Незалежним спостерігачем на виборах на Донеччині може стати кожен, – КВУ

Незабаром розпочнеться широка кампанія щодо залучення донеччан до лав короткотермінових незалежних спостерігачів. Про вимоги до потенційних спостерігачів та умови їх роботи розповіли у «Комітеті виборців України».

Підготовкою, організацією та аналізом незалежного спостереження на виборах у Донецькій області вже впродовж 15 років займається Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» (КВУ). Вони проводять довготермінові спостереження впродовж усієї виборчої кампанії та короткотермінові – на виборчій дільниці в день голосування. І якщо довготермінові спостерігачі – це люди, які мають досконало знати виборчий закон й мати певний досвід роботи, то стати незалежним спостерігачем на виборчій дільниці у день голосування може стати кожен. Для цього людина має звернутись до організації «Комітет виборців України» http://cvu.dn.ua, де її внесуть до бази та запросять на спеціальні навчання, де розкажуть, як орієнтуватись у законі саме в сегменті дня голосування.

У день виборів людина-короткостроковий спостерігач з’являється на виборчій дільниці за годину до відкриття виборчої дільниці й спостерігає за всіма етапами голосування. Кожного спостерігача забезпечують методичними рекомендаціями, щоб вони не збились й могли відслідковувати всю процедуру проведення дня виборів поетапно. Спостерігач має відстежувати порушення закону «Про вибори» та фіксувати фальсифікації, наприклад, чи опломбована урна для голосування, чи голосували виборці виключно в кабінках, чи були сторонні люди на виборчій дільниці, чи не було масового підвозу виборців тощо. Інформацію про порушення спостерігачі передають мобільним групам юристів, які виїжджають на місце події та допомагають у вирішенні проблеми. Також цю інформацію отримують аналітики КВУ й презентують результати на зборах прес-центру для журналістів.

«За віковим цензом, професією чи іншими суспільними показниками обмежень у нас немає. Головний критерій все ж таки – бажання змінити світ. Тобто, зазвичай, спостерігачами стають люди, які проявляють свою громадянську активність», – зазначає голова Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко. – «Серед усіх можливих мотивацій людини стати спостерігачем матеріальна мотивація – на останньому місці. Бажання впливати на процес, бажання бути частиною цього процесу, частиною спостереження, це якраз для тих людей, які ще не зневірились у можливості та у власних силах щось змінити», – зазначає він.

За словами Сергія Ткаченка, у Донецькій області планують залучити близько 500 короткотермінових спостерігачів. Основна кількість людей складатимуть ті, з ким КВУ вже співпрацювали в якості спостерігачів раніше. Проте, оскільки в Донецькій області буде близько 3 тисяч виборчих дільниць, організація також зацікавлена в нових людях. Вцілому, допомогти у спостереженні за виборами можна декількома способами. Наприклад, контактувати з довготерміновим спостерігачем й надавати йому інформацію, заповнити заявку і стати короткотерміновим спостерігачем. Або, якщо людина журналіст або блогер, то вона може долучитись до системи розповсюдження результатів спостереження. Тобто, варіантів роботи заради спільної мети – чесних виборів – може бути багато.

Катерина Жемчужникова

http://ngo.donetsk.ua/articles/nezalezhnim-sposterigachem-na-viborah-na-donechchini-mozhe-stati-kozhen-kvu

1 Comment

  1. По-моему,наблюдателей нужно больше ставить на подходах к участкам. В день голосования идёт массовая агитация избирателей,массовый подвоз.,подкуп. У ПР ещё с 2007 года есть списки всех пенсионеров. они подходят к члену комиссии и спрашивают прголосовал или нет этот пенсионер?. если не проголосовал,то едут за этим избирателем. А что делать,если до начала голосования на участке не были отмечены в основном списке избиратели,которые внесены в список для голосования дома? на 17 участке\г Феодосия\ в 2010 году на местных выборах отметки в основной список вносили уже поздно вечером. и вносил каждый член участка по своим спискам. Разве это не нарушение? Почему ставят председателями и секретарями не опытных людей? или они придуриваются.что не знают закон и нарушают его постоянно? Прошу международных наблюдателей на 17 участок г Феодосия,ул Насыпная 2 ,стадион им.Шайдерова. Участок очень проблемный. Я думаю,что в Феодосии все участки такие. В комиссии ставят только своих людей или лояльных к власти. Кто указывает на нарушения, того постоянно шантажируют,угрожают выгнать из комиссии или из наблюдателей.

Comments are closed.