Щорс розвиває місцеві інституті самоорганізації населення

Широке обговорення проекту «Положення про органи самоорганізації населення» пройшло в місті Щорс Чернігівської області 27 листопада 2012 року.

Експерт проекту Олександр Підгорний, керівник Чернігівського Центру Прав Людини, представив основні статті «Положення про ОСН» та запропонував учасникам долучитись до його обговорення.

Сьогоднішній досвід показує, що на територіях, де існують органи самоорганізації населення, набагато краще вирішуються місцеві проблеми, і не останню роль в цьому процесі відіграє співпраця органів місцевого самоврядування та громади. Але незважаючи на це, органи самоорганізації населення ще не набули масового поширення. Важливою причиною є те, що громадськість ще недостатньо розуміє переваги участі громади у місцевому самоврядуванні.

Під час спілкування на круглому столі більшість учасників виявляли бажання побачити своє місто з зеленими насадженнями, вулицю чистою і освітленою, і готові розвивати місцеві інститути самоорганізації населення. Одним із проблемних питань, яке піднімалось керівниками вуличкомів та депутатами міської ради – це непоінформованість про позитивні приклади діяльності органів самоорганізації населення в інших містах України і реальні можливості діяльності ОСНів на місцях.

На завершення обговорення депутати Щорської міської ради та лідери ініціативних груп дійшли згоди лобіювати прийняття Положення про ОСН в місті Щорс.

Наталія Дрозд,
Центр “Доброчин”

Діяльність проходить за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та Міжнародного Республіканського Інституту.
Проект має на меті вирішення актуальних проблем муніципальної політики шляхом підвищення взаємодії між партіями та неурядовими організаціями для розробки та прийняття Положення «Про органи самоорганізації населення» в містах Щорс та Городня Чернігівської області.