Громадська рада при Держкомтелерадіо вимагає покарати винних у побитті учасників мирних протестів і не тиснути на ЗМІ

ЗАЯВА

Громадської ради при Державному комітеті

з питань телебачення та радіомовлення України

щодо поточної суспільно-політичної ситуації

 

2013.11.24_Киiв_13Громадська рада про Держкомтелерадіо висловлює своє занепокоєння відсутністю належної реакції керівництва держави на багаточисельні громадські протести у столиці та інших містах України, викликані наказом про силовий розгін учасників мирної акції Євромайдан на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада та жорстоке побиття бійцями «Беркуту» мітингувальників та десятків журналістів 1 грудня 2013 року. Зокрема, до цього часу не звільнені та не притягнуті до відповідальності ті урядовці, в компетенції яких знаходиться прийняття рішень щодо застосування силових дій співробітниками міліції та спецзагону «Беркут».

Замість кадрових рішень щодо винних посадових осіб і попри обіцянку Президента України не застосовувати силу до учасників мирного протесту, наметове містечко мирних протестувальників в ніч на 11 грудня 2013 року знов зазнало штурму чисельними силами бійців Внутрішніх військ МВС України та спецзагону «Беркут», що знову ж таки було б неможливим без відповідного наказу на найвищому урядовому рівні.

Відтак, українське суспільство є свідком застосування владою грубої сили по відношенню до мирних громадян, що є неприпустимим та навпаки ще більше посилює наявну політичну кризу в Україні. На наше переконання, врахування вимог учасників мирних протестів щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у жорстокому розгоні мирних демонстрантів, та реальний діалог між представниками влади, опозиції та громадськості можуть зберегти Україну від ескалації кризи, провокацій насильства та забезпечити мирну розв’язку наявної суспільно-політичної ситуації.

Водночас закликаємо керівництво теле- і радіокомпаній, друкованих та інших ЗМІ, особливо державних і комунальних, не вдаватись до цензури та тиску на журналістів і редакторів, забезпечивши об’єктивне і неупереджене висвітлення поточних подій в Україні. На жаль, про подібні факти цензури вже заявили співробітники Першого Національного телеканалу та деякі ОДТРК, інші канали зіткнулись із перешкоджанням у висвітленні громадських протестів, про тиск з боку влади заявила ТРК «Моріон» (Євпаторія), а незалежні Інтернет-видання зіткнулись із масштабними DDoS-атаками.

З огляду на це наголошуємо, що громадяни не повинні позбавлятись права на інформацію, а журналістам має бути забезпечені умови для професійного і неупередженого висвітлення подій у державі без залякування їх звільненням та без загроз для їх здоров’я.

Поряд із цим вважаємо, що керівництво держави та уряд повинні реальними справами виправдати європейські очікування більшості українських громадян та виконати ті обіцянки щодо укладення Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, які протягом останнього року проголошувались на всіх рівнях державної влади. Лише у діалозі із власним народом представники влади можуть знайти мирний шлях розв’язки поточної кризи задля змін і реформ, необхідних для утвердження демократичних цінностей та європейського вибору України.

Голова ради                                                                                     Човган О.Ю.

Заява схвалена рішенням Громадської ради при Держкомтелерадіо на засіданні від 20.12.2013 року.