Серед затриманих у Росії екологів Greenpeace громадянин України – МЗС

Людмила Ваннек. Радіо Свобода

1_sГенконсульство України у Санкт-Петербурзі відстежує ситуацію з затриманням російською стороною представників міжнародної екологічної організації Greenpeace, які перебували на борту судна «Арктик Санрайз» і серед яких був один громадянин України. Про це повідомив Радіо Свобода директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

«Наше Генеральне консульство підтримує контакт із представництвом МЗС Росії у Мурманську, яке і поінформувало наше Генконсульство про те, що серед людей, які перебувають на судні, є громадянин України. Зараз ми відстежуємо ситуацію щодо того, які подальші дії будуть вживатися щодо цього судна. На теперішній момент нам відомо, що воно прибуло до Мурманська і зараз там стоїть на рейді», – зазначивЄвген Перебийніс.

«Генконсульство України у Санкт-Петербурзі… буде намагатися при першій можливості зв’язатися з громадянином України для того, щоб з’ясувати його стан і потреби», – додав директор Департаменту інформаційної політики МЗС України.

Українець – у числі міжнародного екіпажу з 30 осіб, серед яких і четверо громадян Росії – перебуває на борту судна екологів, яке ходить під прапором Нідерландів.

Слідчий комітет Росії (СКР) повідомив сьогодні, що порушив кримінальну справу за статтею «піратство» у зв’язку зі спробою проникнення екологів Greenpeace на нафтову платформу «Газпрому» у Печорському морі.

Офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив журналістам: «Розумієте, коли борт іноземного судна переповнений електронною технікою невідомого призначення, а група осіб, які проголошують себе учасниками екологічної правозахисної організації намагається не інакше як штурмом взяти бурову платформу, виникають, звичайно, закономірні сумніви відносно взагалі їхніх намірів».

Ця акція, за словами Маркіна, загрожувала суверенітету Росії й екологічній безпеці регіону, а тому всі її учасники будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, незалежно від громадянства.

Речниця російського відділення Greenpeace Марія Фаворськаповідомила в інтерв’ю Радіо Свобода у вівторок, що на адресу організації ніякого офіційного звинувачення не надходило.

«У першу чергу я хочу сказати, що формально звинувачення ще ніякого немає, ми – Greenpeace International – ще жодних документів не отримували, не відомо взагалі нічого – ні хто підозрюваний, бо тут має бути порушена справа проти якогось конкретного порушника, за конкретним складом злочину. Нічого цього поки що немає, ми цього не бачили», – зазначає Марія Фаворська.

Юристи Greenpeace розраховують зустрітися із затриманими екологами, очікуючи, що таку можливість їм нададуть негайно.