МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ПРОТЕСТ СТУДЕНТІВ КПІ РЕКТОРОВІ МИХАЙЛОВІ ЗГУРОВСЬКОМУ

03/27/2001 | Майдан-Інформ
Ректору Національного Технічного Університету
України "Київський політехнічний інститут"
пану Михайлові Згуровському

Шановний Михайле Захаровичу!

Змушені висловити Вам протест проти тиску, який здійснюється на нас у зв"язку з нашою громадянською позицією і реалізацією нами гарантованих Конституцією прав.

23 березня 2001 року працівники міліції та представники ректорату зажадали від групи студентів КПІ - учасників громадського комітету опору "За правду!" залишити територію університету і не поширювати інформаційних матеріалів. Міліція і ректорат не відмовилися від незаконних вимог навіть після наших апеляцій до конституції України.

У зв"язку з цим інцидентом ми заявляємо, що Конституція і законодавство гарантують нам як громадянам право на вільне висловлювання своїх поглядів. Стаття 34 Конституції недвозначно стверджує: "кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір."

Статті 21 та 22 Конституції України вказують, що "права і свободи людини є невідчужуваними і непорушними", "гарантуються", і "не можуть бути скасовані". Єдине обмеження прав, яке Конституція накладає на студентів та працівників державних вузів - заборона створювати в цих вузах організаційні структури політичних партій.

Громадський комітет опору "За правду!" не є політичною партією, ми, як законослухняні громадяни, не створюємо партійних структур в університеті. Тому обмеження наших конституційних прав з посиланням на акти незаконодавчого характеру, і тим більше на усні вказівки, є протиправним.

Ми сподіваємося, що події 23 березня були прикрим непорозумінням, і у нас не виникне потреби захищати свої права шляхом адекватних акцій студентської солідарності.

З повагою, студенти НТУУ КПІ


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".