У Києві позначать місця, де курити заборонено

Зроблять це молодіжні та громадські організації Києва, які активізують боротьбу за право на простір без тютюнового диму. І закликають до цього усіх мешканців.

1 листопада у Києві стартує спільна кампанія молодіжних організацій-учасниць Коаліції «За вільну від тютюнового Україну» і проекту «Київ без тютюнового диму». Кампанію підтримали: Фундація Регіональних Ініціатив, Молодіжний націоналістичний конгрес, Громадянська служба «Свідомо», Інститут Медіа Права і проект «Київ без тютюнового диму», а також Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну».

У рамках цієї кампанії молодь поширюватиме серед мешканців Києва спеціальні графічні знаки, що містять інформацію про місця, де заборонено курити, а також посилання на діючі Закони України і Рішення Київської міської ради.

Зокрема, буде поширено знаки трьох типів “У парках та скверах курити заборонено”, “У під’їздах житлових будинків курити заборонено” і “На зупинках громадського транспорту і в 50-метровій зоні навколо них курити заборонено”.

У першу чергу, кампанія буде корисною для киян (як курців, так і некурців), які невдоволені курінням у заборонених для цього місцях: під’їздах житлових будинків, ліфтах, парках, скверах, на зупинках громадського транспорту. Адже невдоволених багато – але відстоювати свої права люди часто не можуть або й не хочуть, тому що не відчувають своєї правоти, хоча їхнє право дихати чистим незадимленим повітрям на вулицях міста чи у власних будинках не тільки є беззаперечним, а ще і захищається законом.

Натомість через недостатню поінформованість громадян про місця, де куріння є забороненим, багато хто залишається пасивним і не робить зауваження тому, хто курить в недозволеному громадському місці.

– Ми хочемо збільшити частку людей, які активно борються за простір, вільний від тютюнового диму, через донесення розуміння того, що їх більшість і вони мають право на чисте повітря. А курцям донести думку, що вони є носіями шкоди для оточуючих через пасивне куріння. Розповсюджуючи наліпки-графічні знаки дуже простого змісту, ми прагнемо підвищити рівень свідомості пересічних громадян – не чекати, поки прийде хтось і все зробить, а відстоювати свої права та ініціювати зміни на краще самим! – каже Марина Цапок, представник Фундації Регіональних Ініціатив.

– Пасивне куріння – це велика проблема, особливо у громадських місцях (зупинках, парках, під’їздах) і закладах харчування (кафе, барах, ресторанах, дискотеках), і часто вирішення такої проблеми залежить не тільки від штрафів чи роботи правоохоронців, а від нашого контролю, – говорить координатор проекту «Київ без тютюнового диму» Олена Дуб. – Тому дуже важливо, що до цієї ініціативи приєднались одразу кілька громадських організацій, волонтери яких поширюватимуть серед мешканців Києва інформацію про те, де у місті не можна курити і як захистити своє право на простір, вільний від надзвичайно шкідливого тютюнового диму.

Мешканцям Києва долучитись до кампанії дуже просто: варто лише звернутись за однією з вказаних адрес і безкоштовно отримати наліпки з інформацією про заборону курити у парках і скверах, на зупинках громадського транспорту, а також у під’їздах будинків.

ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ НАЛІПКИ

Інститут Медіа Права – вул. Старонаводницька, 8, оф. 24, Олена Дуб 068 340 03 33

Громадянська служба «Свідомо» – вул. Червоноармійська 32б, оф.7, Марія Землянська 066146 10 25

Офіс Центру Громадянських Свобод, (ст. м. Палац спорту/Театральна) вул. Басейна 9Г, оф. 25, Марина Цапок 097 961 73 46

Офіс Молодіжного Націоналістичного Конгресу (ст. м. Золоті Ворота) вул. Ярославів Вал, 9, Іван Кішка 096 188 37 93
ПЕРЕЛІК МІСЦЬ, ДЕ КУРИТИ НЕ МОЖНА

–       у ліфтах і таксофонах (Закони України і рішення Київради);
–       у закладах охорони здоров’я (Закони України і рішення Київради);
–       у навчальних та освітньо-виховних закладах (Закони України);
–       на дитячих майданчиках (Закони України і рішення Київради);
–       на спортивних майданчиках (Закони України);
–       у під’їздах жилих будинків (Закони України і рішення Київради);
–       у підземних переходах (Закони України і рішення Київради);
–       у громадському транспорті, включаючи транспорт міжнародного сполучення (Закони України);
–       місця дитячого відпочинку, включаючи ігротеки, комп’ютерні клуби, кінотеатри та прилегла до них територія (рішення КМР);
–       на зупинках громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них (рішення КМР);
–       на будинкових сходах (рішення КМР);
–       у гуртожитках (рішення КМР);
–       у церквах та у 50-метровій зоні навколо них (рішення КМР);
–       у закладах культури, фізичної культури та спорту (рішення КМР);
–       у зонах відпочинку, включаючи парки, пляжі, сквери (рішення КМР);
–       на літніх майданчиках, закритих і відкритих спортивних спорудах (рішення КМР);
–       на робочих місцях на підприємствах, установах та організаціях різної форми власності (рішення КМР)

 

1 Comment

  1. Ідеш додому, купа людей, А воно бидлота іде і курить в громадському місце.
    Я думаю що колись я не стримаюсь і дам по голові отакому уроду!
    Я в спортзал ходжу, бігаю, правильно харчуюсь, не курю і практично не п”ю – бережу себе. А це гівно мені буде диміти!?

Comments are closed.