался, і заплатіл фірмам, єво нанімающіх, штраф, тіпа, ну, как он подвьол клієнта … Ето дайот єму право, так сказать, (…).

    Кучма: То єсть, он нє работал на Лазарєнка.

    Табачник: Он ізучіл докумєнти і публічно, офіціально … отказался вєсті ето дєло. Єслі ето ігра, то очєнь разумно. Єслі нєт, то тогда. Ну, то єсть, ето єво подняло авторітєт. Єво нанялі, как адвоката. Он почітал і заявіл, шо он такого нєгодяя і, так сказать, отмиватєля дєнєг защіщать нє будєт. Но бумагі єму дают право … Телбот, значіт, может бить, русофільські позіціі, может бить, по-другому. Очєнь інтєрсовался, насколько вліяєт жена Ющєнка. (Ето ж, говоріл ?) (раздвоєніє ?) … она жівьот в Кієвє … Значіт, і, (Телбот ?) …

    Кучма: Так он нє знаєт, шо то.

    ? Табачник: Родствєннік.

    Кучма: (Шо та, єво ?) (…) в правітєльствє …

    Табачник: Із какой она сємьі. Значіт, с какой он області і так далєє. (Потому шо ?), по матєрі …

    Кучма: Так она же работала в Держдепє!

    Табачник: В чьом.. Да! Но, по сємьі єйо, которая. Яких вона корнєй! Ну, то єсть, по ма.., по, по … (Тімочєнко ? можливо Чумачєнко?). (Может она ?) (…) по матєрі била там племянніца Бандери. Ну, я, условно!

    Кучма: Ну понятно!

    Табачник: І, в общєм то, так сказать, оні говорят, шо, нє кажется лі вам, што с Ющєнко какая-то началась ера офіційного націоналізму. Еті вопроси он всьо врємья, так сказать, (забівал ?). І ето іх волнуєт. Ну с Телботом, вообщє анєкдот. Он начал говоріть, шо у нас прєзідєнт такой, у вас прєзідєнт такой. Значіт, вот, ми вам пісалі, інформіровалі о Волковє і нікакой рєакціі. І начал на мєня наєзжать. Я то, вдруг говорю: Строб конєшно у вас прєзідєнт очєнь хороший! Замєчатєльний! А вот наш прєзідєнт работаєт шесть лєт і до сіх пор в єво кабінєтє нікому в рот нє давал! І он засмєялся, … Но он, просто, уже, так сказать, достал. Я говорю, шо нємного достал.

    Кучма: (емоційно) (Ну во пєрвих ?). Ну, пускай так, какім бізнесом занімаєтся Волков?

    Табачник: Оні ето нє пішут. Оні пішут, що вот він, нєкоториє інші.

    Кучма: (емоційно) Ну какіє? Ну, пускай тот скажет мнє, (хто-нєбудь мнє ?) (в Украінє ?). Може Волков бєз мєня (стабіліруєт ?). Ну, я катєгорічєскі, (нє, гдє же ?), шо Волков ко мнє обращался, і я то там какой-то вопрос рєшал.

    Табачник: То єсть, я ж нє, ето нє о Волковє, я просто довожу інформацію.

    Кучма: (Нє ?).

    Табачник: Как о нас, как оно єсть, потому, што.

    Кучма: (емоційно, майже криком) … такіє тьомні люди. Я просто …

    Табачник: (дещо розгублено) Да! То єсть, даже тєма нєпріятная, то она для тово сущєствуєт! (Как нє знать ?). То єсть, ну можно.

    Кучма: (Абсолютно ?). Ти прав абсолютно.

    Табачник: Значіт, оні говорілі о Волковє. Я же, понімаєтє, у Волкова прєдпріятій своіх нєту.

    Кучма: (Ну, а ти сам ?) (…).

    Табачник: Даже! Я говорю, банков у нєво нєт! Ну, от говорю, хотітє, значіт, ну, вот я вам могу сказать – у моєво брата в банкє єсть 35 процентов акцій. Но банк, правда, малєнькій – восємдєсят какой-то. Ну, і, значіт, говорю, ви для ваших в аппаратє моглі би сдєлать на каждово, грубо говоря, карточку. Я даже потом, послє етого подумал, шо может бить і прєзідєнту надо било би імєть такой ящік-карточку, очєнь простую. На, на пол странічкі. Табачнік – мнє дєлать нєчєво. Візьміть Івана Івановича і конкрєтно. Ну, даже я могу сдєлать на свойом інформаціонном аґентствє. Может всєх нє закрою, но напісать конкрєтно – (прі прєзідєнтє ?). Ето нє єсть шо-то прєдупрєдітєльноє, (а шпіонаж ?). Но, хто в мене брат, какой я чєловєк. І начінаєт спасать Родіну! Вот, я счас спасу Родіну! Посмотрєл … потіхоньку, ага, значіт, послєдніє ролі і жмьотся там с, в мєталургіі, с атомних станцій ілі там, с таможнєй, на (зєрно ?), на півоварє там і так далєє. Ну, как Женька Червонєнко – всьо врємья спасаєт Родіну, так сказать. І, і прі етом (Кірілєнко ?) … (на ушах стоіт ?). (Судову ?) опєрацію в півоварє … нє ожидал, он продал …

    Кучма: Сєйчас то?

    Табачник: Пятісот процентниє (…).

    Кучма: Сєйчас?

    Табачник: Сєйчас!

    Кучма: (сміється)

    Табачник: … І мнє (Кірілєнко ?) рассказивал в фєвралє мєсяце. (Он же ?) (…) (нє может ?). На півоварє … Она же стала старой. (Ну ?), продал свою фірму, а та єво … півоваром на пятьсот …

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Вот! Подіскутіровалі с Телботом, так сказать, очєнь нє хорошо, живо, так сказать. Кіссінджер очєнь, вообщє інтєрєсовался сітауцієй і сказал одну вєщь, шо мєня очєнь трєвожит, што в Амєрікє, как таковой, падаєт інтєрєс к Украінє рєальний, положітєльний. Давал какіє-то своі рєцепти. Говоріт, какіє-то нужни (…) дєйствія понятниє (…) (общєству ?), шагі тє же. Коториє одноврємєнно виявляют, і полєзниє, і, і, с другой сторони, і с другой сторони, адєкватниє в западном сознаніі. Потому шо, он даже пошутіл. Он говоріт, два кандідата на пост губєрнатора, каково-то захолустного штата – проблєми абсолютно одінаковиє! Одін виступаєт за разрєшеніє абортов с согласія мужа, а другой за разрєшеніє абортов прі условіі, шо женщіна рожала. А трєтій нєзавісімий – вообщє протівнік. Він (все там ?) і каже. Вот такіє вєщі, говоріт, у ніх. Понятно! Ну, он просто … ілі ето Кіссінджерскоє (…). То говоріт, посол у вас то очєнь смєхотворний для Соєдіньонних Штатов.

    Кучма: Ти іх, по, ти послушай, шо, шоб іх. Шо мнє прішлось іх вислушать (…). Я ж, когда там бил, мнє, мнє тоже сказалі, шо ето.

    Табачник: Очєнь.

    Кучма: У вас, («соррі» ?).

    Табачник: (Мясо упаковую ?). Он, он больше, так сказать, говорят..

    Кучма: А Тарасюк же єзділ і істєріку устраівал.

    Табачник: Но, поскольку (вопроси у нєво ?) сам по сєбє, то чєво єво, так сказать, (…).

    Кучма: Да.

    Табачник: Он пріводіл кокрєтниє прімєри там … Вєщі какіє-то, так сказать, смєшниє. Он говоріт, ви ж Росіі сосєді. Зачєм вам, говоріт, ваш посол на прійомє услишит, шо русскій говоріт … сєводня прєкрасная погода. Он тут же подходіт к етой групє і говоріт – сєводня мєрзкая погода, такая, как в Сібірі!

    Кучма: Ну ти ж знаєш, ето, мнє тово самово. (Відно, он же ?). У нєво (жолчь ?) …

    Табачник: (Латоший ?) там.

    Кучма: Да.

    Табачник: (…). Я, поетому, так сказать, закінчив на ету тєму. Но, судя по тому, как оні інтєрєс проявляют, вот, к супругє Ющєнка і єйо пріятєлєй. Дружіт лі она с націоналістамі. І вот, потому, што, оні і публікаціі, так сказать, нє просто чітают. І еті бєз ніх відят. А оні єщьо, так сказать, обратілі на ніх вніманіє. У ніх єсть (какой-то елємєнт ?), как мнє показалось, сєрйозного разочарованія. Потом, я даже, бил там, там же наших газєт нєт. І оні, значіт, говорят, што у нас єсть інформація, што Кабінєт Міністров послє чєтирьох утра у прєзідєнта (…) постійні рєформи. Повьол опять подпольно, так сказать, под столом, увєлічєніє аппарата.

    Кучма: (…).

    Табачник: Ето ж, говоріт, полнєйшая діскрєдітація. І мнє Телбот говоріт, ви можетє (…) своєво прєзідєнта, што лучше нє дєлать, чєм потом он дєлаєт, а оні втіхаря …

    Кучма: Так, шо же (с імєл ?), посол ходіт, блядь, із етіх самоє. Єслі б ти узнал што-нібудь (…) Пайфер. І говоріш тому, ми только будєм …

    Хтось із них: (Он же явілся ?).

    Кучма: Воспітатєльную работу, шо, шо прєзідєнт хочєт снять Ющєнко. Шо Ющєнко – ето рєформатор, шо ми будєм поддєрживать Ющєнка … і так далєє … Так мав би ж Ющєнко работать! Хоть што-то ж по правілам! Кромє етой дутой програми. Нєпонятно для ково і на ково оні сдєлалі.

    Табачник: (Ну, ета ж ?) собі програма, оні питаются пєрєхітріть саміх сєбя. Оні питаются, там (на еті ?), прєзідєнта в мєшок! (Шоби єво ?) нєльзя било трогать і Вєрховний Совєт.

    Кучма: (Нєт ?) на прєзідєнта ета програма нє распостраняєтся.

    Табачник: Ну, значіт, (винна ?), шоб Вєрховний Совєт.

    Кучма: Вєрховний Совєт!

    Табачник: Ні! Я імєю в віду в другом смислє прєзідєнта загнать. То єсть, вот парламєнт утвєрділ – Ющєнко хароший, а прєзідєнт возьмот і винуждєн будєт єво там, ну за єво урожай, за отсутствіє топліва.

    Кучма: (У нас ?).

    Табачник: То єсть, там тоже єсть, так сказать, я знаю, вот етот … Віктор, которий занімался «паблік релейшен» фірмам … нєсколько компаній. Он дєлал «паблік релейшен» в Лазарєнко і счас он актівний … с Кабінєта Міністров. А тот такой хітрєйший із ніх, которий (…) может ето всьо обставлять і дальнім расчьотам, шоб получіть політі..

    Кучма: Ну, я ж віжу, как Ющєнко – нє пропускаєт, ні одной прєзінтаціі, ні одново дня рождєнія, ні одново мєропріятія.

    Табачник: (Етот ?) (шо на дієту ?).

    Кучма: У тєбя??? (Ти ж, шпіономія ?). (пауза)

    Табачник: Значіт, я хотєл два вопроса, такіх болєє.

    Кучма: Ну, а Телбот, вообщє то, как Телбот? Как у нєво настроєніє, там, просчітивал?

    Табачник: Мнє кажется, што Телбот достаточно увєрєн в побєдє – Ґор!

    Кучма: Ґор?!

    Табачник: Он достаточно увєрєн в том, што оні останутся. Телбот сказал одну вєщь (...), ну, как би, ету, такую, «інтімна». Я говорю, ну от столько лєт Олбрайт, может бить (… …). Ну ми с нім на «Ти». Я єму говорю, ти уже восєм лєт почті – пєрвий зам госсєкрєтаря. Он говоріт, у нас тут одна … сєкрєтарьом, тот, кто работаєт. Кто же, говоріт, вичєркнєт чєловєка, которий будєт работать. Ну, с такой то он злостью сказал, (говоріт ?)..

    Кучма: (То єсть, шо єво ?) (…) поставят, да?

    Табачник: Он так говоріт. Ну, а с другой сторони (… …) явно в ньом ето кіпіт і (…) у нєво єсть. Потому што, разніца очєнь большая. Телботу пятьдєсят с нєбольшим, а Олбрайт за шестьдєсят добряче. Якшо …

    Кучма: (Под сємьдєсят ?).

    Табачник: …

    Кучма: Да.

    Табачник: Ну, а єму пятьдєсят два ілі трі. Із ніх 16-ть лєт - 15-ть … І, кромє тово, … сказал, што, ну, мол єслі Клінтон бил бєздарний прєзідєнт і ми ухітрялісь прі ньом (нормально ?) командно работать, то (… …), дословно.

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Ну, он сказал слово бєздарний, он так сказал - нє талантлівий, нє способний. У ніх язик то побєднєє, хотя (говоріт ?) по русскі он очєнь хорошо, художествєннимі … Но, от он мнє начал, когда нападать, там на Ющєнко … сначала, говоріт, ето ж коррупція, ето ж всьо понятно (…). Говоріт он, там. Значіт, да, єщьо, што важно, што от еті всє матєріали … ето всьо матєріали, я ж просто чітал іх..

    Кучма: (Пусть оні побольше ?) (…). Спєрва сігнал, дала служба бєзпєкі, когда арєстовала – Бондарєв. Гдє міліція … запрос сдєлалі, … он же уже взят (…) Деркач (підніме ?). Ето ж (Махілов ?).

    Табачник: Но, штоб ви хорошо понімалі, нікакіх (унікалій ?), на мой взгляд, матєріалов у ніх нєт! Оні полностью, в пєрєводє жуют матєріали комісіі (..кіна ?).

    Кучма: Ну, так.

    Табачник: То єсть, ето вот, основноє. Ну што Телбот і говоріт, ну, вєдь дураков же, говоріт, нєту. Когда ви говорітє, шо 6-ть процентов ето бил хороший інтєрєс, Вот давай, говоріт, подимім трубку і на англійском язикє, зможеш, говоріт. Я говорю, да! Позвонім на обум, чєтирі самих больших банков в мірє, і скажи, шо ти хочєш положіть в государствєнний дєпозіт 50 мілліонов (…). Нє 600-от, нє 200-ті (…). Какой тєбє дадут (інтерєс ?). Я говорю, какой, нє буду ж я (засранцу ?). Он говоріт, мінімум 7,5-8 процентов.

    Кучма: Он абсолютно прав!

    Табачник: Прі том же, ти, говоріт, ну как говорітся, дурачок с уліци. І поетому, он говоріт, размєстіть на Кіпрє под 6-ть … Вєдь ето же, ну просто (начнут ?) (…). Ето говоріт, 7,5-8 дадут.

    Кучма: Так ск.., оні ж пєрєкачалі сразу другоє, ето самоє (по-моєму ?) … етот банк россійскій.

    Табачник: Да. Там, тот банк, которий, ну, національний рєзєрвний банк.

    Кучма: Національно-рєзєрвний банк.

    Табачник: Вот.

    ? Кучма: (І Лєбєдєв ?).

    Табачник: (Я відєл іх в Кієвє ?), (і Ілюхін ?), і єво зам руководітєль (дірєкціі ?).

    Кучма: (Взять ?).

    Табачник: Поетому, он говоріт … ну почєму ми там обращаєм вніманіє, а прєзідєнт нє реагіруєт. Ну і каждий раз, когда он мнє, значіт …

    Кучма: Ну харошо, … (будут поумнєє ?), бил помощніком (Ібрагіма ?) дєпутата. Шо он хочєт.

    Табачник: Волков как раз, ну, счас мєньше пєтляєт. Во всєх разговорах, мнє кажется, што вот, так сказать, у нас било, по амєріканской прєссє, угасающая звєзда. І, как мєньше єво … мєньше етово.

    Кучма: (Но Пашка ?), тот уже ушол (вєдь ?).

    Табачник: Мєньше вніманіє – мєньшій інтєрєс! Больше єво волнуєт Ющєнко. По Пайферу открито говоріт, то у вас, шо Пайфером (ето ошибка ?) (…) (адміністраціі ?), шо-то рєзкоє … когда посол (растущій ?), молодой по возрасту і (нє ?) досідєл положених чєтирьох лєт. Шо оні єво убірают, но нє хотят пощочіну. Ну, (здєсь ?), показивают сто ошибок. Поетому, я так помітив, шо отношенія (нє уставниє ?).

    Кучма: Ну, (єво ж ?), по-моєму, назад нє вєрньош. (Он же ?) государствєнную службу, куда-то.

    Табачник: Он уходіт в консультатівний фонд какой-то ілі в какой-то, ето самоє. Потому шо, я говоріл с Добрянской – ето замдірєктора в Бжи.., в Бжезінского інстітута, Бжезінскій отдихал. Вродє би оні єво на программу (…). То єсть, вообщє, просто уходіт (…), такую вот. І..

    Кучма: У нас же (спілся ?), целуются, блядь, с етім самим, с Ющєнко, (увідіт ?), целуются … А во врємья презідєнтской кампаніі, как он сєбя паскудно вьол …

    Табачник: Вітя, да я знаю!

    Кучма: Нє! Пайфер!!!

    Табачник: І Пайфер тоже!

    Кучма: Ходіл с Морозом тогда!

    Табачник: Так от …

    Кучма: К (…) она же.

    Табачник: (Трі ілі чєтирі ?).

    Кучма: Да, да!

    Табачник: І до Мороза ходіл на етом самом. І на, вот, пєрвом турє он вообщє (он шоу ?), он поддєрживал Мороза. Всьо врємья шпількі ставіл, так сказать.

    Кучма: Ну, да!

    Табачник: Вот. По, значіт, Паскуалю – видєліл іх і нє больше. (Довєріє ?), малий посол, і оні к нім относятся, болєє, так сказать, … Даже Телбот сказал, што єму, в общєм, нє очєнь нравітся, шо Ющєнко питался Міллєра к сєбє взять в совєтнікі. Ну, как-то он так сказал, што.

    Кучма: Сєрйозно?

    Табачник: Да, што, как ви счітаєтє, значіт, із нових какіх-то, вот, наших дєятєлєй. Расспрашивал подробно о чєтирьох пєрсоналіях, ково, оні прєдставляют інтєрєси (…), што за люді. По Януковіч, по Єханурову, по Кравчєнко і за Ющєнко. Ето он задавал, так сказать, вопроси. Ну, я всєм, чєсно говоря, дал самиє такіє положітєльниє … характєрістікі, (потому, шо?).

    Кучма: Ну, Януковіч, ти хорошо знаєш.

    Табачник: Януковіча я очєнь знаю. Ну, в общєм, єво как-то і уважаю, (…) Юру Єханурова, счітаю, (шо оні вєтєрани ?) і роботягі такіє. Может, он нємножко такой (…).

    Кучма: (У нєво ж ?), нє на свойом мєстє сєйчас … Тєні боітся …

    Табачник: Всєво боітся, но я … (тєнізація ?) в Украінє, запустіл рукі, будь здоров!

    Кучма: Сєрйозно?

    Табачник: (Ето ж ?) у вас вообщє.

    Кучма: Откуда ти, (еті ж, ті ?) Табачніком … (хіхікнув)

    Табачник: Таково вакуума, как у вас счас – давно нє било, ніково нє пускают. Там іх виборов, я, навєрно раз дєсять обращался. Я говорю, ну єсть там, я сєбя чувствую, говорю, нє удобно. Я, напрімєр, знаю, што в Мороза єсть постоянная обалдєнная кормушка, которая єму, каждий мєсяц (он стрєляєт ?) дєньгі. Ну, дайтє, я говорю, занєсу прєзідєнту.

    Кучма: Нє давал мнє. Ну, в прійомной, там нєт такой інформаціі, бєз всякіх там, я чітал.

    Табачник: Вот, потому, шо я, когда пообєщал, вродє так ляпнул, а ви мнє, говорю, нє дайотє. Да-да-да, Саша говоріт, завтра, послєзавтра, тогда (хохочєт ?). Ну (наш ?) (люді фракції ?), я ж …

    Кучма: Волков?

    Табачник: Да. Да, ну нєт! Да прічьом тут Волков!

    Кучма: Я Волкова віжу счас..

    Табачник: Ну, я Володє, как-то, там.

    Кучма: Два раза, два раза …

    Табачник: Два раза ж говоріл, і Володі би.

    Кучма: Значіт, (давай сюди ?). А што (…) за кормушка? А хто, (хто счас то ?)?

    Табачник: Большоє прєдпріятіє, нєзаконно, так сказать, он там поддєрживаєт владєльцов. І (дєйствітєльно ?) очєнь рєнтабєльноє, сто процентов пріватноє.

    Кучма: У ніх же огромниє дєньгі билі на виборах!

    Табачник: І оні ж (…) прєдпріятію, мінімум 250-300 тисяч долларов каждий мєсяц постоянно єму (дать ?) за счьот разніци (…). Вам єслі разбіраться ― я прінєсу пакєт. Ви глянєтє однім глазом, позвонітє Потебенько. Вряд лі кому больше, я могу, так сказать.

    Кучма: Ну, даш мнє!

    Табачник: Да. І єму скажітє, шо я єму просто всьо прінєсу і расскажу.

    Кучма: Потебенько ілі лучше податковой інспєкціі?

    Табачник: Лучше Потебенько! (пауза) Лучше Потебенько! Я єму напішу ілі пусть он запішет с моіх слов. Визвать (пєрвого ?), (там із возьмут ?). То єсть, у мєня всє (…).

    Кучма: Шось (бєсплато ?) )да уньос ?). (пауза 5 сек.)

    Табачник: Я просто нє успєл сєгодня собрать етот вєсь.. (пауза)

    Кучма: (телефонує) (Наталочко ?)! Я так, там, чєрєз дєнь-два к вам заїду. До вас Табачнік звернеться. У нього там єсть цікаві матєріали... (пауза) (… …) існує. (пауза) Ладно? (пауза) Дмитро! Ну цього, Володимировича! Харашо? Добре! (кладе слухавку) Так.

    Табачник: Я ж так, как в том анєкдотє, знаєтє, когда студєнт-отлічнік сдайот екзамєн по мєждународному праву. Профєссор спрашиваєт, какая самая нєзавісімая страна в мірє? Ну, тот – вєлікая дєржава Союз Совєтскіх Соціалістічєскіх Рєспублік. Пять баллов, іді. Тут троєшнік заходіт, но знаєт, шо профєссор остроумний чєловєк. Он говоріт, Петренко, какая страна самая нєзавісімая в мірє. Тот – Монголія. (пауза)

    Кучма: Так що?

    Табачник: Обьясні мнє такоє поніманіє. Он говоріт, … самая нєзавісімая – от нєйо (…) ніхуя нє завісіт.

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Так і я могу сказать, … как Монголія, потому шо..

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Самая нєзавісімая.

    Кучма: Он прав! І тот прав, і тот прав!

    Табачник: Я расскажу.

    Кучма: (сміється)

    Табачник: Я расскажу, самая нєзавісімая страна, значіт. (не стримується – хіхікає) очєнь кратко. Ну, ето, так, для пєрєключєнія! Мнє кажется, шо очєнь вєрно била начата адміністратівная рєформа. Мнє кажется, шо єйо можно било би в качєствє очєнь положитєльного шага – на втором етапє прєвратіть в адміністратівно-тєрріторіальную. (Ето ж ?), області, Кієв, Сєвастополь … ето возня. Єслі укрупнять, націоналісти будут говоріть (по відцентров ?) тенденція, (рєґіоналізація ?) … Вєрховний Совєт, каждий губєрнатор найдьот лоббістов, будєт падать на колєні. В Украінє сємьсот с лішнім районов, сємьсот с лішнім. Оні создавалісь абсолютно бєз всякого соціального условія, економічєскіх, проізводствєнних. В сєлє – полтори тисячі коммуністов, на тєріторіі города свише..

    Кучма: (нерозбірливо кілька слів)

    Табачник: В прінціпє ето конєшно огромная работа, но можно било би (оптімізіровать ?) ету структуру до двухсот районов. Совєршєнно пріватно я пєрєговоріл с міністром здравоохранєнія … Пєтрашко, (когда тот бил ?) (…).

    Кучма: (нерозбірливо кілька слів)

    Табачник: Я посчітал, Лєонід Даніловіч. Я нє взял с собой подробниє (…). В срєднєм, ліквідація одного района ліквідіруєт по тисячє-тисячє шестісот бюджетних окладов. Остайотся участковий, остаются участковиє врачі, міліціонєри, почтальйони.

    Кучма: Ну, надо готовіть!

    Табачник: Но здєсь очєнь важно попробивать взять вот поетапно, по трі-чєтирі області в квартал. Вєрховний Совєт поддєржит. Ето прінімаєтся законом. Економія бюджетная колоссальная. Отсутсвіє любой опозіціі с точкі зрєнія областєй. Потому што в губєрнаторов єсть ілюзія, шо ето проісходіт во внутрі іх тєрріторіі. Ну, с точкі зрєнія (Толі Засухі ?), какая єму разніца собірать 28 чєловєк ілі 12, ілі 7. Ілі іх (дєсять ?). Кромє тово, канєшно, ето би можно било очєнь здорово раскрутіть, как імідж прєзідєнта, потому што, особєнно к сєльськім чіновнікам, зажравшимся (в етом ?) на, на нізовом уровнє іх відно.

    Кучма: А мнє то тєрять нєчєво, (ми запрєтілі ?) (нєт ?), (сіді там ?).

    Табачник: Так нєт. К нім относятся очєнь плохо! Понімаєтє, єслі там напрімєр снімают міністра, я нє знаю, образованія. Какой умний чєловєк, хто-то с сімпатієй. Ну, шоб за райадміністрацію хто-то пєрєживал тоже – таково нєт. Так от, што говорят спєціалісти. Мєдікі говорят, што оні вже давно началі потіхоньку пєрєходіть на так називаємиє мєдіцінскіє округа. (Достаточно ?) сєрйозниє (люді, так сказать ?). І мнє кажется, шо очєнь лєгко можно сдєлать. Кромє тово, во времья етіх адміністратівно-тєрріторіальних рєформ можно би било рєшить єщьо одну проблєму. (Винуть ?) із под вліянія губєрнаторов нєкоториє сіловиє структури, такіє, как государствєннная налоговая адміністрація, сєті бєзопасності. Может бить мєдіцину, налогі. Но, што мєшаєт дєлать внутрі нєбольшой області одін..

    Кучма: (А-а-а ?).

    Табачник: Налоговий рєґіональний (аппарат ?).

    Кучма: Ну, ти знаєш, (што ?) районам (…) какім путьом.

    Табачник: Так.

    Кучма: Ми на нєсколько районов … по налоговой (то єсть там ?).

    Табачник: Ну, в нєкоторих областях, в нєкоторих областях губєрнатори, оні просто, (кстаті ?), оні, ну, как, ну прєзідєнт с німі нє может сравніться. І ботінкі разшнуровуют і так далєє. Вот, я, так сказать, трошки даже счас разошолся с (Толєй Засухой ?). Ну, потому, шо, ну просто так, нє ходіт на (совєщанія ?) … нє то, шо дрожав, а, всє вот, ну, ну, ну рачкуют.

    Кучма: Да ти што?! (Засуха ?).

    Табачник: Ну, ну просто.

    Кучма: Оні на такіх, уже колхознікі..

    Табачник: Наскільки він тут мягкий, добрий. Він приїзжає, глава районної адміністраціі с ніх піджачок снімає.

    Кучма: Та ти шо?!

    Табачник: Ну, у мєня ж пять районов і всє сєльскіє. І, ну нєт таково, так, как ето с вамі. Как раз рассказивалі анєкдот, шо Павлу в руку целовал, как то, в Днєпропєтровскє. Мнє Мазур Валєра рассказивал с випучєнимі глазамі. Он сам відєл по, Павло бил пьян. Ну, таково, как руку целовать, я нє відєл, но, но с людьмі нє, нє разговаріваєт, а так, прямо аж. І вивєсті ето із подчінєнія еті. Может бить нє всюду ето можно сдєлать, єслі очєнь большой рєгіон. …

    Кучма: Ну, на Западной, допустім, Украінє. Там такіє нєбольшиє області.

    Табачник: На трі-чєтирі..

    Кучма: (Да-да ?).

    Табачник: Напрімєр, на Вінніцкую і Хмєльніцкую, на Кіровоградскую і Запорожскую, Хєрсон, Ніколаєв. Ілі Ніколаєв, Одесса, Хєрсон, там Запорожьє. То єсть, канєшно, ето надо со спєціалістамі обработать. Но я поцікавився с етім в Кабінєт міністров. Оні говорят, шо оні, как говорітся, на носу. А вообщє то с намі міністри всєгда на Вєрховном Совєтє вєдут, как будто оні прішлі спєціально обсуждать прєзідєнту проблєми. Ну, по тому ж бюджету. Пріходіл (Іллін ?). Я вам нє говоріл о том, шо Мітюков пріходіл нєсколько раз на бюджетний комітєт, настолько он в етом дєлє, шо, ну с трудом.

    Кучма: Так шо?

    Табачник: Ну єслі б нє било (Буколінского ?), которий всьо ето, єво обьєгоріть, облакошить, запісать какую-то єрунду. І потом єйо протолкнуть – по соєдіньонному протоколу. Ну я вам говорю, шо ето вообщє, (ну Нєчуя ?) мєсто. На моіх глазах, на бюджетном комітєтє (етот ?) (Плужніков ?) задушил Мітюкова і обьєгоріл іх сбєрбанк (сдєлалі ?) на шестьдєсят мільйонов грівєн (…). (…) крічать в залє, (Вітя ? прідьот ?), крічал, шо кулуарноє прєдпріятіє, как же можно, нє хватаєт дєнєг. (Сідій ?), (Тарас ?), прошло, можно взять бюджетом, но всьо ето (ім ?). Но (сєрдіто ?), но с какой сторони і чєрєз ково подойті к етой (адміністє ?) рєформи, я, просто (…).

    Кучма: Ну вот, треба створювати знову ж таки комісію. Повинні бути і працівники … треба робити (законно ?).

    Табачник: Может бить.

    Кучма: (За походження ?).

    Табачник: Я думаю, що Іван Степанович би поддєржал. Ми маємо.

    Кучма: (Я?) (…) Івана Стєпанича там.

    Табачник: Лєонід Даніловіч і єщьо одно. Понімаєтє, вот, століци районов, в райцентрє – ну карлікі, чєтирі тисячі, ну пять-шесть. От у мєня в райцентрє, одін – восєм, одін – дєвять, одін – одінадцать. Ну с етіх трьох …

    Кучма: (…) ти знаєш, місто є мерією. (сміється)

    Хтось із них: (Прі чєм ?) (в місті ?).

    Кучма: Район … Таке, такий бардак.

    Табачник: І ви моглі б на етом дєлє очєнь здорово виіграть с точкі зрєнія стратегічєскіх шагов. Я понімаю, шо з бюджетних, ето может мєлочовка. Ото (…) міністєрство оборони, стоят огромниє корпуса, казарми. Деркач сдєлал там (єво ?) службу очєнь хорошо. Вот взять 5-6 обьєктов … позакривать. Под патронатом прєзідєнта. (Тендер ?) за гроші продать іх, як нєрухомость … під (дослідний ?) центр. Причому – прозоро!

    Хтось із них: (Овощний ?) центр..

    Кучма: Готель там. …

    Табачник: … ну так, якщо великий будинок, то можна перебудувати. І гроші ці цільовим, я не знаю, на діабетиків, на, на, паралітикам, дєтскій церебральний. Но, шоб ето, я понімаю, шо ефект по.., с точкі зрєнія казни, ето нічєво вродє нє стоіт заніматься. Но акція может бить очєнь красівая. Тєм болєє, што нєкоториє зданія, гдє-то такоє замєтноє на глазах. Вибрать просто (…), то виставіть і всьо. Я хотєл Вам сказать по концепціі гуманітарной політікі. Бо мєня Курас прівльок пісать єто дєло. Я нікогда нє думал і нє буду говоріть об економічєской часті – абсолютноє, катастрофічєскоє отсутствіє ідєі подходов нових в Кабінєтє міністров … как в госпіталє тяжело ранєних – сто чєловєк. І єсть п’ятьдєсят ампул пєніціліна, Но мнє кажется, шо надо вибрать тєх, хто бєзнадьожен, просто ім обєзпєчіть уход. У ніх подход совєршенно (…). Всє однаково (…). Ми нє (дєржим ?) такой соціальной (культури ?).

    Кучма: (нерозбірливо кілька слів)

    Табачник: Вєчно нікто нє хочєт рєзать хірургічєскі. Ето очєнь нєпріятноє, ето очєнь боліт. Вот возьмітє одін прімєр, кієвскіє (вузи ?) самиє лучшіє і самиє знамєнітиє. Ето ж вообщє … і загніваніє. (…) унівєрсітєт, шестнадцать лєт рєдко, самий молодой ... пацан просто. Шестьдєсят пять лєт. Автодорожному міністру – под сємьдєсят. Пєдінстітут – под сємьдєсят. Піщєвой інстітут – сємьдєсят. Карпєнка-Карого – почті сємдєсят. Всє работают! Значіт (… связі ?) – за сємьдєсят. Гончаруку сємьдєсят два – чємпіон! Всє работают больше 20 лєт. Я іх очєнь уважаю, но наступаєт какой-то прєдєл. Ну, нігдє в мірє, кромє вєлікіх такіх уже свєтіл. Єслі так от разобраться, понімаєтє, вот. Ну вас нєльзя надавіть – в космічєской тєхнікє. Я ж всьо-такі думаю, шо (…) гуманітарниє … сложнєй. Ніхто із ніх нікогда нє (…) ні вєлікім учьоним, ні какім-то оратором. Просто так жилі оні всє. І ЦК прошлі, прістроілісь, кто-то із проректоров. Сказать, шо кто-то із ніх … ето із ето … бил рєктор Московского унівєрсітєта, как ето тот фізік (М.. ?), фамілію я забил. … Такіх, такіх нєт. Ну тож, напрімєр, (Днєпропєтровський ?) … так в свойом дєлє. Он такі, дєйствітєльно …

    Кучма: І пережив!

    Табачник: А оні нікогда і нє билі! Оні нікогда і нє билі. Дальше, наші люді заробили великі гроші, продали в Словакію, Чєхію, Польшу докумєнт – концепцію тєатральной рєформи. У нас в Украінє сто с лішнім тєатров дєржавних … Посєщаємость 50 чєловєк в дєнь, в срєднєм, а зал 800-900 мєст. Ну, єсть же полностью польскій опит. Двадцать тєатров дєржавних і ще 15 наполовіну утримуються, а всі решта (гастрольно ? …). Єслі (прієдєт ?) в тєатр Франка Лєонтьєв, в Вінніцу на нєдєлю, і за нєдєлю пройдьот 7 тисяч чєловєк – ето єсть посєщаємость іх тєатра за год. В Украінє, ета (вузовская ?) рєформа, театральной, бібліотєчной. Но ето всьо, канєшно, с большой кровью і с большой болью, потому што, сразу скажут … Отак оно все!

    Кучма: Там більш счас «Правиця», бач яка там в них.

    Табачник: Да.

    Кучма: Драч запропонував (же ?) одного заступника (етіх ?) … начальних … першим заступником хіміка із цього самого, із …

    Табачник: … откровєнно говоріт, … мнє дадут дєньгі на (Мазепу ?), я би ушол сразу. Мнє ето всьо … А там, і, канєшно, так сказать, я понімаю, шо нє хочєтся сорітся со своімі колєгамі. Но ето всьо равно так, сокращать, увольнять. Но, но скажем, простая і простєйшая вєщь – тє же бібліотєкі. (Просчітать ?) … і воно ж нікому не потрібне. В каждом районє єсть бібліотєка для взрослих, для дєтєй і по 2-3 кнігі. Ну, хотя би по обласних центрах. Ізношенность фондов – до восьмідєсяті процентов. Пополнєніє кнігамі..

    Кучма: …

    Табачник: Так вот, концепція гуманітарной політікі. Вони напісалі на шестнадцать с половиною сторінок – Кабінєт Міністров. (Це жах ?), сьогодні (прирівнює ?) академію наук. Группа … напісала два варіанта … Курас і (…) виступає там, сєгодня прєзідія будєт, с самого утра … Но іх концепція, она просто, ну, я нє знаю. Мнє больно о нєй говоріть. Она агрєсівно нєлєпа. Там ідьот витащєниє із арсенала трідцатих годов «мусорниє» слова: корєнєзація Украіни. (Етот ?) Скріпнік, (нічьо ?) … українізація … тєхнічєская централізація і так далєє. Ми какіє-то, як хуторяни. Тобто, я ніколи не говорив, шо проти української мови. Російська – четверта чи п’ята по вживаності в світі. Ето мнє в Колумбійском унівєрсітєтє показивалі матєріали. Чєрєз сто лєт в інформаціоннном прстранствє останутся трі язика: англійскій … І у ніх счас главная проблєма, как готовіть спєціалістов, коториє моглі б пользоваться інформацієй на кітайском язикє. І што інтєрєсно (там ?) Ето єсть научниє люді, разработкі.

    Кучма: (…) чєрєз сто лєт?

    Табачник: Оні счітают, от 70-ті до 100 лєт. Вообщє просто пріобрєтят разговорниє діалєкти другіх язиков. Настолько прінято … В тот дєнь, когда Кабінєт Міністров Украіни прінімаєт постанови про розвиток української мови і бібліотєк, в етот же дєнь Кабінєт Міністров Японіі прінімаєт пятнадцатілєтнюю програму по англійскому язику.

    Кучма: Да. І с Кравчуком.

    Табачник: Шо?

    Кучма: Я тебе чую!

    Табачник: Ну, це правда, да с Кравчуком, я … нє виходіт … Я с Драчом когда-то споріл, вот так, добровольно. Іван Федорович пройде 30 років. Вас не буде, можливо й мене вже не буде – 66-ть, вам буде 84-ри. Якийсь хлопець, який не зможе нікуди (…) в світі, ні вступити. Він буде чухать потилицю і думать, де ж ті дядьки-ідіоти, які мене відгородили, як хуторяни, в своєму селі. Потом, Россія, россійский язик – ето огромний виход на ринкі Афрікі і Азіі – Лаос, Вьєтнам, Кітай, там же учілісь масси людєй. В той же Прібалтікє счас нєт проблєм. І в той же Фінляндіі і вообщє (мілліонов ?) в Восточной Європє. І вот, ето вот, я просто вчєра, когда ми в (Дворянко ?) (такі ?) Кураса сідєлі там в подсобкє – прішла умнєйшая старуха! (Єй ?) очєнь много лєт – профєссор Нагорная, такая. Вам она нє ізвєстна, но … Вітя Пінчук, когда ми с нім с … рєдактіровалі кніжку, (Сосна ?) попросіл, шо б я сдєлал пєрєвод на украінскую.

    Кучма: А оні сказалі: «што там пєрєводіть?».

    Табачник: Так точно! У нєйо язик потрясающій. І знаніє украінского язика. Она может, вот, єслі поєздом до Москви 12 часов подряд чітать Шевчєнко, Лесю Украінку, 12 часов. Умнєйшая старуха! Она говоріт, што нічєво болєє страшного по подходам, чєм Драч і нинішняя кампанія.. Ну, она єво знаєт … лєт єй уже под сємьдєсят. Она (…) Курас, значіт, говоріт … шо ви тут значіт (чітаєте ?) (ваші статті ?). Но она просто іздєвалась, і я, нє то, шо хочу сказать, шо оні хорошіє ілі плохіє … Оні вишлі із нафталінового шкафа і питаются всьо (подєлать ?) … шо в 90 – 91-ом году. Но счас же для етого нєт поддєржкі. І только огорчєніє і раздраженіє. Вмєсто тово, шоби какой-то хірургієй прінять і улучшать, оні … сєрйозной ідєєй, коториє связани с болєє … Всєгда, когда хірург дєлаєт сначала больно, а потом заживаєт. А вот, прімочкамі оні нічєво, так сказать, нє, нє помєняєтся. Я знаю, што, шо прорєкторам, я дєйствітєльно (…) сказал. Пусть дадут вам спісок главних..

    Кучма: Я же (нєсколько раз ?) … давав, доручив (ректорам ?), вони ж. Счас же процедури (такіє ?). Нє от рєктора ж, (чьорт знаєт от ково ?), (лінія ж такая ?).

    Табачник: Я понімаю, шо вєдь когда мєня (…) (ето жидок ?). Но мнє кажется, раді експєрімєнта, дайтє, я поговорю с людьмі.

    Кучма: (…) ну, я вообщє, ж всіх цих ректорів. Да в (цього самого ?) в Вінніце, там рєктор сєльхоз інстітута там засидівся трохи. … Так.

    Табачник: Вот.

    Кучма: Поки не закінчиться термін, вони не мають права. А в етіх закінчився термін, Ющенко прийшов. Оказиваєтся він там навчався, так …

    Табачник: Ну, я нє говорю, шо іх лєгко (порубать ?). Но, в прінціпє, оні просто рєтрансліруют свою рєтроградную псіхіку на..

    Кучма: Ну канєшно!

    Табачник: На очєнь многоє. І ніхто ж нє говоріт, што іх вибросіть на, на смітник. Хай вони будуть завкафедрою чи профессор, чи радник ректора. Ну, потом же, ну шо с німі послє сємідєсяті лєт, всєх (рєкторов ?) убрать в совєтнікі ілі дірєкціі, ілі болєє вєлікіх в совєтнікі прєзідіума, в совєтнікі …

    Кучма: Он сам же ж нє нашол сєбє …

    Табачник: Сам нє нашол! Ви знаєтє, он всьо-такі разітєльно отлічаєтся. У нєво колоссальная память. І с нім, с нім воспріімчівость чєму-то новому. Я нє говорю, шо он должен, так сказать, бить пожизнєнно, но, канєшно, он просто на порядок више …

    Кучма: … спортом …

    Табачник: Каждий дєнь (…) і трі раза в нєдєлю плаваю.

    Кучма: Ти же вєдь там раньше на лижах катался, счас плаваєш.

    Табачник: Да. Вот. І послєднєє, шо я, значіт.

    Кучма: Сєрце мнє (…) с здоровьєм.

    Табачник: Канєшно, (така ?) нагрузка, любая … сєрце больше всєво. Послєднєє, значіт, коротко. … націоналісти (…) толкают. І оні мене, оні счас просто кусают і витірают ногі на ровном мєстє … (нерозбірливо 5 сек.) … і в прінціпє, стратєгічєскі, как-то опрєдєлітся … Байкі рассказивают, шо в Волкова … компаніі. Там Санич такий (…) с удівлєнієм, говоріт, шо, ви знаєтє, шо Табачнік поїхав в Штати. Називаєт точную сумму, за сколько продал квартіру, продал коллєкцію оружія.

    Кучма: Кто ето говоріт?

    Табачник: Дядя Саша Омєльченко, і, говоріт (…).

    Кучма: І Сан Санич?

    Табачник: Да. Я даже нє попрощался. Я вчєра нашол тово хлопца. Говорю, ти слишал пєрєдачу. Говоріт, нєт, я бил в компаніі, но он мнє нє рассказивал, а болєє старшиє люді. Вот, і по (Саше ?) (…), она с дєкабря мєсяца, так сказать, ходіт.

    Кучма: Саше Волковє.

    Табачник: Да. Ну, как, как шутка, она запущєна. Потом, благодаря (… обдуліну ?) обросла цифрамі. І рассказиваєт конкрєтно, за сколько продал квартіру, коллєкцію зброї, і свою, і дєда. Большая … так сказать, дєд собірал єщьо і так далєє. Ну, то єсть, оні.

    Кучма: А шо та, за такіє колєкціі?

    Табачник: Таково, шо-то супєр нєт. Но єсть 17-18 вєк, в основном саблі.

    Кучма: Саблі ж?

    Табачник: Кінжали, холодная зброя. Арабскіє єсть, аргєнтінскіє. І в дєда очєнь много … гдє-то станут унікальниє. Вот, етот дорогой (…) пять с половіной тисяч долларов, прєдлагалі купіть. Ето кортік парадний висших государствєнних служащіх (…). Іх било очєнь мало. В каталогє єсть. Єсть нєсколько такіх. Но ето он … Так вот, я, і, поетому і нє знаю, так сказать.

    Кучма: Та коли ж там у них … там всі вони одинакові.

    Табачник: А вони мене всі …

    Кучма: … ти ж розумієш, що це таке. Неначе болото …

    Табачник: Болото! … хоть, хоть якусь має шанси …

    Кучма: …

    Табачник: …

    Кучма: Ну, негатив..

    Табачник: … піду Україну (сватать ?).

    Кучма: Значить, цей самоє, (… …). Ну, (профєссор ?) сам … шо в тебе з тим … блядь, тім.

    Табачник: …

    ? Кучма: Чародєєв … продалі.

    Табачник: Да.

    Кучма: … (Чародєєв ?).

    Табачник: І він через 2-3, може 4 мєсяци, з ними розбіжиться.

    Кучма: Ето ж нє раньше … Ну, вот подивишся!

    Табачник: (Найду ?).

    Кучма: Он же (в тюрмє ?) сідєл. Оні, тобто, гроші взяли (і дєрутся ?).

    Табачник: Ну, а, а … (тот же ?) рєґіонів. Це теж не фракція. Це таке збіговисько … Ну що, прічьом, по … взяв участь … сразу обідєлся, сразу, (так сказать ?), то єсть, ну, как-то, даже конструктів воспрінімаєтся, как какоє-то, ето самоє.

    Кучма: Шаров?

    Табачник: А-а? Может бить Шаров.

    Кучма: Ну ж, (гроші ?), більше-менше, (нормальний ?). (Правду, так ?) Деркач (…) … не зовсім. Сразу так, заканчіваєт.

    Табачник: Главний (капіталіст ?).

    Кучма: … от, це ж ви. Ти же старший … (пауза) Нєльзя проти (Східної Європи ? і Росії ?). По хуйні, блядь, (машина ?) (врєдная ?). Нємножко било … хто з них питав, (хтось тобі ?), блядь, давав.

    Табачник: Вот ето я забил, Телбот єщьо говоріл, может бить какіє-то популярниє шагі … било би хорошо! (…) он мнє рассказивать начал, шо Віктор … теорія, значіт, он мнє друг. Што, какая єво пєрвая … проявляєт , нє профессіонал. А тут (…) говоріт, што хочєтся … просто фізічєскі ефєкта на украінском … Говоріт, вот, у нас … (ФБР ?) штаб … І говоріт, нєужелі ето так трудно? Я говоріл … Строб, я єдінствєнноє, шо могу пєрєдать ето как ідєі. Он говоріт, нєт, от моєво імєні нє надо. Я говорю, ну хорошо … Он говоріт, повєртє, шо …

    Кучма: Ну, я ж Шмарова пред’явіл … але, коли він забув своє головне призначення і почав, значить.

    Табачник: (Стал там ?).

    Кучма: Мєстамі командовать … канєшно, єму пора …

    Табачник: Нєт, мнє кажется, канєшно, шо Кузьмук сільнєє..

    Кучма: (… …) Кузьмук счас тримає, в його руках.

    Табачник: Благодаря (єму ?) … спокойно. (пауза 5 сек.)

    Кучма: Цей (сам же ж ?), шо Кравчєнко (не приймає ?).

    Табачник: (Приймає ?). Ну, по Кравченко, я вам хочу сказать. іспортіт настроєніє. Как «Монголія», так сказать, просто, опять же слова. Самиє успєшниє прєдпріятія в Украінє … крутіт … можетє … связі, то оні іх тут же (подрєжут ?) Ніково нє хочу (заложить ?) (нічьо ?). Ну, просто, (… …), мнє кажется … (пауза) … Сталін. Вот, єслі особєнно у Сталіна (врємєні ?) (помнітє ?), шо Дзержинского всєгда бил (…), которий рядом с нім такой же вєлічіни дєржался там. Потом, у Мєньжінского бил (Якор ?) … Єжов. Когда бил Єжов, то разбомбілі, (а потом в вакуум ?). Я жил спокойно у Лєоніда Ілліча. Самих сільних (службє ?) у Андропова, он всєгда бил … а потом єщьо (єврєй ? Кузьміч ?) … Тогда била, канєшно, тотальная сістєма партійного контроля, которой на сєгодняшній дєнь нєт. Мнє кажется, што, уж очєнь сільно … вообщє, ну кто рядом, так сказать, … с нім. Ну, то єсть, самий главний (в Сєрєнко ?) (нє зам замєстітєлі … ето єво помощнікі. Плюс, плюс к етому … нє возможно … по прєссє часто хочєт … (нерозбірливо 5 сек.) … по всєму бізнесу … Лучше всєво в етом могут, так сказать, начальнікі (УВД ?) … Я думаю, шо (большинству ?) … Хто, сколько пополняєт кассу (…). Єсть прімєрниє расчьоти, коториє ізвєстни, так сказать, нє только мнє … Ето гігантская сістєма і, я думаю, шо.

    Кучма: (Тє ?).

    Табачник: Гіганская сістєма! І чістий , нє оподаткований, і нє опріходований іх зароботок по року, по року … составляєт іх 15-18 мілліонов долларов. І, ето, ето надо на пріродє взять бумажку і ето посчітать і показать. Потому што … обласниє … Как ето устраівают і какімі потокамі ідьот. Нєкоториє начальнікі (ну з етого ?) … міліціі (ушлі в штаби ?), потому шо, нє могут виполніть такой, в кавичках, «фізічєской нагрузкі» … но для етого нужно лєчь под всєх в області і со всємі. Вот, так. У (Кулік ?), так … сістєма колоссальная (…) отлаженная, і дайот. І мнє кажется, шо (…).

    Кучма: Ну, у мєня єсть пару (довєрєності ?).

    Хтось із них: Сам я ніколи (не здават ?) … я говоріл.

    Табачник: Может кто-то із ваших блізкіх, кому-то … Как говорітся –разговор, нє базарная сплєтня, так сказать. Ето можно даже по, по, по областям раставіть … Єсть поганенькі області і дорогіє області … Мнє кажется, што в общєм-то сістєма, сістєма каково-то сдєрживанія і контроля. Прєзідєнту тоже нужно!

    Хтось із них: (Нєльзя так ?). (Бєз етово ?) ні одну структуру нєльзя отпускать на … то єсть, треба.

    Табачник: Вот там нікому, даже рядом нєт. Там всє на двє голови ніже.

    Кучма: Ну, тє самиє прі Морозу … незалежні, в прінципє. Вєдь Кравчєнко. Так, шоб (я знову ?).

    Табачник: Я люблю сєбя!

    Кучма: (Я нє очєнь ?).

    Табачник: Я говоріл, шо полностью, (так сказать ?) (бюджет ?) на сєгодняшній дєнь єво … так сказать, ну от (єслі б я ?). (пауза 3 сек.) Значіт, я понімаю, может я там лішнєє наговоріл, но.

    Кучма: Та нє, нічого!

    Табачник: Ну шо, такому я, так сказать.

    Кучма: Яснєнько!

    Табачник: Оце я по, по амєріканском.

    Кучма: … міністєрством.

    Табачник: Пісать запіску? Я вже (схопив) свєжу думку, которую я пісал в дєкабрє.

    Кучма: Харашо!

    Табачник: Потому шо, она … по центральному аппарату.. (на цьому запис обривається)

    http://www.radiosvoboda.org
  • 2001.06.08 | Майдан-Інформ

    Епізод 23

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Епізод 23

    Президент спілкується з Генеральним Прокурором України Михайлом Потебеньком.

    (Дата запису: 8 червня 2000 року)

    Кучма: Бивший по Лазаренко.

    Потебенько: Шо він зламав?

    Кучма: Шо Лазаренко (…). Оні пропонують ім каждий день забрать, а Козія якогось з них.

    Потебенько: Теж, (…) дадуть (перевезти ?).

    Кучма: (А тут ?).

    Потебенько: Я..

    Кучма: Ну, я теж, у них цей самий. Кажуть, Лазаренка не можна, бо екстрадиції нема. А тут, будь-ласка, забирайте його!

    Хтось із них: (У нас ?).

    Потебенько: Ну по Лазаренко все-таки, я вважаю, шо це вони серйозний крок зробили.

    Кучма: Да, то.

    Потебенько: Це, взагалі й.. Причому, це не просто так напередодні візиту! Це теж серйозний сигнал на підтримку. Там, якісь складнощі, шо там з тим судовим процесом, але це вже надовго і сер.. Це для нього, для Лазаренка серйозний теж сигнал! Бо вибору у нього, вже якийсь політичний притулок – ніяких шансів! Якщо він уже, судова справа тут, то це виключається!

    Кучма: А тим більше, дійсно же ж (нє вспів ?), і, а для Росіі ще одного (Кіпра ?) … Росіі. (Раз на Кієв доходіт ?). (Даже ?). І по цьому самому. (пауза) По заказу (Щербаня ?).

    Потебенько: Ну й, це закрутка, й вона доводить, що у нас.. Я думаю, шо якраз оце можна використовувати, як і співробітництво боротьби з корупцією, організованою злочинністю. Там, є ж (приклади ?), от зараз цей повернутий мільйон. Був, (Вахін ?) там, сейчас. То в них є ще дві справи чи три. По яких співробітничають з американцями. Я давав прийняття, так постарався по, по по-краще зробити. Прийшли керівництва, і їх прокуратури, і «еФ-Бі-Ай», і, от такий офіс митниці, короче всіх (позвали ?). І, скажу, що вони зараз задоволені цим, (різно ?). Зокрема, заступник, ну, їх генеральної прокуратури, сказав, що високо цінять документи, які від нашої генпрокуратури по Лазаренку отримали. Він показав мені людей, які займаються Лазаренком. Так що, зараз ми, я думаю, з ними контакт такий будемо підтримувати. Ну ось, більш довірливі.

    Кучма: Кажуть, тут у нас адвокати Лазаренка розповсюджують в день приїзду Клінтона.

    Потебенько: Да.

    Кучма: Бумажку! Шо Лазаренко ділився із президентом грошима. Ну це ж, так чи ні?

    Потебенько: Ну, був, була ця заява. Вона ж, цілком, показав Пайфер. Це справа, (імпічменту ?), це ж підскочив. Треба сказати, що ніде вона не пройшла! Єдине посилання – це «Файненшел таймс», єдине! Ми просто дивились по американській пресі. І десь там, в «Сан-Франціско кронікл», якесь видання.

    Кучма: Ну, (сопляк ?). Я якісь борги, шоб мати справи з Лазаренко. Я з самого початку знав, що він такий падлючий!

    Потебенько: Ну, ну, я однозначно, коли виникають питання. Кажу, це, тут просто нема про що говорити!

    Хтось із них: (… …).

    Потебенько: (Корочє ?), а тут, от така..

    (На цьому запис обривається)
  • 2001.06.08 | Майдан-Інформ

    Епізод 24

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Епізоди 24

    Президент спілкується з колишнім Головою СБУ Леонідом Деркачем. Можливо, що у розмові бере участь ще якась третя особа.

    ? Деркач: Да єщьо забил, вот. Значіт, поїхали ж Єрмак, (Паньчєнко ?), єво ж помощнік – в Ізраїль для того, штоб іскать там, какіє-то счєта, ково-то там, (Мєльчука ?) на сєгодня нєту. Я позвоніл (Ляше ? врєдному ?). Гріш, їде мудак – дєпутат! Вот ти єво должен захватіть, просто так, вот! І, говорю, (Панчєнко ?), вєдь ето антісєміт. Он нєсколько єврєєв по, посаділ і оні счас живут, послє отсідки, в Ізраілє. І оні будут тєбя поддєрживать. Как только оні прієздят, Єрмака оставь, а (Панчєнко ?) гніду.. (пауза) Я шось, шось сдєлал, (видалі ?), (значіт ?), чєрєз срєдства масовой інформаціі, счас довєрія (єво ?) нєт. (Єльцов ?), ілі как, помощнік дєпутата Єрмака бил видворєн.

    (Далі Леонід Кучма нібито говорить по телефону чи через переговорний пристрій. Під час розмови президента прослуховуються окремі тихі репліки, очевидно, Леоніда Деркача та можливо когось третього).

    Кучма: Альо! (чути якесь технічне клацання)

    Кучма: Я то попросіл уже, но (Вітя ?) двоє нашол. Значіт шоб он мілліон на командіровки дал службє бєзопасності, шоби я. (пауза 4 сек.)

    Хтось: (На ніх ?).

    Хтось: Он убйот єво, он (мстітєлєн ?).

    Кучма: За зарплати, то ж на командіровку, (трі ?) нєдєлі давав … (пауза) Нє, нє-нє, нє давав. За командіровкі нє далі ні копєйкі! Далі на зарплату. Он же нє імєєт права по закону. То єсть, пєрсонально должно бить (…) командіровочне відрядження.

    Деркач: Да.

    Кучма: (Пєрєрив ?). (стукнув по столі)

    ? Кучма: (Куда тє ?).

    Хтось: Андрєй ( … ) (тісячу ?).

    Хтось: (Но етот ніхуя нє дєлаєт ?). (пауза 4 сек.)

    Кучма: (Ну понятно ?)! (пауза) Добре! (технічне клацання, схоже на те, що Кучма поклав телефонну слухавку)

    Деркач: Ето ми іх пропєчаталі і, (два раза ?), чєрєз тєлєвізор запустілі с (Єрмаком ?) (…).

    Кучма: Ну ето харашо!

    Деркач: І в пьятніцу прєсс-конфєрєнцію провєлі, і (…) бил (на руководітєля ?), прєдставітєлєн. Єрмака размазалі і етово..

    Кучма: Омєльченко?!

    Деркач: Омєльченко! Шо, коррєспондєнт етой – а чьо ви пісалі ету кнігу.

    Хтось: (Оні по разному ?).

    Хтось: (По данним ?) матєріалам …

    Деркач: Показалі, чьо ж? Шо, шо враньйо! Експєртізой провєлі, отдалі прямо коррєспондєнтам всьо. І оні уж молчат, оні счас в шоке. Нє знают, шо ім дєлать. Ну просто (…).

    Хтось: Молодци!

    Кучма: Та іх надо ун.., унічтожать вєзьдє.

    Деркач: Наєлся ?).

    Хтось: Звєрьйо просто!

    Кучма: Звєрьйо! …

    Деркач: І тєпєр (ушлі ?), і сдєлалі какой-то, такую корєктіровку, шо ето люді, коториє воспітани, і которим по (по автоматной ?) (очєрєді ?).

    Хтось: (Далі ?).

    Кучма: Харашо! (стукнув по стололу)

    Хтось: Єсть!

    (далі схоже на те, що хтось виходить з кабінету)
  • 2001.06.08 | Майдан-Інформ

    Епізод 25

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)Епізод 25

    Президент спілкується з колишнім Головою СБУ Леонідом Деркачем.

    Кучма: Ну, шо нового?

    Деркач: Ну, у-у прєслєдуєм.

    Кучма: Та, гдє ж?

    ? Деркач: Ну, шо (по підараст ?) (…).

    Кучма: Ну, то шо підарасти, (в етой ?), в етом сомнєнія нєт. Тєбє же (так ?). (Више лоб ?). Ти ж, говоріл, шо ви расслєдованіє вєдьотє, кто, кто то дал суду.

    Деркач: (оправдовуючись) Я отдаю вам всє матєріали (у мєня ?). У мєня (… …), я вам счас, всьо ето, я всьо..

    Кучма: (криком) Нє, но ти мнє скажи на словах! Значіт, кримінальна справа порушена по (…).

    Деркач: (криком, оправдовуючись) Я вам даю фамілію етово чєловєка, на бліжайшіх двух Омєльченко (…) одін Канади. Е-е-е, у мєня счас (со в МІДа єво ?) Канади. По етому – всьо і открито!

    Кучма: (криком) Хто сунул в етот самий?

    Деркач: Хто сунул в Інтернет! Да!

    Кучма: А как робив? Он тє нє, (ламался ?) разов з дєсять.

    Деркач: (Да нєт ?), (у ніх канали ?).

    Кучма: Ну, так он же ссилаєтся на, (сам експерт ?), (казалі, шо ?).

    Деркач: (криком, оправдовуючись) Я вам сєйчас, сєкунду, я вам счас то!

    Кучма: Пускай показанія дают в етот самий.

    Деркач: Я вам сєйчас обьясню!

    Кучма: Харашо!

    Деркач: Мінуту одну! Я всьо сдєлал, Лєонід Даніловіч!

    (чути звуковий сигнал, чи то телефону, чи то переговорного пристрою)

    Кучма: (Даш тє ? або Здрастє ?). (…) (Наташа ?).

    Кучма: (говорить по телефону) Доброго дня! Ви ж не забули, (на ?), в сємнадцать трідцать, (сємнадцать трідцать ?). Значить, у мене до вас є одне питання, одне прохання, таке воно. Воно од.., в одному вигляді. (сміється) Є такий Любомир е-е-е Притула! (пауза) Канада! (пауза) Канада. (пауза) Значить, он єдєт. Значіт, ну, члєн там української діаспори. Завєдуєт українскім архівом, вродє би так. Значить, це близький друг Олександра Омєльченка. (пауза) (…) Гріши Омельченка, Гріши Омельченка! Значить, недавно він вкинув інформацію в Інтернет від свого імені. Притула цей, що-о я готовлю вбивство Омельченка Гріши. Да, що я готую, шо я заказав вбивство Омельченка ж. (пауза) Так, а пам’ятаєте, значить, колись фільм, ми тут ходили про виступи Омельченка перед українськой діаспорой в Канадє? Це він також організував. (пауза) І він там, я, (агітує насправді ?) діаспору протів мене. А, а взагалі, це кажуть, все, все Марчука був.., бувша команда. (на цьому запис обривається)
  • 2001.06.08 | Майдан-Інформ

    Епізод 26

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Епізод 26

    Президент спілкується з Генеральним Прокурором України Михайлом Потебеньком

    Потебенько: Значить, тепер по, є справа, ето по Кудюкіну*. Ви його амністірували!

    (ПРИМІТКА: Йдеться про Павла Кудюкіна – колишнього начальника Чорноморського пароплавства).

    Кучма: Мнє ж представили документи, що він хворий чим-то.

    Потебенько: Ну, там же. (пауза) Воно (висить ?), чорт його знає.

    Кучма: А-а?

    Потебенько: А етот, там же ж ми, я матєріали видєлив. Напевне, (вєдь ?) вор, нехай сидить, да й чорт його, так, чорт його зна, що з ним робити. Етот, Обіход - давай впорядкуєм! Говорю, пока-шо нє надо, ну іх к чорту. (пауза 4 сек.) Леонід Данилович, ви говорили..

    Кучма: Він отсидів (рівно ?), біля шести років уже.

    Потебенько: Да, п’ять років! Значить, по операційній нарадє..

    Кучма: Потім, друге. Вже до мене стільки, еті самоє. Значить, молодий (…).

    Потебенько: Ну, ясно, Кравчук! Навєрно, тоже.

    Кучма: Ну, Кравчук, а Володимир цей, (Сабазанов ?). Кілька голосів офіційно, за нього взявся. Вот тоді, дійсно, вони ж прислали справки, що він.

    Потебенько: … пока шо, нє будєм, (в Одесі ?).

    Кучма: Да-а. Ну, і, якщо шось там таке. Я прочитав проблему в газеті «Факти» ілі «Україна молода», шо це один із цих самих, а-а-а, керівників Чорноморського пароплавства за роки незалежності, при якому кількість суден пароплавства збільшилось із двісті там такого-то – до триста п’ятнадцять, (і дальше ?).

    Потебенько: Так, шо прес-конференц.., коли його хотіли арештовувать, він провів. Шампанське, коньяк і тих прігласів кореспондентів, провів оце фуршет. І німці руку пожимали і начали хвалить, якшо повністю в пресі пройшло.

    Кучма: А я говорю, шо він.. (пауза)

    Потебенько: Ворюга он конєшно!

    Кучма: Да-а.

    Потебенько: (…).

    Кучма: І то, шо він був пов’язаний з Леонідом Макаровичем.

    Потебенько: І так.., та нє, ну про що. Я говорю, шоб ви, понімаєтє. Я вам скажу, ото ж говорили. Я говорю, нє надо. Они ж поізимали документи, ще при Дацюку. (Вони єво ?) (…) на сина, а що, він тричі зв’язаний. Ось, і, і їх, ну, я б так..

    Кучма: Кто ізимал-то, Дацюк?

    Потебенько: Ну при Дацюку іще вели, коли справа по цим. Вони лежать.

    Кучма: Лежать ці документи?

    Потебенько: Ну, канєшно. Я так думаю, послать Обіхода? Он (в …). І їх унічтожить! Однак, оні же там єсть, оні ж взяли копії. Це только повторно із’яти.

    Кучма: В єво справі, да?

    Потебенько: Канєшно! І ето Обіход має. Я єму, (коли він нащьот ?) … заніматься – займайся дєлом! І он полєз, (ну, віжу ?), но в прінціпє, матєріали ті лєжат. (…) (про себе ще ?). Етот говоріт – на будущєє! (засміявся)

    Кучма: Да-а. Канєшно.

    Потебенько: Тут якесь, ну, я скажу..

    Кучма: Вони, все пачкать Кравчука!

    Потебенько: Да я понял! (Шо ето оно ?). Допустім, якщо сєйчас оні самі намєкают. Нєт, я сразу ці документи вони тут і близько не були, так сказать – і всє його питання зняті. А в його, наоборот, вони ж подшиті і уложени, скопіровани.

    Кучма: Он тєбє нє даст?

    Потебенько: Ну, канєшно!

    Кучма: А дєло в Одесі, да?

    Потебенько: А-а, нєт! А дєло в Обіхода!

    Кучма: В Обіхода?

    Потебенько: Ну, он вєдьот. Ну, Обіход же знаєт дєло. (…) то сразу! Хотів в Обіхода, єво й убрать. У нас. Єсть же, як Ольга діяла. Она назначає ревізію. Откриті провели і Гріше Омельченко. Гріша Омельченко дєлаєт запрос. Ваше дєло порушив! Да дєло порушив потому, що – вот так ето творілось!

    Кучма: Ну, Обіход же веде себе нормально?

    Потебенько: А сєйчас он нормально. Он счас, от, мнє кажется, одтолкнувся от Гріши. Потому, шо уже бігали всі до нас. Ото в нього була в нєділю. От, і, он так агрєсущє настроєн. Потом єму два дня дали (іще …). Ну я добре за його візьмусь счас.

    Кучма: (Можно ?).

    Потебенько: Він вообщє-то, канєшно, осознав..

    Кучма: (Потом ?) вони (колись ?). Каже, прийшов (до мене ?) (Заварикін ?). Я говорю, давайте слухати генерального прокурора.

    Потебенько: Нє, а я..

    ? Кучма: Спіймати і ставити (то ?), (а кого ?) … ви ж хотітє сина кого. Він (оперився ?)! Та ти шо, (кажу ?), (…) президент … Та ні, ви не знаєте, президент …

    Потебенько: Ну, я, (то воно так ?) і поширюю думку, шо..

    (на цьому запис обривається)
  • 2001.06.08 | Майдан-Інформ

    Епізод 27

    Увага! Ненормативна лексика! (мова оригіналу)

    Епізод 27

    Президент спілкується з тодішнім керівником Служби безпеки України Леонідом Деркачем і вони разом переглядають документи, підготовлені СБУ.

    (Розмова відбулася 6 червня 2000 року, її тривалість - понад 18 хвилин)

    Деркач: Леонід Даніловіч, ето вот, то, што разговарівал с Лондона – вот етот, с Марчуком. Ето у вас. В отношеніі публікаціі, то шо ми говорілі. Он часто (на нєдєлі ?). Ето то, шо ви чіталі …

    Кучма: Ето шо за хуйня?

    Деркач: Ну, тут, (то лєжит ?).

    Кучма: (Ну давай ?). (пауза, шарудіння паперами)

    Деркач: (Туда ?). Ето каково? – двадцать шестого! (Ранній ?). … та послєдняя. (Вот тут, шо-то ?) … (ето от осєні ?), двадцатого. Нєт ето нє тє. Вот! Вот ета публікація!

    Хтось із них: (День ?).

    Деркач: От шестого мая. Вот ето то, шо оні напісалі. (…). Вот.

    Кучма: Ну, оні шо-то так, щоб я шукав.

    Деркач: Ну, (вот ето нєт ?), по поєздкє етого Ющенко («Нью-Йорк таймс» ?). От ето в отношеніі вас оні пішут – шо воровка дєлаєт в прєзідєнта? Шо, тут.

    Кучма: Ето старая публікація!

    Деркач: Нє, ну, да, оні ж как раз, (врут ?).

    Кучма: (…).

    Деркач: Тот разговор, которий бил по етому.

    Кучма: (Под тиском ?) Марчука.

    Деркач: (Оні ж друзі ?). То всьо (для етово ?) … оні дєлают. (пауза 16 сек.) Ну, от ето … Тімошенко. (пауза 1 хв.05 сек., гортання паперів)

    Хтось із них: (І нас то ?).

    Кучма: (Крадьом ?) …

    Деркач: Угу. (пауза 1 хв., шарудіння паперами, далі нерозбірливо кілька слів)

    Кучма: У нас же полностью (еті ?) … (с Марчука ?). (пауза 5 сек.) Продался Тімошенко! (пауза 28 сек.) (сміється) … шо-то оні, ето самоє.

    Деркач: (…). (пауза 19 сек.)

    Хтось із них: (Ну кто ето ?).

    ? Кучма: А ето по етому самому.

    ? Деркач: (…).

    Кучма: (напевне читає) «Я качусь по (…)». (Гніда ?) старая. (…). (пауза) (То по ком ?).

    Деркач: Ющенко. (…) (пауза 1 хв.)

    Кучма: Ето вот, послєдняя суббота, да. Ну, всьо тут такоє.

    Деркач: (Ну, да ?). (пауза 47 сек., шарудіння паперами)

    ? Деркач: (А тут ?).

    Деркач: … (в етом, жалєєт об етом ?).

    Кучма: А-а?

    Деркач: Ну, то, шо (вот такой ?) … кровожадний. (пауза 8 сек.)

    Кучма: Надрукують. (сміється)

    Деркач: (Ну, ето чєрдак ?).(пауза 35 сек)

    Кучма: (кашляє) Кравчєнко, канєшно, (би зразу ?), (да слінял ?).

    Деркач: Ну он какой-то. Нє, да вродє, как, он, шо от он. Он же всьо врємья счітаєт, шо ето я нє смогу. (Под ?), етому начальніку в отдєлє, (воруют ?) … (сміється) …

    Кучма: А ти поумнєє дал, шоб с нім часто (…) (тот сам ?) (…).

    Деркач: Да! Отпустіл єво Ющєнко.

    Кучма: Поумнєє трохи.

    Деркач: Да нєт, ето я … з Лондона отправлялі днєвнік.

    Кучма: (Там уж ?).

    Деркач: … што-то (Андрєй ?), показалі руководітєля.

    Кучма: … Я с нім встрєчался.

    Деркач: Ну, (он, тіпа ?), подайот сводкі.

    Кучма: Оні плохо сєбє там вєдут.

    Деркач: Нє, ну от, я говорю, шоб (нє отчаіватся ?) (…). (пауза 5 сек.) В хороших отношеніях он с Мітюковим. (пауза 10 сек.)

    Кучма: Пєчатают! Так шо, сразу трі чєловєка надруковалі? (Как, ну, брігадой напєчаталі ?)?

    Деркач: Ну, ето ж только сєкрєтарь.

    Кучма: А-а. (То ти ?).

    Деркач: … (он же тільки ?) разговарівать. (пауза 32 сек., гортання паперів)

    Кучма: (Тут ?). (пауза 20 сек.) (… …). (пауза 20 сек. ) (Чьо ето ?). (пауза 1хв. 45 сек., шарудіння паперами) Шо, з Ла.., Лазарєнко разговарівал.

    Деркач: (Ну, да ?).

    Кучма: Потом подалі в суд.

    Деркач: А ето ж бивший руководітєль, дєпутат Вєрховного Совєта (…). (пауза 1хв. 06 сек.)

    Кучма: Может будєш встрєчаться с большим. (Шо ?) ти думаєш?

    Деркач: Ну, ето оні, с етім, как єво, с, етот, (Громада ?), которий счас, он в больніце (…). Командовал етім, казначєйством.

    Хтось із них: (Он веде ?).

    Деркач: Ото ж оні прокрутілі Вєрховний Совєт. Даже там получілось … (В Донєцкє ?) (…). (пауза 15 сек.)

    Кучма: Шо-то там о Донєцкє?

    Деркач: А-а?

    Кучма: О Донєцкє.

    Деркач: Донєцк, ето ж (…), (з Громади ?) (…).

    Кучма: Он же дєпутат.

    Деркач: Да. (По етому ?) ссорятся. (пауза 13 сек.)

    Кучма: А здєсь (била ?) встрєча пятово.

    Деркач: Угу.

    Кучма: (А єслі програти ?).

    Хтось із них: Да?

    Деркач: …

    Кучма: А-а-а. Ми ще нє обьявлялі.

    Деркач: Ми ще нє обьявлялі, да! По етому. (пауза 24 сек.)

    Кучма: Сєньчєнко.

    Деркач: А ето ви знаєтє, которий убєжал … Це був віце-прємьєром в Криму.

    Кучма: А-а-а!

    Деркач: От ето у ніх очєнь сложно с Марчуком. (По, отдалі ?) когда-то (…) по тєлєфону. Ви с нім в (…) їздили. У вас же там напісано, шо (колись ?) був (замах ?), которий, (я счас всьо убєру ?) … (Марчук ?), ну, там всьо. Вєдь (Кравчєнко ?) (єзділ ?) … (пауза 9 сек.) Ето ж Сєньчєнко і (Ахмєдов ?), которий бил в штабє.

    Кучма: (Да ?).

    Деркач: Сєньчєнко, той со сторони, (он же там ?). (пауза 24 сек.)

    Кучма: … на сєводня (…). …

    Деркач: Угу.

    Кучма: (…) (пока в слєдствіі ?).

    Деркач: (…). (пауза) Ну счас уже то, (штоб убєгати ?) …

    Кучма: (… …). (пауза 38 сек.) (…).

    Деркач: … (убійца ?).

    Кучма: Кто? Што-што-што?

    Деркач: (Тово ?) убрать ілі што?

    Кучма: (Нє даст ?) он (брату ?).

    Деркач: Ну оні ж … счас уже у етово Ющенко і (… ) Юлі.

    Кучма: …

    Деркач: У ніх. Значіт, вот, ето вот, по … Вот у нас (по цьому ?) (прочєсалі ?), кто тут? Ково поддєрживать нам? Кто, кто дєлаєт (…). Шоб (…) ж нам ково-то, ково-то надо.

    Кучма: (…).

    Деркач: Ви ж давалі добро. Того нє надо, да?

    Кучма: (Нєт надо ?).

    Деркач: Надо, чьо, достать?

    Кучма: Нє, наоборот. (Поддєрживать ?).

    Деркач: Ну, (подивитесь ?), (я ж тут зали.. ?).

    Хтось із них: Так.

    Кучма: То правда.

    Деркач: Так.

    (на цьому запис обривається, скоріш за все, це і є закінчення розмови)
  • 2001.08.29 | Майдан-Інформ

    Кучма, Волков і Бакай.

    Кучма: Добрий день. Сідай, сідай.

    Бакай: .....щоб Ви просто знали і объективно .....(?). Програмою Волкова ми почали займатися після того......(?). Коли ми занималися цією програмою ми ..... показники з 1грудня. Причем, ми занімалися тілько цією програмою. З 1 грудня за грудень місяць нами було перераховано.........

    Кучма (перебивая): Я хочу, щоб ти це рассказивал в присутності Волкова. (К секретарю: Волков пускай зайдет). Він же приходить і каже що: не виконує ні яких тих самих обіцянок. Кожний раз каже: що зробили, блять — нічого не зробили.

    Бакай: ...(?)... ми все, що заробим...(?)

    Кучма: Да, хорошо...... Ты понимаешь, дальше на хуй деньги нужны? Я був вимушений, бля, звертатись до таких людей, до яких… щоб до них не звертався. Уже ж прошу: хлопці поможіть.....(шёпот). Сегодня ж осталось 20 дней. Сейчас само ж, самоє, самоє. Сегодня ж чуть-чуть бля і… Сегодня же треба нарощувати ж позитиви, еб твою мать. ......(?) Мороза,.(?) (шёпот). (С кем-то по телефону): Здравствуй. Як у тебе справи. Угу. Угу. Оце правильно. Як же Шаповал себе веде? Ясно. Ну ясно. Я вчера зустрічався тут з керівниками обласних спілок журналістів і там… Да. Він до мене підійшов потім і сказав, що крім Чернигівського "Вістника"… ти йому допоможи там фінансове. Зарубенко там той....(?) Да, да, да, я знаю, що це наша газета. Але вони кажуть: ми себе почуваємо занадто погано. Є там друга газета. Дніпрянська якась… "Правда" чи щось на зразок, Деснянська. Каже, там вот фуфло говорять… каже, таке з'явилося.....А... це ж обласна Рада, бля, угу, ясно. Ну ладно, я ще Шаповалу зателефоную, скажу, щоб він пил трошки заменьше, бля. Да. Хорошо. Ладно. Ну добре, бажаю тобі. Есть, спасибо, всего доброго тебе. (Конец разговора по телефону).

    Кучма: Значит, команду .....(?) (шёпот) областного прокурора.

    Зашел Волков.

    Кучма: Так, ви один напротів другого сидіть.

    Бакай или Волков: Значить, я абсолютно подтверждаю цифри, ті, які були що... які дав.

    Волков: Мы за последнее время выделили на это дело 54 миллиона. И эти деньги поступают не мне, а прямо в бухгалтерию. Они перечислили нам свои деньги ....(шёпот).. Вслед этой суммы идут по безналичному расчету, документов нет..... (шёпот). Через вас прошло, есть платежки, дайте платежное поручение.

    Бакай: ......щоб у мене було......

    Волков: Не три и дев'ять мільйонов, а все з початку, як воно було.

    Бакай: .....(заикается, шёпот)..., це те, що я зробив и те, що впливає на ситуацію й треба, щоб ви мені визначили завдання більш конкретніше і більш точніше. І я ...... істочники для того, які тільки Ви признаєте. Вот треба, щоб Ви мене вислухали все повнистю.

    Кучма: Ігор, що мені вислуховувати..., коли сьогодні гроші на вибори…

    Бакай: Леонид Данилович, значит, до…

    Кучма: Мене звіти не цікавлять.

    Бакай: Леонід Данілович, до того я .....(?).... ми перерахували 48 мілліонів 800 гривень і 10 мілліонів 4 тыс. 957 долларів. Це було зроблено моїми там заступниками перев,....... вірність... його керівників штабу для оплати Юрі. Після цього нами було уплачено 4 мілліона долларів живими, но вони кажуть, що там 100 тисяч не хватало. Я не буду спорити...... ми донесли ці 100 тисяч.

    Волков: Леонид Данилович, даже если имеет....(?).

    Кучма: (перебивая) .....я должен, блять, мне делать не хуй, бля, чтоб смотреть твои счета. У вас ума не хватает там сесть в этом и разобраться. Игорь, если ты собираешься жить не в Украине, блять, а куда то в другую страну выезжаешь, то ты ж понимаешь, что это совсем не то. Я, если собираетесь мне, бля, яйца морочить все время....... то ты ж понимаеш, я не из тех людей, которые дают, чтоб яйца морочили.

    Бакай: ......мені треба сказати моє завдання. Мені вот так конкретно, 100 процентов ніхто не визначив.

    Кучма: Ти мені, Ігорь, я тобі в очі дивлюсь, а ти мені казав, що я Вам забеспечу 250 мілліонів долларів на виборчу компанію, .....(все говорят одновременно). Вони счас потрібні.

    Бакай: (обращается к Волкову) 48 миллионов гривен и 14 миллионов долларов, что ты подтверждаешь…

    Волков: А я лишь подтверждаю 12.

    Бакай: Это вообще не разговор — 12 или 14!

    Кучма: Ну ладно, 12 или 14 — меня не ебет.

    Бакай: Понятно, но эти он же деньги не подтверждает вообще. Мы передали 5 миллионов, они нам засчитали 3 тысячи!

    Волков: Не кричи .....(?).. может, забрал Голубенко опять.

    Бакай: А я ему дал 5. Пусть Саша при Вас скажет: до первого числа сколько нужно, сколько нужно дать. Я внесу свои деньги. Вот просто сейчас вырву…

    Кучма: До первого числа — на хуй они нужны. 31-го выборы, Игоречек!

    Бакай: Ну хорошо. Сколько нужно сейчас?

    Волков: Сейчас нужно минимум, минимум 25 миллионов. И минимум 20 миллионов...

    Бакай: 25 миллионов — когда это нужно?

    Волков: Вчера нужно было.

    Кучма: Ты же знаешь, что каждый штаб без денег не работает.

    Бакай: Леонид Данилович, да я понимаю. (Волкову) Во вторник я тебе отдам 25 миллионов. До вторника, 25 наличными. И сколько ты сказал — 20?

    Кучма: До того ж нужно в первом туре выиграть. Быть готовым 20 на второй тур.

    Бакай: До первого числа.

    Кучма: До третьего числа. Выиграем в первом — значит, сэкономим 20 миллионов долларов.

    Бакай: Вот мы сейчас поставили на меня до вторника — 25 и 20 — до третьего. Все, больше ничего не нужно.

    Кучма: Свои ж.

    Бакай: Я отдам свои.... Но я хочу чтоб вы просто знали, что все деньги, теоретически, которые в ........ это все мои...


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".