МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Релігія, духовність і мистецтво (заключення)

10/14/2003 | Георгій
Хотів ще багато чого написати про свою естетичну дорогу до Бога, але якось не систематизується поки що.

Для чого я взагалі все це писав? Хотів дізнатися, чи ще хтось так само, як я, вперше відчув Бога (і саме християнського Бога, надзвичайно важливим втіленням якого є Христос) спочатку з мистецтва, музики, літератури, поезії, а вже потім зі сторінок Біблії і з церковних проповідей. Чи я на цьому форумі одинокий в цьому?

Також хотів сказати одну річ, яка турбує, бентежить мене останнім часом. Мій Бог, мій Христос був значно ціліснішим і менш розірваним ДО того, як я почав шукати його через організовану релігію - тоді, коли я знав його, тільки відчуваючи його під впливом естетичного надхнення і особистого читання Божого слова. Всі мої спроби перейти від цього до реальної належності до реальної групи християн, і спроби зрозуміти Бога і Христа саме отак, як прийнято цими групами, привели мене до духовного роздоріжжя, а часом і до підозр в нещирості і недоброті тих, хто спрямовує релігійну ідеологію цих груп.

Я не знаю, як мені служити Богові. В якійсь мірі це стає мені ясно тоді, коли я дивлюся на мого Бога через призму естетично-мистецького надхнення. Але і ця відносна ясність розпливається, коли я від цього пробую перейти до "корпоративного" служіння моєму Богові.

Ваші думки?

Дякую, і сподіваюся на розвиток,

--Георгій

Відповіді

  • 2003.10.18 | Георгій

    Шкодую, що ніякого розвитку цієї теми нема...

    Може, не варто було й починати. :(
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.10.19 | Р.М.

      Re: Шкодую, що ніякого розвитку цієї теми нема...

      Георгій пише:
      > Може, не варто було й починати. :(

      Пане Георгію. Чого Ви турбуєтесь. Адже Ви самі відчули, як багато змінилося у Вашому серці. Не треба очікувати на щось краще. Життя непередбачуване і інколи жорстоке. Ми вимушені сприймати його таким, яким воно є, залишаючись при тому Людиною, Божим творінням. До кожного по-різному приходить життєвий досвід, головне обрати вірний шлях - дорогу до Бога. Ця дорога може виявитися непростою, але слід пам'ятати, "Праведник сім раз упаде і сім раз підніметься". І Вам нічого боятися, раз Ви вибрали собі в поводирі Ісуса Христа. Він Вас не підведе, бутьте певні.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2003.10.19 | Георгій

        Дякую (-)

    • 2003.10.20 | Георгій

      А все-таки, хто що думає про оцю "естетичну стежку" до Бога?

      І чи я самотній в цьому відчутті ПРОТИРІЧЧЯ між естетичним відчуттям Бога і реальним членством в організованій релігійній (зокрема християнській) групі (церкві)?

      Невже ніхто не був у моїй шкірі...
  • 2003.10.19 | Шевченко

    Re: Релігія, духовність і мистецтво (заключення)

    Не завжди тема захоплює.Не знаю чому. Мені подобається Ваша щирість. Я також увірував у Христа не через вчення якоїсь особливої церкви. Просто після атеїстичного виховання до мене згодом прийшло поняття, що є щось більше за нас. Просто душею відчув Бога і був з тим щасливий. Почав ходити до православної церкви, бо так був охрещений.Вже на еміграції ходив до української гімназії де вчився катехизму. Часто не згоджуюсь з церковними порядками, але це мене не відштовхує від церковної громади. Люблю своїх людей, свої традиції. Церква складається з людей і годі в ній шукати святих. Людина мусить мати Бога в серці. Все решта це лише окраса .
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.10.19 | Георгій

      І Вам дякую (-)



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".