На Донбасі відсутня етнічна складова конфлікту – експерти

Київ. 29 березня. УНІАН. Експерти висловлюють переконання, що у Донецькій та Луганській областях відсутня етнічна складова конфлікту.

698733

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомили координатори проекту «Українська Миротворча Школа» Наталія Зубар та Ігор Семиволос, а також кандидат соціологічних наук Ігор Дубровський.

«Українська Миротворча Школа» провела емпірико-соціологічне дослідження соціального капіталу (зв’язки людей, довіра, очікування) у 26 містах сходу та півдня України, в тому числі тих, що межують з зоною проведення АТО. “Конфлікти, які мають місце в Україні, не базуються на етнічній складовій якби хтось це не казав. Тобто, етнічна складова відносин не є переважаючою у визначенні відносин в тому чи іншому місці. Це стійкий тренд”, – сказав Дубровський.

Говорячи про ступінь ідентичності мешканців південних і східних областей, кандидат соціологічних наук зазначив, що респонденти, відповідаючи на запитання щодо того, ким вони себе відчувають в Україні (патріотом України, громадянином, європейцем, мешканцем регіону і т.д.), у своїх відповідях продемонстрували, що великої різниці між групами людей, які є етнічними українцями або етнічними росіянами, немає.

“З’ясовуючи, чи є етнічна складова основою конфліктного потенціалу, ми з’ясували… що різниця невелика. Тобто етнічні росіяни, які мешкають в Україні, громадяни України, переважно з невеликим відривом відчувають себе також патріотами міста, патріотами регіону, патріотами України”, – підкреслив Дубровський.

Зокрема, він продемонстрував результати опитування. У цьому зв’язку Зубар зазначила, що серед опитаних громадян, по етнічному складу, 67% респондентів були українцями, 23,5% – росіяни, 2% – кримські татари, 1,8% – вірмени, а інші національності склали окремо кожна менше 1%.

Так, серед опитаних мешканців східних та південних областей громадянином України повністю себе вважають 56%, в значній мірі – 27,3%, в незначній мірі – 10,3%, зовсім себе не відчувають громадянами України – 4,4%, і тільки 1,9% не змогли відповісти на це запитання.

Також, відповідаючи на запитання про належність до певного регіону, серед опитаних мешканцем регіону в повній мірі себе вважають 46,4%, в значній мірі – 27,3%, в незначній мірі – 8%, зовсім не відчувають – 1,8%, і тільки 3,4% не змогли відповісти на це запитання.

Громадянином СРСР серед опитаних повною мірою себе вважають 5,2%, в значній мірі – 6,6%, в незначній мірі – 11,9%, зовсім себе не відчувають громадянами СРСР – 64,4%, в той же час 11,2% не змогли відповісти.

Патріотом України в повній мірі себе вважають 28,9% опитаних, в значній мірі – 29,1%, в незначній мірі 17,4%, зовсім не відсувають себе патріотом України 17,4%, а 6,5% не змогли відповісти.

Окрім того, Дубровський зазначив, що гіпотеза про те, що мешканці східних областей України, які безпосередньо живуть у прифронтовій зоні, визначають своє середовище більш небезпечним, ніж вважалося, не підтвердилася. “Люди, які живуть в регіонах так званої загостреної або гострої ситуації (Донецька і Луганська області), більш мобілізуються, і… саме у цих регіонах фіксується вищий рівень громадянської активності”, – сказав кандидат соціологічних наук.

Зокрема, за його словами, серед осіб, які живуть у прифронтових зонах, формується певна спільнота громадсько-активних людей. “Порівняння відповідей громадсько-активних людей з іншими відповідями дає змогу зробити висновок, що це переважно українськи налаштовані громадяни”, – сказав соціолог.

У свою чергу Семиволос, погоджуючись з тезою, що немає етнічного підгрунтя для конфлікту, який триває на сході України, сказав, що цей конфлікт є ціннісним. На його переконання, цей конфлікт “не можна вирішити шляхом вирішення конфлікту інтересів через компроміси, через розподіл ресурсів і т.д.”.

У цьому зв’язку Семиволос висловив думку, що ціннісні конфлікти набагато складніше вирішуються, і що необхідно усвідомлювати, що в рамках цього ціннісного конфлікту українцям на сході України доведеться жити тривалий час. “До цього треба бути готовим і розуміти, що простих рішень там просто немає і не буде”, – заявив Семиволос.

Також він звернув увагу на проблему культури бідності, яка поширена в усій Україні. Цей фактор Семиволос назвав великою проблемою, бо люди, які намагаються виживати, схильні приймати будь-яку ідентичність, яка може створювати відчуття захищеності, своєрідний патерналістський захист. Семиволос сказав, що у південних та східних областях не так багато людей, які відносять себе до середнього класу. Він відзначив необхідність вжиття заходів із подолання культури бідності, проведення роботи з тими людьми, які готові бути соціально активними групами.

Дослідження було проведене у грудні 2015 – березні 2016 року за підтримки посольства Великої Британії в Україні. Всього було опитано 1828 осіб у 26 містах Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Одеської областей.

Джерело: УНІАН

Фото: УНІАН

1 Comment

  1. This is interesting study. Looking from Croatian perspective, the conflict here was much more national-fuelled; “national” ideology was much more important than “sovok” ideology.

    Of course situation cannot be directly related, because in the start Croatia was not internationally recognised country, on the other hand Ukraine is independent for 25 years.

    However there is one issue that you have to take into account is that the

Comments are closed.