МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Витоки лицемірства християн

05/21/2005 | Обережний герой
Як на мене, то головний виток, це їх корумпованість, матеріальна зацікавленість та корисливість у стосунках з Богом. Адже дивіться - вони тільки і укладають своєрідну угоду з Богом (якщо виконуватимуть його заповідки та каятимуться у разі їх порушення, молитимуться йому, то отримають вічне життя в Царстві Божому. Хоча ніхто не знає умов життя в ньому, може там буде поганенько і швидко набридне, так що вічне існування, як і передбачали класики, перетвориться на тортури. Чи буде там самогубство? Тому що цей бік неясний, додається надія на допомогу Бога в земному житті, принаймні, всі християни шукають у нього допомоги ще на Землі.).
Тому мене цікавить, що б було, якби Бог та Ісус нічого не змінили в своєму вченні, залишили такі самі б заповідки і уроки гарного тону та громадської поведінки, але б при цьому не обіцяли і навіть навпаки, твердо б відкинули будь-які пряники, будь-яку допомогу, вічне життя після смерті і подалі. Просто сказали б що сподіваються на людське сумління. Чи багато б лишилося християн? Віруючих?

Відповіді

  • 2005.05.21 | P.M.

    Re: Витоки лицемірства НЕхристиян

    Обережний герой пише:
    > Як на мене, то головний виток, це їх корумпованість, матеріальна зацікавленість та корисливість у стосунках з Богом.
    Ну так, а для кого ж стартися, як не для себе?.. У Бога ж усе є. А ми люди ПОТРЕБУЮЧІ, і є залежними від Нього, тому й просимо Його.

    > Адже дивіться - вони тільки і укладають своєрідну угоду з Богом (якщо виконуватимуть його заповідки та каятимуться у разі їх порушення, молитимуться йому, то отримають вічне життя в Царстві Божому. Хоча ніхто не знає умов життя в ньому, може там буде поганенько і швидко набридне
    Як би там не було, але ж ВІЧНІСТЬ, все таки. Кожному вистачить "часу", аби впорядкувати своє життя.

    > так що вічне існування, як і передбачали класики, перетвориться на тортури. Чи буде там самогубство? Тому що цей бік неясний, додається надія на допомогу Бога в земному житті, принаймні, всі християни шукають у нього допомоги ще на Землі.).
    Шукаючи життя вічного, людина стає менш вибагливішою і тим самим покращує собі життя на землі.

    > Тому мене цікавить, що б було, якби Бог та Ісус нічого не змінили в своєму вченні, залишили такі самі б заповідки і уроки гарного тону та громадської поведінки, але б при цьому не обіцяли і навіть навпаки, твердо б відкинули будь-які пряники, будь-яку допомогу, вічне життя після смерті і подалі. Просто сказали б що сподіваються на людське сумління. Чи багато б лишилося християн? Віруючих?
    Бога треба слухати в любому випадку.
    Якщо б Він запвів людям щось інше, -- треба було б виконувати ці інші Його вказівки.
    Він Творець. Він краще знає, що людям потрібно
  • 2005.05.22 | Георгій

    Re: Витоки лицемірства християн

    Обережний герой пише:
    > Як на мене, то головний виток, це їх корумпованість, матеріальна зацікавленість та корисливість у стосунках з Богом. Адже дивіться - вони тільки і укладають своєрідну угоду з Богом (якщо виконуватимуть його заповідки та каятимуться у разі їх порушення, молитимуться йому, то отримають вічне життя в Царстві Божому.
    (ГП) Так, Ви маєте рацію, є все це. Люди дійсно часто меркантильні у своїх стосунках з Богом, торгуються з Ним - от, мовляв, Боженько, я буду хорошим, тільки Ти мені дай те чи це. Але суть християнства не в цьому. Християнин абсолютно впевнений, що Бог його любить і ВЖЕ приготував йому (чи їй) ВСЕ. Нічого насправді не треба випрошувати і ні за що не треба торгуватися. От що каже про це, наприклад, так званий Гайдельберзький Катехиз (один з фундаментальних документів пресвітеріанської церкви, прийнятий у 1563 році: "(Питання) Що є твоєю істинною втіхою, за життя і після смерті? (Відповідь) Те, що я належу, тілом і душею, не собі самому, а моєму вірному Спасителеві, Ісусу Христу, Хто ціною Своєї власної крові заплатив за всі мої гріхи і повністю звільнив мене від панування наді мною нечистого; те, що Він охороняє мене так, що і волос з моєї голови не впаде без волі мого небесного Отця; те, що насправді все, абсолютно все відповідає Його наміру щодо мого спасіння; те, що Він, Своїм Святим Духом запевняє мене, що я житиму вічно, і змінює моє серце так, що воно все бажає відтепер і довіку жити з Ним, і стає готовим для цього" (The Constitution of the Presbyterian Church (USA), Part I, Book of Confessions, published by the Office of the General Assembly, Louisville, KY, 2002, p. 29, переклад з англійської мій -ГП). Якщо людина насправді проникається духом цього положення, вона вже не має потреби торгуватися з Богом, бути меркантильною, випрошувати в Нього щось за те, що вона, людина, мовляв, вже "хороша" або буде хорошою. Ця людина просто живе, прагнучи бути у тому стані єдності з Христом, який Він Сам їй пропонує.

    >Хоча ніхто не знає умов життя в ньому, може там буде поганенько і швидко набридне, так що вічне існування, як і передбачали класики, перетвориться на тортури.
    (ГП) Ми не можемо уявити собі вічності. Як колись дуже добре написав на цій сторінці пан Р.М., вічність - це не значить дууууже-дууууже довго. :) Вічність - це щось зовсім інше, якісно інше, ніж УСЕ, що ми, люди, зараз у нашому тілесному матеріальному житті переживаємо. Ми всі тільки знаємо, що Є така річ, як вічність, але ми не можемо її проаналізувати, описати, оцінити її переваги, недоліки, і т.д.

    >Чи буде там самогубство?
    (ГП) Мабуть ні - вічне життя, за визначенням, означає вічне, безкінечне, тому сама ідея самогубства (припинення життя), так само як і ідея припинення життя від нещасних випадків чи хвороб чи актів насильства з вічністю несумісна.

    >Тому що цей бік неясний, додається надія на допомогу Бога в земному житті, принаймні, всі християни шукають у нього допомоги ще на Землі.).
    (ГП) Так. Христос вчив нас молитися, "нехай буде воля Твоя НА ЗЕМЛІ, як і на небесах."

    > Тому мене цікавить, що б було, якби Бог та Ісус нічого не змінили в своєму вченні, залишили такі самі б заповідки і уроки гарного тону та громадської поведінки, але б при цьому не обіцяли і навіть навпаки, твердо б відкинули будь-які пряники, будь-яку допомогу, вічне життя після смерті і подалі. Просто сказали б що сподіваються на людське сумління. Чи багато б лишилося християн? Віруючих?
    (ГП) Так Христос саме це і сказав, що Він розраховує на людське сумління - тільки сумління, яке Він Своєю присутністю з віруючими постійно підтримує і міняє на краще. "Щоб були всі одно - як Ти, Отче, в Мені, а я в Тобі, щоб одно були в Нас і вони" (Ів. 17:21). Той, Хто у Христі, вже має все, йому (або їй) ніяких обцянок чи пряників не треба, вони абсолютно зайві.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2005.05.22 | Обережний герой

      У царстві Божому людина буде несвободною?

      > >Чи буде там самогубство?
      > (ГП) Мабуть ні - вічне життя, за визначенням, означає вічне, безкінечне, тому сама ідея самогубства (припинення життя), так само як і ідея припинення життя від нещасних випадків чи хвороб чи актів насильства з вічністю несумісна.

      Якщо людина не може покінчити життя самогубством, про які свободи в цьому суспільстві можна вести мову?
      В свому оповіданні Айзек Азимов змалював діалог людини з Богом в позаземному житті. Людина питає, а що якщо їй набридне таке існування, чи може вона покінчити життя самогубством. Бог каже, що в принципі може, але нічого з того не вийде в підсумку, бо він, Бог, не дасть людині поринути в нірвану небуття, а знову відтворить її. Тоді людина каже, що буде шукати шляхів знищити Бога. Бог каже, що рано чи пізно всі вічні приходять до цього, тобто шукають шляху його знищення, але це не вийде в них, та нехай міркують, аби не нудили. Ну як діти.


      >
      > > Тому мене цікавить, що б було, якби Бог та Ісус нічого не змінили в своєму вченні, залишили такі самі б заповідки і уроки гарного тону та громадської поведінки, але б при цьому не обіцяли і навіть навпаки, твердо б відкинули будь-які пряники, будь-яку допомогу, вічне життя після смерті і подалі. Просто сказали б що сподіваються на людське сумління. Чи багато б лишилося християн? Віруючих?
      > (ГП) Так Христос саме це і сказав, що Він розраховує на людське сумління - тільки сумління, яке Він Своєю присутністю з віруючими постійно підтримує і міняє на краще. "Щоб були всі одно - як Ти, Отче, в Мені, а я в Тобі, щоб одно були в Нас і вони" (Ів. 17:21). Той, Хто у Христі, вже має все, йому (або їй) ніяких обцянок чи пряників не треба, вони абсолютно зайві.


      І все таки, якби Бог не обіцяв пряників і покарань, а покладався тільки на свідомість та сумління людей, на Вашу думку, сильно поменшало б прихильників Бога, тих, хто намагається дотримуватися його вчення та заповідок, чи ні?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2005.05.24 | Анатолій

        Витоки лицемірства релігійних осіб.

        Дарма, панове, Ви маєте претензії ТІЛЬКИ до юдо-християн. Вони такі, які вони є, і не більше, і не менше.Справа у тому,що будь-яка релігія, це перш за все ВПЛИВ НА СВІДОМІСТЬ індивіда. Тобто, висловлюючись простою мовою - ЗОМБУВАННЯ. А як може себе поводити зазомбована людина, як не лицемірно?
        Отже, до будь-якої релігійної людини треба відноситися з жалем, як до хворої і допомагати їй роззомбовуватися. І це відноситься до релігійних людей будь-яких віросповідань, течій, конфесій та сект.
        Анатолій


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".