Українці Риму відсвяткували 20-ту річницю Незалежності України

25 вересня в одному з найвідоміших театрів Риму, що знаходиться в самому серці італійської столиці, – “Teatro Eliseo,” українська громада відзначила 20-у річницю Незалежності України. На урочисту академію та святковий концерт “З Днем Народження Україно!” прийшло більше 400 українців, що проживають в Римі. На святі були присутні представники українських дипломатичних установ в Італії та у Ватикані, духовенства УГКЦ, чисельні італійські гості, журналісти. Основним лейтмотивом урочистої академії та святкового концерту став заклик Блаженнішого Святослава (Шевчука) :“Будуймо український світ”.

Організатором дійства стало Християнське Товариство українців в Італії у співпраці з недільною школою “Свята Софія” та фольклорним театром “Берегиня”, за підтримки УГКЦ в Італії. Спонсорами свята виступили компанія Money Gram, світовий лідер у сфері грошових переказів та “Міжнародні Авіалінії України”- найбільший вітчизняний авіаперевізник.

Розпочалося святкування переглядом документального фільму про історію становлення Української держави. Після чого, до присутніх звернувся з вітальним словом генеральний секретар Світового Конгресу Українців Стефан Романів з Австралії.

Він зокрема закликав українців незалежно від їх місця проживання гуртуватися для розбудови українства та не сприймати жодних штучних поділів, котрі нав’язуються ззовні.

Продовжив програму виступ 17-ти річної українки з Болонії Насті Петришак.

Незважаючи на юний вік, ця тендітна бойківчанка вже полонила італійську публіку своєю віртуозною грою на скрипці. За декілька останніх років вона стала абсолютним перможцем практично всіх італійських конкурсів скрипалів, закінчила з відзнакою 2 італійських музичних вищих навчальних заклади. На концертах їй акомпанують кращі оркестри Італії, а нещодавно Настя мала честь виступати в міланському Дуомо разом з Андреа Боччеллі. Перед українською публікою в Італії вона виступала вперше. Бенефіс вдався на славу. Після виконання “Мелодії” Скорика та “Циганських наспівів” Пабло де Сарасате глядачі проводжали талановиту скрипачку тривалими оплесками і чисельними “Браво”!

Патріарх української державності Євген Сверстюк, який прибув до Риму з Польщі, де брав участь у міжнародному круглому столі, присвяченому Україні, поділився з присутніми спогадами про важкі часи переслідувань.

Він зокрема зазначив, що багато проблем сучасної України пов’язані з тим, що при владі залишилися колишні номенклатурники та комуністичні активісти, котрі раніше завзято боролися взагалі з ідеєю української державності.

Інший почесний гість свята, поет та видавець Іван Малкович, у притаманному лише йому, захоплюючому стилі, читав глядачам свої вірші та розповідав про нові доробки видавництва “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”. До речі, у фойє театру працювала виставка – продаж книжок видавництва, де усі бажаючі могли придбати улюблене видання.

Протягом вечора виступали місцеві українські виконавці — оперні співаки Лідія Кузьменко, Володимир Крамар та інші. Тепло приймали глядачі учнів недільної школи “Свята Софія”, яка вже 9 років працює в Римі. Діти, багато з яких вже народилися в Італії, чистою рідною мовою розповідали вірші про Україну.

Другу частину святкового концерту продовжила заслужений лікар України, доктор медицини, переможець чисельних пісенних конкурсів, професор Ольга Богомолець.

Княгиня української пісні, як заслужено величають пані Олю, одразу зачарувала зал. Чудові авторські романси та пісні на слова Ліни Костенко викликали у глядачів, більшість з яких були жінки, море емоцій. Роздуми пані Олі про жіночу долю, про гідність, сучасне становище в Україні зал слухав затамувавши подих. Люди довго не відпускали улюблену співачку, а після виступу проводжали її стоячи.

Чудовим завершенням свята став виступ Тараса Чубая. Всі його пісні зал співав разом з артистом. “Вона”, “Лента за лентою”, “Буде нам з тобою що згадати” вже давно стали класикою української естради. На завершення Тарас Чубай виконав разом зі всіма присутніми гімн України.

Голова Християнського Товариства українців в Італії, Олесь Городецький подякувавши всім артистам та присутнім зазначив, що метою проведення свята було об’єднання римської громади українців, підняття духу патріотизму та відновлення віри у власну Державу, незважаючи на дії влади та політиків в цілому. Адже Україна є понад політиками і владою. Україна є вічною.

Свято вдалося. Українці Риму задоволені поверталися до своїх домівок, щоб наступного дня приступити до роботи. Але без сумніву, заряд енергії, який вони отримали в цьому залі ще довго підтримуватиме їх на чужині. Проведенням цього свята, Християнське Товариство українців в Італії заклало власну цеглину в розбудову Українського Світу. Але будувати треба ще багато. Дуже влучно про це писав Богдан Лепкий:

 

“І не плачмо, як діди

Бідні ми нещасні!

Вирятують нас з біди

Наші руки власні.

Той кого болить наш біль,

хай іде враз з нами,

Зерно з зерном, а кукіль,

хай летить світами”.

Прес служба Християнського Товариства українців в Італії

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.