Євген Шаповалов: Ліпемо територіальні громади по-Донбаськи

Останнього часу ми бачимо по публікаціям в пресі, активізації дій дружківського голови, іншим признакам, що за створення дружківської громади, яка підбере під себе пів району, виступає ще один гравець на теренах нашої території – Борис Колєсніков.

Його мега сільгосп-проект «АПК Інвест», який був започаткований ще при владі Януковича на Донбасі в північних районах області, намагається стати «громадообразуючим» у нашому регіоні.

Господарі Донбасу не відпускають своє. «Последний шаг к созданию громады» – під таким заголовком в газеті «Знамя Индустрии», яка, як небезпідставно вважається, належить Борису Колєснікову, вийшла стаття в якій явно пропагується його план розподілу нашої території. (№46/29 від 20 липня 2016 року).

13708286_1039876556049915_2660581429154741552_o

Текст розрахований на нашого недосвідченого мешканця. В статті мер Дружківки Валерій Гнатенко обіцяє всім золоті гори при об’єднанні громад за його сценарієм. «Обеспечить транспортное сообщение поселков с городом, доступность медицинского обслуживания, образования, выездные приемы работников социальных служб. У нас есть для этого необходимые ресурсы.

По словам мэра, есть яркий пример симбиоза соседнего пгт Алексеево-Дружковка с городом. Буквально на днях в поселке было восстановлено электроснабжение после аварійного отключения (не знаю яким боком до цього мер і виконком, бо розрулювати штатні ситуації з електропостачанням це справа РЕСу). Здесь ремонтируют дороги (дорога з Дружківки до Олексієво-Дружківки через Колону не ремонтувалася років десять і проїзд по ній це екстрим. В селищі є такі ділянки дороги, по яким відмовляється їхати пасажирський транспорт. Ремонт доріг, про який каже мер – це вибіркове латання дірок по центральній вулиці раз на рік). Як депутат селищної ради можу сказати що матеріальна допомога, якою вихваляється мер, становить мізер, і більшістю йде на поховання.

Гнатенко (чи від його мені) в статті перевагою об’єднання нашого селища з Дружківкою виставляє «доступність для селян дружківських магазинів, шкіл, бібліотек, культурних об’єктів». Але ж вони доступні нам і без об’єднання, тому що це нам гарантує Конституція. Що, для того, щоб скупитися в якомусь дружківському супермаркеті мені потрібно бути членом громади? Про державні заклади я вже мовчу. А от про закритий вже пів десятка років селищний клуб мер мовчить.

Він запевняє майбутніх потенціальних «єдиногромадян», що почує кожного, але ми цього вже начулися від його однопартійця – нашого лідера Віктора Федоровича. Та й сам Валерій Сергійович буквально вчора навіть не вийшов до більш півтисячі містян, які прийшли до будівлі виконкому з вимогами навести лад у водопостачанні міста.

На сесії Олексієво-Дружківської селищної ради 21 липня 2016 року розглядалася інформація про запропоноване Дружківкою об’єднання. Депутати вирішили ретельніше вивчити для початку взагалі – що це таке «територіальне об’єднання громад», потім провести в селищі широке обговорення і тільки після цього розглядати це питання.

Євген Шаповалов ІЦ Майдан Моніторинг