МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Для чого людині СПАСІННЯ ?

05/30/2002 | -
Всі релігії оперують терміном "спасіння". Тобто вся діяльність віручої людини направлена на "спасіння".
А якщо людина не хоче "спастись"? Ну не хоче і все!

Відповіді

  • 2002.05.31 | Георгій Пінчук

    Re: Для чого людині СПАСІННЯ ?

    Я думаю, що деякі люди дійсно не хочуть спасіння (тобто вічного життя з Богом). Але їх доля, мабуть, дуже неоднакова. Деякі з них, мабуть, будуть спасені навіть всупереч своїй теперешній волі (і не пошкодують про це:) ). Діяння Апостолів 17:30 говорить про "часи невідомості," коли люди просто не знали нічого про Бога і таким чином не мали ні найменшого шансу показати йому, вірні вони йому чи ні, хочуть вони вічного життя в мирі і злагоді з ним чи ні. В якійсь мірі ці "часи невідомості" тривають і зараз, тому що хоч християни і стараються донести Добру Звістку про Боже царство і спасіння людей в ньому до всього людства, їм ще, мабуть, знадобляться сотні чи тисячі років, щоби досягти всіх і дійсно, по-справжньому навчити всіх, хто є Бог і чого він від людей хоче. Тому ще колосальна кількість людей помре, так і не зрозумівши нічого про Бога. Їм, очевидно, буде даний їх шанс після воскресіння. Тоді Бог подивиться, хто вартий вічного життя з ним, а хто ні (див. Об"явлення 20:12-15).
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2002.05.31 | -

      Спасіння всупереч волі того, хто кого спасають? Чи це можливе?(-

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2002.05.31 | Kostya Poroh

        Dyv. http://www.greatcom.org/laws/ukrainian

        http://www.greatcom.org/laws/ukrainian
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2002.06.01 | -

          Це сайт для розумово відсталих ? (-)

          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2002.06.01 | Георгій Пінчук

            Ну і для чого ці кпини?

            Ви запитали - Вам відповідають. Вам не цікаво - не читайте. А нащо ж такі неввічливі і недотепні репліки?

            По суті справи, Ваше запитання було, чи Бог, з точки зору різних релігій, надасть вічне життя тим людям, які не хочуть мати цього життя. Я Вам відповів, що з точки зору Біблії це не виключено, і навів деякі посилання для Вашої інформації. П. Кость Порох помістив цікавий і гарно оформлений лінк, де стисло, але досить вичерпно викладена євангелічно-протестантська концепція спасіння (що не відповідає на Ваше питання, але дає бажаючим матеріал до роздумів, а що ж це спасіння взагалі означає, зокрема, що християни під ним розуміють). П. Марко зробив цікавий додаток про погляд лютеран на спасіння. Що Вас не влаштовує?
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2002.06.01 | -

              Вибачте, мені здалося, що автор того ліку глузує

              Матеріалів для роздумів і без цього примітивного лінку предостатньо.
              Той лінк нагадує перепиняння на вулиці проповідниками. З простими відповідями на любі запитання...
              Вибачте, мені здалося, що автор того ліку глузує. На Майдані не той рівень дискусії, щоб такі лінки надавати.
              Маю запитання до вас, пане Георгію:
              - Що ви думаєте про Мормонів?
              - Чи може людина згадати про Бога у важку годину, якщо вона до цього ніколи не чула про Бога.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2002.06.01 | Георгій Пінчук

                Все ОК

                Я не образився, тому вибачатися нема потреби. Але я не думаю, що лінк, подвний п. Порохом, такий вже примітивний. Був один дуже знаменитий швейцарський філософ і теолог, Карл Барт - автор багатьох томів філософських і богословських праць, професор, усіма визнаний і вшанований вчений. Одного разу він, вже під старість, приїхав до США з циклом публічних лекцій. Під час однієї лекції його запитали: докторе Барт, яка, на вашу думку, найглибша істина в християнській теології? Барт не замислився ні на секунду і відповів, що ця істина для англомовної аудиторії може бути знайдена у так званій nursery rhyme, тобто віршику, який няні або мами розповідають двох- чи трьохрічним дітям: "Jesus loves me, that I know, 'cause the Bible tells me so." Ось Вам і примітив...

                Щодо мормонів - я не дуже добре знайомий з їх теологією. Ті уривки з неї, які мені відомі, мене не переконують. Мені не зрозуміло, наприклад, чому мормони вбачають у перших двох розділах книги Буття, зокрема в Бутті 2:4-6, і у другій оповіді про створення людини (Буття 2:7-25) натяк на те, що ми, кожний з нас, були спочатку створені як безтілесні духи, а вже потім перенесені на планету Земля. Мені також зовсім незрозуміло, чому мормонська книга Нефія вчить, що гріхопадіння людини було нібито заплановане Богом з метою розмножити людство (мормони вірять, що до гріхопадіння перші люди не мали статевих стосунків). Це все, на мій погляд, протирічить Біблії на 180 градусів. Але що я можу сказати - якщо вони так вірять, це тільки їх справа. Як люди, вони переважно хороші, дуже щирі, мирні, великі роботяги (штат Юта має мало не найгірші природні умови з усіх амер. штатів, а вони його перетворили на квітучий сад). Хай їх Бог милує і всіляких їм успіхів.

                Щодо того, чи може людина згадати Бога, якщо нічого про нього не чула - не знаю, мабуть ні. А чому Ви про це питаєте?

                --ГП
      • 2002.06.01 | Марко

        Re: Спасіння всупереч волі того, хто кого спасають? Чи це можливе?(-

        Ось як це описано на сайті Лютеранів, порівняйте це з трактуванням відповіді на те саме запитання на сайтах православних та католиків, можливо, це допоможе проясенити чи це можливо і як.

        http://www.ukrlc.org/bibliothek/Hto%20taki%20lutherany.htm

        Є лише одне кардинальне питання, що є розрізняючим між лютеранством та цими двома релігіями - а саме, спасіння Як ми досягаємо спасіння? Чи через власні зусилля, чи через заслуги інших людей, чи через молитви угодників, чи якимось іншим чином? Коли Католицька чи Православні церкви навчають, що людина здобуває спасіння через віру та певну співпрацю з Богом, то Лютеранська церква навчає, що наше спасіння приходить лише через віру в Господа нашого Ісуса Христа. "Ми визнаємо, що людина виправдовується вірою, без діл Закону" (Рим. 3:28). Це - єдино можливе вчення про спасіння, про яке навчає Святе Письмо. Саме Святе Письмо є основою нашої віри. Sola Scriptura, sola gratia, sola fide - Лише Святе Письмо, лише благодать, лише віра є принципами лютеранської реформації, які сповідує і наша церква.
  • 2002.06.01 | Хлоя

    У кожної релігії своя відповідь.

    Справа в тому, що крім спасіння віруючих, релігія (кожна по-своєму) ще й пояснює НЕвіруючому, навіщо йому потрібне спасіння. Тих, хто все-таки не приймає такого світогляду, жодна релігія навіть якби й дуже хотіла, то не спасла б. На те Бог і дав людині свободу вибору, щоб вона вибирала сама.

    Тому якщо не хочете, то можете не боятися насильства. Ніхто Вас за руку не тягтиме.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
  • 2002.06.03 | Anatoliy

    Re: Для чого людині СПАСІННЯ ?

    Шановні панове!
    Щодо того, що всі релігії оперують терміном спасіння, вибачте, це не так.
    Я би поставив питання інакше, А ЧИ ТРЕБА СПАСАТИСЯ І ВІД ЧОГО?
    Коли ми отримаємо відповідь ВІД ЧОГО, то можна буде ставити питання ЧИ ТРЕБА.
    Є один жидівський анекдот. Умирає старий жид, котрий один знав як спастися єврейському народові під час "страшного суду". Навколо нього зібралася вся його родина і питає- Ребе, розкажи рецепт спасіння єврейського народу, ти ж один тільки його знаєш. Нагніться діти мої, ви всі читали Тору, в ній написано, що під час страшного суду праведні душі підуть до Бога по мосту з павутини і він не порветься, бо душі праведні, а неправедні душі підуть залізним мостом і він провалиться у геєну вогняну , бо душі будуть неправедні. Ребе, то де ж секрет спасіння єврейського народу? Євреї, ідіть залізним мостом, це надійніше.!!
    Я гадаю, що "спасіння" людини закладено в самій людині і НІХТО людині не допоможе, тілько вона сама собі. А саме- жити з ЛЮБОВ"Ю в серці до всіх людей, всього живого, поступово вижимати з себе по краплині СТРАХ з його похідними, викорінювати хвороби. Тільки тоді ти будеш угодний Богові. Вибачте, але нікому не потрібні створіння, котрі не можуть культивувати любов і побороти страх, а тільки просять -господи помилуй. За що Вас милувати? Що Ви вже встигли наробити? Треба старатися так жити, щоб ні в кого нічого не просити. Тільки тоді ти будеш угодний Богові.
    Якщо Ви сприймаєте цей концепт, то тепер самі вирішуйте Чи треба спасатися і від чого.
    З повагою,
    Анатолій
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2002.06.03 | Георгій Пінчук

      Re: Для чого людині СПАСІННЯ ?

      Частково згоден, частково ні.

      Християнство також робить великий акцент на повноцінному, здоровому, активному житті, і вчить людину позбавлятися від страху перед майбутнім і повсякденними клопотами (Матв. 6:25-34). Але людина, з християнської точки зору, не має в собі достатньо здатності до самокритики. Як би вона не намагалася вдосконалити себе, вона все рівно залишається такою, що "не дотягує" до високого Божого стандарту, і їй через її брак самокритичності це часто не видно. Тому християни не проти того, що Чехов називав "видавлювати з себе раба," але вони проти гордині, самозакоханості. Подолати цю гординю людині допомагає щире визнання, що вона є грішна, і такий стиль життя, який обов'язково включає служіння громаді одновірців, розчинення себе, своїх інтересів в інтересах цієї громади.

      Вітаю Вас,

      --Георгій
  • 2002.06.04 | ФУК

    Бред это все! Бог есть только в воображении человека. /-/



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".