Пам’ять полеглих у Полтавській битві вшанували автопробігом

Моя попередня публікація на тему річниці Полтавської битви викликала неабиякий резонанс серед патріотичних рухів та громадських організацій Полтави. Завдяки піднятому медійному “кіпішу” та діям полтавських активістів та патріотично налаштованих депутатів відділ туризму та культурної спадщини управління культури Виконкому Полтавської міської ради таки вирішив не дуріти і не ризикувати та змінив формат заходів. Слово “фестиваль” зникло з анонсу на сайті Полтава туристична декілька днів тому.

Анонс заходів на річницю Полтавської битви
Скріншот з сайту www.tourism.poltava.ua

Але активні громадяни вирішили не зупинятись на досягнутому і замислились над новими форматами заходів з нагоди річниці Полтавської битви. Так з’явилась ідея провести автопробіг “Пам’ятаємо минуле заради майбутнього” під час якого вшанувати пам’ять полеглих у битві козаків та започаткувати публічну дискусію про історичне значення Полтавської битви, роль козацтва та гетьмана Івана Мазепи у Північній війні. Адже нам конче необхідно створювати нові, україноцентричні візії подій нашої історії.

Автопробіг розпочався молебнем біля пам’ятника загиблим козакам, який провів Архієпископ Полтавський та Кременчуцький УПЦ КП Владика Федір.

Учасники автопробігу біля пам'ятника загиблим козакам. Фото з сторінки ВО Свобода в мережі Facebook
Учасники автопробігу біля пам’ятника загиблим козакам. Фото з сторінки ВО Свобода в мережі Facebook

https://youtu.be/tlIbvmKBCio

Після молебня присутні в коротких виступах наголосили на важливості єднання і взаємодовіри  в складні воєнні часи. І це не пусті слова, оскільки взяти участь в автопробігу зголосились представники різних партій і громадських рухів та громадських організацій, символізуючи єдність своєю присутністю. Після молебня і короткого мітингу автопробіг вирушив до пам’ятника шведам від шведів.

Учасники автопробігу біля пам'ятника шведам від шведів. Фото Автора
Учасники автопробігу біля пам’ятника шведам від шведів. Фото Автора

Цей пам’ятник був побудований у 1909 році, через 200 років після Полтавської битви. Хіба це не яскравий приклад шанування власної історії, власних предків?

“Я думаю, що ми всі будемо враховувати уроки історії, і в майбутньому кров не буде проливатися ні на вашій землі, ні у нас, а для досягнення результату будуть використовуватися людські таланти і всюди буде мир” – зауважив присутній на заході громадянин Швеції Деніел Корін Стіг.

Під час спілкування на такому історичному місці учасники автопробігу вирішили не лише провести аналогічний автопробіг наступного року, а й подумати над іншими формами вшанування пам’яті про Полтавську битву, які були б україноцентричними, не святковими, але цікавими як полтавцям, так і туристам.

Потім колона автомобілів рушила до Ротонди пам’яті на Полі Полтавської битви. Там учасники заходу провели невеличкий рейд, аби пересвідчитися, що відзначення 307 річниці битви проходить без проросійських гасел.

Учасники автопробігу біля Ротонди пам'яті. Фото автора.
Учасники автопробігу біля Ротонди пам’яті. Фото автора.

Переконавшись, що організатори заходів біля Музею Полтавської битви дотримуються свого слова і не фестивалять, автопробіг вирушив до пам’ятника гетьману Івану Мазепі.

Учасники автопробігу біля пам'ятника гетьману Івану Мазепі. Фото автора.
Учасники автопробігу біля пам’ятника гетьману Івану Мазепі. Фото автора.

Таким чином полтавськими патріотичними силами започатковано нове дійство з нагоди річниці Полтавської битви. Щиро сподіваюсь, що наступного року подібних проукраїнських заходів до річниці стане більше і вони будуть різноманітними і цікавими.

Особисто дякую усім політичним партіям, громадським рухам та організаціям, які підтримали автопробіг своєю присутністю!

Окрема подяка екіпажам Патрульної поліції Полтави, які супроводжували автопробіг! Ви нас здивували своєю фаховістю і людяністю.

Ігор Кіянчук, ГО ІЦ “Майдан Моніторинг”

 

 

About Ігор Кіянчук 216 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан