Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог

“Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог”:

CSM/Фундація Центр Сучасного Мистецтва запрошує культурних менеджерів та журналістів на весняну школу у Харкові

Як перейти від пафосної риторики в медіа до критичного аналізу, як зробити замовчувані теми видимими і що для цього може зробити культурна журналістика?

Як працювати з історією і пам’яттю? Що пам’ятають міста і чому минуле – це спільний ресурс? На ці та багато інших питань шукатимуть відповіді учасники освітнього проекту для культурних менеджерів та журналістів Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог”.
Під час проекту також відбудеться цикл відкритих лекцій “Діалог” – для всіх, кого цікавлять питання подолання будь-якої дискримінації та стереотипного мислення, збереження історичної пам’яті.

Тренінги триватимуть протягом шести днів – 10-15 травня – у Харкові. Проект реалізовується CSM / Фундацією Центр Сучасного Мистецтва та онлайн-журналом про сучасну культуру Korydor. Участь у обох школах безкоштовна.

Важливо, що це не просто тренінги: CSM підтримає найцікавіші ідеї, які виникнуть в результаті школи культурних практик та надасть менторську й фінансову підтримку обраним проектам. А найкращі тексти учасників журналістського курсу будуть опубліковані в онлайн-журналі Korydor та партнерських виданнях.

Лектори й тренери весняної школи – досвідчені українські, німецькі, британські та польські журналісти, редактори, культурні діячі, критики й продюсери, дослідники, менеджери культурних проектів.

718x478

Про те, чому школа відбудеться саме у Харкові, організатори говорять так: “Харків – місто на кордоні воєнних дій. Про налагодження діалогу ще не йдеться – досвід публічних дискусій у Харкові показує, що суспільство важко переживає й проживає суспільно-політичні реалії. Цьому можуть зарадити культурні медіа та мистецькі практики, які працюють із дражливими темами та надають можливість нетравматичного досвіду, але водночас спонукають критично осмислювати ситуацію, у якій опиняється сучасна людина. Про співтворення конструктивного поля, де народжуються нові смисли й рішення, ми будемо говорити не лише на тренінгах “Голос” і “Пам’ять”, а й під час циклу відкритих лекцій “Діалог”, на які запрошуємо всіх охочих”.

Весняна школа культурної журналістики “Від першої особи: Голос” – курс для журналістів, блогерів, авторів та редакторів, які працюють із темами культури й розглядають культуру як дієвий чинник політичних змін. “У полі інтересів європейських культур (і української зокрема) нині особливо гостро й виразно звучать питання прав людини, виключених спільнот, (само)цензури, – говорить кураторка проекту, головна редакторка сайту Korydor Віра Балдинюк. – Для професійної журналістської спільноти важливо аналізувати, як із цими темами працює сучасне документальне кіно, література, візуальне мистецтво, театр. Тож ми шукаємо учасників та учасниць із різних міст України, для яких дійсно важливо розібратися в усіх цих питаннях. Зокрема, ми будемо говорити про те, як діяльність культурного журналіста може змінити реальну ситуацію в гуманітарній сфері, вчитися розпізнавати та долати мову ворожнечі, писати репортажі про культурні події – з урахуванням соціальної складової тощо”. Подати заявку на участь можна за лінком.

Весняна школа культурних практик “Від першої особи: Пам’ять” – освітньо-практична програма для кураторів та менеджерів, які представляють культурні організації чи ініціативи з різних регіонів України та хочуть формувати дискусію довкола складних питань минулого і використовувати учасницький підхід у своїх проектах. “Що пам’ятає місто і яку роль у цьому відіграють культурні практики і міський активізм? Як працювати з усною історією в культурних проектах? Як працювати з історією і пам’яттю на мікрорівні та у співпраці зі спільнотами і як знайти потрібні інструменти? – ми будемо спільно намагатися знайти відповіді на ці питання”, – говорить кураторка проекту Анна Погрібна.

На учасників чекає шестиденна програма воркшопів, лекцій, екскурсій та інтенсивної професійної комунікації. Автори проекту запрошують разом досліджувати неочевидні теми, дискутувати про непопулярні місця, спільноти та проблеми, шукати ідеї культурних проектів, які можуть долати стереотипи та посилювати соціальне включення.

Нагадаємо, участь у проекті – безкоштовна. Організатори забезпечують проживання, харчування і проїзд до Харкова.

Як зареєструватися:

Журналістам:

Разом із заповненою аплікаційною формою, яку можна знайти за лінком, надішліть посилання на опубліковані матеріали чи файли з текстами.

Менеджерам та кураторам:

Аплікаційна форма доступна за лінком. Ви також можете додати лінки на матеріали про ваші проекти.

Обидві онлайн-форми можна заповнити до 18:00 15 квітня 2016, результати конкурсу будуть оголошені 20 квітня 2016.

Із питаннями звертайтеся за тел. 044 501 94 61 або info@csmart.org.ua

Довідка

Докладнішу інформацію про проект можна знайти за лінками:

Про школу культурної журналістики; також Сторінка на ФБ

Про школу культурних практик; також Школа культурних практик – сторінка на ФБ

Про весь проект

Весняна школа відбудеться в рамках освітнього і практичного проекту “Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог”, який покликаний посилити роль культурних інституцій і медіа у висвітленні питань дискримінацій різного штибу, нетерпимості, сприяти подоланню стереотипного мислення через культурні практики та критичні тексти.

Проект здійснюється CSM / Фундацією Центр Сучасного Мистецтва та онлайн-журналом про сучасну культуру Korydor за підтримки National Endowment for Democracy (NED). Партнер школи “Пам’ять” – Culture.pl.

Інформаційні партнери: Korydor, УП. Життя, Громадське Радіо.

Якщо ви хочете стати інформаційним партнером проекту або отримати додаткову інформацію про події проекту у Харкові – звертайтеся до наших партнерів:

PR-аѓенція “Bagels & Letters”,

Іванна Скиба-Якубова, +380 97 905 82 98, ivanna.skyba(at)gmail.com

Тетяна Ландесман, +380 63 22 22 583, landesman@bagels-letters.com