МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Заява Політичних партій та громадських організацій Тернопільщини

02/27/2001 | Майдан-Інформ
Заява Політичних партій та громадських організацій Тернопільщини
З ПРИВОДУ ПРОВОКАЦІЙНИХ ДІЙ ВО "ТРИЗУБ" ім. С.БАНДЕРИ

Кримінальний кучмівський режим в агонії.
Всіма силами його намагаються втримати як репресивні органи - міліція, податкова, СБУ, так і олігархічні клани Волкова-Суркіса-Медведчука-Пінчука-Рабиновича.
Окрему роль грають комуністи, які, декларуючи свою опозиційність до президента, у вирі-шальні моменти поступають так, як це вигідно владному режиму. Це добре видно з їх поведінки у Верховній Раді: так, комуністична фракція голосувала проти звіту Потебенька по справі розсліду-вання вбивства журналіста Гонґадзе. В минулому комуністи були ініціаторами організованого Куч-мою судового переслідування тоді ще націоналістичного "Тризуба".
Але позиції влади останнім часом похитнулися. В зв'язку з широким розголосомне можуть діяти так, як діяли раніше, бандитські "спецзагони", підпорядковані міністру внутрішніх справ Кра-вченку ("команда боевая, орли такіе, що делают все, что хочеш"). Деякі олігархи вже подумують, чи не краще "здати" свого патрона в зробити ставку на його наступника.
Розгортає свою діяльність опозиція, Кучма остаточно втратив авторитет як в Україні, так і за її межами.
В таких умовах Кучма вимушений шукати нових союзників. Так, зустріч Кучми з Путіним в Дніпропетровську засвідчила, що Росія готова підтримати режим Кучми взамін на прискорене вхо-дження України в союз Росії і Білорусії.
Ще одним союзником нинішнього поліцейського режиму Кучми стала організація "Тризуб", яка привласнила собі ім'я Національного Героя України Степана Бандери.
Критикуючи комуністичну ідеологію, лідери "Тризуба" не бачать або не хочуть бачити того, що не меншою загрозою для України кримінальні антиукраїнські олігархічні клани, які вже сьогодні заволоділи найкращим майном в Україні, того, що розграбування національних багатств здійсню-ється за сприяння нинішнього президента, того, що у вирішальні моменти Кучма, олігархи і комуні-сти діють, як одна команда.
Лідери "Тризуба" вважають Кучму "українським державником" (цитата з листівки "Тризуба") і відкрито заявляють про підтримку президентської вертикалі виконавчої влади. Представник "Три-зуба" Іван Сута брав участь у ганебному мітингу 10 січня у Тернополі, який був організований вла-дою в підтримку Кучми, на який людей зганяли в кращих брєжнєвських традиціях і на якому не дали слова жодному представникові опозиції, і навіть священику для зачитання Звернення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.
До сьогоднішнього дня лідери "Тризуба" сподіваються, що президент, який ще недавно заяв-ляв, що національна ідея в Україні "не спрацювала", отямиться і почне будувати (мабуть із своїм кримінальним оточенням) не "нічийну", а національну державу. Вони вірять в те, що будівництво національної Української Держави можна здійснити "мирним, цивілізованим шляхом через постійне і неухильне зближення політики влади і партій з українською національною ідеєю та національними інтересами українського народу" і заради цього готові, в стилі команди Кравченка "гасити" опози-цію.
Останні події дають підстави стверджувати, що саме "Тризуб" має змінити "спецзагони" Кра-вченка в боротьбі проти власного народу. На користь цієї версії свідчить брутальний акт побиття голови комітету захисту Української Греко-Католицької Церкви Ярослава Демидася.
Так, 15 лютого 2001 р., у день Святого Стрітення, в приміщенні Комітету захисту УГКЦ уві-рвалися шестеро озброєних кийком молодиків "Тризуба" на чолі з Юрієм Сиротюком і жорстоко побили Ярослава Демидася, повідомивши при цьому, що це "дяка" йому за статтю у "Вільному жит-ті" від 15 лютого цього року.
Побиття Ярослава Демидася, одного з небагатьох незалежних і сміливих публіцистів нашого краю, автора цілого ряду викривальних публікацій - це наступальна хвиля залякування незалежних журналістів, які в умовах тотального терору , уже після знищення Г. Гонґадзе мають мужність заяв-ляти і відстоювати свою позицію.
Організація "Тризуб" щедро фінансується облдержадміністрацією, а координація діяльності "Тризуба" здійснюється через заступника ОДА В. Слюзара (в минулому радника першого секретаря обкому КПСС Острожинського).
Наведені вище аргументи свідчать про те , що провідники "Тризуба" на сьогоднішній день зійшли на позиції угодовства, відкрито підтримують існуючу злочинну систему влади, і, що є осно-вним, зрадили ідею українського націоналізму, згідно з якою "гріхом перед народом було б брати участь у зміцненнчі існуючого антинародного режиму", а єдино можливим і перспективним шляхом є " шлях революційної боротьби з цією владою з позицій українського націоналізму за створення української національної держави" (цитати взяті із книги нинішнього керівника "Тризуба" В.Іванишина "Нація. Державність. Націоналізм", видавнича фірма "Відродження", Дрогобич, 1992).
Заяву підписали: УКРП, УНП "Собор", ПРП, КУН, УНА-УНСО, "Молода Україна", УРП, УХДП, УНР (міська організація), комітет оборони прав людини, Братство вояків ОУН-УПА Поділь-ського краю "Лисоня", Ліга Українських жінок (міська організація), Депутатська група "Національ-ний фронт".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".