МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Звернення до канцлера Німеччини

01/25/2001 | Майдан-Інформ
Київ, 17-01-2001

Канцлеру Федеративної
республіки Німеччини
пану Герхарду Шрьодеру

Шановний пане канцлере!

Минуло майже чотири місяці з тієї пори, як зник опозиційний український журналіст Георгій Гонгадзе. Зник раптово, безслідно і вельми загадково. І впродовж цього часу громадяни України з великим хвилюванням і надією стежать за безрезультатними діями Президента України, Генеральної прокуратури, МВС та СБУ щодо оперативного та об'єктивного розслідування зникнення головного редактора "Української правди" Георгія Гонгадзе. Але марно. Влада мовчить. Хоча ми твердо впевнені, що їй з цього приводу є що сказати народові України.

Адже сьогодні достеменно відомо всім, і Ви, мабуть, теж про це знаєте, що на плівці магнітокасети, представленої колишнім офіцером служби охорони Президента Миколою Мельниченком спеціальній слідчій комісії Верховної Ради України, є пряме свідчення того, що безпосереднім замовником зникнення журналіста був сам Леонід Кучма, а виконавцем - елітний спецпідрозділ МВС, який підпорядкований особисто міністру Ю.Кравченку. Аудіозаписи розмов Л.Кучми зі своїм оточенням свідчать про організацію ним розправ над політиками, журналістами, суддями тощо. Навіть залякана українська експертиза не посміла визнати плівки фальшивими.

Прикро, соромно і страшно сьогодні українському народу від того, що ним же обрана влада творить сьогодні чорні, злочинні справи. Влада сподівається, що народ і надалі буде коритися спробам встановлення диктатури в Україні. Відведи Господь, але ситуація в Україні, на наш погляд, нагадує останні місяці правління режиму Чаушеску в Румунії.

Пане канцлере! Ваша країна завжди була і є європейським зразком правосуддя і дотримання правопорядку. Тож скажіть, хіба можливо, щоб Президент держави, яка прагне свого лона в Європейському Союзі, після обнародування подібних фактів залишався при владі? Безперечно, що - ні. В Україні, на жаль, таке можливе.

Незабаром Л.Кучма збирається з офіційним візитом відвідати Німеччину. Невже Ви, пане канцлере, не погидуєте тиснути руки диктатора? Невже Ви зможете говорити про глобальні проблеми європейської безпеки чи економічного співжиття з людиною, яка звинувачується на Батьківщині в організації замовних вбивств політиків, журналістів?

Тож звертаємося до Вас: відмовте в візиті Л.Кучмі, покажіть, що в Європі немає місця керівникам, які не здатні спростувати страшні звинувачення в причетності до вбивств, терору і спроб реставрувати тоталітаризм.

Громадянський комітет
захисту Конституції "За Україну без Кучми!"


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".