МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Поняття про Бога, Горпини, яку хоче накинути всім

02/18/2003 | Лана
Горпина пише!-------------

----Також слушна думка про те, що з поведінки людини не можна зрозуміти, якої віри вона дотримується і чи дотримується взагалі. Це тільки підтверджує мою тезу про вкрай низьку, щезаюче малу цінність віри у Бога, як стримуючої, облагорожуючої систми моральних цінностей. Серед віруючих такий же відсоток крадіїв та підлих людей, як і серед невіруючих, тобто віра у Бога практично нічого не дає ні окремій людині ні людству в цілому. Система пряників та кнутів релігії не спрацьовує. Це як національна ідея в Україні за Кучмою. --------


Може для вас ,Горпино,релігія нічого не дає. Порівнювати віру в Бога до пряників та кнутів можуть лише атеісти та ще і злоякісні. І при чому тут Україна і Кучма? Той хто вірить, той буде спасенний, а ви Горпино, можите тішитись вічним непросипущим сном.

Відповіді

  • 2003.02.18 | Горпина Пінчук

    Але ж Ви саме і сподіваєтеся поласувати пряником?

    У вигляді спасіння. А мені пропонуєте кнут у вигляді вічного непросипущого сну.
    Хіба таку поведінку можна назвати безкорисливою? Якщо Ви сподіваєтесь за це отримати спасіння, а не просто робите це з міркувань власної доброї вдачі. Невже віруюча людина робить щось добре тільки сподіваючись на спасіння від Бога. Тоді нещасна така людина. Невже Ви б не допомогли комусь якщо б не знали що за це Бог дасть Вам те спасіння?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.02.19 | Георгій Пінчук

      Прочитайте книгу Йова

      Горпина Пінчук пише:
      > У вигляді спасіння. А мені пропонуєте кнут у вигляді вічного непросипущого сну.
      > Хіба таку поведінку можна назвати безкорисливою? Якщо Ви сподіваєтесь за це отримати спасіння, а не просто робите це з міркувань власної доброї вдачі. Невже віруюча людина робить щось добре тільки сподіваючись на спасіння від Бога. Тоді нещасна така людина. Невже Ви б не допомогли комусь якщо б не знали що за це Бог дасть Вам те спасіння?

      (ГП) Тітонько, якщо Вас насправді цікавить це питання, прочитайте біблійну книгу Йова (можу також порадити абсолютно, неперевершено, на мій погляд, блискучий коментар до неї, що його написав Філіп Єнсі у своїй книжці "Біблія, яку читав Ісус"). Центральним питанням книги Йова як раз і є, чи люди взагалі здатні любити Бога? Чи вони насправді тільки роблять вид, що служать йому, заради винагороди? Йов демонструє своїм власним прикладом, що так, люди дійсно здатні любти Бога і служити йому, а не тільки розраховувати на солодкий пряник і для цього показувати якийсь зовнішній пієтет.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2003.02.19 | Горпина Пінчук

        Поки я не розумію, як його можна любити...

        Чесно кажу. Адже почуття чітко виміряні природою і послуговують якимось матеріальним цілям, хоч і мають певну розвиненість і уявну незалежність. Так любов до дітей як і звичайна любов послуговують продовженню роду. Які б не були яскраві спалахи цих почуттів, можна розгледіти холодне матеріальне підгрунтя. Бог же не є реальною чиннністю існувааня людини і любов до нього не могла б розвинутись шляхом тваринної еволюції. Тому це почуття цілком загадкове для мене і чекає на своє пояснення. Адже людина НЕ МОЖЕ допомогти Богові, не може йому зашкодити і ці почуття не мають реального виходу, не можуть шліфуватися, удосконалюватися. В принципі людина, яка гарно живе, може любити творця, якщо вірить, що це він створив її, як подяка за сам факт свого існування, так само, як вона любить батьків. А от людина, яка живе погано, бідує, хворіє, чи вона може любити цього творця?
    • 2003.02.20 | Лана

      Re: Але ж Ви саме і сподіваєтеся поласувати пряником?

      Горпина пише-

      "Але ж Ви саме і сподіваєтеся поласувати пряником?

      У вигляді спасіння. А мені пропонуєте кнут у вигляді вічного непросипущого сну.
      Хіба таку поведінку можна назвати безкорисливою? Якщо Ви сподіваєтесь за це отримати спасіння, а не просто робите це з міркувань власної доброї вдачі. Невже віруюча людина робить щось добре тільки сподіваючись на спасіння від Бога. Тоді нещасна така людина. Невже Ви б не допомогли комусь якщо б не знали що за це Бог дасть Вам те спасіння? "

      Ви є людина без логіки. Ваші запити і припущення не заслуговують на увагу. Але коли вже накинулись на мене, мушу відповісти.
      Про які пряникі іде мова. Людина, яка живе по христіянські,робить добро виконуючи закони Божі. Чого ж Ви образились тим що я сказала, що будете спати вічним сном? Це ж не я кидаю Вам "кнут". Ви, яка не віруєте в Бога, самі собі даєте таку відповідь. Нещасною людиною я не є, бо я люблю допомогти людині не чекаючи на дяку ані від Бога, ані навіть не від тої людині якій допомогаю. У нас в Україні гарна приповідка " краще давати, ніж брати" і цього я дотримуюсь.

      Так що Ваші оскарження не мають підстави.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2003.02.20 | Горпина Пінчук

        Тоді Ви самі підтвердили, що добрі не тому, що віруючі

        а від доброго людського виховання та вдачі. При чому ж тут Бог і віра? Ви просто дотримуєтеся загальнолюдських правил чи сучасного гуманізму, як це не назвіть. Людина істота колективна і тому у неї майже генетично закладена программа взаємодопомоги і різних добрих справ. Це еволюція зробила нас такими. Якби люди була одинаками, злими істотами, які не допомагають одна одній, вони б ніколи не зайняли такого положення у природі, яке вони займають. Не тільки праця, а й колективізм і взаємодопомога дозволили людству зайняти панівне становище у природі. Щось я не чув, щоб Бог закликав до колективізму. Варто запитати про це племінника, бо він має енциклопедичні знання предмету Бога.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2003.02.21 | Георгій Пінчук

          Re: Тоді Ви самі підтвердили, що добрі не тому, що віруючі

          Горпина Пінчук пише:
          > а від доброго людського виховання та вдачі. При чому ж тут Бог і віра? Ви просто дотримуєтеся загальнолюдських правил чи сучасного гуманізму, як це не назвіть. Людина істота колективна і тому у неї майже генетично закладена программа взаємодопомоги і різних добрих справ. Це еволюція зробила нас такими. Якби люди була одинаками, злими істотами, які не допомагають одна одній, вони б ніколи не зайняли такого положення у природі, яке вони займають. Не тільки праця, а й колективізм і взаємодопомога дозволили людству зайняти панівне становище у природі. Щось я не чув, щоб Бог закликав до колективізму. Варто запитати про це племінника, бо він має енциклопедичні знання предмету Бога.

          (ГП) Колективізм і взаємодопомога дійсно високо оцінюються в багатьох культурах, не тільки у християнстві. Але річ у тому, що люди дуже несамокритичні. На жаль, найбільш розповсюдженою ситуацією є така, коли вони покладаються на якихось сильних лідерів, які дуже своєрідно трактують колективізм, взаємодопомогу і взагалі всі ці так звані "загальнолюдські цінності." Гітлер теж був за колективізм і взаємодопомогу, і за всі інші гуманістичні ідеали, тільки не-німців він вважав ну, так би мовити, трохи не зовсім людьма, а тому такими, на кого ці гуманістичні ідеали не розповсюджуються. Сталін теж був за колективізм і взаємодопомогу, тільки з класової точки зору, а тому "куркулі," вивезені у 1929-30 рр. зі своїх сіл і викинуті на сніг помирати, теж були поза сферою дії цих гуманістичних ідеалів. Християни досить критично ставляться до "гуманістичних ідеалів," знаючи, що вони дуже часто були ширмою для користолюбних людських "царів" (Еккл. 5:7, 8:9). Наша християнська надія не на втілення в життя гуманістичних ідеалів під проводом чергового "князя" (Псалом 146:3), а на індивідуальне духовне переродження і служіння Богу і ближньому разом з громадою одновірців.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2003.02.21 | Горпина Пінчук

            І все таки де Бог заповідав про колективізм?

            та взаємодопомогу. Малоймовірно, бо тоді він повинен був закликати людей спиратися і сподіватися один на одного, а не на нього. Хоча і було у нього здається щось на кшталт імперативу Канту. Ти сам племіннику кажеш про індивідуалізм прибічників віри. Та й згадаймо самітників та анахоретів від віри - ось де ідеал! І насправді могла наблюдати, як учасники сект хижим оком поглядають один на одного та на інших людей, жадібні та зависливі. А зараз багато вчить біблію у відриві від гурту, замкнувшись у своїх халупах. Не правильно, це, хлопці. Виходьте на свіже повітря, вдихніть свободи повними грудями.
  • 2003.02.19 | Анатолій

    Re: Поняття про Бога, Горпини, яку хоче накинути всім

    Читаю, і стало трохи смішно та шкода вас. Як для мене, то ситуація як у тому анекдоті - Ви панове, всі втрьох не праві.
    1.Лана рекомендує тільки вірити, і більше нічого. Вибачайте, пані Лано -віра, яка не підкріплена діями, це як я вірю, що вмію грати на роялі, але ніколи не пробував. Повна пасивна дурниця. Завтра Вас, пані Лано, з"їсть якийсь блек мен і не буде навіть знати, що Ви там у щось вірили. Віра має допомагати робити Добро і захищатися від Зла. А та віра, яка робить з Вас пасивного робота, то є елементарний придуркуватизм. Вибачайте, що суджу, але достукатися до християнського офанатичного розуму інакше, ну ніяк не можливо. Бо запудрено.
    2.Горпина сміється, а як же я можу вірити у бога, він же безтілесний. Любити тільки тіло, це ще не є любов"ю. Це є секс, це є приязнь, але це не є Любов. Перш за все, ТРЕБА ЛЮБИТИ СЕБЕ ЯК БОГА, ЛЮБИТИ БОГА У СОБІ, ЛЮБИТИ БОГА У ІНШІЙ ЛЮДИНІ, ЛЮБИТИ БОГА У ВСЬОМУ ЖИВОМУ і тільки тоді Ви будете духовною людиною. Нажаль, християни відмовляють нам від наявності бога у собі, гальмують нас щоби ми навіть і не подумали, що будь-яка людина може стати в рівень з богом, як і Ісус. Саме з цією гальмівною метою було створено сучасну християнську церкву.
    3. Пан Георгій відсилає нас до якоїсь наступної біблійної книжки, але нажаль, живучи тільки пам"яттю, а не розумом, свою власну думку він надати не може. Хіба що якесь посилання на главу та вірш. Що поробиш, така се ля вуха у нього.
    А для того, щоб збагнути, що є фанатична віра, що є любов до бога, що є життя, а не книжництво - ТРЕБА ВКЛЮЧИТИ РОЗУМ ТА СЕРЦЕ. У кого цього не має, вибачайте. Але все ще не пізно. Щукайте, мо знайдете.
    З повагою, Анатолій
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.02.20 | Лана

      Re: До пана Анатолія

      Ви мені закидаєте, що.....

      "1.Лана рекомендує тільки вірити, і більше нічого. Вибачайте, пані Лано -віра, яка не підкріплена діями, це як я вірю, що вмію грати на роялі, але ніколи не пробував. Повна пасивна дурниця. Завтра Вас, пані Лано, з"їсть якийсь блек мен і не буде навіть знати, що Ви там у щось вірили. Віра має допомагати робити Добро і захищатися від Зла. А та віра, яка робить з Вас пасивного робота, то є елементарний придуркуватизм. Вибачайте, що суджу, але достукатися до християнського офанатичного розуму інакше, ну ніяк не можливо. Бо запудрено."

      Шановний Анатолію!
      Ну звідки ви берете такі інформації про мене? Ви ж зовсім мене не знаєте, а приписуєте мені лише фанатичне вірування без дій. Я не є фарисей і не хочу перераховувати мої діла для підкріплення моєї віри.
      Це була б хвальба, яка не є угодна Богові. Роботом я ніколи не була і не буду. Моя віра в Бога і любов до ближнього у формі постійної допомоги, дає мені задоволення для моєї душі. Бог є зі мною, а я з Ним.
      Не судіть, щоб самому не бути судженому.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2003.02.21 | Рибалка

        Re: До пана Анатолія

        Гуманізм і християнство.
        Що таке гуманізм?
        Гуманізм це не християнство і християнство не є гуманізмом.
        Гуманізм в теперішньому вигляді це знущання над ЛЮДИНОЮ, це потурання її слабостям. Гуманізм це засіб перетворення ЛЮДИНИ в споживача!
        Ви Горпино - споживач, ви нічого іншого не хочите як тільки споживати, ви так виховані. І від християнства, від віри ви шукаєте те чим можна б було поживитися. Вам глибоко начхати на те що вчить певна релігія, ви очікуєте від таких вчень лише одне - це те щоб інші люди не мішали вам бути споживачем (крадіїв, лихварів і ін.). Христос не прийшов для того щоб вцарювався мир, він приніс меч і вогонь, вогонь який спалює солому і полову а справжне золото гартується!
        Християнство - це шлях, дорога, рух!
        Метою кожного християнина є стати таким яким є його Вчитель!
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2003.02.21 | Горпина Пінчук

          Може це й так, ось тільки

          щось я нічого не спожила ще від релігії і чомусь особливої надії у мене теж нема...
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2003.02.22 | P.M.

            Re: Може це й так, ось тільки

            Горпина Пінчук пише:
            > щось я нічого не спожила ще від релігії і чомусь особливої надії у мене теж нема...

            А от, не дай Боже, станеться у Бразилії землетрус, або теракт, чи ще якийсь армагедон. Що тоді?.....
            А з Богом - повна безпека. Подумайте, може вартує.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2003.02.22 | Горпина Пінчук

              Тоді Ваш Бог схожий на комуністів

              Спочатку влаштовує різні халепи, а потім рятує від них. Чи не краще було б йому бути скромніше і не чіплятись до людей? я вже казала, що ТАКИЙ Бог схожий на чемпіона з важкої атлетики чи боксу, який чіпляється до всіх на вулиці, обзиває бездарями, черв'яками, нікчемами і слабаками і каже, що він самий сильний та розумний і всі повинні йому коритися і слухатися, а хто у це не вірить чи не буде слухатися, дає по пиці. А хто вже починає перед ним плазувати та самоунижуватися, дає цукерок, обіцяє життя у раю та доручає почистити рукавички від крові неслухів.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2003.02.22 | P.M.

                Бог люблячий і справедливий

                Не Бог, а люди самі собі влаштовують різні халепи і Бог їх за це справедливо карає. Його покарання - це ліки, бажання допомогти людям усвідомити власні помилки і спасти свою душу для життя вічного. Дуже часто люди приходять до Бога тоді, коли їм стає важко і немає від кого чекати на допомогу. Тому й кажуть, кого Бог любить - тог Він наказує. А смерті боятися не треба. Вона так і так прийде, у нас не спитавши. Отоді вже можуть виникнути справжні прблеми.
              • 2003.02.22 | Георгій Пінчук

                Бог не влаштовує катастроф!

                Горпина Пінчук пише:
                > Спочатку влаштовує різні халепи, а потім рятує від них. Чи не краще було б йому бути скромніше і не чіплятись до людей? я вже казала, що ТАКИЙ Бог схожий на чемпіона з важкої атлетики чи боксу, який чіпляється до всіх на вулиці, обзиває бездарями, черв'яками, нікчемами і слабаками і каже, що він самий сильний та розумний і всі повинні йому коритися і слухатися, а хто у це не вірить чи не буде слухатися, дає по пиці. А хто вже починає перед ним плазувати та самоунижуватися, дає цукерок, обіцяє життя у раю та доручає почистити рукавички від крові неслухів.

                (ГП) Повний абсурд. Бог не влаштовує землетрусів, повіней, голодоморів, війн, тощо. Коли Бог має певний план втрутитися радикальним чином у справи людей, як це він зробив, наприклад, перед всесвітнім Потопом, або перед знищенням Содома і Гоморри, він завжди спочатку попереджає тих, кого він має намір вберегти від біди, і дає їм чіткі вказівки, як саме їм врятуватися. Колись Бог ще раз і дуже радикально втрутиться в діла людей - під час Армагеддонської битви. Але розглядати кожну "халепу" як Божу помсту людям просто смішно. Щодо поведінки Бога як забіяки, тут Ви теж неправі. Бог нікому не викручує рук, він завжди пропонує людям ЗРОБИТИ ЇХ ВЛАСНИЙ ВИБІР. І він при цьому дуже поважає їх власний вибір, на відміну від Вашого боксера-хулігана.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2003.02.22 | Горпина Пінчук

                  Тоді наш вибір важливіше за думку Бога

                  Нашо ж тоді залякувати людей. Треба чесно визнати, що у ЦЬОМУ житті люди повинні жити своїм розумом, робити власний вибір, а помста того хулігана за цей їх власний вибір відкладена на гіпотетичне потойбічне життя. Мовляв, якийсь дядько має свій погляд на те, як ви повинні себе вести, та у цьому житті у нього руки зв'язані для покарання чи помсти за те що його не слухаються і чинять по-своєму, йому племінник тут не дозволяє бешкетувати, зате потім після смерті та після Армагеддону, він на вас відіграється. Кому пику наб'є, а кого і зовсім на порох зітре. Отож бійтеся того дядька та вклоняйтеся йому, як черва нерозумна, може вибачить і дозволить вічно йому вклонятися.
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2003.02.23 | Рибалка

                    Re: Тоді наш вибір важливіше за думку Бога

                    Пані Горпину прошу не зводити наклепи на Бога. Богу не можна зашкодити, але йому можна завдати болю.
                    Горпина Пінчук пише:
                    > Нашо ж тоді залякувати людей.
                    (Р)Хто залякує? Якщо лікар вам скаже, що якщо ви не зробите операцію то помрете, то що він вас залякує? Він каже правду!

                    (Г)Треба чесно визнати, що у ЦЬОМУ житті люди повинні жити своїм розумом, робити власний вибір, а помста того хулігана за цей їх власний вибір відкладена на гіпотетичне потойбічне життя.
                    (Р)Реальність каже інше - ще за життя!

                    (Г)Мовляв, якийсь дядько має свій погляд на те, як ви повинні себе вести, та у цьому житті у нього руки зв'язані для покарання чи помсти за те що його не слухаються і чинять по-своєму, йому племінник тут не дозволяє бешкетувати, зате потім після смерті та після Армагеддону, він на вас відіграється. Кому пику наб'є, а кого і зовсім на порох зітре. Отож бійтеся того дядька та вклоняйтеся йому, як черва нерозумна, може вибачить і дозволить вічно йому вклонятися.
                    (Р)Можливо Бог для вас дядько, але для мене Він Батько!
                    Ви кажете, що пробуєте з точки зору віруюючого думати і знаходити слабі місця в вірі, але більшість ваших запитань вже некоректні в самій постановці, відповідати на них неможливо, ці питання можливо тільки виправляти.
  • 2003.02.21 | Анатолій

    До пані Лани та пана Рибалки!

    Пане Рибалка! Дякую за патріотичну проповідь, але Ви її адресуючи мені, написали для пані Горпини. Дякую Вам за Вашу віру, але дозвольте порадити, ПОДИВІТЬСЯ, А ХТО Є ВАШІ ВЧИТЕЛІ. Сьогодні під личиною Ісуса у церкві є чортів більше, ніж поза нею. Той хто має очі, той побачить.
    Пані Лано! Вибачте. Мабуть я Вас переплутав з паном Пінчуком. Це той хлопець, християнин - книжник вивчає це все і пудрить мозок, щоби, як він каже, отримати від бога "дивіденди". Хай тримає кишеню ширше. Про Вас я мабуть подумав не правильно. Ваша віра чистіша і це набагато чесніше і праведніше.
    Ви справжні українці і, як я гадаю, згодом прийдете і до української релігії, бо Бог один і одна Україна.
    З повагою, Анатолій


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".