МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

УХВАЛА Проводу Української Республіканської партії про політичну позицію УРП за умов кризи влади

04/13/2001 | Майдан-Інформ
Всебічно розглянувши нинішню суспільно-політичну ситуацію в Україні, УРП оцінює її як системну кризу, що проявилася в усіх сферах національного життя - політичній, економічній, інформаційній, духовній і навіть біологічній.

Президент Леонід Кучма, якого висунули і утвердили на другий термін правління кланово-олігархічні структури, щоб забезпечити собі умови для подальшого злодійського збагачення, виявився нездатним для створення середньої станової верстви в українському суспільстві.

Переважна більшість українців була усунута від процесів приватизації й перебуває в стані політичної депресії. Презирство влади до народу і недовіра народу до влади перейшли будь-яку мислиму й немислиму межу. Події 9-го березня 2001 року особливо яскраво висвітлили прірву, яка розділяє народ і кримінально-олігархічні структури на чолі з Кучмою. Дійшло до того, що Президент Кучма цинічно дозволив собі не визнати за людей учасників свята Шевченкових народин. Тобто режим Кучми послідовно й безцеремонно не визнає українського народу.

Нагадуванням дикої розправи над похоронною процесією Патріарха Володимира влітку 1995 року стали березневі події грізною луною навесні 2001 р. Режим Кучми зародився і за суттю своєю залишився номенклатурно-гебістським. Фальсифікація виборчих кампаній, розкол українських політичних партій, жорстока цензура й тотальне переслідування, провокації і вбивства стали його невід'ємною рисою.

Досягнути кардинальних змін на краще не можна без максимальної консолідації національно- свідомих, здорових сил українського суспільства, подолання роздрібненості, забезпечення відповідного правового, морально-психологічного та економічного режиму в Україні.

Необхідно залучити до партійної та державницької діяльності якнайбільше молодих, енергійних українців, які вже проявили себе в численних протестних акціях у наметових містечках та під час інших відомих подій.

Особливо важливого значення набуває робота в середовищі української інтелігенції - медиків, учительства, працівників культури, науковців, інженерів. Не менш важливе завдання - проводити відповідні заходи серед представників збройних сил та міліції. Непочатий край партійної роботи і в царині подолання міжпартійної та міжконфесійної ворожнечі. Успіх на цьому напрямку виб'є чи не найвагоміші козирі з рук ворогів української незалежності - як на заході, так і на сході, як на півдні, так і півночі.

За умов безприкладного економічного, морально-психологічного, поліцейського, духовного, інформаційного, національного і навіть біологічного Кучмівського терору, УРП вважає життєво необхідним досягнути таких цілей:

1. Усунення від влади антиукраїнського режиму Леоніда Кучми разом з його олігархічно-кримінальним оточенням.

2. Створення в Україні такої системи народовладдя, яка не допустила б у майбутньому криміналітет не тільки до найвищих ешелонів влади, а й до низових ланок владних структур. УРП вважає, що парламентсько-президентська форма правління сприяла б цьому найбільше.

3. Послідовної і повної декагебізації суспільства. Архіви КГБ-СБУ, в яких приховуються документи про злочинну діяльність комуністичного режиму та режиму Кучми, повинні бути відкриті. Усунення осіб, що співпрацювали зі спецслужбами СРСР від державної служби і тимчасова заборона займати посади в органах державної влади.

4. Порушення кримінальної справи проти громадянина Леоніда Кучми за злочини, що він їх скоїв за період свого президентства, та інших посадових осіб, винних у зловживанні службовим становищем, порушенні Конституції, незаконному привласненні національного багатства, винищенні 3 млн. українців за період 1991-2001рр.

5. Забезпечення всебічної державної підтримки українського підприємництва. Патріотично налаштовані підприємці та бізнесмени - національний скарб українського народу. УРП розглядає таку підтримку як одне зі своїх пріоритетних програмових завдань.

6. Припинення шаленої кампанії цькувань реформаторських, проукраїнських, антиолігархічних заходів Прем'єр-міністра України В.Ющенка. Лише набувши українського характеру, українська влада стане гарантом заможності громадян. Провід схвалює роботу керівництва та секретаріату УРП і доручає їм всіляко активізувати діяльність партії для реалізації поставлених цілей.

Левко Лук'яненко,
Голова УРП


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".