Мустафа Джемілєв: посилення санкцій змусить Росію просити Україну взяти Крим назад

Джерело – Громадський Простір

image“Санкції мають бути такими ефективними, щоб змусити державу-агресора просити Україну взяти Крим назад. Я думаю, ми до цього прийдемо”, – заявив сьогодні Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу під час дискусії «Анексія Криму – річниця злочину», яка відбулась у КНУ ім. Т. Шевченка за участі Сінавера Кадирова, координатора щодо захисту прав кримськотатарського народу, Таміли Ташевої, співзасновниці КримSOS, та дипломатичних представників інших країн.

За словами лідера кримськотатарського народу, звільнення Криму має відбутись не збройним шляхом.

“Інформація про привезення на територію Криму ядерної зброї, я не кажу, що це стовідсотково, але що там ядерне сховище в Кизилташ під Ялтою реставрується та що привезені ракети, що здатні навести ядерні боєголовки … “іскандер”, “тополь”, і що там з’явились контейнери з написами російською “ядерно небезпечно”, то це багатьох має насторожити. І у випадку розгортання там воєнних дій може відбутись така катастрофа, яка буде катастрофою не лише для Криму, України та Росії, але й для значної частини Європи. І крім того, у випадку початку воєнних дій, в першу чергу, будуть знищувати кримських татар, навіть якщо вони не будуть виражати якихось симпатій Україні”, – застеріг Мустафа Джемілєв.

Україна має зробити все для того, щоб створити необхідні структури для підтримки своїх громадян, які знаходяться в окупації, та тих, які вимушені покинути свої домівки.

За словами Мустафи Джемілєва, у Криму буде розгортатися всестороння інформаційна діяльність, будуть створюватись кореспондентські пункти, що дозволить отримувати інформацію зі всіх куточків Криму: “Це дуже небезпечна робота, бо зараз збирати інформацію про ті беззаконня, що відбуваються на окупованій території, прирівнюється до злочину, і ці люди як камікадзе. Але тим не менш, є достатньо таких людей”.

Лідер кримськотатарського народу заявив, що Україна розраховує на сприяння світової спільноти, особливо щодо посилення санкцій відносно Росії та можливості отримати зброю для зміцнення обороноздатності України.

“Ще раз нагадаю, що ми є підписантами Будапештського меморандуму, згідно якого великі ядерні держави США та Британія є гарантами нашої безпеки та територіальної цілісності. Коли кажуть, що нам не дадуть зброю, бо не хочуть розширення військового конфлікту тут, то ми цього не розуміємо. Ми не кажемо, що американські чи британські солдати повинні воювати за нас, але коли нам відмовляють навіть у зброї… то значить нас можна вбивати сучасною російською зброєю, а нам, виявляється, не можна чинити опір, бо це буде означати розширення воєнного конфлікту. Але, слава Богу, цей клімат і в США, і в Британії змінюється, і я думаю, ми будемо все таки отримувати зброю. Бо для того, щоб зупинити агресію і розпочати де-окупацію Криму потрібно зміцнювати обороноздатність нашої держави….

Ми покладаємо дуже великі надії на посилення санкцій. Санкції мають бути такими ефективними, щоб змусити державу-агресора просити Україну взяти Крим назад. Я думаю, ми до цього прийдемо. Утримання Криму, навіть у тому болотному стані, в якому він зараз перебуває, на думку експертів, буде коштувати РФ 6-7 млрд. доларів на рік, і ця територія не буде себе окуповувати, а Росії вистачає Південної Осетії, Абхазії та Придністров’я. Якщо ці санкції будуть достатньо ефективні, то я впевнений… так, звичайно, у Росії був резервний запас приблизно 450 млрд доларів, зараз скоротився до 300 млрд доларів, але це величезна держава, яка швидко буде пожирати свої резерви, і я думаю, що навіть при тому рівні санкцій, які зараз накладаються на цю державу, протягом року, півтора, вона буде уже не в стані вести себе так агресивно, вона змушена буде перезавантажити свою зовнішню політику на більш пристойну, на більш цивілізовану. Але дуже важливо тут, щоб була збережена єдність ЄС та всіх західних держав у питанні накладення санкцій. Але якщо якісь держави будуть думати, що ось ми скористаємося цією ситуацією, дорожче продамо свої продукти Росії, дешевше купимо у них газ, то окупація затягнеться, і це буде стимулювати агресора на подальші агресивні дії. Ми всюди говоримо про важливість посилення санкцій. … Ангела Меркель, дивлячись в лице Путіну сказала – “ви здійснили злочинну окупацію Криму”. На жаль, не всім вистачає мужності сказати це”, – Мустафа Джемілєв.