Розборки ядерних компаній Росії та США підвели Харків до ядерної катастрофи?

Як відомо з багатьох ЗМІ, сьогодні на кордоні з Росією було затримано громадянина Росії (наприклад, джерело – Корреспондент) при спробі вивезти з України кілька кілограмів радіоактивного матеріалу. Цей низько збагачений уран згідно плану мав використовуватися як паливо для дослідницького реактора, який зараз будується разом з США у Харкові.

За отриманої нами на умовах конфіденційності інформації, уран згаданий громадянин Росії вивозив чи то на прохання одного із спеціалістів США, які зараз працюють у Харкові, чи то за наказом свого куратора з ФСБ РФ.

Кілька тижнів тому Росія підписала з Угорщиною контракт на побудову нового реактора в Угорщині вартістю в 3,5 млрд доларів. Американські компанії, конкуруючі з Росією в даному сегменті, не змогли взяти участь у тендері на побудову нового реактора.

 

Отже, маємо дві гіпотези:

1. Обмінявши в Росії низько збагачений уран на високозбагачений, та загрузивши його пізніше в робочий реактор, можна було завдати непоправної шкоди новозбудованому реактору. А пов’язаний з Росією скандал підірвав би позиції Росатому на міжнародному ринку ядерної енергетики.

2. Отримання інформації про наявність у Харкові радіоактивного матеріалу, попри домовленості та протоколи про їхнє виконання саме у ці буремні часи, коли Добкін та Кернес очікують навали бандерівців, дасть підстави Росії здійснити «точкову інтервенцію», аби убезпечити від радіаційної небезпеки пограничні з Україною області РФ.

 

Віктор Гарбар, випускник фізико-технічного факультету Харківського Державного Уніврситету ім.А.М.Горького (нині ХНУ ім. В.Каразіна), координтор проектів ІЦ «Майдан Моніторинг»

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.