МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Насправді ніхто не вірить у Бога?

07/11/2003 | Ігор Немашкало
Бо ніхто, ні Папа, ні шановний аксакал цього форуму Пінчук Геворг, ні інші віруючі не можуть настільки повірити, щоб бути здатними пройтися по воді, яко посуху. Тобто всі ці люди мають насправді великі сумніви у існуванні Бога. І тут не можна сказати: мовляв, не спокушай, бо ризику у чимчикуванні по воді, якщо людина вміє плавати, немає, це не те що плигнути з башти з вірою, що Бог врятує. Хоча теж мабуть напружує Бога, бо автоматично віра мабуть не діє для чимчикування, це не двигун на підводних крильцятах, а мабуть Бог повинен помітити, що якась віруюча людина хоче прогулятися водою, спираючися на віру у нього, і допомогти їй, тобто напружитись. Мабуть негарно з таких дріб'язкових, штучних причин напружувати Бога, хоча, здавалося б, це йому зовсім неважко, бо Бог же. Та тут ми вже застосовуємо до Бога суто людську етику, бо він же нашої подоби. Отже як тоді етично випробувати віру, щоб не напружувати і не ображати Бога, ходячи у нього по голові. Це мабуть повинні бути природні випробування. Ось наприклад як хтось хворіє, то віра допоможе йому видряпатися з хвороби. Хоча і від лікування та ліків відмовлятися не варто, бо Бог же не сільский фельдшер, у нього інших справ багато. Тут віра може виступити як таке собі плацебо, порожні, удавані ліки. Покращення ще не буде за таких умов доказом існування Бога. Однак правовірні християни і не потребують перевірок. Для них віра є ірраціональним явищем, аксіомою, яку намагатися доводити навіть гріх чи нехарашо. Ось є він і все, а допоможе по воді ходити, дозволить на голові посидіти у себе, то його справа. А справа віруючизх вірити і якщо не вірять вони, що можуть по воді пройти, чи у Бога на потилиці посидіти, як у дитинстві у діда, то не вірять зовсім, удають тільки. І такі несправжні усі віруючі. Не вірять вони, а вдають, що вірять, і така невірлива віра не дає їм нні від Бога нічого, ні від його відсутності. Тож краще бути чесними і казати, що не віриш, ніж брехати собі та людям. Бо якщо б Бог був, то як сказав один добродій, не було б для нього більшої образи, ніж релігія. Можна додати: і така зневіринцька віра. Тож киньте віру та релігію, живіть за сумлінням і робіть добро. І буде вам винагорода від Бога або його відсутності.

Відповіді

  • 2003.07.11 | Тестер

    Re: Живіть за сумлінням і робіть добро

    Тож киньте віру та релігію
    Правильно речеш!!!
    Тільки у кожного своє розуміння добра :(


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".