МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Чому Бог повинен казати нам правду та тримати обіцянки?

07/06/2002 | Карло
І взагалі чому ми трактуємо те що він каже, як обіцянки? Адже він набагато вище нас, він Творець. Чому він повинен дотримуватись того, що колись сказав якійсь людині? Чому ми розповсюджуємо на Бога свою мораль і вважаємо себе рівними суб'єктами використання цієї моралі. Пінчук часто цитує біблійні тексти як доказ того що оце так і буде. Але Бог колись сказав так, а тепер може робити інакше. Чому він повинен доповідати нам, що змінив точку зору і те що написане у Біблії вже неактуально?

Відповіді

  • 2002.07.06 | Георгій Пінчук

    Re: Чому Бог повинен казати нам правду та тримати обіцянки?

    За Біблією, Бог дійсно нікому і нічому не підзвітний, але він, разом з тим, за самою своєю природою такий, що не бреше, є "необманливий" (Тита 1:2). Віруючі вірять саме в такого Бога, тому їм у принципі не потрібні якісь особливі запоруки того, що Бог здійснить свої обіцянки: ми просто знаємо, що він їх здійснить. З іншого боку, Біблія містить багато пророцтв, які ДІЙСНО стали реальністю.

    Наприклад, Ісайя писав свою книгу у 8-мому сторіччі до н.е., коли головним ворогом Юдейського і Ізраїльського царств був могутній тоді Єгипет. На північний схід від земель, де жили євреї, лежали землі халдеїв (вавілонян), які не були загрозою ні в політичному, ні у військовому відношенні. Але Ісайя прорік, що саме Вавілон через деякий час стане могутньою імперією і що саме вавілонська армія обложить облогою, захопить і зруйнує Єрусалим, а його мешканців примусово переселить, депортує на береги Єфрату. Він також, у тій самій книзі, прорік, що згодом і сам Вавілон впаде під ударами армії, яку очолюватиме цар на ймення Кир, і що ці нові правителі дозволять євреям повернутися в Єрусалим. Через більше ніж 200 років все дійсно так і сталося: Вавілон був захоплений армією мідо-перського царя Кира, який дозволив євреям повернутися на їх батьківщину. Ісайя також прорік, що Вавілон поступово занепаде і згодом зовсім зникне з обличчя нашої планети. І це пророцтво збулося. Ще в часи Христа Вавілон існував як місто, хоча вже не мав ніякого політичного чи економічного значення. Але вже в епоху середньовіччя це місто просто зникло, і зараз є тільки гіпотези стосовно того, де точно воно знаходилося, тому що не залишилося навіть фрагментів його колись знаменитих мурів і воріт.

    В іншій біблійній книзі, Єзекіїля, міститься пророцтво про захоплення і зруйнування фінікійського міста Тира. Це місто було унікальним у тому відношенні, що приблизно половина його була розташована на березі Середземного моря, а друга половина на острові. Фінікійці хвалилися, що вони завжди встоять перед будь-яким агресором, тому що взяти острівну фортецю з моря вважалося неможливим. Але Єзекіїль прорік, що через деякий час могутній полководець з Явану (Греції) зруйнує берегову частину Тира, побудує з його кам'яних уламків міст і переправить свою армію тим мостом до острівної фортеці, яку візьме штурмом і зруйнує. Дійсно, через сто з гаком років Олександр Македонський здійснив пророцтво Єзекіїля до найдрібніших деталей.

    У Новому Завіті також містяться пророцтва, які здійснилися з абсолютною точністю. Христос напередодні свого арешту сказав своїм учням, що через зовсім короткий час від Єрусалимського храму не залишиться "каменя на камені," і що тим, хто скоро побачить наближення до Єрусалиму "армій," найкраще буде, якщо вони втечуть у гори, і що тим, хто в цей момент буде поза мурами міста, краще не повертатися туди. Коли його вели на страту, він сказав жінкам, щоби вони не плакали за ним, а плакали за своїми дітьми, тому що дуже скоро станеться так, що вони проситимуть у гір, "Попадайте на нас!" І дійсно, у 70 р. н.е. римська армія під проводом генерала Тита Андроніка вчинила безпрецедентну за жорстокістю каральну операцію проти міста Єрусалима, яке римляни (не без підстав) вважали гніздом бунтарів проти імперського правління. Практично все населення Єрусалиму було вирізане, і врятувалися дійсно тільки ті, хто втік у гори. Через деякий час римляни стали силоміць заганяти всередину Єрусалиму тих, хто втік у долину Кедрон біля міста, і вбивати тих людей на міських вулицях. Нарешті, після того, як майже ніхто з мешканців Єрусалиму не залишився живий, римляни розграбували, а потім повністю зруйнували Єрусалимський храм. Від будівлі храму дійсно не залишилося нічого - зараз стоїть тільки маленький фрагмент стіни, яка його отчувала іззовні. Римляни також залишили багато непохованих трупів просто на вулицях, так, що юдеї в інших містах просили Бога, щоби він вчинив якийсь землетрус і таким чином поховав ці тіла, врятувавши їх від безчестя.

    Разом Біблія містить кілька сот історичних пророцтв, які збулися до найдрібніших деталей. Скептики, звичайно, кажуть, що ці пророцтва були вписані в текст Біблії після факту. Але ми знаємо, що за традицією текст Біблії переписувався дуже акуратно і старанно, і ніяких додатків туди ніхто не вписував. Знайдення Кумранських манускриптів, наприклад, довело, що за більше ніж 200 років книга Ісайї зовсім не була модифікована. Я особисто вірю, що біблійні пророки дійсно передбачили багато історичних подій, тому що їми керував Святий Божий Дух. Завдяки цьому керівництву вони мали неймовірну прозорливість, здатність помічати якісь найдрібніші деталі, не видимі іншим, і висувати надзвичайно влучні гіпотези.

    --Георгій
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2002.07.06 | Карло

      Машина часу?

      Хоча й більш сучасні "пророки" надали безліч пророцтв, деякі з яких справдились. Може тут треба давати багато пророцтв, щоб хоч якісь виконувалися. Та все таки я тут інше питання навів - що нема ніяких підстав вважати, що те що написано у Біблії діятиме аж до Апокаліпсісу, бо ніде такого не написано і не обіцяно, а як навіть і написано, Бог може десять разів ту обіцянку забрати і передумати і це не значить брехати. Хіба керівник звітує підлеглим свої задуми. Чи навіть Ви от написали, що до України не ідете, а візьмете і поїдете. Так що це брехня? Чи те що Ви сказали, утримає Вас від поїздки? Так само і Бог. Що б він не казав тим апостолам, це його абсолютно не примушує все це виконувати та дотримуватись. Це ж було для людей, а не для бога. Як можна думати, що бог 2000 років стояв на місті, не розвивався і боявся порушити те що він казав апостолам. Тоді б він був простим смертним, а з Вашої ж теорії це не так. Як би було інакше, тільки він щось збирається зробити, а Ви йому зачитуєте місце з Біблії - не можна! ВІн зіщулився, ну добре, добре, не буду.
      А про зміни у своїй точці зору він знову таки не повинен звітувати перед людьми, посилати нових пророків і так далі. Може він хоче, щоб самі хоч трохи петрили, а не трималися за біблію, як діти за юбку. Це б було простіше усього, якщо б він хотів перевірити, то перевірив би у самостійних діях. Тож нема ніяких підсиав вважати біблію зараз актуальною та відносно цього часу бездоганною. Навпаки вірогідність того, що вона застаріла і не відбиває сьогоднішньої точки зору Бога, дуже велика.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2002.07.07 | +

        Re: Машина часу?

        Карло писав(ла):
        > Хоча й більш сучасні "пророки" надали безліч пророцтв, деякі з яких справдились. Може тут треба давати багато пророцтв, щоб хоч якісь виконувалися. Та все таки я тут інше питання навів - що нема ніяких підстав вважати, що те що написано у Біблії діятиме аж до Апокаліпсісу, бо ніде такого не написано і не обіцяно, а як навіть і написано, Бог може десять разів ту обіцянку забрати і передумати і це не значить брехати. Хіба керівник звітує підлеглим свої задуми. Чи навіть Ви от написали, що до України не ідете, а візьмете і поїдете. Так що це брехня? Чи те що Ви сказали, утримає Вас від поїздки? Так само і Бог. Що б він не казав тим апостолам, це його абсолютно не примушує все це виконувати та дотримуватись. Це ж було для людей, а не для бога. Як можна думати, що бог 2000 років стояв на місті, не розвивався і боявся порушити те що він казав апостолам. Тоді б він був простим смертним, а з Вашої ж теорії це не так. Як би було інакше, тільки він щось збирається зробити, а Ви йому зачитуєте місце з Біблії - не можна! ВІн зіщулився, ну добре, добре, не буду.
        > А про зміни у своїй точці зору він знову таки не повинен звітувати перед людьми, посилати нових пророків і так далі. Може він хоче, щоб самі хоч трохи петрили, а не трималися за біблію, як діти за юбку. Це б було простіше усього, якщо б він хотів перевірити, то перевірив би у самостійних діях. Тож нема ніяких підсиав вважати біблію зараз актуальною та відносно цього часу бездоганною. Навпаки вірогідність того, що вона застаріла і не відбиває сьогоднішньої точки зору Бога, дуже велика.

        СРАКА-МОТИКА
      • 2002.07.07 | Георгій Пінчук

        Re: Машина часу?

        Карло писав(ла):
        > Хоча й більш сучасні "пророки" надали безліч пророцтв, деякі з яких справдились. Може тут треба давати багато пророцтв, щоб хоч якісь виконувалися. Та все таки я тут інше питання навів - що нема ніяких підстав вважати, що те що написано у Біблії діятиме аж до Апокаліпсісу, бо ніде такого не написано і не обіцяно,

        (ГП) Чому ж не написано - написано багато разів. Мотив "що я (Бог) обіцяв, те і зроблю" повторюється в Біблії постійно.

        >а як навіть і написано, Бог може десять разів ту обіцянку забрати і передумати і це не значить брехати.

        (ГП) Бог дійсно всемогутній і в принципі може змінити свій задум на якийсь інший. Але тут є два моменти. По-перше, природа, натура, характер Бога, за Біблією, абсолютно не міняється, його риси і "нутро" точно такі самі зараз, як були трільйони років тому і як будуть через трільйони років від сьогодні. Тому нелогічно думати, що він відмовиться від своїх задумів просто тому що щось раптом поміняється або в ньому самому, або у Всесвіті. Особливо якщо, знову ж таки, врахувати, що такі принципові плани Бога як, скажімо, заселити Землю досконалими і слухняними йому людьми і "зібрати разом всі речі на небі й землі" під провід Христа, він сам повторює на сторінках Біблії постійно. По-друге, ми завжди мислимо в категоріях дуже обмеженого часу, тоді як для Бога "тисяча років - як день той вчорашній, що проминув, або як сторожа нічна" (див., напр., Псалом 90:4). Тому, знову ж таки, нелогічно припускати, що Бог передумав щось робити. Він не передумав і вже робить, хоча ми, люди, з нашим коротюсіньким охопленням часу іноді просто не помічаємо його повільної (для нас) роботи.

        >Хіба керівник звітує підлеглим свої задуми. Чи навіть Ви от написали, що до України не ідете, а візьмете і поїдете. Так що це брехня? Чи те що Ви сказали, утримає Вас від поїздки? Так само і Бог. Що б він не казав тим апостолам, це його абсолютно не примушує все це виконувати та дотримуватись. Це ж було для людей, а не для бога. Як можна думати, що бог 2000 років стояв на місті, не розвивався і боявся порушити те що він казав апостолам. Тоді б він був простим смертним, а з Вашої ж теорії це не так. Як би було інакше, тільки він щось збирається зробити, а Ви йому зачитуєте місце з Біблії - не можна! ВІн зіщулився, ну добре, добре, не буду.
        > А про зміни у своїй точці зору він знову таки не повинен звітувати перед людьми, посилати нових пророків і так далі. Може він хоче, щоб самі хоч трохи петрили, а не трималися за біблію, як діти за юбку. Це б було простіше усього, якщо б він хотів перевірити, то перевірив би у самостійних діях. Тож нема ніяких підсиав вважати біблію зараз актуальною та відносно цього часу бездоганною. Навпаки вірогідність того, що вона застаріла і не відбиває сьогоднішньої точки зору Бога, дуже велика.

        (ГП) Не думаю. Люди намагаються довести, що Біблія застаріла, тисячі й тисячі разів, але чомусь, коли доходить до конкретних прикладів, всі їх аргументи заводять їх у глухий кут. Практичний досвід показує, що люди, які будують своє життя на моральних засадах, які протирічать Біблії - тобто не мають любові до інших людей, чинять насильство, шкодять, брешуть, заздрять тощо - не є щасливими, як би вони себе не обманювали. Відповідь Біблії на питання, а чому ж це так, ніколи не втрачає смислу і актуальності і є абсолютно вичерпною. Це не означає, звичайно, що не треба читати ніяких інших книжок, тому що людської мудрості скрізь розсипано безліч. Але я особисто не думаю, що якісь людські концепції з часом замінять фундаментальні положення Біблії, зроблять їх застарілими і вже нікому більше не потрібними.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2002.07.07 | Карло

          Один день = 1000 років???

          А чому тоді рівен рік?
          Порахуємо: рік = 365 днів помножити на 1000 років = 365000 років. Виявляється один рік дорівнює 365000 років. Абсурд. Це навіть для Бога занадто! Що ж хотів сказати цим Бог?
          Вочевидь коли він каже, що один день дорівнює 1000 років, то одне з тих понять не співпадає з людським, а інше людське. Якщо один людський день дорівнює 1000 божих років, то у нього короткий рік. 2000 людських років дорівнює 2000*365*1000 блжих років. Якщо ж один божий день дорівнює тисячі людських років, то у нього дуже великий день і 2000 людських років дорівнює двом божим дням. Та тут простіше, бо ми знаємо, що дві тисячі років людські. Коли ж йдеться про утворення світу за сім днів, то ми не знаємо, що це за дні людські чи божі. Тут виникає вже чотири варіанти. Якщо це сім людських днів, то це або сім тисяч божих років, чи 7\1000 божого року. Якщо ж це сім божих днів, то це чи сім тисяч людських років чи 7\1000 божого року. І уся ця плутанина через те, що у біблії чітко не наведена система часу для бога.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2002.07.07 | Карло

            Уточнення передостаннього речення

            А чому тоді рівен рік?
            Порахуємо: рік = 365 днів помножити на 1000 років = 365000 років. Виявляється один рік дорівнює 365000 років. Абсурд. Це навіть для Бога занадто! Що ж хотів сказати цим Бог?
            Вочевидь коли він каже, що один день дорівнює 1000 років, то одне з тих понять не співпадає з людським, а інше людське. Якщо один людський день дорівнює 1000 божих років, то у нього короткий рік. 2000 людських років дорівнює 2000*365*1000 блжих років. Якщо ж один божий день дорівнює тисячі людських років, то у нього дуже великий день і 2000 людських років дорівнює двом божим дням. Та тут простіше, бо ми знаємо, що дві тисячі років людські. Коли ж йдеться про утворення світу за сім днів, то ми не знаємо, що це за дні людські чи божі. Тут виникає вже чотири варіанти. Якщо це сім людських днів, то це або сім тисяч божих років, чи 7\1000 божого року. Якщо ж це сім божих днів, то це чи сім тисяч людських років чи 7\1000 ___людського___ року. І уся ця плутанина через те, що у біблії чітко не наведена система часу для бога.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".