Місія: захистити наших захисників

З 1997-го року, коли було прийнято Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” №776/97, Уповноваженому було надано право “призначати своїх представників у межах виділених коштів, затверджених Верховною Радою України“.

З набранням чинности Законом України “Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією та правоохоронними органами держави” №975-VI від 19.06.03 в Уповноваженого з’явився обов’язок (див. ст.11) в числі таких представників затверджувати і окремого представника Уповноваженого ВР України у справах захисту військовослужбовців.  Проте до останнього часу цього обов’язку виконано не було. Згідно з офіційно наданою на наші запити інформацією повноваження щодо захисту прав військовослужбовців покладалися “за сумісництвом” на представника Уповноваженого ВР України з прав людини, який здійснює моніторинг дотримання соціально-економічних та культурних прав.

Оскільки в умовах збройної агресії РФ питання дотримання (передусім – чиновниками) прав і свобод військовослужбовців (і контрактників, і добровольців, і мобілізованих, а також і демобілізованих), а відтак – виконання імперативної норми Закону “Про демократичний цивільний контроль…” вкрай актуалізувалося, Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” звернувся до Уповноваженого ВР України з прав людини п.Валерії Лутковської з відповідною письмовою пропозицією щодо необхідности невідкладного затвердження окремого представника Омбудсмана з питань захисту прав “людей у формі”.

ПУВРУПЛ-звернення

Маємо приємність повідомити, що реакція пані Лутковської не забарилася і була позитивною – 10.02.16 було офіційно повідомлено про призначення окремого представника Уповноваженого ВР України у справах захисту військовослужбовців, ним став п.Юрій Матвійко.

ІЦ “Майдан Моніторинг” та “Українська миротворча школа” дякують Уповноваженому за конструктивну позицію і законне рішення по суті нашого звернення, зичать п.Лутковській та новопризначеному представникові Омбудсмена всіляких успіхів у надважливій для української перемоги справі захисту прав військовослужбовців.

Ми також зазначаємо, що призначенням, на виконанні норми чинного закону, окремого представника Уповноваженого ВР України з питань захисту прав військовослужбовців усунуто дискримінацію (обмеження у визнанні, реалізації чи користуванні правами) цієї групи громадян – у контексті підтриманої Європейською комісією діяльности з протидії дискримінації в Україні.

Ми розраховуємо на подальшу співпрацю з Уповноваженим та Секретаріатом Уповноваженого, зокрема – з питань захисту прав і свобод українських воїнів, які на те більш, ніж заслужили.

АТО4-300x221