МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЛИСТ З ПРИВОДУ ЗАЯВИ РАДЧЕНКА ПРО ЗАМІНУВАННЯ ПАРКА ШЕВЧЕНКА

03/19/2001 | Майдан-Інформ
14 березня 2001р. на сесії Верховної Ради пролунало повідомлення Голови СБУ Володимира Радченка про два анонімних дзвінка 8 березня до міського управління міліції щодо замінування пам’ятника Тарасу Шевченку і про те, що в результаті слідчих дій виявлено особу (а саме – працівника радіо «Свобода» Олексія Починка), яка телефонувала до міліції.
Ця і наступна заява про порушення кримінальної справи за фактом брехливого повідомлення щодо закладення міни здивувала та обурила нас. Оскільки ініціатива дзвінка до міського відділу міліції виходила саме від нас, вважаємо за необхідне виступити з роз’ясненнями щодо ситуації.
Ввечері 8 березня, приблизно о 18.30, коли в темному передпокої Інституту економіко-соціальних проблем «Республіка» зібралося на перекур біля десятка людей, хтось сказав, що завтра і протягом найближчих днів можлива провокація з метою дискредитувати акцію «Україна без Кучми!», причому для її проведення можуть використати будь-який спосіб аж до імітації терористичного акту, наприклад, кинути під час покладання Президентом квітів гранату на кшталт подібних дій щодо кандидата в Президенти України Наталі Вітренко у 1999 році в Кривому Розі.
Спочатку ми не звернули на це увагу, але пізніше, виходячи з того, що деякі подібні повідомлення невідомих нам людей (наприклад, про напад на наметове містечко псевдоанархістів) потім справджувались, вирішили все ж якимось способом поширити цю інформацію і відмежуватись від можливого інциденту, оскільки неодноразово заявляли, що учасники акції діють виключно мирними методами. Виявити людину, яка повідомила про можливу провокацію, шляхом опитування тих, хто знаходився в приміщенні Інституту «Республіка», нам не вдалось, тому було вирішено відрядити Євгена Гудзя та Володимира Іщенка на радіо «Свобода», щоб попередити можливий негативний розвиток подій.
На радіо «Свобода» після наради з керівництвом у Празі вирішили не давати цю неперевірену інформацію в ефір. Але розуміючи, що приховувати подібні відомості теж неможливо, запропонували зателефонувати до СБУ, МВС та Генпрокуратури, записавши розмову на плівку.
Але ні в СБУ, ні в МВС, ні в Генпрокуратурі за телефонами, які були відомі працівникам радіо «Свобода», ніхто не відповів. Довелось телефонувати до міського управління міліції, причому двічі, бо під час першої розмови урвався зв’язок. Телефонуючи, Олексій Починок представився, повідомив про можливу провокацію, яка може статися 9 березня та протягом кількох наступних днів, і неперевіреність джерела й записав розмову з черговим, що назвався Олександром Суворовим, на плівку. Після дзвінка до міського управління міліції ця інформація була розіслана факсом до іноземних інформаційних агенств, зокрема Франс-прес.
Тому нам дивно було чути з вуст Голови СБУ про якісь анонімні дзвінки і проведені слідчі дії для виявлення особи повідомлювача, оскільки, як нам відомо, всі дзвінки на черговий пульт міського управління міліції повинні автоматично записуватись правоохоронцями на магнітну плівку, і для встановлення особи Олексія Починка достатньо було прослухати це хвилинне повідомлення, а не шукати його п’ять днів. Слова Володимира Радченка про замінування пам’ятника ми розцінюємо або як непоінформованість Голови СБУ щодо змісту розмови, що свідчить про вкрай непрофесійне проведення слідчих дій та повну відсутність координації між МВС та СБУ, або як очевидну брехню з метою представити працівників радіо «Свобода» та учасників акції «Україна без Куми!» звичайними телефонними хуліганами. Адже у розмові з черговим міського управління ні про замінування, ні про якісь інші способи здійснення провокації не йшлося.
Якщо припустити, що хтось з правоохоронців невірно передав інформацію вищим посадовим особам, то в цьому випадку незрозумілими для нас були подальші дії міліції, яка повинна була негайно перевірити парк Шевченка на предмет наявності вибухового пристрою, оскільки учасники акції «Україна без Кучми!», які перебували на території парку, вільно пересувалися навколо пам’ятника Т. Шевченку і були видалені звідти міліціонерами лише о шостій ранку, не спостерігали жодних дій правоохоронців, спрямованих на пошук небезпечних предметів, що можна розцінити і як недбале виконання ними службових обов’язків, і як свідомі дії, спрямовані на те, щоб піддати ризику життя і здоров’я Президента України і людей, які перебували вночі біля пам’ятника.
Ми вважаємо, що подібна халатність міліцейських чинів, відповідальних за охорону порядку у парку Шевченка, заслуговує на прискіпливе розслідування як з боку СБУ, так і з боку Генпрокуратури та МВС. Натомість Володимир Радченко, замість того, щоб подякувати Олексію Починку, Євгену Гудзю та Володимирові Іщенку за пильність та турботу про життя і здоров’я Президента України, його охоронців та осіб, що покладали разом з ним квіти до пам’ятника Великому Кобзарю, намагається використати телефонний дзвінок до міського управління міліції з метою збурення нездорового ажіотажу навколо радіо «Свобода», наслідком чого може стати відмова чесних громадян в подальшому допомагати міліції у розкритті будь-яких злочинів.
До речі, як виявилось, провокації 9 березня все ж таки відбулися, хоча й в іншому місці та в інший спосіб. Їх наслідком сталося зіткнення учасників акції протесту з правоохоронцями, під час чого постраждало багато людей з обох боків. Зараз Громадянський комітет захисту Конституції «За Україну без Кучми!» проводить власне розслідування і виявлення провокаторів, які розпочали бійки на вулицях столиці. На кіноплівках, що є в розпорядженні Комітету, чітко видно, що перше каміння полетіло з рук людей, які не належать ні до УНА-УНСО, ні до будь-якої іншої організації-члена Комітету. Також на плівках зафіксовано, що в лавах учасників акції «Україна без Кучми!» знаходилися члени відомої своєю пропрезидентською позицією організації «Тризуб» імені Степана Бандери, зокрема, керівник «Тризуба» полковник Євген Філь, але без зовнішніх ознак приналежності до цієї організації.
Учасники акції «Україна без Кучми!» закликають всі правоохоронні структури виявити справжніх, а не вигаданих винуватців силового протистояння 9 березня у Києві, і обіцяють надати в цьому свою допомогу.


Керівник прес-центру
Громадянського комітету
захисту Конституції
«За Україну без Кучми!» Михайло Свистович

Член Президії
Громадського комітету
опору «За правду!» Євген Гудзь


P.S. Як виявилось, Голова Одеської Крайової організації Українського Народного Руху Володимир Цимбалюк повідомив, що в Одесі напередодні відбувалось навчання «Беркуту» на картах міста Києва. З його погляду це була підготовка великої провокації на 9 березня 2001р.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".