Фермери запропонували простий спосіб виявалення корупції в Держгеокдастрі

Перемикач мов

– Прикро, що фермери, як і всі аграрії, не відчувають стабільності. Нестабільна погода, нестабільна цінова ситуція, нестабільна податкова політика. Але особливо непокоїть нестабільність у земельних відносинах, які просто зруйновані корупцією чиновників. І цим підриваються самі основи розвитку села. Як я можу розвиватися, відчувати впевненість у завтрашньому дні, коли не знаю, чи буде завтра в мене земля, яку я обробляв 15-25 років, чи ні? – так сказав голова Асоціації фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» Віктор Галич на першому засіданні нещодавно створеної обласної координаційної ради при голові ОДА з питань розвитку фермерства на Полтавщині.
Голова Полтавської ОДА Валерій Головко пообіцяв вирішити всі проблемні питання, які можна вирішити на обласному рівні, й винести на розгляд Верховної ради та Кабміну України ті питання, які є компетенцією парламенту та уряду. Керівник області визнав, що 25 років державна система працювала проти людини і не захищала виробника, й нині він хотів би цю ситуацію виправити.
Оскільки фермери знову нарікали на навіть кількарічні зволікання Держгеокадастру з пролонгацією чи укладенням договорів оренди землі, Валерій Головко дав доручення в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області Вадиму Чувпилу в двотижневий строк створити реєстр договорів фермерів з власниками земельних паїв, щоб було видно, коли в кого закінчуються угоди і мати можливість контролювати передбачену законодавством процедуру, щоб не було прецедентів, коли фермер сном-духом не знає, що його засіяне поле виставлено на аукціон чи віддане іншій особі.
Прикметною ілюстрацією «роботи» Держгеокадастру став озвучений головою Асоціації фермерів Кобеляцького району Володимиром Білоуськом факт, коли приватний підприємець Лобанов, з 2012 року маючи розпорядження голови РДА на виготовлення техдокументації на земельну ділянку, до цього часу не може її оформити. Він неодноразово звертався до Головного управління Держгеокадастру (воно кілька разів перейменовувалося). Останню відповідь отримав у квітні ц.р. Але й там не було роз’яснення, що необхідно звернутися до нинішнього голови Кобеляцької РДА з проханням внести в розпорядження 2012 року… нову термінологію, що була запроваджена з 2013 року!
Довелося Валерію Головку звертатися до голови Кобеляцької РДА Таміли Шевченко (всі голови РДА під час засідання координаційної ради були на селекторному зв’язку з Полтавою), щоб вона вирішила питання конкретної людини, яку чотири роки мордують чиновники.
У зв’язку з цим секретар координаційної ради Віктор Галич запропонував, щоб відомство Вадима Чувпила розробило покрокову інструкцію для тих, хто намагається отримати землю. На його думку, також було б доречно, щоб громадян приймав не лише керівник обласного управління Держгеокадастру (ДГК), а і його заступник, бо у людей бувають нескладні питання. Ще краще, якби облДГК мало «гарячу» телефонну лінію, подзвонивши на яку можна було б проконсультуватися, а не їхати за 100-200 кілометрів й чекати в черзі 3-4 години, щоб отримати відповідь за три хвилини.
А фермер з Диканського району Микола Кривич запропонував простий спосіб виявлення корупції в обласному Держгеокадастрі. А саме – дізнатися, за скільки часу людина отримала землю. Якщо за кілька років – значить, чесно; якщо ж за тиждень чи місяць – значить, або за хабар (такса всім відома – $300-500 за гектар), або «свої пацани».
Звітували на засіданні координаційної ради не лише в.о. начальника Головного управління Держгеокадстру, а й директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов та заступник начальника Головного управління Нацполіції в Полтавській області Денис Захарченко. Правоохоронці отримали від голови ОДА В.Головка закид щодо того, що нерідко в земельних конфліктах поліція стає не на бік закону, а на бік однієї зі сторін конфлікту, і певно, має з того зиск.
Одним з головних завдань координаційної ради В.Головко назвав розробку ефективної Програми розвитку фермерства на Полтавщині. Тож він дав доручення головам райдержадміністрацій обговорити ідеї щодо розвитку цієї галузі спільно з аграріями на місцях та до 15 серпня внести свої пропозиції до обласної Програми.
– Наприкінці вересня плануватимемо обласний бюджет на 2017 рік. Однією із ключових програм розвитку області буде Програма розвитку фермерства. Тож на наступних засіданнях координаційної ради ми повинні акумулювати всі пропозиції та винести на сесію обласної ради потужну Програму. Вона має бути багаторічною й практичною, тобто, містити відповіді на всі питання, і мати перспективу.
Самі фермери запропонували, щоб бюджетні кошти, які надаватимуться на підтримку фермерських господарств, були поворотними, адже це стимулюватиме й мотивуватиме аграріїв до праці. А завдяки коштам, що повертатимуться до бюджету, допомогу зможе отримати більша кількість власників фермерських господарств.

Людмила Стельмах (Кучеренко),
президент Полтавського обласного медіа-клубу