Євромайдан в Римі

Українці в Італії протестують проти призупинки процесу підготовки до асоціації з ЄС. Із закликом до Уряду та Президента України виконати обіцянки дані народу, 23 листопада вони зібралися на євромайдан у Римі.

euromaidanItaly1

euromaidanItaly2

Після поширення інформації про призупинку процесу підготовки до асоціації з ЄС, українці в Італії, почали висловлювати свою незгоду в соціальних мережі. На зразок арабської весни, у фейсбуку народилася ідея негайного проведення євромайдану для висловлення незгоди із рішенням уряду та підтримки протестуючих в Україні.

«Українські студенти італійських та папських університетів спостерігають за подіями в Україні і не можуть залишатися осторонь доленосних подій. Вони стали ініціаторами акції, та дуже приємно, що українці Італії відгукнулися на заклик підтримати співвітчизників, які в ці дні борються за наше спільне майбутнє на Батьківщині». – сказала член оргкомітету Наталка Марчук.

Понад сотня мітингуючих зібралися на площі перед базилікою св. Софії – серці українства, та святині УГКЦ в Римі. Під жовто-блакитними, прапорами та гаслами «Україно, ми з тобою!», «Українці в Італії за Євроінтеграцію!», було прочитано листа із вимогою підписати угоду про асоціацію з ЄС.

«Проживаючи на території Італійської Республіки, ми маємо змогу оцінити всі переваги та недоліки членства в ЄС. Вважаємо, що Україна є європейською державою, а її стабільний розвиток напряму залежить від поглиблення співпраці із Європейським Союзом. – читаємо в зверненні, підписаному учасниками мітингу. – Своїм листом, ми звертаємося до тих, хто вже сьогодні відстоюють право на майбутнє на майданах України і до тих, хто ще не наважився приєднатися до акцій протесту:
Дорогі наші співвітчизники, ми закликаємо Вас висловити свою переконливу позицію щодо шляху, яким повинна рухатися Україна. Виходьмо на майдани і площі, без партійних знамен і пустих обіцянок».

«Вважаю, що євроінтеграція є єдиним шляхом розвитку України. Я вже зробила свій вибір вирушивши на навчання до Риму. – прокоментувала Людмила Крижановська. – Та мені не байдужа доля України. Після здобуття освіти я планую повернутися, щоб впроваджувати європейські стандарти на Батьківщині. Саме тому я підтримала ідею організації акції».

Ініціатива привернула увагу телевізійників «5 каналу» та «Телеканалу новин «24», та журналістів «Української газети» в Італії.

«Ми – не аморфна маса, незважаючи від місця проживання, ми – єдиний український народ. Сьогодні ми думками із тими, то вийшов на євромайдани на материзні» – вважає Маріанна Сороневич, заступник голови Центральної координаційної ради українських асоціацій в Італії.

Хвиля протестів піднялася по усій країні. Зокрема 24 листопада планується в центрі Мілана, на площі що напроти замку Сфорцеско, в цей же день збір підписів у Падові, біля української церкви УГКЦ, тощо.

Марічка Козачок

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.