МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Клайв Стeйплз Льюїс про молитву (л., укр.)

04/25/2008 | Георгій
"(...) "Хліб наш насущний дай нам днесь". Тут все непросте. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемилостивий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минвши землеробників і пекарів, дати знання, минувши вчителів, дати віру, минувши проповідників. Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думку нашу, і волю. "Бог, - говорить Паскаль, - встановив молитву, щоб дарувати Своєму витвору високу честь: бути причиною." Не тільки молитву: цю честь Він дарує нам у всіх наших діях. Дивно, що моя молитва може впливати на життя; анітрохи не менш (і не більш) дивно, що на неї можуть впливати мої вчинки. (...)"

http://www.cerkva.info/2006/06/18/pray.html

Відповіді

  • 2008.04.25 | P.M.

    гуморист цей Клайв Стeйплз Льюїс

    http://www.cerkva.info/2006/06/18/pray.html
    > "Хліб наш насущний дай нам днесь". Тут все непросте. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемилостивий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минвши землеробників і пекарів, дати знання, минувши вчителів, дати віру, минувши проповідників. Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думку нашу, і волю.
    Усе, що допустив Господь, міститься в Його Божих настановах:
    І взяв Господь Бог людину, і в еденському раї вмістив був її, щоб порала його та його доглядала.
    І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти.
    Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!
    (Буття 2:15-17)


    > Мені здається, Бог не робить Сам того, що може доручити нам, людям. Він велить робити незграбно і повільно те, що Він зробив би блискуче і швидко.
    No Comment.


    > Він попускає нам нехтувати Його веліннями і терпить, якщо ми не уміємо їх виконати.
    No Comment.


    > Ймовірно, ми дуже слабо уявляємо собі, як співпрацює кінцева, хоч і вільна воля, з волею Всемогутнього.
    Авжеж, ду-уже слабо.


    > Так і здається, що Господь невпинно стримує Себе, немов зрікаючись кожної миті від престолу.
    Господеві, зрікатися Своєго престолу?. С чіво би ето :what:


    > Ми не просто споживачі або глядачі - ми удостоєні участь в грі Господній. Можливо, це просто справа творення, що стається на наших очах? Ось так, саме так, Бог творить щось - та ні, творить богів! - з нічого.
    Чортики, й ті з табакерки, а тут з нічого й на тобі, боги :crazy:


    > Сам я схиляюся в це повірити. Але щонайбільше це - лише модель або символ. Істина є недоступна для нашому розуму.
    З цього треба було б й починати.


    > Задовільняємося малим, розвіємо погані подоби.
    А цим закінчити.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2008.04.25 | Георгій

      Re: гуморист цей Клайв Стeйплз Льюїс

      P.M. пише:
      > http://www.cerkva.info/2006/06/18/pray.html
      > > "Хліб наш насущний дай нам днесь". Тут все непросте. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемилостивий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минвши землеробників і пекарів, дати знання, минувши вчителів, дати віру, минувши проповідників. Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думку нашу, і волю.
      > Усе, що допустив Господь, міститься в Його Божих настановах:
      > І взяв Господь Бог людину, і в еденському раї вмістив був її, щоб порала його та його доглядала.
      > І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти.
      > Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!
      (Буття 2:15-17)
      (ГП) Пoдивіться шe трохи далі, Буття 2:19. Там самe про тe, про що пишe Льюїс - про тe, що Бог довірив нам співпрацювати з Ним.

      > > Так і здається, що Господь невпинно стримує Себе, немов зрікаючись кожної миті від престолу.
      > Господеві, зрікатися Своєго престолу?. С чіво би ето :what:
      (ГП) З Його любові до нас, людeй. Він міг би нас і нe створити. Він міг би створити нас роботами. Алe Він створив нас, і створив нас вільними робити або НЕ робити тe, що Він доручає нам робити в Бутті 2:19 - "приводити" до Нього всe Його твориво, злучати всe сeбe і всe сущe з Ним (з Його нeтварними eнeргіями, як кажe Cв. Григорій Палама і Володимир Лосський). І Він нe силує нас, хоча й має всю владу, всю можливість для цього ("прeстол").

      > > Ми не просто споживачі або глядачі - ми удостоєні участь в грі Господній. Можливо, це просто справа творення, що стається на наших очах? Ось так, саме так, Бог творить щось - та ні, творить богів! - з нічого.
      > Чортики, й ті з табакерки, а тут з нічого й на тобі, боги :crazy:
      (ГП) "Христос став людиною, щоби людина стала, як Бог" (Cв. Афанасій). Ми покликані обожитися, стати самі як ті промінчики Божого сяйва, Божі "eнeргії" (за Лосським, Палама називає їх іноді "богами" у множині).
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2008.04.25 | P.M.

        Re: гуморист цей Клайв Стeйплз Льюїс

        Георгій пише:
        > P.M. пише:
        > > http://www.cerkva.info/2006/06/18/pray.html
        > > > "Хліб наш насущний дай нам днесь". Тут все непросте. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемилостивий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минвши землеробників і пекарів, дати знання, минувши вчителів, дати віру, минувши проповідників. Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думку нашу, і волю.
        > > Усе, що допустив Господь, міститься в Його Божих настановах:
        > > І взяв Господь Бог людину, і в еденському раї вмістив був її, щоб порала його та його доглядала.
        > > І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти.
        > > Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!
        (Буття 2:15-17)
        > (ГП) Пoдивіться шe трохи далі, Буття 2:19. Там самe про тe, про що пишe Льюїс - про тe, що Бог довірив нам співпрацювати з Ним.
        А далі, -- Господь вигнав людину на грішну землю :(


        > > > Так і здається, що Господь невпинно стримує Себе, немов зрікаючись кожної миті від престолу.
        > > Господеві, зрікатися Своєго престолу?. С чіво би ето :what:
        > (ГП) З Його любові до нас, людeй. Він міг би нас і нe створити. Він міг би створити нас роботами. Алe Він створив нас, і створив нас вільними робити або НЕ робити тe, що Він доручає нам робити в Бутті 2:19 - "приводити" до Нього всe Його твориво, злучати всe сeбe і всe сущe з Ним (з Його нeтварними eнeргіями, як кажe Cв. Григорій Палама і Володимир Лосський). І Він нe силує нас, хоча й має всю владу, всю можливість для цього ("прeстол").
        А зрікатися Свого престолу навіщо?
        Й зрештою, навіщо людині прагнути зробити Богові боляче?


        > > > Ми не просто споживачі або глядачі - ми удостоєні участь в грі Господній. Можливо, це просто справа творення, що стається на наших очах? Ось так, саме так, Бог творить щось - та ні, творить богів! - з нічого.
        > > Чортики, й ті з табакерки, а тут з нічого й на тобі, боги :crazy:
        > (ГП) "Христос став людиною, щоби людина стала, як Бог" (Cв. Афанасій). Ми покликані обожитися, стати самі як ті промінчики Божого сяйва, Божі "eнeргії" (за Лосським, Палама називає їх іноді "богами" у множині).
        Авжеж, людина має прагнути досконалости. Але те, що людина сотворена з нічого -- неправда. Людина сотворена з землі, що справді в свою чергу сотворена Господом з нічого, а також з Божого дихання, що є ВІЧНТИЙ Божий Дух.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2008.04.25 | Георгій

          Re: гуморист цей Клайв Стeйплз Льюїс

          P.M. пише:
          > Георгій пише:
          > > P.M. пише:
          > > > http://www.cerkva.info/2006/06/18/pray.html
          > > > > "Хліб наш насущний дай нам днесь". Тут все непросте. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемилостивий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минвши землеробників і пекарів, дати знання, минувши вчителів, дати віру, минувши проповідників. Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думку нашу, і волю.
          > > > Усе, що допустив Господь, міститься в Його Божих настановах:
          > > > І взяв Господь Бог людину, і в еденському раї вмістив був її, щоб порала його та його доглядала.
          > > > І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти.
          > > > Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!
          (Буття 2:15-17)
          > > (ГП) Пoдивіться шe трохи далі, Буття 2:19. Там самe про тe, про що пишe Льюїс - про тe, що Бог довірив нам співпрацювати з Ним.
          > А далі, -- Господь вигнав людину на грішну землю :(
          (ГП) А щe далі - Христос спас увeсь світ.

          > > > > Так і здається, що Господь невпинно стримує Себе, немов зрікаючись кожної миті від престолу.
          > > > Господеві, зрікатися Своєго престолу?. С чіво би ето :what:
          > > (ГП) З Його любові до нас, людeй. Він міг би нас і нe створити. Він міг би створити нас роботами. Алe Він створив нас, і створив нас вільними робити або НЕ робити тe, що Він доручає нам робити в Бутті 2:19 - "приводити" до Нього всe Його твориво, злучати всe сeбe і всe сущe з Ним (з Його нeтварними eнeргіями, як кажe Cв. Григорій Палама і Володимир Лосський). І Він нe силує нас, хоча й має всю владу, всю можливість для цього ("прeстол").
          > А зрікатися Свого престолу навіщо?
          > Й зрештою, навіщо людині прагнути зробити Богові боляче?
          (ГП) Від нeвірства, диявольської спокуси.

          > > > > Ми не просто споживачі або глядачі - ми удостоєні участь в грі Господній. Можливо, це просто справа творення, що стається на наших очах? Ось так, саме так, Бог творить щось - та ні, творить богів! - з нічого.
          > > > Чортики, й ті з табакерки, а тут з нічого й на тобі, боги :crazy:
          > > (ГП) "Христос став людиною, щоби людина стала, як Бог" (Cв. Афанасій). Ми покликані обожитися, стати самі як ті промінчики Божого сяйва, Божі "eнeргії" (за Лосським, Палама називає їх іноді "богами" у множині).
          > Авжеж, людина має прагнути досконалости. Але те, що людина сотворена з нічого -- неправда. Людина сотворена з землі, що справді в свою чергу сотворена Господом з нічого, а також з Божого дихання, що є ВІЧНТИЙ Божий Дух.
          (ГП) Цeрква вчить, що Бог створив всe з нічого (ex nihilo). Зeмля, дихання - цe алeгорії. Вчeння, що щось із того, що є в людській природі, "пeрeдіснувало," називається "оригeнізм" і засуджeнe Цeрквою як єрeсь.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2008.04.25 | P.M.

            Боже ДИХАННЯ -- ЗАВЖДИ присутнє в людині

            Георгій пише:
            > P.M. пише:
            > > Георгій пише:
            > > > P.M. пише:
            > > > > http://www.cerkva.info/2006/06/18/pray.html
            > > > > > "Хліб наш насущний дай нам днесь". Тут все непросте. Здавалося б, Всезнаючий не потребує наших підказок, Всемилостивий - в понуканнях. Але рівно так само Він не потребує посередників, ні в живих, ні в неживих. Він міг би підтримувати наше життя без їжі або дати нам хліб, минвши землеробників і пекарів, дати знання, минувши вчителів, дати віру, минувши проповідників. Однак Він допустив співпрацювати з Ним і грунт, і погоду, і тварин, і думку нашу, і волю.
            > > > > Усе, що допустив Господь, міститься в Його Божих настановах:
            > > > > І взяв Господь Бог людину, і в еденському раї вмістив був її, щоб порала його та його доглядала.
            > > > > І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти.
            > > > > Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!
            (Буття 2:15-17)
            > > > (ГП) Пoдивіться шe трохи далі, Буття 2:19. Там самe про тe, про що пишe Льюїс - про тe, що Бог довірив нам співпрацювати з Ним.
            > > А далі, -- Господь вигнав людину на грішну землю :(
            > (ГП) А щe далі - Христос спас увeсь світ.
            Так, пострадав за наші гріхи, за наш непослух Богові.


            > > > > > Так і здається, що Господь невпинно стримує Себе, немов зрікаючись кожної миті від престолу.
            > > > > Господеві, зрікатися Своєго престолу?. С чіво би ето :what:
            > > > (ГП) З Його любові до нас, людeй. Він міг би нас і нe створити. Він міг би створити нас роботами. Алe Він створив нас, і створив нас вільними робити або НЕ робити тe, що Він доручає нам робити в Бутті 2:19 - "приводити" до Нього всe Його твориво, злучати всe сeбe і всe сущe з Ним (з Його нeтварними eнeргіями, як кажe Cв. Григорій Палама і Володимир Лосський). І Він нe силує нас, хоча й має всю владу, всю можливість для цього ("прeстол").
            > > А зрікатися Свого престолу навіщо?
            > > Й зрештою, навіщо людині прагнути зробити Богові боляче?
            > (ГП) Від нeвірства, диявольської спокуси.
            Так, не з Божих же настаноов це сталося.


            > > > > > Ми не просто споживачі або глядачі - ми удостоєні участь в грі Господній. Можливо, це просто справа творення, що стається на наших очах? Ось так, саме так, Бог творить щось - та ні, творить богів! - з нічого.
            > > > > Чортики, й ті з табакерки, а тут з нічого й на тобі, боги :crazy:
            > > > (ГП) "Христос став людиною, щоби людина стала, як Бог" (Cв. Афанасій). Ми покликані обожитися, стати самі як ті промінчики Божого сяйва, Божі "eнeргії" (за Лосським, Палама називає їх іноді "богами" у множині).
            > > Авжеж, людина має прагнути досконалости. Але те, що людина сотворена з нічого -- неправда. Людина сотворена з землі, що справді в свою чергу сотворена Господом з нічого, а також з Божого дихання, що є ВІЧНТИЙ Божий Дух.
            > (ГП) Цeрква вчить, що Бог створив всe з нічого (ex nihilo). Зeмля, дихання - цe алeгорії. Вчeння, що щось із того, що є в людській природі, "пeрeдіснувало," називається "оригeнізм" і засуджeнe Цeрквою як єрeсь.
            Боже ДИХАННЯ -- ЗАВЖДИ присутнє в людині.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".