МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Погляд на “українську духовність” з християнської точки зору.“

12/24/2002 | Володимир
Більшість християн вважає, що людина має три складови: тіло, душу й дух (1 Сол 5:23). Здається зрозумілим, що духовність пов’язана з людським духом, тобто такими поняттями, як відносини людини з Богом, її совість, також. З часів відродження і виникнення гуманізму (одно із синонімів цього поняття є атеїзм) саме поняття духовність часто-густо перестала пов’язуватись із Богом, а перейшло більше на мистецтво (раніше до духовности відносили тільки сакральне мистецтво, тобто пов’язане з Богом, церковне, релігійне).
Далі, священним в людині є дух або, як кажуть, її духовність, котра “проявляється в трьох видах: 1) страх Божий, 2) сумління і 3) прагнення Бога.” (Закон Божий) З вживанням слова “священний” ми теж можемо бачити підміну, особливо коли це говорять люди нецерковні, тобто не практикуючі Християне, вони звуть священною Батьківщину і батьківщину, хліб, родину, материнську любов, патріотичний обов’язок, людину, і т.д. Але священним насправді може бути тільки Сам Бог, Царство Боже і те, що не може бути без Бога. Все, що не від Бога, або забуло про це, не може бути священним.
Особливо мене дивують патріоти, котрі звуть духовним і священним усе українське. Мені особисто подобається українська культура і мова, але спекулюючи на “українській духовності” ці люди не розуміють простих речей – не може бути “української духовности” так саме як французької або турецької. Вона просто – або є, або її немає. Яка може бути духовність у людини, що є, фактично, атеїстом, поганцем (язичником), нацистом чи комуністом, або вірить у космоенергетику, або безбожним маляром, що малює ню або якійсь абстрактний живопис? Що ж тут духовного? А тим більше оголошувати свою справу священною. Це взагалі – глузування і наруга над почуттями віруючих, не кажу – образа Бога, бо Він це переживе. Крім того, це знецінення високих понять і дискредитація їх в очах пересічних громадян, котрі вже вважають святими різдвяну кутю та паску, але в більшості не знають “Отче наш” і не підозрюють про існування таїнств сповіді та причастя, хоч і звуться православними.
Так, я згоден, треба робити все можливе для захисту і розвитку української мови, принаймні, домагатись, щоб не було в Україні жодної школи, де б не вивчали українську мову з першого класу, сприяти розвитку українського друку і Інтернету, забезпечувати принаймні необхідний мінімум часу українських передач та музики на радіо та ТБ, і цього соромитись нічого, так робить Німеччина, Швеція і Франція, захищаючи свою культуру і мову, але на якісному рівні це неможливо зробити без відчуття елементарної національної гордості. Але яка зараз може бути гордість за Україну, коли при владі маємо тільки бандитів та президента-пахана, що ручкаються та нагороджує (взаємно) орденами безбожних церковних діячів, агентів КГБ (а зараз, можливо, ФСБ та СБУ?), що й досі не розкаялись? Ця влада відверто безбожна, вона порушує абсолютно усі біблійні заповіди, вона ж втручається і формує церковне життя, розколюючи Церкву і граючись з питанням створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви, звичайно, підконтрольною їй, такої, щоб виправдовувала цю безбожну владу, тобто намагаючись створити свою безбожну Церкву! А всі, кому не ліньки, журналісти, політики, бізнесмени і т.д. лізуть коментувати ці справи, щось пропонувати і аналізувати, навіть не знаючи в більшості, знов, “Отче наш” та “Символу віри”.
Так, можливо, борцям за “українську духовність” краще просвічувати український народ, щоб вони зрозуміли, що тільки голосуючи за побожних політиків, або принаймні за тих, що бояться Бога, вони зможуть покінчити з безбожною владою і трохи наблизитись до кращого життя, принаймні, сприяти духовности і Святому в Україні. А церковне питання залишити Церкви, хай віруючи з часом вирішать це з Божою поміччю та за Його волею?
Детальніше цю точку зору можете взнати на www.church.poltava.ua

Відповіді

  • 2002.12.24 | Анатолій

    Re: Погляд на “українську духовність” з християнської точки зору.“

    Пане Володимире! Дуже цікаво розібратися, що є ХРИСТИЯНСЬКА ДУХОВНІСТЬ, і чим вона відрізняється, скажемо, від мумульманської чи буддиської? У своєму постингу ви це не виклали, оперуючи тільки церковними тезами. А між іншим, Ви особисто маєте дуже красиве Дохристиянське ім"я, що базується на імені Богині Лади - Во Ладах з Миром, тобто Володимир. Ви з своїм іменем маєте бути в ладах з усім миром, а не тільки з ортодоксальним. Мені хотілося, щоби Ви це зрозуміли і знали надалі.
    Я би Вам хотів коротко викласти свою думку на духовність.
    По-перше - духовність не залежить від віросповідування, але ЗАЛЕЖИТЬ від вірування у Бога.
    По-друге - духовність у більшій, або меншій мірі притаманна нації, тому що має свій розвиток по Роду.
    По-третє - Патріотизм - одна з найпотужніших, після Бога, складових духовності.
    Таким чином - духовність притаманна нації, патріотичній нації, яка у своєму серці має Бога, не більше, і не менше.
    У своєму постингу ви користуєтеся юдейськими термінами -язичник, поганське. Якщо Ви знаєте історію, то ці терміни пішли від юдео -хозар, які були і є найбільшими ворогами Русі-України, і використовуються вони з ХІІ століття н.е. Юдейство, та його похідна Сіонізм є найбільшою світовою заразою, яка також вразила Християнство, католицизм у ІІІ столітті, а ортодоксальне християнство у ХІІ столітті н.е. Юдейство - це сатанинська релігія, яка за мету поставила собі панування над світом. Згадайте Тору-Біблію "Слухай Ізраїль, Я твій Бог... і Ви будете давати у борг і жити від прибутків... і будете мешкати у будинках, які не будували і будете володіти світом бо ви є боговибраний народ" Написано по пам"яті, але я не викривив суть. Які Вам треба докази для цього? Ну і під цим сатанинством, нажаль, знаходиться вся наша ПРавославна церква, чи то москальського, чи то киівського патріархату. Під цим сатанизмом знаходяться і наш президент і більшість народних депутатів. І нікуди Ви від цього не дінетеся. Але все може змінитися, коли Україна, українці позбавляться цієї релігії і повернуться до СВОЇХ ПЕРШОДЖЕРЕЛ.
    З повагою, та надією на Ваше повернення
    Анатолій
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2002.12.24 | Володимир

      Re: Погляд на “українську духовність” з християнської точки зору.“

      Шановний пане Анатолію!
      На жаль, для того, щоб зрозуміти що таке Християнська духовність треба бути принаймні Християнином. Якщо хочете дізнатись про це детальніше, зайдіть на сайт нашої церкви www.church.poltava.ua і серед проповідей знайдете потрібні пояснення, хоч я впевнений, ні атеїст, ні агностик цього не зрозуміє, але спробуйте!
      До речі, моє ім’я має не дохристиянські корені, але більшовицькі – я був названий на честь Леніна. :-) Тим більше, що я чув більш прозаїчне походження – Володій Миром. Але все одно дякую за пояснення.
      1. Друже, Ви самі собі суперечите, жиди теж вірують в Бога, але, схоже, Ви їх так не любите, що вряд чи погодитесь на існування в них духовности. А що ж робити з поганами, або багатобожниками? Вони що, багатодуховні?
      2. Знов помилка -– духовність пов’язана з відносинами людини до Бога, Ви чомусь не відкидаєте потрійну сутність людини – тіло, душу і дух, але дух не може бути без Бога, але тоді до чого Рід та нація? Св. Григорій Палама народився в Полтаві, став монахом у Києві, але прославився після Афону в румунському монастирі, де й похований, і це не поодинокий випадок.
      3. Патріотизм, пане Анатолію, може породжувати таких монстрів як нацизм, фашизм, більшовизм, тероризм і т.д. Якщо він безбожний, це дуже небезпечна іграшка в руках політиків. Якщо людина немає совісті і страху перед Богом – це страшна людина.
      Покажіть мені, будь ласка, націю, що має у своєму серці Бога. Я не знаю такої. Це приватна справа кожної особи. Все, що може держава – або заважати, або не заважати розвитку духовности своїх громадян. Але як тільки вона починає втручатись, сприяючи, примушуючи чи забороняючи, не має значення, духовність буде тільки падати.
      Ну, далі пішли взагалі казочки діда Панаса. Як би жиди не видумали поганства, його б не було! Та майже всі народи 2000 років тому вклонялись багатьом богам, своїм, племінним, хоч германці, хоч моголи, хоч індіянці, хоч угри, хоч болгари, про слов’ян і казати нічого.
      Я жидів теж не дуже люблю, але нічого на них все валити. Треба винуватити себе. Так, безумовно вони були обраним народом до Ісуса Христа, і Богочоловік вийшов з цього народу. Після цього богообраним народом стали Християне незалежно від їх племен, хоч юдеї, хоч еліни, хоч скіфи. Хто Вам особисто заважає пристати до богообраного народу? Не треба навіть обрізуватись.
      Ну, стосовно служіння антихристу, можу запевнити, що принаймні в УАПЦ є здорові корені, у всякому разі в нашій парафії та Харківсько-Полтавіській єпархії, за усю церкву не можу ручатися. Припускаю, що є здорові парафії і в КП і в МП. Якби ця держава не втручалась в церковні справи! Ось де Ви маєте прикласти свою енергію!
      Першоджерела – це просто смішно. Де Ви їх бачите? В якому столітті? Я читаю як раз Загальну Церковну Історію Архиєпископа Ігоря Ісіченко і дивуюсь, немає жодної нації, щоб тяглась в минуле більш ніж на 5-8 століть. Постійно були війни, завоювання, переселення, асиміляції. Візьміть навіть ті нації, що згадуються в Біблії – вірмен чи греків, в них практично нічого не залишилось з тих часів. Причому релігія грала дуже велику ролю у формуванні і збереженні нації, навіть якщо ця нація сповідує декілька релігій.
      Таке повернення до нижчого рівню неможливо, я вже навернувся до Бога і побачив світло, тому ніколи не повернусь у печерну темряву! Ви ж не хочете змінити свою оселю зі зручностями на біленьку сільську хатку під соломою? :-)
      Бажаю й Вам зрозуміти цю просту істину, та почати справу спасіння своєї душі, якщо Ви в це вірите.
      Бувайте здорові,
      Володимир
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2002.12.25 | Анатолій

        Re: Погляд на “українську духовність” з християнської точки зору.“

        Дякую, пане Володимиру. Відчуваю, що з Вашим сумлінням Ви колись таки будете во ладах з миром. А от що до нашої полеміки, то хочу сказати наступне-
        1.Щодо жидів, вибачайте, я навіть не користуюся такою термінологією. Я завжди розділяю націю і віросповідування. Якщо виходити з Ваших позицій, то Вас також можна назвати жидохохлом. Хоча б тому, що Ви вірите у Тору, чи то Біблію, поклоняєтеся юдейському богові, тощо.
        А от юдеї за віросповідуванням, це зовсім інша справа. Юдейська віра є найстрашнішою, найекспансивнішою у світі і саме юдейство зробило з слов"ян те що вони зараз є, не знають свою славну історію, не відають про свою високого рівня релігію і навіть називають її поганством, незнаючи, що латиною поганє - це народне!!!!! Ну а вивчаючи свою українську, слов"янську релігію, я дійшов висновку, що саме ця релігія, яка називається ВІДО-ВІСТИЧНЕ ПРАВОСЛАВ"Я є найдуховнішою у світі. І що би не казали попики та попки, це так. Ви, нажаль, про це судити не можете, бо не знаєте, що то є. Ну а я уже Вам казав, що термін - язичництво також придумали юдеї, а християнські служителі Чорнобога підхопили його, бо це просто їм було вигідне.
        2. Я не просто відкидаю потрійну сутність людини, я знаю про те, що крім фізичного тіла і духу, людина має ще ефірние тіло, астральне тіло, ментальне тіло, каузальне тіло і тіло душі, таким чином, людина не троїчна, а семерична. Попівсько-Християнська система - це дуже, дуже спрощена система для людей дуже низького рівня, нижчого від поганє. Ну а духовність має відношення до всіх СЕМИ тіл, а не тільки до тіла духу. Тому Ви не знаючи всієї істини, або володіючи спрощеною моделлю духовності, до неї підходите з коротенькими мірками. Крім Біблії та Євангелій, треба знати дещо більше. Я для підвищення свого інтелектуального рівня був у Ізраїлі і пройшов усі святі міста, де народився і діяв Ісус, крім того я відвідав Індію, де також був Ісус і вичав там дещо. Таким чином, хоч простота це добре, але не у духовних практиках.
        3. Щодо духовності нації - духовність нації це є сумарна духовність кожної людини цієї нації. Так, віра у бога це є особиста справа, але бути високодуховним у бездуховному середовищі практично не можливо. Це було тільки у святих людей. Але ж ми не святі, чи може Ви вже....?
        Щодо першоджерел, то той хто має очі - побачить. Як я розумію, коли люди досягають вищої духовності, тоді і саме тоді до них приходить високодуховна інформація. Як може дикун, я не про Вас, зрозуміти, що таке Мерседес, якщо він навіть не знає елементарної фізики. Точно так - як може низькодуховна людина зрозуміти високодуховні матерії? А ніяк. Працюйте над собою, але не у догматичному напрямку, може й Вам відкриється, мо й у Вас відкриються очі. Той хто має очі - побачить, ну а вуха, то почує. Хто має Інтернет, тому можу дещо розказати я чи хтось інший. Якщо цікавить, питайте. Якщо будете у Києві, можемо побачитися і поспілкуватися.
        З повагою, Анатолій
      • 2002.12.25 | Георгій Пінчук

        Ось із цим я згоден усім серцем

        > Покажіть мені, будь ласка, націю, що має у своєму серці Бога. Я не знаю такої. Це приватна справа кожної особи. Все, що може держава – або заважати, або не заважати розвитку духовности своїх громадян. Але як тільки вона починає втручатись, сприяючи, примушуючи чи забороняючи, не має значення, духовність буде тільки падати.

        (ГП) Дуже, дуже правильні слова, на мою думку. Я у своїх дописах кілька разів намагався сказати саме це пані Хлої і трохи пізніше панові Ортодоксу, але ніякого відгуку на це від них не було. Хотілося би продовжити цю дискусію.
      • 2002.12.28 | Марко

        Re: Погляд на “українську духовність” з християнської точки зору.“

        > Ну, стосовно служіння антихристу, можу запевнити, що принаймні в УАПЦ є здорові корені, у всякому разі в нашій парафії та Харківсько-Полтавіській єпархії, за усю церкву не можу ручатися. Припускаю, що є здорові парафії і в КП і в МП.

        Пане Володимире,

        Чи можете Ви детальніше ознайомити з принципом соборноправности
        звідкіля він походить та в чому є відмінність від церков МП чи КП ?

        Марко.
  • 2002.12.24 | Георгій Пінчук

    Re: Погляд на “українську духовність” з християнської точки зору.“

    > Особливо мене дивують патріоти, котрі звуть духовним і священним усе українське. Мені особисто подобається українська культура і мова, але спекулюючи на “українській духовності” ці люди не розуміють простих речей – не може бути “української духовности” так саме як французької або турецької. Вона просто – або є, або її немає.

    (ГП) Я згоден, що для віруючого християнина нема специфічно українського духовного пріоритету. Іншими словами, духовний світ християнина дійсно будується навколо Центру, яким є Бог і його Царство на чолі з нашим Спасителем, Христом. Цього Царства Біблія закликає християн шукати ПЕРЕДУСІМ (Матв. 6:33). Також, християнин не може "вклонятися" національним емблемам чи символам, мати таку думку, що "аби була моя Держава, а більше мені нічого не треба" (це є свого роду "створення кумиру" з Виходу 20:3-6). Нарешті, християнин повинен пам'ятати, що Боже Царство "не від світу цього" і таким чином не досягається боротьбою політичних партій, ідеологій тощо. Але, з іншого боку, в любові до свого народу і своєї Батьківщини, на мою думку, нічого анти-християнського нема. Адже, якщо подумати, наш народ є нашою розширеною родиною. А "якщо хто про домашніх не дбає, той зрікся віри і став гіршим за язичника" (1 Тимофія 5:8).
  • 2002.12.26 | Анатолій

    Той хто має очі, той побачить!!! (-)



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".