Катерина Левченко: Правоохоронна та судова системи захищають себе від громадян

 Такого тотального порушення прав людини і норм чинної Конституції, чинного законодавства, я ще не бачила. Так прокоментувала проголосований 16 січня у Верховній Радізаконопроект №3879«Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» представниця Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка», доктор юридичних наук, народний депутат V скликання Катерина Левченко.

За її словами, навіть поверховий аналіз проголосованих змін показує, наскільки глибокі та далеко йдучи негативні наслідки для прав людини, принципу верховенства права та демократії вони мають.

«Юристи вже зробили перші висновки про невідповідність прийнятих законопроектів Конституції України та міжнародним договорам у сфері прав людини, які ратифіковані Верховною Радою України. Порушені права на мирні зібрання, свободу поглядів, асоціацій, пересування, свободу слова тощо», – зазначила представниця «Третьої Української Республіки».

Катерина Левченко наголосила, проголосований законопроект №3879 порушує статтю 17 Конвенції Ради Європи про захист прав людини та основоположних свобод, яка є ратифікованою Україною ще в 1997 році, щодо «Заборони зловживання правами» та статтю 30 Загальної декларації прав людини.

«Держава, в особі частини більшості Верховної Ради скасувала частину прав і свобод, які визнані Конвенцію та Декларацією прав людини, і обмежила їх в більшому обсязі, ніж це передбачено. Тобто сам факт обмеження прав у даному випадку є протиправним», – відмітила Левченко.

Вона також вказала на порушення права на недискримінацію за будь-якою ознакою, зазначеного у статті 7 Загальної декларації прав людини та статті 14 Європейської Конвенції.

«Прийнятий українським парламентом законопроект встановлює спеціальні норми захисту, наприклад, певних категорій осіб: працівників правоохоронних органів, державної виконавчої служби, суддів їх близьких родичів чи членів сім’ї. Тобто інформацію про нас, звичайних громадян, може збирати хто завгодно. А щодо вказаних категорій осіб – за такі дії передбачається штраф та позбавлення волі», – пояснила представниця «Третьої Української Республіки».

Катерина Левченко впевнена, даний законопроект може бути загрозою для суспільства, адже сьогодні жодний пересічний громадянин не може захиститися від свавілля влади. Розмитість формулювань, на її думку, призводить до того, що громадяни позбавляються права навіть скаржитися на дії працівників правоохоронних органів. Адже скарга може бути розтлумачена як наклеп, збирання інформації, розглядатися як зухвала зневага до працівника правоохоронного органу, тиск, залякування або вплив.

«Право на справедливий захист руйнується і нормою про проведення судового засідання без присутності особи, а також нормою про нескладання протоколу про неповагу до суду. Тож з одного боку ми маємо напівзруйновану правоохоронну та судову системи як системи захисту та відновлення прав громадян. А з іншого – тепер ця система в абсолютно репресивний спосіб намагається вдатися до свого власного захисту від громадян», – підкреслила доктор юридичних наук.

Фото Дмитра Ларіна, Українська Правда

Джерело