А ми казали. Третій Рим” стає Четвертим Райхом. За мир треба воювати!

Оце було написано шість років тому https://maidan.org.ua/arch/arch2008/1218450100.html

Третій Рим” стає Четвертим Райхом

08/11/2008 | Адмінгрупа Сайту “Майдан”

Відчувши свою безкарність внаслідок виявленої пасивності і яловості європейських та світових політиків, неспроможних консолідуватись та діяти задля допомоги Грузії, задля осуду та зупинення агресора, режим Путіна-Мєдвєдєва розпочав широкомасштабну військову операцію, метою якої, вочевидь, є як знищення Ґрузії як незалежної держави, так і наочна демонстрація переможної брутальної сили всьому світові.

Світова спільнота, що певний час щиро сподівалась на демократичний поступ Росії, тепер поставлена перед вибором: або рішуче засудження агресії, допомога Ґрузії та зміна відповідних наголосів і пріоритетів у політиці на східноєвропейському напрямку, або тривожне очікування того дня, коли московські танки заполонять столиці заколисаних власними політиками європейських держав.

Чекати того дня – не так довго, як може видаватися. Якщо, звичайно, нічого не робити. Зруйнувавши Грузію, Четвертий Райх розпочне “пацифікацію” України та Молдови. А там вже і до кордонів НАТО та ЄС, за російським висловом, “рукой подать”.

Шановні європейці та євроатлантисти, годі робити вигляд, дурячі самих себе, що політика вмиротворення агресора дасть вам багато газу з нафтою та тихе, спокійне життя. Дзвін з московської дзвінниці вже пролунав. Ви не перші на черзі. Це так. Але ваш номер – наступний.

Водночас політики в Україні, котрі претендують бути актуальними українськими політиками, мають невідкладно усвідомити, що попри всі розбіжності спільним вирішальним тестом для них є лише здатність об’єднати націю, професіоналізм та відповідальність у діях та заявах, спроможність до захисту національної безпеки та поступу України в напрямку, необхідність якого демонструє, зокрема, і російська агресія в Грузі.

Цікаво, що Гугль зараз при пошуку намагається виправити історичну назву. І замість «стає» пише «став».

4reich

А ми казали… Все, що казали і збулося. І нічого ще не закінчилося.

Але чи усвідомили це повністю через шість років європейці? Читаю прем’єра самої дружньої нам країни Польщі і сумніви мене беруть…

«Обов’язок польської політики – це виграти мир для України. Повірте, що нині самі українці теж нічого більше не прагнуть, як миру в державі. Умовляння, щоб ми брали участь у війні і вигривали війну для України – мене доволі таки дивує», – наголосила глава уряду. Опозиційна партія Право і справедивість вважає, що Польща повинна посилити свою активність у справі України, і проявляти більшу ініціативу стосовно політики Заходу щодо України. (Польське радіо)

Про реакції керівництва інших країн годі казати. Радує на цьому тлі тільки президент Естонії:

“Після того, як ми змирилися з переділом кордонів за етнічним принципом, ми повернулися в 1938 рік, коли була анексована Судетська область. Ми знаходимося в набагато більшій біді, ніж визнаємо. І коли хтось каже, що час послабити санкції, тому що Путін послабив тон, то це значить, що хтось не розуміє ситуацію. Ми не повинні погодитися на руйнування основи безпеки за пару євро”, – сказав Томас Хендрік Ільвес.

На питання, чи правильно зробить президент Петро Порошенко, якщо відновить бойові дії на Донбасі, естонський президент відповів, що його український колега має на це право. “Він має повне право захищати свою країну. Це все одно, якби в 1980 році ми думали на Заході: чи може Лех Валенса підбурювати страйк в Гданську? Може, не треба, ще розсердить СРСР. Я не думаю, що ми маємо право судити країну, яка переживає напад”, – пояснив президент Естонії. (УНІАН)

В Польщі ми мали в жовтні багато зустрічей з дуже впливовими політиками. Вразила точка зору одного бувшого міністра, впливового лобіста, дуже приязного до України, який сказав, ну це ж все таки внутрішня справа України, та війна і як її вести…

Ні, шановні європейські політики, це не внутрішня справа України, і ніколи не була. Це ваша безпека завтра і ви маєте її захищати в тому числі і в Україні, бо путінська держава вже багаторазово довела, що розуміє тільки силу. Ви хочете ВИГРАТИ МИР в людини, яка в листопаді 2014 року трактує історію таким чином?

Президент России Владимир Путин назвал раздел Польши нацистской Германией и Советским Союзом в 1939 году характерным для того времени методом внешней политики… президент добавил, что в договоре о ненападении между СССР и Германией не было ничего плохого. (Slon.ru)

Коли ми тут, в Україні, читаємо зарубіжні новини, то може скластися враження, що нас всі люблять і підтримують в Європі, може з невеликими винятками. Але пряме спілкування з представниками європейської політики показує, що нам, громадянам України, все ще треба працювати і працювати над втягненням Заходу в нашу війну. Сподіватися в цьому тільки на дипломатів не можна, в нас в Польщі посол з’явився тільки сьогодні офіційно, з різних причин його не було аж вісім місяців. А в купі країн послів нема досі.

Люди! Просто йдіть і кажіть всім, кого ви знаєте – за мир треба воювати. Інакше збудеться пророцтво Гугля.

Наталія Зубар, голова правління ІЦ «Майдан Моніторинг»

 

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair