Річниця трагічних подій в Білорусі. Україна та ОБСЄ мусять реагувати

21 грудня 2011 року в прес-центрі інформагентства УНІАН відбулася прес-конференція представників громадськості, що активно працюють з темою дотримання прав людини в Республіці Білорусь. Презентовано підсумки річного моніторингу ситуації порушення прав людини. Зазначено, що ситуація нехтування правами людини в Республіці Білорусь систематично погіршується і існує ризик повного знищення інститутів громадянського суспільства.

Марія Ясеновська, заступник голови Міжнародної спостережної місії Комітету зокрема наголосила на подіях останніх тижнів: “Ситуація з громадянським суспільством в Білорусі загострюється. Займатися професійною правозахисною діяльністю майже неможливо не тільки білоруським правозахисникам, але і громадянам Укераїни та інших країн ОБСЄ. Менше місяця тому до 4,5 років посиленого режиму позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено правозахисника Олеся Біляцького — керівника Правозахисного центру “Весна”. Засуджено виключно за правозахисну діяльність, за допомогу пересічним громадянам. Сьогодні нам стало відомо про загрозу закриття єдиної зареєстрованої загальнореспубліканської правозахисної організації “Белорусского Хельсинкского Комитета”. Випадки видворення правозахисників і активістів України та інших країн ОБСЄ та внесення їх до чорного списку нев’їздних набули систематичного характеру”.

Також було анонсовано фінальні висновки Спецдоповідача Комітету по ситуації 19 грудня 2010 року, згідно з якими події 19 грудня були мирним зібранням і влада Республіки Білорусь не вжила необхідних заходів для захисту прав громадян.

Керівник Міжнародної спостережної місії в Мінську, експерт Ради Європи Андрій Юров закликав уряд України та країн ОБСЄ до більш рішучої реакції на порушення прав власних громадян, зокрема видворення з Білорусі громадських активістів та правозахисників та інформації щодо жорстокого і нелюдського поводження, яку поширили активістки руху “Femen”.

Юров наголосив на ролі ОБСЄ в контексті білоруських подій: “Україна має унікальний шанс вплинути на Білорусь, оскільки з 01.01.2012 є членом “трійки” ОБСЄ, а в 2013 році головуватиме в цій організації. Громадськість закликає ОБСЄ тимчасово призупинити членство Білорусі в організації з метою більш ефективного впливу на покращення ситуації з правами людини в республіці”.
Також експерт висловив стурбованість з приводу можливої передачі функцій розслідування кримінальних справ за масові заворушення від міліції, яка є більш-менш відкритим для моніторинг органом, до повноважень Служби безпеки України, що є абсолютно закритою структурою. Даний факт є сигналом про черговий крок до реалізації “білоруського сценарію” в Україні.

Київський інформаційний центр
Комітету міжнародного контролю
за ситуацією з правами людини в
Білорусі

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.