60% міських рад Полтавщини порушують закон «Про Доступ до інформації» на своїх сайтах

Перемикач мов

9 із 15 сайтів міських рад Полтавської області не виконують вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації». Такими є результати моніторингу київського Центру політичних студій та аналітики.

На сайтах міських рад переважно відсутня необхідна контактна інформація, а також інформація про те, куди надсилати запити про інформацію.

Зокрема, на сайтах Гадяцької та Глобинської міських рад відсутня поштова адреса, Гребінківська, Карлівська та Комсомольська міські ради хоч і мають вказану адресу на сайті, проте не вказали свої поштові індекси. Електронна пошта відсутня на сайтах Гадяцької та Гребінківської міських рад. Глобинська, Кременчуцька, Лохвицька та Полтавська міські ради не мають на офіційному сайті телефонний код міста, Гребінківська міська рада взагалі не вказала контактний телефон.

Що стосується контактної інформації для подання запиту з доступу до публічної інформації, то лише 6 міських рад мають всі потрібні контакти на своїх сторінках, що становить 40% від усіх міських рад Полтавської області. Гадяцька, Глобинська, Гребінківська, Карлівська та Кобеляцька міські ради не мають жодної контактної інформації. Пирятинська, Миргородська та Хорольська міські ради не вказали поштову адресу, також останні дві ради з перерахованих не мають телефонного коду міста. І на сам кінець, Зіньківська міська рада має лише електронну пошту на своєму сайті.

Нагадуємо, що Закон «Про доступ до публічної інформації» набрав чинності ще 9 травня 2011 року. Таким чином, всі органи влади мали 4 з половиною роки, щоб розібратися з його нормами та імплементувати їх у свою роботу. Однією з вимог Закону є обов’язкове розміщення на сайті органу влади повної контактної інформації, а також контактної інформації для надсилання запиту.

Однак аналіз базового наповнення сайтів міських рад області проілюстрував абсолютне нерозуміння органами місцевого самоврядування вимог, щодо їхньої прозорості, публічності та підзвітності. Про те, яка ситуація в інших областях України, ви зможете дізнатися протягом наступних тижнів на сайті «Прозора Бюрократія».

Ольга Матвієнко

Джерело