В Законі про добровільне об’єднання територіальних громад треба прибрати слово “добровільне”

15 серпня 2016 року на сесії Олексієво-Дружківської селищної ради було прийняте рішення про об’єднання громади селища з територіальною громадою Дружківки з центром в місті Дружківка.

13909416_1054984541205783_8659186027871909004_o

В Олексієво-Дружківці, як ніде в дружківській окрузі, процес децентралізації дійсно жваво обговорювався, було декілька варіантів об’єднання – від створення своєї окремої громади з центром в Олексієво-Дружківці і приєднанням навколишніх сіл, до варіантів об’єднання з Костянтинівкою і Краматорськом. Вони розглядалися на сесіях і обговорювалися на зібраннях депутатів. В селищі утворилася ініціативна група з освічених і небайдужих мешканців, яка щільно цим займалася.
Процес об’єднання територіальних громад в Україні навіть в назві закону визначений, як добровільний. Тому ми й почали цей процес самі, знизу, з багатьма варіантами, – по закону.

Але насправді це виявилося не так.

Наш проект з центром громади в Олексієво-Дружківці і приєднанні до селища навколишніх сіл, які тісно пов’язані між собою Дружківський міський голова назвав «простим екскурсом в історію», хоча він забув, що, хто не знає свого минулого – у того немає майбутнього. Мер «забракував» цей проект, навіть не зробивши його економічне дослідження і аналіз, як забракував і повісив ярлики на всі інші довколишні об’єднання, які вже відбулися поруч з нами. Об’єднання Шахівської громади, яке поруч, він чомусь назвав «безперспективним», Костянтинівка теж все робить не так, Костянтинівський район з його слів взагалі не об’єднується. В кінці своєї нетривалої промови Валерій Сергійович взагалі заявив, що з нашим об’єднанням все вже вирішено в Києві, затверджено в області, проголосовано в місті, і нам залишилося тільки «заплющити очі і сказати – да…».

13937767_1054984544539116_1397074023254219562_o

Депутати нашої селищної ради слухняні і не прагнуть до конфронтацій. Тому попередньо схваливши всі варіанти, все таки пристали на пропозицію мера. Однак записали в проект рішення пункт, в якому указано при виконанні яких умов і конкретних заходів рада дає згоду на об’єднання. Це і справедливий розподіл коштів, ремонт доріг, освітлення вулиць, повернення селищного клубу, будівництво містків через річку, перехідних містків через залізничні колії, «переходки» через вулицю Олекси Тихого, яка проходить по трасі і є небезпечною.

Коли ми винесли на обговорення для голосування таке рішення, то тут вступила в бій секретар виконкому Ірина Бучук. Вона заявила, що у неї начебто не приймуть такі наші рішення в області і треба привести текст рішення до шаблону, який вона укаже. Тобто навіть думати про якісь гарантії, які при об’єднанні ми можемо отримати від ініціаторів процесу, ми не маємо права. Хоча та ж Ірина Олександрівна заплющила очі на інші багато чисельні порушення закону, порушення процедур. Її не хвилювало те, що не проходило обговорення громадою селища пропозицій про об’єднання, те, що на момент прийняття рішення про об’єднання Олексієво-Дружківка не має спільних територіальних кордонів з Дружківкою (!). А при певних ситуаціях суд, у зв’язку з цим може скасувати рішення селищної ради і признати об’єднання не дійсним.

Тоді вже я , як «глас вопіющого в цій пустелі», спитав Валерія Сергійовича: «Ви хоч тут при всіх на камеру скажіть, як ми будемо жити після об’єднання з вами?». На що мер з посмішкою сказав: «Хуже жить не будете…»… А куди вже гірше? Доріг немає, суцільна темрява, воду й світло постійно вимикають, клуба немає, лікарні немає, час від часу чути гарматні залпи «мінусів», та крупнокаліберні черги по безпілотникам… Але «Хуже жить не будете». А краще? Людина так влаштована, що прагне до кращого. Мер про це ані слова…

Отак пройшло «вільне» об’єднання старожитнього козацького селища з громадою сусіднього міста. Вам нічого це не нагадує?

Але все розсудить і поставить на свої місця час. Ми знаємо, бачимо, як може різко мінятися ситуація довкола нас. Буквально менш трьох років назад влада регіоналів жила спокійно і стабільно. Хто б міг подумати, що через якісь півроку все стане з голови на ноги? Так може бути і в нашому випадку. Може в цьому об’єднанні через якихось два-три роки Одексієво-Дружківка стане сильним заможним селищем, культурним центром громади. Дороги будуть, як в Європі, нас будуть обслуговувати кращі лікарі, кожної неділі в нашому клубі будуть концерти відомих колективів. Чи зможуть зробити таке люди, які за це беруться? Не знаю.

Все пізнається і сприймається в порівнянні. Всі матеріали по територіальному об’єднанню громад, відео, аудіо записи, листи і відповіді на них – є в електронному вигляді в соцсітях і все це легко підняти й переглянути. Пройде час, і ми на власні очі побачимо і узнаємо що мав на увазі Валерій Сергійович під словами «Хуже жить не будете».

Я згадав історичний факт. Хоч як наш мер не любить нічого історичного, але я його тут приведу. Коли в 1861 році “реформатор” Олександр ІІ скасував кріпацтво, то, як пани не вигоняли кріпаків на “волю”, – ті вперто повзли назад у кріпацтво, бо були відпущені “без грунтів”. Так і задумана була та “реформа”. От таке нагадує мені і наш випадок.

Нічого особистого – тільки добровільне територіальне об’єднання громад…

Євген Шаповалов, депутат Олексієво-Дружківської селищної ради, член ІЦ Майдан Моніторинг