Харків. Студент vs мер Г.Кернес. Перші кроки перемоги патріотів.

25 грудня 2014 року 23-річний тернополянин Ростислав Небельській, випускник Харківської Юридичної Академії, в Апеляційному суді переміг мера міста Г. Кернеса й Міськраду!

Складна тяганина тривала цілий рік. Ще будучи студентом академії, Ростислав подав позов до суду з проханням визнати рішення міськради і розпорядження Кернеса про демонтаж пам’ятної дошки Юрію Шевельову незаконним.

Довідка:

Громадський комітет зі вшанування 105-річчя Юрія Шевельова  ініціював встановлення меморіальної дошки видатному  мовознавцю в Харкові.

25 вересня 2013 року зловмисниками було демонстративно  знищено законно встановлену меморіальну дошку Ю.В. Шевельову.

Це  трапилось відразу після того, як 74 депутати Харківської міської ради прийняли протиправне рішення її демонтувати.

Дошка мала значну матеріальну вартість і художню цінність, належала ініціатором її встановлення та мала всі необхідні дозвільні документи. Вирішити питання про її законне знесення міг виключно суд.

http://youtu.be/Tupj1dUDxTM

Ініціатори вшанування пам’яті Юрія Шевельова планували у суді оскаржити рішення Харківської міськради демонтувати меморіальну дошку мовознавцю і повернути пам’ятний знак на місце.

Ось що каже активістка, одна з ініціаторів встановлення меморіальної дошки, Вікторія Склярова:

– Рік тому, на одному з перших харківських ЄвроМайданів до мене підійшов тоді ще студент Юракадемії Ростислав Небельський та показав негативне рішення суду від 2 грудня 2014 року, до якого він звернувся з проханням визнати рішення міськради і розпорядження Кернеса про демонтаж пам’ятної дошки Юрію Шевельову незаконним.

Активісти та громадські діячі міста Харкова підключилися до справи, вони не хотіли визнавати рішення міської ради про демонтаж і вважали його незаконним, що й намагалися довести весь цей час у судовому порядку. В результаті, 25 грудня 2014 року Харківським Апеляційним судом було винесене позитивне для патріотичних сил міста рішення.

Судове засідання розпочалося із оголошення матеріалів, що надійшли від сторін. Представник Кернеса заявив, що ні Харківський голова, ні Харківська міська рада ніколи не називала Шевельова фашистом. Після дослідження матеріалів справи колегія заявила, що свідчення свідків, які були проігноровані Шишкіним, будуть прослухані колегією у нарадчій кімнаті. Розпочалися судові дебати: позивач заявив, що честь суддів та Харківської правової школи залежатиме від справедливості винесеного рішення. Представники Кернеса просили “визнати рішення законними”. Колегія суддів вийшла до нарадчої кімнати, в котрій пробула близько 30 хвилин.

Рішення було несподіване: колегія:

1) Апеляційну скаргу задовольнила повністю;

2) Постанову Джержинського суду від 2 грудня 2014 року скасувала;

3) Ухвалила нову постанову, яким позов задовольнила повністю: визнала незаконним та скасувала рішення Харківської міської ради та розпорядження Харківського харківського голови від 25 вересня 2013 року.)

Таким чином, зі слов самого Ростислава:

1)захистивши честь Шевельова, ми захисти честь Харкова;

2)Ми показали, що Харків має суддів, в яких вистачає хоробрості протистояти місцевому авторитаризму;

3) Ми довели, що наполеглива боротьба за право, не буде марною)

 

Вікторія Склярова сказала, що згідно з нещодавнім розпорядженням адміністративного суду, дошку можна відновити за однієї умови. Її розташування, а також зовнішній вигляд повинні бути абсолютно аналогічними дошці, яка перебувала на фасаді будинку по вулиці Сумській, 17, до демонтажу. Також активістка висловила надію на те, що після цього справедливого рішення, винесеного судом, реакція міліції, яка не побачила спочатку складу злочину в акті вандалізму, вчиненого над меморіальною дошкою видатному мовознавцю, буде іншою.

Грошові кошти на виготовлення нової пам’ятної дошки громадські діячі ще не зібрали, однак, незабаром мають намір вирішити, яким чином будуть це здійснювати.

Дане рішення суду є справжньою перемогою активістів і всіх патріотичних сил міста Харкова. Адже їм вдалося відстояти честь самого Юрія Шевельова.

Мілена Ковальська, за матеріалами, наданими Вікторією Скляровою.

Вся правда про Юрія Шевельова:

1 Comment

  1. Поскольку почти весь состав горсовета оказался безграмотным и невежественным, приняв дикое решение во главе с мэром Кернесом о демонтаже мемориальной доски Ю.Шевелеву, то будет справедливо из из зряплат компенсировать ущерб и установить новую Доску выдающимися ученому . Мезмозглых депутатов можно учить , как и лечить, принудительно.

Comments are closed.